Petra Pintelei este nevăzătoare, dar asta nu a stat în calea ei. A învățat 6 limbi străine și se întreține singură

Petra Pintelei este nevăzătoare, dar asta nu a stat în calea ei. A învățat 6 limbi străine și se întreține singură

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Este nevăzătoare din naștere, dar a învățat să cânte la violencel, să practice arte marțiale, să vorbească mai multe limbi străine și a participat la numeroase programe și proiecte de voluntariat. De asemenea, are un loc de muncă și este pasionată de călătorii. Petra Pintelei a ajuns în atenția publicului acum mai bine de 10 ani, când i-a cucerit pe jurații din cadrul show-ului „X Factor”. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi povestea unei tinere curajoase și ambițioase, care știe să se bucure de ceea ce are și este mereu dornică să învețe lucruri noi.

Știe 6 limbi străine

Invitată la podcastul „Graurii”, Petra Pintelei a povestit cum a ajuns să fie pasionată de limbile străine și cum se străduiește să le aprofundeze: „De mică m-au fascinat sunetele. Eu sunt nevăzătoare din naștere. Simțul auditiv a preluat foarte mult din ceea ce văzul trebuia să-mi ofere. Și atunci sunetele diferite, mai ales cele ale limbilor străine și muzica, au fost lumea mea de imaginație, de joacă, de împlinire a dorințelor...”.

De asemenea, a ținut să precizeze că mama ei i-a sesizat aptitudinile și a încurajat-o să urmeze cursuri de limbi străine: „Mama mea a ținut foarte mult la educația mea. A văzut că am acest talent și potențial de a învăța, de mică m-a expus limbii engleze, limbii spaniole și atunci am învățat să mă exprim mai ușor pentru că le-am învățat de copil și mi-a fost mai simplu să le integrez în viața mea de zi cu zi”. 

Petra știe limbile engleză, franceză, spaniolă, portugheză, rusă și turcă. Pentru a le aprofunda, încearcă tot timpul să vină în contact cu ele prin diverse mijloace: „Nu contenesc a asculta diverse lucruri, de la știri, la cărți audio la povești, la muzică, în limbile străine pe care le cunosc și doresc să le aprofundez”. 

Lucrează în cadrul Ministerului Muncii

Tânăra a menționat că lucrează la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii. După ce a făcut această mențiune, a dezvăluit, pentru sursa citată, cum arată de obicei o zi din viața ei:

„...O zi tipică din viața mea arată așa: mă trezesc, îmi fac rutina și mă pregătesc pentru muncă. Eu sunt angajată, lucrez în Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii. Sunt funcționar public. Pe scurt, asta înseamnă că fac hârtii, pe larg înseamnă că mă ocup de tot ceea ce înseamnă informații în domeniul persoanelor cu dizabilități, proiecte sociale, informații despre lege, drepturi etc. Lucrez pe calculator. Merg cu metroul la muncă. Merg cu un baston alb care și vibrează. Am și un GPS și mă mai orientez așa. De asemenea, am colegi cu care îmi coordonez drumul și ne găsim pe la metrou și mergem împreună. Merg și la sală. Iubesc mișcarea”.

Petra Pintelei in cadrul unuia dintre proiectele la care a participat

O lege pentru persoanele nevăzătoare îi poartă numele

În cadrul podcastului menționat, Petra a explicat că în anul 2009, pe când avea de 15 ani, s-a adresat Parlamentului European pentru a se adopta o lege care să permită accesul câinilor-ghizi pentru persoanele nevăzătoare în mijloacele de transport și în spațiile publice: 

„Am ajuns să vorbesc în Parlamentul European despre faptul că un câine ghid nu reprezintă neapărat un moft sau un animal de companie, ci este un asistent, un asistent pentru viață...Am susținut dreptul de acces oriunde cu câinii-ghizi, să nu li se îngrădească în niciun fel de spațiu public accesul, posibilitatea de a-și însoți companionii și de a-i ajuta”.

Îi este recunoscătoare mamei sale

Încă din anul 2008, când a acordat un interviu pentru „Ziarul Lumina”, adolescenta Petra Pintelei a mărturisit că nu i-a fost deloc ușor la începutul perioadei în care ea și mama ei s-au mutat de la Botoșani la București. Cu toate acestea, situația materială de atunci a obligat-o să se adapteze la diverse lucruri și i-a oferit „școala vieții”. În plus, mama ei a fost cea care a învățat-o să se descurce: „Eu am fost slab văzătoare dintotdeauna şi mama m-a învăţat să mă descurc. Ne-am mutat de la Botoşani, ne-a fost greu, am stat şi în gazdă, a fost dificil cu banii, n-am avut jucăria cutare, când eram în clasa întâi, deşi un copil mic pofteşte şi la o jucărie şi la dulciuri. Dar n-am avut tot timpul. Şi de aceea am făcut şcoala vieţii, pe care eu o consider ca fiind cea mai bună şcoală”.

