ECONOMIDA

STUDIU. România se clasează după Tanzania, Kenya şi Uganda în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor

Sute de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor sunt înregistrate anual în România. Rapoarte oficiale arată că aproape două treimi dintre cazuri vizează copii din mediul rural, iar jumătate dintre aceşti copii sunt abuzaţi în familie. Pentru că protecţia copiilor, în special a celor mai vulnerabili dintre ei, este preocuparea constantă a World Vision România, fundaţia este implicată în prevenirea riscului de abuz, neglijare sau exploatare a copilului prin programe şi campanii de conștientizare la nivelul comunității, cele mai multe cu implicarea copiilor.

Astfel, Fundaţia World Vision România a înfiinţat în anul 2016 Centrele Comunitare de Resurse pentru Prevenirea Abuzului, Neglijării, Exploatării Copilului, prin intermediul cărora copiii din comunităţi sunt monitorizaţi constant, inclusiv prin vizite la domiciliu. Atunci când se constată cazuri de abuz, neglijare şi exploatare este anunţată Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Centrele comunitare funcţionează în prezent în Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Vaslui.

Acesta nu este însă unicul program implementat de World Vision România pentru prevenirea şi combaterea abuzului împotriva copiilor. Fundaţia derulează un program de educaţie parentală numit Şcoala Părinţilor, care are un modul dedicat protecţiei copilului, în cadrul căruia sunt abordate toate formele de abuz şi exploatare a copilului, inclusiv abuz şi exploatare sexuală.

Cu toate acestea, mai avem un drum extrem de lung de parcurs până când copiii României vor fi în siguranţă.

România a obţinut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit.

[The Economist Intelligence Unit (The EIU) este un lider mondial in domeniul cercetarii furnizand analiza, date si studii importante penntru mediul de afaceri, sectorului financiar si guvernelor pentru o mai buna gestionare a resurselor si valofrificarea oportunitatilor.] la începutul acestui an - https://outoftheshadows.eiu.com/.

Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 21 din cele 40 de ţări analizate în acest studiu - clasându-se după Tanzania, Kenya şi Uganda - şi are cel mai mic scor general din Uniunea Europeană, fiind depăşită de Serbia, care a obţinut un scor de 58,2.
Cel mai mare scor a fost obţinut de Marea Britanie (82.7), urmată de Suedia (81,5) şi Canada (75,3).

 Studiul citat mai sus examinează patru arii principale care implică luarea de măsuri pentru combaterea problemelor legate de exploatoarea şi abuzul sexual al copiilor:

-Stabilitatea şi siguranţa naţională, sistemul de protecţie socială disponibil pentru copii şi familiile lor, normele sociale şi culturale; România a obţinut un scor de 60.7%.

-Cadrul legal pentru protecţia copiilor împotriva exploatării şi abuzului; România a obţinut un scor de 68.1%.

-Angajamentul guvernamental şi capacitatea sa de răspuns exprimat prin echiparea instituţiilor şi a personalului cu resursele necesare pentru a întelege, măsura şi răspunde adecvat problemei de exploatare şi abuz sexual al copiilor; România a obţinut un scor de 46.3%.

-Implicarea mediului de afaceri, a societătii civile şi a mass-mediei faţă de riscurile expunerii copiilor la abuz şi exploatare sexuală şi prin sprijinul direct al copiilor care cad victimă.

România a obţinut un scor de 39.7%.

Scorul obţinut de România este unul extrem de mic dacă îl privim raportat la problemele grave cu care ţara noastră se confruntă. În 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a înregistrat 817 cazuri de abuz şi exploatare sexuală. Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste cazuri raportate reprezintă doar o parte dintre abuzurile petrecute în România, asta pentru că fiecare cifră oficială ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate.

Aşadar, deşi problema exploatării şi abuzului sexual faţă de copii este una extrem de gravă, scorul obţinut arată că ţara noastră este deficitară atât în ceea ce priveşte resursele alocate şi capacitatea statului de răspuns la această problemă, cât şi în ceea ce priveşte implicarea mediul de afaceri, societăţii civile şi mass-mediei în prevenirea riscurilor şi sprijinirea victimelor.

Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 28 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/

 

O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual

  Abuzul sexual la copii nu este un subiect pe care părinții să-l tolereze ușor. Deși cazurile sunt din ce în ce mai numeroase, părinților le vine greu să discute despre această...

  Nimeni nu te poate pregăti pentru ceea ce te așteaptă după naștere
  Nimeni nu te poate pregăti pentru ceea ce te așteaptă după naștere

  Indiferent cât de multe cărți citești, cât de multe filme vizionezi sau cât de multe sfaturi primești de la familie și apropiați, nimeni, dar absolut nimeni nu te...

  Acest TEST spune TOTUL despre tine. Priveste cu atentie imaginile urmatoare si descopera ce fel de persoana esti
  Acest TEST spune TOTUL despre tine. Priveste cu atentie imaginile urmatoare si descopera ce fel de persoana esti

  Testele pot dezvalui foarte multe lucruri despre personalitatea ta, unele dintre ele de care nici macar nu ai fost constient. Ceea ce vei vedea in imaginile urmatoare dezvaluie atat...

  Am scăpat din iadul abuzului și datorez totul copilului meu
  Am scăpat din iadul abuzului și datorez totul copilului meu

  Iad, poate părea un cuvânt prea mare, poate chiar exagerat pentru unii. Cum ar putea exista iadul pe pământ? Da, iadul pe pământ este real, îl găsești în spatele unor uși...

  Un studiu de 70 de ani dezvăluie secretul copiilor bine-crescuți
  Un studiu de 70 de ani dezvăluie secretul copiilor bine-crescuți

  Toți părinții își doresc să fie buni pentru copiii lor, însă ce calități presupune exact acest lucru nu se cunoaște cu exactitate. Un studiu ce a durat nu mai puțin de...

  Somnul de prânz îmbunătățește rezultatele academice ale copiilor, spune un nou studiu
  Somnul de prânz îmbunătățește rezultatele academice ale copiilor, spune un nou studiu

  Pentru părinți, somnul de prânz al copiilor poate fi o binecuvântare. Dacă nu sunt la serviciu, își permit, la rândul lor, un moment de odihnă sau o clipă de...

  Top 5 greseli pe care barbatii le fac cu femeile pe plan sexual
  Top 5 greseli pe care barbatii le fac cu femeile pe plan sexual

  Chiar dacă majoritatea bărbaţilor sunt mândri foc de ei insisi cand vine vorba de sexualitatea lor, problemele de sex pot aparea si la ei. Urmaşii lui Adam au descoperit electricitatea,...

  © 2019 Qbebe