Conform specialistilor, parintii sunt cei care trebuie sa-si indrume copiii pe drumul catre success. Datorita abilitatilor lor, copiii vor fi capabili de lucruri marete, atunci cand vor deveni adulti. Iata ce au in comun parintii copiilor de success.
1. Ii invata pe copiii totul despre abilitatile sociale
Cercetatorii de la Universitatea de stat Pennsylvania si Universitatea Duke au realizat un studiu pe 700 de copii, de la varsta de 5 ani, pana la 25. Au descoperit legaturi intre abilitatile sociale si succesul obtinut la maturitate.
Aparent, copiii competenti social, care pot coopera cu adultii, ii ajuta pe ceilalti si le pasa de sentimentele celor din jur, au avut sanse mai mari sa-si gaseasca un job bine platit pana la varsta de 25 de ani.
"Studiul ne-a aratat ca ajutandu-i pe copii sa invete abilitatile sociale ii pregatim pentru un viitor sanatos", a declarat Kristin Schubert, directorul Fundatiei Robert Wood Johnson.
2. Au asteptari mari
Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca asteptarile mari ale parintilor ii influenteaza pozitiv pe copii. "Parintii care vad ca perspectiva de viitor facultatea, se vor asigura sa-si indrume copilul spre realizarea acestui obiectiv", a spus profesorul Neal Halfon.
3. Mamele care lucreaza
Fetitele mamelor aflate in campul muncii merg mai mult la scoala si au sanse in proportie de 23 % sa obtina un loc de munca ca supraveghetor, fata de cele crescute de mamele casnice. Baietii mamelor cu serviciu au tendinta sa se implice mai mult in treburile casei. Ca adulti, vor petrece mai multe ore cu copiii lor.
"Exista foarte putine lucruri care sa aiba un efect atat de clar asupra inegalitatii de gen, precum cresterea de catre o mama cu serviciu", a afirmat profesorul Kathleen L. McGinn.
4. Au un statut socio-economic mai mare
"Absenta cheltuielilor si a interventiilor costisitoare il condamna pe copil la o viata saraca si la un parcurs sarac. Statutul socio-economic este cel ce conduce copilul catre obtinerea educatiei si catre succes", a declarat cercetatorul Sean Reardon, de la Universitatea Stanford.
5. Au atins un nivel inalt in educatie
Parintii care au terminat ciclul invatamantului superior au sanse sa-si creasca copiii in aceeasi maniera, au descoperit psihologii de la Universitatea din Michigan.
Urmarindu-se evolutia a 14.000 de copiii, din 1998 pana in 2007, s-a descoperit ca micutii nascuti de mame adolescente au mai putine sanse sa termine liceul sau sa mearga la facultate.
6. Le fac intrarea copiilor in matematica mai devreme
Abilitatile in matematica invatate de la varste fragede reprezinta un mare avantaj in viitor. Cunoasterea numerelor si a conceptelor matematice de baza sunt piesele care conduc catre viitoare reusite in viata de adult.
7. Dezvolta o legatura stransa cu copiii
Copiii care au parte de atentie, dragoste si ingrijire in primii trei ani din viata pot avea relatii sanatoase si realizari academice pana la varsta de 30 de ani. Se pare ca parintii care sunt atenti la grijile copiilor lor si le asigura o baza solida de cunostinte si afectiune ii ajuta pe copiii sa inceapa sa exloreze lumea.
8. Sunt mai putin stresati
Mamele care reusesc sa-si stabileasca un program de ore in care sa stea cu copiii lor le pot asigura micutilor timp de calitate impreuna. Mamele nervoase care nu reusesc sa gaseasca o cale intre orele de serviciu si cele petrecute cu copilul nu sunt o companie placuta. Isi streseaza copiii si le induc ideea ca sunt vinovati pentru lipsa timpului.
9. Pretuiesc efortul si evita esecurile
Copiii invata ca succesul vine din propriile abilitati si din combinarea acestora. Astfel, copiii se bazeaza pe inteligenta si creativitate si vad esecul ca o dovada de non-inteligenta, dar si ca pe lansare incurajatoare pentru extinderea abilitatilor.
Surse: independent.co.uk, businessinsider.com, patheos.com.
