Până în prezent, femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus
Chiar dacă, în general, vaccinurile sunt considerate sigure, nu este prima dată când oamenii de ştiinţă exclud femeile însărcinate din studiile menite să demonstreze siguranţa acestora. Cu toate acestea, încă din secolul trecut, inclusiv femeile aflate în perioada de sarcină au fost îndemnate să se vaccineze contra unor boli foarte răspândite, precum este gripa de exemplu.
În momentul de faţă, cele două mari companii producătoare de vaccinul anti-COVID-19, Pfizer, respectiv Moderna, au dat asigurări că în următoarele luni efectele vaccinurilor vor fi testate şi monitorizate şi în cazul femeilor însărcinate. Potrivit New York Times, un reprezentant al Pfizer a menţionat că vaccinul va fi testat şi în caz de sarcină. Reprezentanţii Moderna au explicat şi ei că intenţionează să pună la punct un registru în scopul de a analiza eventualele reacţii adverse prezente la femeile care s-au vaccinat cu vaccinul creat de această companie.
Punctul de vedere al OMS cu privire la vaccinul anti-Covid în sarcină
Dacă iniţial Organizaţia Mondială a Sănătăţii a insistat asupra ideii că vaccinarea împotriva noului coronavirus "nu este recomandată" femeilor însărcinate, referindu-se la ambele vaccinuri (cel de la Pfizer şi cel de la Moderna), recent şi-a exprimat şi un alt punct de vedere.
Într-un comunicat de săptămâna trecută, OMS venea cu această menţiune: "...în baza a ceea ce ştim despre acest tip de vaccin, nu avem motive specifice să credem că vor surveni riscuri ce ar putea depăşi beneficiile vaccinării pentru femeile însărcinate". Experţii nu se refereau la ambele vaccinuri împotriva COVID-19, ci la cel creat de compania Moderna. Despre acesta, s-a afirmat că poate fi efectuat astfel: "Femeile însărcinate supuse riscului de a se infecta cu SARS-CoV-2 (cum ar fi, de exemplu, cele care lucrează în domeniul sanitar) sau cele care prezintă diverse comorbidităţi care le-ar putea conduce spre un risc de boală severă, se pot vaccina după ce discută cu medicul."
Până acum, pe pagina destinată vaccinului Pfizer de pe site-ul OMS, nu apare o recomandare a acesteia, de efectuare a acestui vaccin, pentru mai multe categorii de femei însărcinate. Singurele menţiuni disponibile au rămas următoarele: "Din cauza datelor insuficiente, OMS nu recomandă în prezent vaccinarea femeilor însărcinate. În cazul unei femei însărcinate ce are un risc ridicat, inevitabil, de expunere (de exemplu, dacă lucrează în domeniul sanitar), vaccinarea ar trebui luată în calcul după discuţia cu medicul."
În schimb, în privinţa femeilor aflate în perioada de alăptare, OMS nu aduce în discuţie renunţarea vaccinării cu vaccinul de la Pfizer, dar în următoarele condiţii: "Dacă o femeie face parte dintr-o categorie pentru care se recomandă vaccinarea (de pildă, dacă lucrează în domeniul sanitar), poate să beneficieze de vaccin. OMS nu recomandă întreruperea alăptării după vaccinare."
Aflându-se de poziţia OMS, numeroşi specialişti au declarat că femeile însărcinate "vor avea o oportunitate importantă pentru a se vaccina şi pentru a se proteja de riscul sever de COVID-19...Această revizuire impresionant de rapidă a punctului de vedere al OMS este o veste bună pentru femeile însărcinate şi pentru bebeluşii lor."
Citeşte şi: Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii
Surse: edition.cnn.com, nytimes.com, who.int
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com