Școala începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent că elevii se vor întoarce la școală pe 5 mai, după o lună de vacanță. În tot acest timp, numărul angajaților din educație vaccinați anti-COVID a ajuns abia la jumătate.

Câți profesori s-au vaccinat până acum

În timpul vacanței prelungite de primăvară, Ministerul Educației a lansat campania națională „Vaccinare și testare pentru învățare!” || #ÎntoarcereaLaȘcoală, ce are că scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice și a părinților cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ.

Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale, în cele 30 de zile de vacanță, numărul de profesori vaccinați a bătut pasul pe loc. Pe 6 aprilie fuseseră vaccinați 148.000 de angajați din educație, iar pe 27 aprilie numărul acestora a crescut la 153.920, ceea ce înseamnă o creștere cu doar 5% într-un interval de trei săptămâni.

femeie care isi face vaccin

Nici în ceea ce privește testarea elevilor în școli lucrurile nu stau mai bine. Deși au fost cumpărate este 1 milion de teste Covid pentru elevi, s-au folosit doar 22.000, pentru că mulți părinți nu și-au dat acordul pentru testarea copiilor.

Deși s-a vehiculat faptul că în școli urmează să fie introduse testele rapide, pe baza de salivă, mai puțin invazive, acestea nu au fost încă validate de Institutul Național de Sănătate Publică. În alte țări, în schimb, testele de salivă sunt folosite în școli. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, își dorește ca aplicarea testării non-invazive în şcolile din România să fie rezolvată până la revenirea elevilor din vacanță.

Citește și: Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

„În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresă scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către MS şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia această a testării non-invazive în şcoli. Ultimul exemplu este cel al Italiei, care s-a adăugat exemplului Germaniei, Austriei, Franţei în care aceste teste non-invazive sunt utilizate în şcoli. Ele sunt validate ulterior prin teste PCR, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară în şcoli.

Este vorba de testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de învăţământ, precum şi a elevilor care au luat la cunoşțînţă că sunt contacţi ai unor cazuri confirmate. Când voi obține detaliile care nu țîn de Ministerul Educației, le voi comunica cu celeritate maximă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit românia.europalibera.org.

Cum încep copiii școală după Paște

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că deocamdată scenariile pentru începerea școlii nu au fost modificate. Mai mult decât atât, acesta a propus ca toți elevii din clasele terminale și cei din școlile speciale să revină la cursuri în format cimplet, nu în sistemul hibrid, cum se întâmpla până acum.

elevi la scoala in banci

Scenariile în care elevii reîncep cursurile sunt următoarele:

 • Scenariul 1 - presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea normelor de protecție. Pentru a se aplica acest scenariu, incidența cumulată în ultimele 14 zile trebuie să fie mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
 • Scenariul 2 - presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și a celor din învățământul pprofesional, cu respectarea normelor de protecție.

Pentru a se aplica acest scenariu, incidența cumulată în ultimele 14 zile trebuie să fie mai mare de 1/1000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Citește și: Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează

 • Scenariul 3 - presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și a elevilor din clasele primare. Participarea zilnică cu prezență fizică a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional, cu prezența fizică de până la jumătate din totalul de elevi înmatriculați în clasele respective.

Pentru a se aplica acest scenariu, incidența cumulată în ultimele 14 zile trebuie să fie mai mare de 3/1000 de locuitori, dacă în localitate nu este declarată carantină.

 • Surse: edu.ro, românia.europalibera.org
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Aproape 70 de copii din România au fost vaccinați cu Moderna și AstraZeneca, deși cele două seruri nu au fost aprobate pentru minori
  Aproape 70 de copii din România au fost vaccinați cu Moderna și AstraZeneca, deși cele două seruri nu au fost aprobate pentru minori

  Săptămâna trecută, a fost adus în atenția autorităților faptul că 69 de minori din țara noastră au fost vaccinați cu vaccinurile AstraZeneca și Moderna. Până...

  Adele, prima apariţie oficială de când a slăbit 45 de kilograme: „Am venit cu jumătate din mine"
  Adele, prima apariţie oficială de când a slăbit 45 de kilograme: „Am venit cu jumătate din mine"

  Una dintre cele mai faimoase cântăreţe a apărut zilele trecute la un cunoscut show de televiziune din SUA. Aceasta a surprins după ce s-a putut observa că are o siluetă mult mai...

  Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
  Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

  Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță,...

  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
  Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

  Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

  În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon
  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon

  Școala online este o adevărată provocare pentru toată lumea: elevi, profesori și părinți. Aceasta mai ales pentru că cei mici nu mai pot fi supravegheați de profesori și pot să...

  "Sunt jumătate din persoana care eram". Cum a slăbit o mama a 4 copii 50 de kilograme
  "Sunt jumătate din persoana care eram". Cum a slăbit o mama a 4 copii 50 de kilograme

  O mamă a 4 copii din Saltburn-by-the-sea, Anglia, este acum antrenoare de fitness, după ce a reușit să slăbească jumătatea din greutatea ei.

  Nou studiu: adulții vaccinați protejează și copiii nevaccinați
  Nou studiu: adulții vaccinați protejează și copiii nevaccinați

  Concluziile unui studiu recent realizat în Israel, ţară care a lăsat în urmă pandemia după ce şi-a vaccinat mai mult de jumătate din populaţie, arată că vaccinarea pe...

  © 2021 Qbebe