Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Ultima ORĂ! Președintele declară starea de Urgență! Plafonarea prețurilor, trafic restricționat, școli închise

Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație azi la ora 15.00 pentru a anunța ce implică această procedură și cum vor fi afectați cetățenii țării, cât și insituțiile de stat și private.

Aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă. Este important ca oamenii să fie corect informați. Iată ce înseamnă insituirea stării de urgență, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi.

Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitatea din învățământul pre-universitar și universitar se suspendă pe toată perioada stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice, dar și al celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică fie online sau prin televiziune,  pentru ca elevii să traverseze această perioada dificila fara prea multe lacune. 

Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor in aceste momente grele. Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitateș și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, in limita prețului mediu din ultimele 3 luni dinainte declarăii stării de urgență. 

Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, si se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate.
Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili masuri de sprijinire care vor fi puse în aplicare de autoritățile locale.
Angajatorii și angajații afectați de efectele Covid-19 vor fi sprijiniti prin derogări speciale.
Angajații si familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată parțial sau total, vor beneficia de protecție socială.
Prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în situația în care celalalt părinte nu beneficiază de această lege.

Se introduce posibilitatea ca în instiuțiile de stat cât ți în cele cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.
De asemenea, oamenii trebuie să știe ca nu mai este necesară deplasarea la instituții pentru depuneri de cereri - acestea pot fi depuse pe cale electronică.
Un capitol important se referă la masurile în domeniul sanitar. Am dispus, astfel, ca în structurile MAI, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poata angaja fără concurs perodsnalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărite.
Am dispus in buget sumele necesare pentru achiziționarea directă a produselor medicale necesare.
Am simplifcat proceduri de decontare si alocare a banilor pentru a se realiza rapid toate operațiunile necesare din domeniul sanitar. 
Se va asigura continuitatea tututor serviciilor de utilitate publică, precum si funcționarea optimă a sistemului energetic național.
Suspendarea efectuării controalelor ITM. Activitatea de judecată va continua doar în cazurile de urgență. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene scurte.

Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz, au demonstrat  profesionalism și o extraordinară dedicare. Mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute ți cu totii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți.

Oricât de greu ar părea păstrati distanța socială. Măsurile care un funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială. 

Se pot adopta măsuri de urgență graduale, sau imediate, în funcție de caz, precum: închiderea punctelor de repere a frontierelor de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi și alte locuri publice.  Poate fi interzisă gradual, atunci când se impune, circulația rutieră, feroviară, aeriană, maritimă sau fluvială, pe diferite rute.
Tototdată, ca măsură de primă urgență, cu aplicabilitate graduală, identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, de dezinfectanți și medicamente utilizate în tratatrea Covid-19. Acestea sunt mpsuri extreme care vor avea un impact direct asupra vieții cotindiene și activității economice. Ele vor avea un caracter temporar însă sunt necesare acum.

Surse: Live Digi24

Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Unde au fugit vedetele imediat după ce s-a ridicat starea de urgență
  Unde au fugit vedetele imediat după ce s-a ridicat starea de urgență

  Imediat cum s-a ridicat starea de urgență și am trecut la starea de alertă, ceea ce a permis tuturor să iasă din izolare, respectând regulile de igienă și distanțare socială,...

  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli
  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli

  În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli. Iată câteva dintre inițiativele lansate în acest sens!

  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume
  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume

  Nimeni nu poate ști când îi va fi servită ultima masă, iar celebritățile nu fac excepție. Pentru că nu vorbim de oameni de rând, desigur și alimentele consumate nu...

  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile
  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile

  Școlile închise dau bătăi de cap părinților care se duc la lucru și nu au cu cine să-și lase copiii. Se pregătește o procedură de urgență prin care să se dea zile libere...

  Spălatul vaselor îți îmbunătățește starea de spirit, conform științei
  Spălatul vaselor îți îmbunătățește starea de spirit, conform științei

  Un studiu american a ajuns la concluzia că spălatul vaselor are o influență pozitivă asupra stării noastre de spirit și diminuează stresul.

  Sfatul ginecologului: o simplă autoexaminare a vaginului îți poate indica starea lui de sănătate
  Sfatul ginecologului: o simplă autoexaminare a vaginului îți poate indica starea lui de sănătate

  Poate părea ciudat ca o parte din corp aproape inobservabilă din corp să îți indice informații importante despre sănătatea ta. Dar adevărul este că specialiștii pot...

  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie
  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi şi-a anunţat fanii că fiica ei cea mare a trecut printr-o intervenţie chirurgicală la ochi. Află din articolul de mai jos de ce a fost...

  © 2019 Qbebe