ECONOMIDA

Ce NU este bine să faci de Constantin și Elena

Astăzi, 21 mai, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Cine au fost Sfânta Împărăteasă Elena și Sfântul Împărat Constantin

Despre Împărăteasa Elena se spune că a provenit dintr-o familie modestă și că a fost căsătorită cu  împăratul roman Constantius Chlorus I pentru a se evita războaiele dintre triburile britanice și Roma. Ulterior Constantius Chlorus I s-a despărțit de Elena pentru a se căsători cu Teodora (fiica vitregă a împăratului Maximiam).
Elena a avut un fiu, pe Constantin și nu s-a recăsătorit. Ea s-a convertit la religia creștină în anul 313, când a fost botezată. Ulterior, aceasta și-a dedicat viața întemeierii de biserici și pelerinajelor, ajutându-i pe cei săraci.

Elena a rămas cunoscută pentru că descoperit Sfânta Cruce, pe care fusese răstignit Iisus Hristos. După această descoperire a ajuns în Palestina și a făcut și o călătorie diplomatică în Orientul Mijlociu, încercând să instaureze creștinismul printre populațiile păgâne de acolo.
Împărăteasa a murit curând după ce s-a întors din călătoria în Orient, în anul 327.

Împăratul Constantin, fiul Împărătesei Elena, a început să fie adeptul credinței creștine după ce, într-o bătălie, i s-a arătat pe cer o cruce luminoasă, cu mesajul „Prin acest semn Vei învinge". În noaptea care a urmat i s-a arătat în vis și Mântuitorul.
După ce a învins în luptă, Constantin a dat „Edictul de la Milan", prin care creștinismul devenea pentru prima dată religie permisă în Imperiul Roman, alături de alte religii.

Alte realizări ale Împăratului Constantin se referă la: a reușit să ia măsuri ce au încurajat dezvoltarea Bisericii creștine, a înlăturat pedepsele contra creștinilor, a facilitat eliberarea sclavilor, i-a protejat prin lege pe orfani, săraci și pe văduve.
Împăratul Constantin a reușit să declare duminica drept zi liberă în imperiu, pentru toți creștinii.

Alături de mama sa, Împăratul Constantin a susținut refacerea bisericilor creștine și a încurajat construirea unora noi. El a întemeiat și o nouă capitală, Constantinopol, care a fost capitala creștină a Imperiului Roman pentru aproape o mie de ani.
Constantin a organizat și conciliul de la Niceea, prin care religiei ortodoxe i s-a dat o nouă recunoaștere.

Tradiții românești legate de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

În cultura populară, ziua de 21 mai este cunoscută sub denumirea de  „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, când se spune că păsările de pădure își învață puii să zboare.
O altă trăsătură a acestei zile este că agricultorii vor trebui să semene acum porumbul, ovăzul și meiul, întrucât se crede că tot ce este plantat după această zi s-ar usca.
În ziua de 21 mai păstorii decid cine va fi noul baci, unde vor fi organizate stânele și cine se va angaja să le păzească în perioada pășunatului. În vederea ocrotirii de forțele malefice, se făceau focuri, iar oile trebuiau să treacă prin fumul de la foc.

Alte tradiții ce țin de prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena recomandă să nu se divorțeze sau să nu se destrame o prietenie în această zi, în caz contrar persoanele implicate vor avea toată viața de suferit din cauza pierderilor de natură sentimentală sau financiară.

Maini stranse in semn de prietenie

O altă interdicție pentru ziua de 21 mai se leagă de faptul că nu este bine să li se dea pâine păsărilor cerului, întrucât se crede că așa se va risipi „sporul casei”. Și stricarea cuiburilor păsărilor este interzisă, tradiția insistând asupra ideii că astfel se va aduce ghinionul în casă pentru tot anul.

În vederea asigurării bunei-dispoziții în familie, este indicat ca în ziua sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena să se aducă fire de bujori înfloriți, flori de lămâiță, pâine și dulciuri de casă.

Bujori infloriti

Surse:
www.realitatea.net, www.stiripesurse.ro, www.ziarullumina.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

În noaptea asta este lună plină! Ce să faci ca să îți meargă bine de acum încolo

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare
  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare

  n Joia Mare este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  De ce nu este bine să faci bolile copilăriei când ești adult
  De ce nu este bine să faci bolile copilăriei când ești adult

  Deși multe persoane pot considera că bolile copilăriei se referă strict la perioada primilor ani de viață, adevărul este că în lipsa imunizării prealabile sau cu o imunizare...

  Pentru fiecare mamă care se simte epuizată: este foarte bine ce faci!
  Pentru fiecare mamă care se simte epuizată: este foarte bine ce faci!

  Încă din primele clipe în care îți vei ține micuțul în brațe, vei realiza că viața ta se va schimba radical. Alături de bucurii, de satisfacții enorme, vor...

  Cele mai ridicole mituri de gravida… desfiintate. Cum se afla sexul copilului si de ce „nu e bine” sa faci baie!
  Cele mai ridicole mituri de gravida… desfiintate. Cum se afla sexul copilului si de ce „nu e bine” sa faci baie!

  Miturile femeilor gravide guverneaza obiceiurile de viata ale celor 9 luni de sarcina pentru multe dintre ele si difera de la tara la tara. Multe femei le respecta, chiar daca nu au dovezi...

  Exercitii concentrare. 10 metode pentru a te concentra mai bine. Ce trebuie sa faci in fiecare zi
  Exercitii concentrare. 10 metode pentru a te concentra mai bine. Ce trebuie sa faci in fiecare zi

  Exercitii concentrare. Puterea de concentrare se gaseste in tine. Cand ai avut nevoie sa gasesti puterea de a trece un anumit examen sau sa castigi jocul favorit, puterea de concentrare se...

  Dacă îi citești povești cu voce tare copilului îi faci un bine incredibil
  Dacă îi citești povești cu voce tare copilului îi faci un bine incredibil

  Dintotdeauna am știut cu toții cât de important este să incluzi copilul în diverse activități, încă de la o vârstă fragedă. De ce? Simplu - pentru că...

  © 2019 Qbebe