Studiu: 8 din 10 copii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza părinților

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deși multă vreme s-a crezut că virusul Covid-19 nu poate fi contractat la copii, dovezile științifice indică în prezent contrariu. Conform unui studiu publicat recent, un procent semnificativ dintre copii ajunge infectat din cauza părinților, însă cu simptome mult mai ușoare decât adulții. Află în continuare explicația pentru acest fenomen.

8 din 10 copii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza părinților

Studiul publicat în Revista Pediatrică de Boli Infecțioase în luna iunie 2020 indică faptul că, în contradicție cu rapoartele inițiale, studiile recente sugerează că și copiii au la fel de multe șanse ca adulții să fie infectați cu virusul, dar cu simptome mai puține și mai ușoare.

Au fost analizate 11 serii de cazuri, incluzând un total de 333 bebeluși și copii. În ansamblu, 83% dinte copii au avut un istoric pozitiv de contact, în principal cu membri ai familiei. Perioada de incubație a variat între 2 și 25 zile, cu o medie de 7 zile. Virusul ar putea fi izolat din secrețiile nazo-faringiene pentru până la 22 zile și din scaun pentru mai mult de 30 zile. Co-infecții au fost raportate într-un procent de până la 79% dintre copii (în principal mycoplasma și gripa). Până la 35% dintre copii erau asimptomatici. Cele mai comune simptome dezvoltate de aceștia au fost tuse (48%), febră (11-100%) și faringita (30%). Alte simptome observate au fost: congestia nazală, rinoreea, tahipneea, wheezing-ul, diareea, vărsăturile, durerea de cap și oboseala. Rezultatele testelor de laborator erau modificate minim, iar cele ale testelor radiologice nespecifice și au includ infiltrații unilaterale și bilaterale, uneori opacități sau consolidare cu halou. Rareori au avut nevoie de terapie intensivă (3%).

Au fost descrise și 9 serii de cazuri și 2 rapoarte de caz pentru infecția cu Covid-19 în timpul sarcinii la 65 femei și 67 nou-născuți. 2 mame (3%) au avut nevoie de terapie intensivă, iar stresul fetal a fost raportat în 30% dintre sarcini. 37% dintre femei au născut prematur. Complicațiile neonatale au inclus stres respirator sau pneumonie (18%), coagulare intravasculară diseminată (3%), asfixie (2%) și 2 decese perinatale. 4 nou-născuți au fost depistați pozitiv cu coronavirus, în pofida respectării măsurilor de prevenție și control în timpul nașterii și separării mamei de bebeluș, ceea ce înseamnă că transmisia verticală (de la mamă la făt) nu poate fi exclusă.

copiii se imbolnavesc de coronavirus

De ce copiii au simptome mai ușoare decât adulții la infecția cu coronavirus

 • O explicație potențială vizează diferențele dintre sistemul imunitar al adultului și cel al copilului. Studiile pe șoarecii infectați cu Covid-19 demonstrează că atât celulele T CD4 și CD8, cât și anticorpii joacă un rol important. Copiii au un răspuns imunitar înnăscut mai puternic, o proporție mai mare de limfocite totale și de număr absolut de celule T și B, precum și celule natural killer, care pot ajuta la combaterea virusului. Cu toate acestea, copiii sunt descriși drept a avea un sistem imunitar imatur și pentru alte virusuri localizate în tractul respirator (virusul sincțial respirator sau gripa) sunt expuși unui risc mai mare de complicații și spitalizare. În plus, copiii au un răspuns proinflamator al citokinelor mai redus și sunt mai puțin predispuși să dezvolte sindrom de detresă respiratorie acută. Este de asemenea posibil ca furtuna citokinelor (un rol important în cazurile grave de infecție cu coronavirus la adulți) să fie atenuată
 • O prevalență mai redusă la copii a comorbidităților asociate cu forme grave de boală, precum diabet, boală pulmonară cronică, probleme renale și hipertensiune arterială.
 • Coronavirusurile care circulă în mod comun sunt frecvente în grupul de vârstă al copiilor, fiind responsabile pentru aproximativ 8% din infecțiile de tract respirator. Imunitatea preexistentă și anticorpii față de coronavirus pot să joace un rol protector.
 • O colonizare mucozală mai ridicată de către virusuri și bacterii, ceea ce poate limita colonizarea și proliferarea Covid-19 prin interacțiuni microbiene
 • Pentru că un copil ajunge infectat de adult, acesta primește generația a doua sau a treia a virusului. În cazul coronavirusurilor anterioare, aceste generații următoare au fost descrise a avea patogeneză redusă.
 • Receptorii pentru enzima de converasie a angiotensinei (ACE2), unul dintre principalii receptori pentru pătrunderea virusului în celulele umane, se găsesc în număr mai redus și au o afinitate mai mică la copii, prin urmare această categorie de vârstă este mai puțin afectată.

Sursă:https://journals.lww.com/

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu global: peste 1 milion de copii și-au pierdut părinții din cauza pandemiei
  Studiu global: peste 1 milion de copii și-au pierdut părinții din cauza pandemiei

  Mai mult de 1 milion de copii de peste tot din lume și-au pierdut unul dintre părinți din cauza pandemiei de Covid-19 și un total de 1.5 milioane de copii și-au peirdut un printe, un...

  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"
  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"

  Un copil în vârstă de 14 ani descrie infernul prin care a trecut după ce a fost diagnosticat cu coronavirus: „Parcă cineva îmi injecta foc prin vene”.

  3 copii au murit din cauza unor noi simptome asociate cu SARS CoV2
  3 copii au murit din cauza unor noi simptome asociate cu SARS CoV2

  O boală misterioasă cu simptome asociate noului tip de coronavirus a ucis deja 3 copii! Iar numărul cazurilor crește pe zi ce trece!

  3 copii din România, suspectați de infecție cu coronavirus
  3 copii din România, suspectați de infecție cu coronavirus

  Coronavirusul a ajuns și în România și din ce în ce mai multe cazuri încep să fie înregistrate. La momentul actual, sunt deja identificate 3 cazuri de copii...

  Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
  Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

  Trei copii din Iași au ajuns la spital, împreună cu mama lor, după ce soba din casa lor s-a defectat și a început să emane fum necorespunzător.

  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei
  ”Lăsați-mă să mor!” Replica unei fetițe de 7 ani dată medicilor, când ajunge la spital din cauza abuzurilor părinților ei

  O fetiță de doar șapte ani a sfâșiat inimile medicilor în momentul în care a ajuns la spital din cauza abuzurilor părinților ei. Copilul i-a rugat pe medici să nu se...

  Jurnalul șocant al fetiței de 11 ani care a murit de foame din cauza părinților ei fanatici care o puneau să țină post
  Jurnalul șocant al fetiței de 11 ani care a murit de foame din cauza părinților ei fanatici care o puneau să țină post

  Caz șocant - o fetiță în vârstă de 11 ani moare ca urmare a faptului că părinții au forțat-o să țină post, pentru „a se purifica”.

  © 2023 Qbebe