Dar intelegerea acestor diferente si cum afecteaza ele posibilele tratamente este departe de a fi incheiata, conform unui nou raport inaintat de Society for Women's Health Research, o institutie ce se ocupa cu studiul sanatatii femeilor. Conform acestui raport, majoritatea titlurilor din literatura de specialitate vizeaza in special studiul sindromului de apnee in somn, considerata o boala barbateasca.
Directorul institutiei, Monica Mallampalli, confirma pentru Huffington Post: „Cand vine vorba despre obiceiurile de somn ale femeilor nu exista niciun impuls pentru cercetare."
Se pare ca principala cauza a schimbarilor obiceiurilor de somn la femei sunt schimbarile hormonale. Atunci cand se apropie de varsta menopauzei, femeile tind sa prezinte un risc ridicat de insomnie si de a dezvolta Sindromul RLS (denumit popular „sindromul picioarelor nelinistite").
Un alt aspect legat de tulburarile de somn la femei este faptul ca nu exista o patologie si o baza medicala concreta in cazul lor. Daca la barbati diagnosticarea unui sindrom precum apneea este o operatiune extrem de simpla, intrucat simptomele sunt evidente, in cazul femeilor, lucrurile stau diferit.
„Este destul de greu sa diagnostichezi femei, atunci cand ai minte teste efectuate special pentru barbati. Adeseori, aceleasi intrebari adresate barbatilor sunt irelevante pentru a descoperi o afectiune la femei.", afirma Mallampalli.
Pe viitor, efectuarea unor teste ce vizeaza in special femeile ar putea conduce la gasirea unor solutii privind diferentele intre sexe si modul individual in care trebuie tratat fiecare, concluzioneaza autorii raportului.
Sursa: huffingtonpost.co.uk
