Cercetătorii de la Universitatea Babraham din Anglia și cei de la Universitatea Leuven din Belgia și-au unit forțele pentru a descoperi factorii ce duc la diferențele dintre sistemele imunitare ale oamenilor. Aceștia au analizat 670 de indivizi, cu vârsta cuprinsă între 2 și 86 de ani, timp de 3 ani. Participanții au fost monitorizați în mod constant, ceea ce i-a condus pe oamenii de știință spre concluzia că părinții care cresc împreună un copil au sisteme imunitare similare.
În urma studiilor, s-a descoperit faptul că factorul cel mai important în modificarea funcțiilor imunitare este creșterea unui copil. Se pare că participanții la studiu care locuiau împreună cu un copil au arătat o reducere cu 50% a diferențelor dintre organismele lor, în comparație cu ceilalți.
"Este pentru prima dată când se analizează profilurile imune ale doi indizivi care nu au o legătură de sânge, dar sunt apropiați. A fi părinte înseamnă a fi predispus unui mediu plin de provocări agresive, la care cineva se supune de bună voie. Lipsa somnului, stresul, infecțiile cronice și alte câteva probleme ale părinților fac mult mai multe corpului decât câteva fire albe", a spus doctorul Adrian Liston, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.
Descoperirile oamenilor de știință nu s-au oprit aici. Aceștia au descoperit că aflate în fața unor provocări, sistemele imunitare au tendința să se întoarcă la starea de echilibru inițial. De asemenea, sunt de părere că vârsta este un factor crucial în modelarea imunologică, pentru că odată cu înaintarea în vârstă, scade și rezistența în fața infecțiilor.
Sursa foto: parent.co.
Surse: parent.co, bannerhealth.com.
