Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ministerul Educatiei si UNICEF: investitia in educatie este esentiala pentru cresterea economica a Romaniei

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si UNICEF au lansat astazi studiul "Costurile Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", o analiza a impactului pe care il are alocarea de fonduri insuficiente pentru sistemului national de educatie asupra nivelului de educatie al populatiei din Romania si asupra economiei nationale.

Studiul se bazeaza pe o metodologie utilizata in cercetari internationale si pe date furnizate de institutii romanesti, fiind parte a asistentei tehnice oferite de UNICEF Guvernului Romaniei.
Potrivit celor mai recente estimari ale Eurostat (2012), Romania aloca doar 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educatie, spre deosebire de 5,4% media din Uniunea Europeana (UE). Mai mult decat atat, PIB-ul / cap de locuitor din Romania este unul dintre cele mai scazute din UE.

Fondurile insuficiente in acest domeniu pot duce adesea la o participare scazuta la procesul educational. Copiii si tinerii care provin din familii sarace, romii, persoanele care traiesc in mediul rural si copiii cu cerinte educationale speciale sunt grupurile cele mai vulnerabile. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), peste 6% dintre copiii de scoala primara si gimnaziala au renuntat la studii, iar 17,5% din populatia in varsta de 18-24 de ani a parasit sistemul de educatie inainte de finalizarea invatamantului secundar superior. De asemenea, doar 21,8% din populatia Romaniei in varsta de 30-34 a absolvit o institutie de invatamant superior, comparativ cu 34,6%, media UE.

„Investitia in educatie este cea mai profitabila investitie pentru dezvoltarea unei tari. Un copil care merge la scoala astazi va deveni un adolescent preocupat de viitorul sau si se va transforma intr-un adult independent, care va contribui la bugetul de stat, va avea mai putine probleme de sanatate si nu va avea nevoie de asistenta sociala. In urmatorii ani, e important sa asiguram accesul la educatie pentru cei mai vulnerabili copii- cei din familii sarace, din mediul rural sau de etnie roma, cu cerinte educationale speciale. Fondurile europene sunt o resursa importanta ce poate fi folosita in acest sens", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Studiile internationale arata ca stimularea capitalului uman este esentiala pentru cresterea economica. Conform studiului UNICEF, fiecare an suplimentar de scolarizare reduce riscul de somaj cu 8%, precum si riscul de a avea probleme de sanatate sau de a suferi de o boala cronica cu 8,2%. O rata a somajului mai mica conduce la crestere economica.
Potrivit analizei, o usoara crestere a proportiei populatiei care a finalizat invatamantul liceal (de la 58 la 59.7% pana in 2025) ar genera o crestere de 0,52% a PIB arata analiza, iar reducerea ratei de parasire timpurie a scolii de la 17.5% la 10% in 2015 ar genera o crestere de 0,38% a PIB.
Conform estimarilor UNICEF, costul investitiilor insuficiente pentru Romania variaza intre 12 si 17 miliarde de euro pierduti, pentru perioada 2014-2025, echivalentul a 8% din PIB. Mai multe resurse alocate in viitor educatiei ar putea crea conditiile de dezvoltare si crestere economica si, prin urmare, ar putea duce la cresterea bugetului de stat. Castigul economic obtinut de pe urma fiecarui an in plus de scolarizare ar fi de aproximativ 8%, procent superior investitiei necesare in educatie (6% din PIB).
In ciuda recuperarii lente a economiei romanesti dupa mai multi ani de criza, in prezent cresterea bugetului pentru educatie este posibila prin alocarea prioritara de fonduri UE pentru reformele din domeniul educatiei, marirea procentului din PIB dedicat cheltuielilor publice si cresterea ponderii bugetului educatiei in cadrul bugetului existent.

Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.

Ministerul Educației: Informația privind eventuala înghețare a anului școlar este una eronată!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministerul Educației lansează proiectul prin care elevii sunt încurajați să citească 20 de minute zilnic
  Ministerul Educației lansează proiectul prin care elevii sunt încurajați să citească 20 de minute zilnic

  Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Ministerul Educației a anunțat că lansează un nou proiect educațional (numit „Un alt fel de 20 20”), al cărui scop este...

  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației
  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației

  Ministerul Educației, a publicat luni seară, pe 4 mai 2020, calendarul de înscriere în grădinițe pentru anul școlar 2020-2021. Înscrierile încep pe 8 iunie, iar...

  Cocoșel și păsărică? Sau penis și vulvă? De ce este nevoie de educație sexuală în școli
  Cocoșel și păsărică? Sau penis și vulvă? De ce este nevoie de educație sexuală în școli

  Tu îți înveți copilul să spele pe dinți? Să traverseze corect strada? Să se șteargă bine la funduleț după ce face caca? Să se spele pe mâini după ce folosește...

  Vitamina C naturală, esențială pentru imunitatea copilului tău
  Vitamina C naturală, esențială pentru imunitatea copilului tău

  Vitamina C este esențială pentru imunitatea, sănătatea și dezvoltarea copiilor, de la vindecarea țesuturilor, până la formarea și repararea oaselor. Beneficiile aduse în...

  Educație acvatică pentru bebeluși: de ce este important să participi la o primă ședință gratuită
  Educație acvatică pentru bebeluși: de ce este important să participi la o primă ședință gratuită

  Știm deja că înotul este o activitate benefică pentru cei mici, din toate punctele de vedere. Dat fiind faptul că timp de 9 luni s-au dezvoltat înconjurați de lichidul...

  Muzica – o componentă esențială în dezvoltarea bebelușului
  Muzica – o componentă esențială în dezvoltarea bebelușului

  Iată cât este de importantă prezența muzicii în dezvoltarea bebelușului.

  Umilirea copilului este cea mai îngrozitoare metodă de educație
  Umilirea copilului este cea mai îngrozitoare metodă de educație

  Nu de puține ori mi s-a întâmplat să întâlnesc la părinți concepția conform căreia un copil are nevoie ocazional și de umilință, pentru a putea realiza...

  © 2019 Qbebe