Ultima ORĂ! Președintele declară starea de Urgență! Plafonarea prețurilor, trafic restricționat, școli închise

Andrada Popa

Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație azi la ora 15.00 pentru a anunța ce implică această procedură și cum vor fi afectați cetățenii țării, cât și insituțiile de stat și private.

Aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă. Este important ca oamenii să fie corect informați. Iată ce înseamnă insituirea stării de urgență, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi.

Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitatea din învățământul pre-universitar și universitar se suspendă pe toată perioada stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice, dar și al celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică fie online sau prin televiziune,  pentru ca elevii să traverseze această perioada dificila fara prea multe lacune. 

Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor in aceste momente grele. Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitateș și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, in limita prețului mediu din ultimele 3 luni dinainte declarăii stării de urgență. 

Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, si se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate.
Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili masuri de sprijinire care vor fi puse în aplicare de autoritățile locale.
Angajatorii și angajații afectați de efectele Covid-19 vor fi sprijiniti prin derogări speciale.
Angajații si familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată parțial sau total, vor beneficia de protecție socială.
Prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în situația în care celalalt părinte nu beneficiază de această lege.

Se introduce posibilitatea ca în instiuțiile de stat cât ți în cele cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.
De asemenea, oamenii trebuie să știe ca nu mai este necesară deplasarea la instituții pentru depuneri de cereri - acestea pot fi depuse pe cale electronică.
Un capitol important se referă la masurile în domeniul sanitar. Am dispus, astfel, ca în structurile MAI, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poata angaja fără concurs perodsnalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărite.
Am dispus in buget sumele necesare pentru achiziționarea directă a produselor medicale necesare.
Am simplifcat proceduri de decontare si alocare a banilor pentru a se realiza rapid toate operațiunile necesare din domeniul sanitar. 
Se va asigura continuitatea tututor serviciilor de utilitate publică, precum si funcționarea optimă a sistemului energetic național.
Suspendarea efectuării controalelor ITM. Activitatea de judecată va continua doar în cazurile de urgență. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene scurte.

Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz, au demonstrat  profesionalism și o extraordinară dedicare. Mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute ți cu totii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți.

Oricât de greu ar părea păstrati distanța socială. Măsurile care un funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială. 

Se pot adopta măsuri de urgență graduale, sau imediate, în funcție de caz, precum: închiderea punctelor de repere a frontierelor de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi și alte locuri publice.  Poate fi interzisă gradual, atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, aeriană, maritimă sau fluvială, pe diferite rute.
Tototdată, ca măsură de primă urgență, cu aplicabilitate graduală, identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, de dezinfectanți și medicamente utilizate în tratatrea Covid-19. Acestea sunt mpsuri extreme care vor avea un impact direct asupra vieții cotindiene și activității economice. Ele vor avea un caracter temporar însă sunt necesare acum.

Surse: Live Digi24

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce veste frumoasă! Au început să se nască primii copii din România concepuți în starea de urgență
  Ce veste frumoasă! Au început să se nască primii copii din România concepuți în starea de urgență

  Se pare că pandemia de coronavirus a adus și lucruri bune. În România s-a înregistrat o creștere semnificativă a natalității! Potrivit Institutului Național de...

  Unde au fugit vedetele imediat după ce s-a ridicat starea de urgență
  Unde au fugit vedetele imediat după ce s-a ridicat starea de urgență

  Imediat cum s-a ridicat starea de urgență și am trecut la starea de alertă, ceea ce a permis tuturor să iasă din izolare, respectând regulile de igienă și distanțare socială,...

  Ora de empatie: ce este și în ce școli se studiază
  Ora de empatie: ce este și în ce școli se studiază

  Empatia este parte din inteligența emoțională a copilului și modul în care el știe să relaționeze cu cei din jurul lui și cu nevoile acestora. Ora de empatie există în...

  Ultima oră! Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, nu cu pile și liste
  Ultima oră! Elevii vor fi repartizați în clasele pregătitoare în ordine alfabetică, nu cu pile și liste

  Ministerul Educației și Cercetării a lansat astăzi, 4 februarie 2020, în consultare publică, Metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în...

  Tehnologie de ultimă oră pentru mămici! Descoperă noua pompă de sân cu două motoare
  Tehnologie de ultimă oră pentru mămici! Descoperă noua pompă de sân cu două motoare

  Spectra lansează pompa Dual S, dotată cu două motoare ce permit reglarea vacuumului în mod diferit pentru fiecare sân în parte! Iată o veste minunată pentru mamele...

  Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
  Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

  Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume
  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume

  Nimeni nu poate ști când îi va fi servită ultima masă, iar celebritățile nu fac excepție. Pentru că nu vorbim de oameni de rând, desigur și alimentele consumate nu...

  A ajuns de urgență la spital! Vedeta este însărcinată în 7 luni
  A ajuns de urgență la spital! Vedeta este însărcinată în 7 luni

  UPDATE! Alina Laufer a născut prematur, la 7 luni. Soția unui cunoscut om de afaceri de la noi se află în cel de-al treilea trimestru de sarcină și are probleme. Parcurge...

  © 2022 Qbebe