
Un studiu desfășurat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Londra a indicat faptul că, acei copii cu părinți care le-au acordat libertate mai mare, care nu i-au controlat la orice pas, s-au transformat în adulți fericiți și relaxați. Pe de altă parte, copiii care au fost crescuți într-un mediu tensionat, cu părinți obsedați de control, au devenit adulți nefericiți, instabili emoționali și cu stări depresive.
"Am constat faptul că acei copii cu părinți afectuoși, cu bune abilități de comunicare și empatici, au devenit adulți echilibrați din punct de vedere afectiv, cu o stare mentală extrem de bună. În contrast, copiii cu părinți care i-au ținut "sub papuc", ținându-i sub control exigent, au devenit adulți instabili din punct de vedere emoțional, nesatisfăcuți pe cele mai multe planuri din viață. Un exemplu concludent de control parental exigent este interzicerea copilului să ia propriile decizii, invadarea spațiului intim și suprimarea totală a independenței lor ca indivizi", afirmă Mai Stafford, unul dintre autorii studiului.
Este important de menționat faptul că există 2 tipuri de control:
Control comportamental - are loc atunci când părintele îi cere copilului să se comporte într-un anumit fel, când îi restricționează gesturile, acțiunile, pentru ca el să fie în concordanță cu ceea ce cred ei că își doresc cei din jur. Acești părinți tind să impună standarde înalte, au un simt critic extrem de dezvoltat și sunt exigenți când vine vorba de imaginea copilului lor în societate.
Control psihologic - are loc atunci când părintele încearcă să manipuleze sentimentele copilului său. Un exemplu potrivit este vina pe care unii părinți reușesc să o sădească în sufletul copilului lor, profitând de acest sentiment și obțînând exact comportamentul pe care ei îl consideră că fiind unul adecvat. Acești părinți compromit, astfel, încrederea în sine a copilului lor.
Cercetătorii spun că educația părinților este la fel de importantă ca și cea a copiilor. Un copil independent, care primește sprijin, înțelegere și ale cărui sentimente sunt validate de către cei dragi are toate șansele să se transforme într-un adult fericit, responsabil, empatic și echilibrat.
Voi cât de mult vă controlați copilul?
Sursa: www.inc.com
