Legea se aplica in Tennessee, Statele Unite, ca urmare a multiplelor cazuri in care copii au fost lasati de parinti inconstienti in masina, murind sufocati din cauza caldurii extreme. Senatorul David Hawk a declarat pentru presa ca spera ca legea sa ii faca atenti pe parinti si sa nu isi mai lase copiii nesupravegheati in masini, la temperaturi ce pot atinge si 70 de grade Celsius.
"Daca o asemenea problema apare in comunitatea noastra, vreau ca cetatenii sa fie informati, sa stie ca pot interveni sa salveze un copil fara sa se teama de repercusiuni.", a mentionat Hawk.
In 2013, 44 de copii au murit sufocati in masina, fiind lasati nesupravegheati de parinti ore intregi la temperaturi extreme. Anul acesta, sinistra cifra a ajuns la 16, conform KidsandCars.org. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri a fost al baietelului de 1 an si jumatate, din Atlanta, care a fost lasat de tatal lui ore intregi intr-o parcare. Parintele a fost acuzat de crima si in prezent se fac cercetari.
Toate statele au astfel de legi ce protejeaza cetatenii de procese juridice atunci cand actioneaza in favoarea cuiva aflat in pericol, dar aceasta motiune lansata de statul Tennesee este unica prin specificitatea ei. Legea nu priveste ca infractiune spargerea unui autovehicul, atunci cand un copil se afla intr-un pericol evident, explica Janette Fennell, fondatoarea Kidsandcars.org, o organizatie non-guvernamentala ce lupta pentru siguranta copiilor.
"Cred cu tarie in aceasta lege si mi se pare una excelenta pentru ca multi oameni care vad un copil in masina nu se implica pentru ca li se pare ca nu ii priveste si nu au de ce sa o faca. Cand vine vorba de copii, toti ar trebui sa ne simtim confortabil sa actionam.", a adaugat Fennell.
Fennell a recomandat cetatenilor sa actioneze de urgenta si sa apeleze politia atunci cand vad un copil lasat in masina. Ea a adaugat ca este necesar sa se opereze cu delicatete, dar cu extrema urgenta in aceste cazuri. "Verificati daca exista vreo posibilitate sa intrati in masina, si daca nu, spargeti un geam, dar cu mare grija pentru a nu rani copilul."
Ca orice proiect de lege, si aceasta reglementare a atras opinii contrare. Lenore Skenazy, autoarea Free-Range kids considera ca apelarea politiei este o "nebunie" si ca oricine s-ar intalni cu o astfel de situatie ar trebui sa astepte langa masina pentru a determina daca intr-adevar copilul a fost lasat acolo sa astepte sau este o chestiune de cateva minute, ceea ce nu ar reprezenta un pericol.
"Am devenit atat de sensibilizati de aceste cazuri incat nu mai vedem diferenta dintre un copil lasat in masina pentru cateva minute cat mama cumpara o pizza si un copil lasat in masina o zi intreaga.", a explicat autoarea. Cand parintii se ocupa de micile treburi zilnice in oras, pur si simplu nu are sens sa isi ia copiii cu ei in magazin, spre exemplu, asa ca parintii ar trebui sa aiba aceasta optiune.", a mentionat Skenazy.
"Cei mai multi dintre noi ne-am asteptat parintii in masina cand eram mici. Atunci aceasta practica nu era privita ca neglijenta- si chiar nu este neglijenta."
Fennell a contracarat opinia autoarei, argumentand ca aceasta practica nu este deloc ok. "Oamenii ar trebui sa se gandeasca: Oare as lasa un milion de dolari in masina? Raspunsul este cu siguranta nu.", a explicat ea.
Legea din Tennessee obliga ca, inaintea folosirii fortei, sa fie apelata politia. Daca intr-adevar nu exista niciun alt mod de a intra in masina (o trapa deschisa, spre exemplu), atunci poate fi spart un geam.
"Nu exista un protocol, un mod de operare specific in aceste cazuri, ci orice functioneaza pe moment.", a adaugat Hawk.
Tu ce parere ai despre aceasta lege?
Sursa: today.com
