Săptămâna Mondială a Alăptării și prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română

Brigitta Szebenyi - Redactor

Cu prilejul „Săptămânii Mondiale a Alăptării" (1-7 august), Asociația „Dragoste cu lapte" lansează oficial prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română.

Dezvoltată sub numele „Abecedar de alăptare", aplicația are ca scop sprijinirea mamelor care vor să pornească alăptarea cu dreptul, fiind prima aplicație mobilă despre alăptare în limba română cu informații de specialitate explicate pe înțelesul tuturor. Aplicația funcționează ca un ghid de alăptare, iar conținutul ei a fost conceput de trei mame pasionate de alăptare: un educator în alăptare, un consultant în lactație certificat internațional IBCLC (cel mai înalt standard profesional în domeniu) și un medic rezident.

Este vorba despre un ghid de alăptare pe care fiecare mamă ar trebui să îl citească încă din timpul sarcinii. De-a lungul timpului, am constatat că gravidele care nu au avut un bagaj minim de informații despre alăptare, au avut în schimb mari provocări pe perioada alăptării. Ele regretă că nu au fost mai bine informate pentru ca să se bucure mai mult timp de alăptare. În schimb, mamele care primesc informaţiile esențiale despre alăptare pe perioada sarcinii și beneficiază de ajutor specializat în perioada postnatală, au şanse mai mari să alăpteze exclusiv - declară Monica Gornistu, educator în alăptare și fondator al Asociației „Dragoste cu lapte".

 d1  d2

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește alăptarea prevăd hrănirea exclusivă a copiilor cu lapte matern de la naștere și până la vârsta de 6 luni. România are încă un procent mic de mame care ajung să îndeplinească această recomandare. Din păcate, cea mai mare barieră în creșterea acestui procent o reprezintă tocmai lipsa educației în alăptare a mamelor.

În acest context, asociația „Dragoste cu lapte" a decis că este momentul să își asume crearea unui ghid de alăptare la care toate mamele să poată avea acces ușor și gratuit. Aplicația este organizată pe câteva secțiuni, dintre care cea mai importantă este secțiunea de Concepte-cheie în alăptare. Mamele pot afla în câteva secunde de la descărcarea aplicației ce înseamnă termeni-cheie precum: alăptarea la cerere, atașarea la sân, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastită etc. Orice mamă care vrea să alăpteze ar trebui să cunoască acești termeni. Formatul practic și ilustrațiile haioase le ajută pe mame să rețină mai ușor informația.

Chiar și în cazul în care mama apelează la un consultant în lactație, ghidul-aplicație reprezintă o resursă care o ajută să integreze mai bine recomandările consultantului în procesul alăptării. În același timp, abecedarul eficientizează munca specialistului prin faptul că mama deține deja un bagaj semnificativ de informații corecte și avizate despre alăptare. Aplicația conține și un număr de telefon cu tarif normal pe care mamele îl pot folosi de oriunde din țară sau din străinătate în cazul în care au o situație de urgență în alăptare.

d3
d4

„Dar dacă nu mă descurc?" se întreabă deseori mamele. În țările care promovează și sprijină alăptarea în mod prioritar, mamele sunt dirijate în momentul externării din maternitate către grupurile de suport în alăptare. Sperăm ca și la noi tot mai multe maternități să preia modelul. Prin acest gest mic, multe suferințe ale mamelor ce întâmpină probleme în alăptare ar putea fi evitate - declară Daniela Ilioiu, medic rezident, co-fondator al Asociației „Dragoste cu lapte".

Asociația „Dragoste cu lapte" încurajează mamele să descarce aplicaţia mobilă „Abecedar de alăptare". Odată descărcat, abecedarul poate fi accesat oricând offline fără a utiliza datele mobile. Aplicația este disponibilă pe platformele Android și iOS și este gratuită, fiind dezvoltată cu ajutorul partenerilor Motherlove România și Artesana. De asemenea, mamele care nu dețin un smartphone sau care preferă o altă variantă de accesare, pot consulta "Abecedarul de alăptare" pe site-ul dedicat proiectului abecedardealaptare.ro.

Despre autori

Monica Gornistu, mamă și educator în alăptare.

