Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Maine, de Ziua Internationala a bolii Parkinson, 72.000 de lalele rosii vor fi oferite romanilor din toata tara, in semn de solidaritate cu cei diagnosticati cu aceasta afectiune

Cu ocazia Zilei Internationale a bolii Parkinson, mii de lalele rosii, simbol al acestei afectiuni, vor fi impartite romanilor, in semn de solidaritate cu pacientii diagnosticati in tara noastra cu boala Parkinson.

• Cele 72.000 de lalele rosii vor fi impartite cu ocazia acestei Zile, simbolizand numarul pacientilor diagnosticati oficial cu boala Parkinson in Romania. Laleaua rosie reprezinta simbolul acestei afectiuni, a carei Zi Internationala este marcata anual pe 11 aprilie.
• Conform estimarilor actuale, pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de boala Parkinson se va dubla , ajungand la 8,7 milioane de persoane afectate la nivel mondial.
• In fiecare an, prevalenta bolii Parkinson creste cu 2%4 la nivel mondial. In 5-10% din cazuri, boala incepe sa se manifeste chiar inainte de varsta de 40 de ani.
• Potrivit datelor epidemiologice, riscul de aparitie al bolii este semnificativ crescut in randul persoanelor care traiesc in mediul rural, a agricultorilor , si a persoanelor expuse la substante chimice agricole, precum pesticide, ierbicide, insecticide si anumiti solventi organici. Un alt factor de risc este reprezentat si de traumatismele cranio-cerebrale.

Cauzele propriu-zise ale acestei boli raman inca necunoscute. Actiunea este organizata de catre Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania, avand ca partener Societatea de Neurologie din Romania, pentru a marca Ziua Internationala a bolii Parkinson si urmareste informarea si sensibilizarea populatiei fata de realitatile dramatice generate de aceasta afectiune de care sufera peste 72.000 de romani. Lalelele rosii simbolizeaza pacientii diagnosticati cu boala Parkinson in Romania si vor fi impartite trecatorilor in trei dintre principalele orase din tara - Bucuresti, Iasi si Timisoara.

In acest context, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania subliniaza ca in tara noastra nu exista inca un Registru National al acestei afectiuni - instrument esential in procesul de evaluare a dinamicii bolii - dar ca in ultima perioada, Societatea de Neurologie din Romania a facut pasi importanti in aceasta directie. Aceasta platforma electronica exista deja ca instrument esential de lucru, urmand a fi folosita de toti medicii specialisti neurologi ce trateaza bolnavi suferinzi de boala Parkinson. Numarul celor care sufera de aceasta boala in Romania este in realitate mai mare decat cel mentionat anterior. O alta problema este diagnosticarea intarziata. Acest fapt se datoreaza si lipsei de informare a populatiei care nu cunoaste sau ignora primele simptome, boala fiind confirmata uneori in stadii avansate, scazand astfel calitatea si speranta de viata a celor diagnosticati.

 Datele la nivel mondial arata ca 1 din 500 de oameni sufera de boala Parkinson.2 In acelasi timp, specialistii trag un semnal de alarma: pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de boala Parkinson, cu varsta de peste 50 de ani, cel putin se va dubla, ajungand la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate. Acest context este favorizat de cresterea incidentei bolilor neurologice in general, dar si de imbatranirea populatiei la nivel mondial, aceasta boala fiind mai frecventa la varste de peste 65 de ani.

"Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boala Parkinson in Romania, un alt roman va primi o lalea rosie, simbol al acestei boli. Acest gest este incarcat de o deosebita emotie, simbolizand atat boala, cat si recunostinta celor 72.000 de pacienti fata de cei din jur, avand in vedere ca in stadii avansate de boala, acestia devin din ce in ce mai mult dependenti de ajutorul si sustinerea lor. Cu cat se cunosc mai multe despre aceasta afectiune, cu atat mai mult poate fi imbunatatita calitatea vietii pacientului. Actiunile de informare sunt imperative, in contextul in care Parkinson va fi din ce in ce mai raspandita", declara domnul Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania.

Boala afecteaza atat pacientul, cat si familia lui, fiind una dintre afectiunile cu implicatii pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic si emotional, dar si social si economic. Pe plan european, cheltuielile de ordin medical si social generate de aceasta suferinta sunt estimate la 13,9 miliarde euro.

