Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli

Bianca Geica - Redactor Senior

De mâine nu mai purtăm măști în aer liber! Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat ce măsuri de relaxare intră în vigoare începând din 15 mai, dar și ce se va întâmpla în școli.

Din 15 mai se relaxează măsurile! Nu mai purtăm măști în aer liber

Ne îndreptăm cu pași mărunți spre normalitate. Din 15 mai se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor sau târgurilor, și se renunță la carantina de noapte! Nici agenții comerciali nu vor mai avea programul limitat, iar activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

mama care ii pune unei fetite masca de protectie

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc pe 13 mai. Acesta a precizat că măsurile de relaxare sunt condiționate, în continuare, de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare, îndemnând populația să continue să se imunizeze.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, că să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare (...) Prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile. Următoarea măsură: se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Solicitare de urgență pentru vaccinarea copiilor între 2 și 11 ani de la Pfizer

Președintele a precizat și care sunt noile ținte de vaccinare convenite: „Campania de vaccinare a prins viteză. E nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale. Am stabilit niște ținte. Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane”.

Așadar, din 15 mai intră în vigoare următoarele măsuri de relaxare:

 • se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor și târgurilor;
 • se elimina restricțiile de circulație pe timp de noapte;
 • programul agenților economici revine la normal;
 • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25% din locuri ocupate.

De la 1 iunie intră în vigoare alte măsuri de relaxare!

De la 1 iunie urmează să între în vigoare alte măsuri de relaxare. Nunțile, botezurile și mesele festive vor putea fi organizate în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. Se poate renunta la restricționarea numărului de participanți dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate.

La fel și în cazul sălilor de sport. Numărul de participanți este restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

Ce măsuri de relaxare se aplică în școli

La finalul conferinței de presă, Klaus Iohannis a făcut și o precizare cu privire la situația din școli începând din 15 mai, menționând că se vor aplica normele de până acum:

„În final o remarcă legată de școli: noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență, deci avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să între în scenariul verde și în acest fel majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci în privința școlilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt evident valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil că anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit că anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a declarat Klaus Iohannis.

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că dacă vineri, 14 mai, rata de infectare este mai mică de 1 la mie, școlile vor funcționa cu prezența fizică în săptămâna 17-21 mai.

„Regula din ordinul comun spune că școlile funcționează după scenarii raportate la rata de infectare din ziua de vineri precedentă săptămânii respective. Deci, referința e ziua de vineri pentru toată săptămâna următoare. Dacă școlile sunt în localități unde rată de infectare e mai mică de 1 la mie vineri, 14 mai, atunci vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17 – 21 mai. Pe 21 mai iar ne uităm” , a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

 • Surse: hotnews.ro, digi24.ro, edupedu.ro, mediafax.ro, edu.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cu mască sau fără mască la orele de sport? Ce spune ministrul Sănătății
  Cu mască sau fără mască la orele de sport? Ce spune ministrul Sănătății

  Este sau nu obligatorie masca la ora de sport? Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut câteva precizări în acest sens, la câteva săptămâni după ce...

  Ne distrăm în aer liber! 7 jucării perfecte pentru curte și gradină
  Ne distrăm în aer liber! 7 jucării perfecte pentru curte și gradină

  Afară, în parc, grădină, la mare sau la munte, cei mici chiar știu să se distreze. Suntem surprinși când vedem de câte jocuri imaginare sunt capabili și nu putem...

  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber
  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber

  Nimic nu se compară cu joaca în aer liber. Cei mici aleargă cât e ziua de lungă, găsesc cele mai amuzante jocuri, își consumă energia și când ajung în...

  Maternitatea e un zbor în care rămâi, de multe ori, fără aer
  Maternitatea e un zbor în care rămâi, de multe ori, fără aer

  Era patru dimineaţa şi tocmai îl readormisem pe Alec, bebeluşul meu de trei luni. Stătea agăţat cu o mână de decolteu, iar pe cealaltă o avea înfiptă-n părul meu...

  Mesajul lui Raed Arafat pentru elevi: "Nu vrei să porţi mască, ieşi din clasă, aşteaptă pe hol !"
  Mesajul lui Raed Arafat pentru elevi: "Nu vrei să porţi mască, ieşi din clasă, aşteaptă pe hol !"

  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a avut mai multe intervenţii în cadrul unor emisiuni de televiziune şi a vorbit despre cât de important...

  Domnule Ministru al Educației, în fiecare zi 26 de elevi și 35 de profesori se infectează cu Covid! Unde este siguranța din școli?
  Domnule Ministru al Educației, în fiecare zi 26 de elevi și 35 de profesori se infectează cu Covid! Unde este siguranța din școli?

  Citesc de câteva zile declarațiile autorităților cu privire la școli și nimic nu m-a enervat mai tare decât declarația Ministrului Educației care spune că „rata de...

  Copiii au nevoie de mască în spații deschise?
  Copiii au nevoie de mască în spații deschise?

  În condițiile în care numărul persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus crește, numărul de noi cazuri zilnice de infectare scade și sunt așteptate noi...

  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție
  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că, dintre măștile de protecție ce pot fi realizate homemade, cele mai eficiente sunt cele pe bază de bumbac. Iată cum s-a realizat...

  © 2023 Qbebe