În momentul de față, nu s-a ferit să-și exprime recunoștința pentru tot ceea ce a învățat-o mama ei, care îi este model în viață:

„Când eram mică, îmi citea tot. Întotdeauna mi-a descris lucrurile. Vocea ei mă călăuzește. Mama m-a pus să mă duc în excursii- cu ai mei colegi și profesori- când eram mică. Descurcă-te, întreabă, învață. Acum, datorită acestor pași pe care mama m-a pus să-i fac, sunt o persoană independentă și fericită...Sper să port întotdeauna de la ea eleganța, feminitatea și frumusețea. De asta spun că este cea mai frumoasă doamnă pe care am văzut-o vreodată”.

Petra Pintelei fericita acasa alaturi de mama ei, care tine in brate un caine

Adoră să călătorească

Tot în cadrul podcastului amintit, ambițioasa tânără nu a ezitat să spună că una dintre pasiunile sale este să călătorească și a explicat de ce:

„Mă simt fericită pentru că merg într-o nouă aventură și mi se pare ca o poveste care se scrie în fiecare zi...Simt mirosuri noi, aud întotdeauna vorbindu-se altă limbă în jurul meu, se aude altă muzică, se gustă alte mâncăruri, se simte ceva diferit în aer. Nu trebuie să fie totul vizual. Îmi place să mi se descrie arhitectura locului chiar dacă nu mi-o pot imagina așa cum e ea în realitate, dar simt că fac parte din tot acel întreg atunci când primesc și descrierile...”.

Petra Pintelei in Turcia

Se va căsători anul acesta

În ultima parte a intervenției sale, Petra a vorbit despre cel care îi va deveni soț. De asemenea, a recunoscut că nu poate să explice cum s-a îndrăgostit de partenerul ei. A spus că acesta este medic și că este o persoană „foarte empatică”: „Nu știu, nu cred că are o explicație. Tocmai, cred că atunci când te îndrăgostești cu adevărat nu poți să dai motive. E ceva atât de magic, încât nu poți să spui în cuvinte. Când te îndrăgostești pur și simplu, simți ceva în piept și e ca dintr-o poveste, e o magie, nu poți descrie în cuvinte, iar cine are cuvinte pentru asta cred că nu e cu adevărat îndrăgostit”.

Petra Pintelei alaturi de logodnicul ei

Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent.Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie

Surse foto: facebook.com/anduril.of.riverdale, youtube.com

Surse articol: antena3.ro, bugetul.ro, spectacola.ro, ziarullumina.ro

Articolul urmator
Ce face și cum arată fiica Ronei Hartner. Este doar o copilă, dar a fost alături de mama ei până la ultima suflare
Ce face și cum arată fiica Ronei Hartner. Este doar o copilă, dar a fost alături de mama ei până la ultima suflare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani
    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani

    Ce învață o femeie după ce devine văduvă și mamă singură la 40 de ani? Cel puțin 5 lucruri care merită împărtășite.

    „Datorită ție am învățat ce dar prețios este iubirea”. Scrisoarea unei mame pentru fiica ei care a murit
    „Datorită ție am învățat ce dar prețios este iubirea”. Scrisoarea unei mame pentru fiica ei care a murit

    Pierderea unui copil este o încercare extrem de grea, durerea care rămâne în urmă fiind nemărginită. Părinții care se confruntă cu o asemenea experiență simt că...

    Îmi doresc o vacanță singură, departe de soț și copii, dar partenerul meu nu este de acord
    Îmi doresc o vacanță singură, departe de soț și copii, dar partenerul meu nu este de acord

    Odată ce devii mamă, una dintre marile provocări pe care le ai de înfruntat este să faci față numeroaselor sarcini din gospodărie și celor ce țin de îngrijirea...

    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

    Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi
    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi

    Printre abilitățile de care un copil are nevoie se regăsește și aceasta: să știe cum să reacționeze în situații de criză. În acest scop, este necesar să îl...

    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură
    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură

    Provocările vieții de mamă singură sunt tot mai mari, odată cu trecerea timpului. Mărturia unei femei care și-a crescut singură fiica fără ajutorul tatălui, lucrând din...

    Am născut primul meu copil la vârsta de 45 de ani. Iată ce am învățat din asta
    Am născut primul meu copil la vârsta de 45 de ani. Iată ce am învățat din asta

    În ultimul deceniu, auzim tot mai des despre femei care devin mame după vârsta de 40 de ani. Un exemplu în acest sens este și o mamă care a avut primul copil la 45 de...

    Am avut grijă de bunica mea și am învățat cum să pun pe altcineva pe primul plan. Asta m-a făcut un părinte mai bun
    Am avut grijă de bunica mea și am învățat cum să pun pe altcineva pe primul plan. Asta m-a făcut un părinte mai bun

    Relația dintre bunici și nepoți este cu totul specială, de aceea nu este de mirare că, în anumite cazuri, nepoții le sunt alături chiar și în cele mai dificile momente....

    © 2024 Qbebe