"Este important ca pacientul sa recunoasca primele simptome si sa se adreseze rapid medicului, in vederea stabilirii precoce a diagnosticului. Acest lucru duce la instituirea unui tratament individualizat care la randul lui poate prelungi controlul simptomelor si eventual chiar incetinirii evolutiei acestei boli neurodegenerative. In ciuda cercetarilor continue, acesta suferinta are inca multe necunoscute. Pe langa tratamentul specific, un rol important in controlul simptomelor pe termen lung il are modul de viata al pacientului care trebuie sa fie echilibrat, dominat de un context psihologic pozitiv, optimist. Situatiile stresante pot deteriora rapid starea pacientului", declara Prof. dr. Dafin Fior Muresanu, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

Se estimeaza ca, la nivel mondial, 6,3 milioane de persoane sufera de Parkinson, iar incidenta este in crestere de la an la an. Desi maladia Parkinson este mai adesea intalnita la persoane varstnice, primele simptome pot aparea chiar si mai devreme de 40 de ani. In general, boala este de aproape de 2 ori mai raspandita in randul barbatilor.

Despre Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania
Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania cuprinde peste 550 de membri, fiind singura organizatie de acest fel din Romania. Aceasta sprijina si apara interesele a peste 72.000 de bolnavi de Parkinson. Asociatia colaboreaza cu Societatea de Neurologie din Romania, medici si farmacisti, in vederea gasirii celei mai bune solutii pentru pacientii afectati de aceasta maladie. Asociatia este acum membra a Parkinson's Disease Foundation si a European Parkinson's Disease Asociation.
Ziua Internationala a Bolii Parkinson
Aceasta este sarbatorita in fiecare an pe 11 aprilie, ziua de nastere a medicului londonez dr. James Parkinson, care a descris prima data simptomele acestei afectiuni in 1817, denumind-o „paralizie agitata". In aceasta zi sunt organizate actiuni de informare cu privire la boala Parkinson. In acest contex sunt lansate noi initiative de cercetare.

Laleaua Rosie reprezinta simbolul international al bolii Parkinson. Povestea acestei asocieri a inceput in 1980, in Tarile de Jos, atunci cand J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea rosie-alba, pe care a numit-o ulterior laleaua „Doctor James Parkinson", pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima data afectiunea, dar si pentru a marca Anul International al Persoanelor cu Handicap.

Personalitati care au suferit de boala Parkinson:
• Papa Ioan Paul II (1920-2005), primele simptome aparute in 1991
• Salvador Dali (1904-1989), pictor suprarealist spaniol
• politicianul Yasser Arafat
• dictatorul Adolf Hitler

Mâine, pe 5 iunie, de Ziua Învățătorului, elevii nu vor face cursuri, dar vor merge la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea
  De ce părinții din această țară își lasă copiii singuri în pădure noaptea

  În Olanda există un ritual de vară care presupune ca pre-adolescenții să fie lăsați singuri în pădure, pentru un anumit interval, astfel încât să se...

  Copiii care sunt prea prietenoși cu străinii pot avea această afecțiune
  Copiii care sunt prea prietenoși cu străinii pot avea această afecțiune

  Orice părinte își dorește să aibă un copil sociabil, care își construiești cu ușurință relații de prietenie, care este comunicativ. Cu toate acestea, așa cum vom afla...

  Tații din ziua de azi petrec de trei ori mai mult timp cu copiii decât cei din generațiile anterioare
  Tații din ziua de azi petrec de trei ori mai mult timp cu copiii decât cei din generațiile anterioare

  Studiile realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că, în prezent, tații au ajuns să petreacă mult mai mult timp cu copiii lor decât o făceau cei din secolul...

  12 moduri ingenioase de a distra copilul toată ziua
  12 moduri ingenioase de a distra copilul toată ziua

  Chiar dacă al tău copil a început școala sau grădinița, acest fapt nu înseamnă că nu va mai fi nevoie să-i propui tot felul de activități variate. Dimpotrivă, pentru...

  Răspunsul minunat al unui tătic despre ce face soția lui când stă acasă toată ziua cu bebelusul
  Răspunsul minunat al unui tătic despre ce face soția lui când stă acasă toată ziua cu bebelusul

  Deși mentalitățile au cunoscut evoluții importante în ultimele decenii, prejudecățile cu privire la mamele care stau acasă pentru a se ocupa de copii încă există. Din...

  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!
  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!

  Nu există o zi comparabilă cu cea în care îți pierzi mama. Nimeni nu te poate pregăti pentru asta. Însă înveți să trăiești fără o jumătate din tine, să...

  © 2019 Qbebe