Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Ultima oră: cum încep copiii școlile. Ce spun miniștrii Educației și al Sănătății

Noul an școlar începe în mai puțin de două săptămâni, iar autoritățile încă mai caută răspunsuri la întrebările părinților legate de siguranța copiilor lor la școală.

Astăzi, Ministrul Educației, Monica Anisie, și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut o conferință de presă în care au anunțat mult-așteptatele măsuri privind începerea anului școlar 2020-2021.

Care sunt principalele măsuri de siguranță

Principalele măsuri luate în calcul pentru reîntoarcerea elevilor la școală, în condiții de siguranță, vizează portul obligatoriu al măștii de protecție în cazul copiilor cu vârste mai mari de 5 ani, dezinfectarea corectă a mâinilor, distanțarea de un metru între copii și realizarea de circuite de intrare-ieșire în școli.

"Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară în parte a impus un efort maxim în ultimele 2 luni. Este un moment în care, dacă aplicăm niște reguli, acele riscuri asumate de cazuri noi le vom putea acoperi tocmai prin respectarea regulilor", a explicat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere!

De asemenea, s-a renunțat la ideea ca părinții să completeze o declarație pe proprie răspundere atunci când își trimit copiii la școală. Triajul se va face acasă, dar și la școală, unde va fi realizat de personal medical specializat, iar copiii care vor prezenta simptome specifice infectării cu COVID-19 vor fi trimiși într-o zonă de izolare. Nicio decizie nu se va lua fără acordul părinților!

”Nu va mai exista acea declaraţie pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea sau nu după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, existenţa unui personal medical calificat care să facă acest triaj epidemiologic, existenţa unei zone de izolare unde copiii care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi la un moment dat cantonaţi până la o evaluare medicală în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui.”, a explicat Nelu Tătaru în conferința de presă.

Montarea separatoarelor între elevi

Ministrul Sănătății a mai anunțat că, unde nu se va putea păstra distanța socială, va fi necesară montarea separatoarelor între elevi. Rămâne, însă, la latitudinea fiecărei unități de învățământ.

Ministerul Educaţiei redeschide TelVerde pentru a răspunde părinților și elevilor

Monica Anisie, Ministrul Educației, a anunțat că va fi deschis un portal în care părinţii şi elevii să găsească toate informaţiile privind noul anul şcolar și va fi pusă la dispoziție o linie Telverde pentru părință și elevi.

”Întrucât în spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri şi ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de Telverde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi. Pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde, pentru a veni în sprijinul acestora”, a declarat Anisie.

În 10 septembrie școlile decid ce scenariu urmează

Institutul de Sănătate Publică va prezenta în 7 septembrie o evaluare pentru fiecare localitate privind situația cazurilor de COVID-19. În funcție de aceasta, consiliile de administrație din școli vor decide în 10 septembrie în care dintre cele 3 scenarii au decis să înceapă școala, a declarat marți Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a spus că în cel mai dorit scenariu sunt primordiale respectarea unei distanțe de 1 metru între elevi, circuite speciale și diferențierea orarului la clasele primare.

Cele trei scenarii sunt:

 1. Scenariul verde - Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţîn de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În cazul acestui scenariu, toți copiii meargă la școală, lucru care este obligatoriu, nu opțional;
 2. Scenariul galben - Presupune un risc mediu, respectiv între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile. În această situație vor merge la școală preşcolarii, elevii din clasele 0-IV şi elevii din anii terminali. Pentru restul claselor, orele se vor face online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie;
 3. Scenariul roșu - Este cel mai pesimist și presupune ca într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, orele se vor face exclusiv online.

Surse: hotnews.ro, digi24.ro, realitatea.net

Ultima ORĂ! Este oficial: vacanța de o lună pentru elevi. Declarația Ministrului Educației

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
  Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

  Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației
  Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației

  Ministerul Educației, a publicat luni seară, pe 4 mai 2020, calendarul de înscriere în grădinițe pentru anul școlar 2020-2021. Înscrierile încep pe 8 iunie, iar...

  Se deschid școlile în toamnă? Ce spune Ministrul Educației
  Se deschid școlile în toamnă? Ce spune Ministrul Educației

  Ministerul Educației și-a formulat recent puncte de vedere legate de modalitatea în care ar putea reîncepe noul an școlar. Iată ce s-a adus în discuție!

  Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă
  Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă

  După o absență îndelungată de la școală, școlile de pregătesc din nou să le fie călcat pragul. Ținând cont de următoarele recomandări, te poți asigura că...

  Ultima oră! Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, nu cu pile și liste
  Ultima oră! Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, nu cu pile și liste

  Ministerul Educației și Cercetării a lansat astăzi, 4 februarie 2020, în consultare publică, Metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în...

  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie
  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie

  În general, copiii învață să citească și să scrie destul de ușor. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și nu trebuie să-l forțezi să facă această...

  Tehnologie de ultimă oră pentru mămici! Descoperă noua pompă de sân cu două motoare
  Tehnologie de ultimă oră pentru mămici! Descoperă noua pompă de sân cu două motoare

  Spectra lansează pompa Dual S, dotată cu două motoare ce permit reglarea vacuumului în mod diferit pentru fiecare sân în parte! Iată o veste minunată pentru mamele...

  © 2021 Qbebe