În 2016 am absolvit cursul "Educație în lactație" susținut la cel mai înalt nivel de către doamna Dr. Marta Mureșan, formator al consultanților în lactație. În iulie 2016 am fondat asociația „Dragoste cu lapte" pentru a crea proiecte de educație în alăptare. Primul proiect este „Abecedarul de alăptare" scris împreună cu alte două mame pasionate de alăptare, un medic rezident și un consultant în lactație IBCLC. Cred că numai prin educație vom reuși să schimbăm mentalitățile și ideile greșite privind alăptarea. Creșterea ratei alăptării în România depinde în cea mai mare măsură de educația mamelor. Laptele matern nu este numai un furnizor de bunăstare pentru copil, dar și cel mai semnificativ gest de dragoste.

Daniela Ilioiu, mamă și medic rezident în medicina de familie.

Îmi doresc ca experiența minunată a alăptării să fie trăită de cât mai multe mame. Aproape toate mamele întâmpină situații dificile pe parcursul alăptării și aproape toate pot fi rezolvate fără să afecteze procesul alăptării dacă sunt gestionate din timp și în mod corect. Asta ne dorim să realizăm. Suntem specia de pe pământ cu procentul cel mai mic în alăptare, deși "se spune" că suntem cei mai evoluați.

Silvia Moise, mamă, moașă și consultant în lactație certificat internațional IBCLC.

Am contact zilnic cu mamele la maternitatea unde lucrez. Mi-am dat seama cât de important este să avem un abecedar de alăptare pe înțelesul mamelor, așa că am dat curs invitației Asociației „Dragoste cu lapte" de a colabora la scrierea lui. Sper să fie citit de cât mai multe mame!

Ilustrațiile din Abecedarul de alăptare aparțin arh. Claudia Georgeta Pîrvu, mamă și susținătoare a alăptării.

Împreună putem schimba percepția societății privind alăptarea. Încurajăm mamele să citească Abecedarul de alăptare și să aleagă maternități care susțin alăptarea și unde sunt ajutate să inițieze alăptarea din prima oră de la naștere, dacă este posibil.

Despre Asociația Dragoste cu lapte

„Dragoste cu lapte" este o asociație fondată în 2016 și care contribuie la creșterea ratei de alăptare din România prin crearea de evenimente, proiecte și programe educative adresate mamelor. În alăptare, pentru ca lucrurile să meargă bine, educația este esențială. De aceea, am creat ghidul „Abecedar de alăptare", un proiect menit să schimbe în bine viețile mamelor și ale copiilor. Abecedarul este scris de specialiști și ne dorim ca el să ajungă la cât mai multe mame.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați.

Asociația Dragoste cu lapte

Monica Gornistu
Specialist PR, educator în alăptare
0722 491 834 / dragosteculapte@gmail.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Tu ştii ce înseamnă?
  Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Tu ştii ce înseamnă?

  În limba română există numeroase cuvinte care surprind nu doar prin dificultatea pronunţării, ci şi prin lungimea lor. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi nu...

  Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume
  Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume

  Deși peste tot în lumea alăptarea în public începe să nu mai fie un subiect tabu, în continuare există situații neplăcute care fac înconjurul lumii cu...

  Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română
  Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română

  Orice părinte știe cât de dificil este să găsești mereu activități noi pentru cei mici. Pe lângă faptul că trebuie să-i distreze, activitățile este musai să fie...

  Ce riști când cumperi mobilă SH? Să găsești urme de ADN de la foștii proprietari
  Ce riști când cumperi mobilă SH? Să găsești urme de ADN de la foștii proprietari

  De multe ori a cumpăra mobila la mâna a doua este o loterie. Deși prețul este clar mai scăzut, poți avea surprize neplăcute. Așa cum a pățit un cuplu din Larne, Co Antrim, din...

  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

  Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  #MameleDescoperă și dărâmă mituri. Livia Toboșaru răspunde celor mai frecvente întrebări despre alăptare.
  #MameleDescoperă și dărâmă mituri. Livia Toboșaru răspunde celor mai frecvente întrebări despre alăptare.

  Nu vei putea alăpta dacă nu o faci imediat după naștere. În timpul alăptării, mama ar trebui să adopte o dietă echilibrată. După naștere, bebelușul trebuie să stea departe...

  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
  Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

  Dacă ai alăptat vreodată în public, cu siguranță nu de puține ori te-ai „lovit” de privirile acuzatoare ale celor din jur care nu înțeleg de ce trebuie să...

  © 2022 Qbebe