Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Alăptare sau formula? Se pare că astfel poți influența dacă vei avea un copil dreptaci sau stângaci

Printre întrebările pe care ajungem să ni le punem adesea, când vedem că micuțul nostru începe să-și folosească tot mai mult mânuțele, este dacă va fi dreptaci sau stângaci. Din articolul de mai jos vom afla că acest lucru ține de mai mulți factori, unii dintre ei la care nici nu ne-am fi gândit. Din acest punct de vedere, nu putem să nu luăm în calcul cele mai noi studii, care vehiculează tot mai mult ideea că inclusiv alăptarea poate influența alegerea mâinii dominante.

Durata perioadei de alăptare și modul în care un bebeluș este hrănit cu lapte poate influența abilitatea de a deveni dreptaci sau stângaci- Concluzia unui studiu recent

La începutul acestui an, un studiu realizat în cadrul „Universității din Washington" (SUA) a demonstrat că mâna dominantă a unei persoane (stânga sau dreapta) se va dezvolta încă din primele zile de viață, odată cu debutul procesului de alăptare.
În vederea obținerii concluziilor, s-a apelat la un număr mai mare de 60.000 (62.129) de perechi formate din mame și bebeluși, din 5 țări. Unii dintre aceștia erau alăptați natural, iar ceilalți primeau lapte praf cu biberonul. Micuții au fost urmăriți în funcție de durata pentru care au fost alăptați la sân: mai puțin de 1 lună, între 1 lună și 6 luni, peste 6 luni.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

După aceea, s-a putut sesiza că în rândul acestora erau mai puțini cei care aveau drept mână dominantă mână stângă, prin comparație cu aceia care primeau lapte cu biberonul și în rândul cărora se afla un procent mai mare care o aveau ca mână dominantă pe aceasta.

Mama ce sta alaturi de bebelusul ei, care bea lapte cu biberonul

De altfel, s-a sesizat că bebelușii care au fost alăptați la sân pentru un interval mai mare de 6 luni erau cu 22% mai predispuși de a avea dreapta mână dominantă, prin comparație cu aceia care au primit lapte din biberon încă din prima lună de viață.

În urma publicării rezultatelor studiului în „Lateralitatea: simetria corpului, creierului și a capacității cognitive", coordonatorul acestuia a explicat că, în formularea concluziilor menționate, a ținut cont de următorul aspect: probabilitatea ca alăptarea pe cale naturală să optimizeze funcționarea creierului în intervalul în care se construiește abilitatea unui copil de a fi dreptaci sau stângaci. De aceea, experții vorbesc despre importanța alăptării la sân pe o durată de cel puțin 6 luni.
Pe de altă parte, studiul american nu a ajuns la o concluzie privitoare la posibilitatea ca alăptarea la sân, după ce bebelușul atinge vârsta de 9 luni, să aibă vreo influență asupra dezvoltării abilității de a fi dreptaci sau stângaci.

De asemenea, autorii studiului vin și cu această precizare: că nu și-au dorit să demonstreze că alăptarea pe cale naturală este singura care va conduce la dezvoltarea capacității unui copil de a fi dreptaci. Ceea ce au ținut să aducă în prim-plan este că alăptarea are și ea un rol deloc de neglijat în îmbunătățirea procesului de lateralitate (Preferința de a ne folosi sau de o parte sau alta a corpului).

Citește și: Laptele matern este magic, spune știința

Care sunt factorii determinanți pentru ca o persoană să fie dreptace sau stângace

Preocuparea oamenilor de știință de a da explicații de ce unii dintre noi suntem dreptaci, iar alții suntem stângaci, a reușit să atragă atenția asupra unui lucru esențial: preferința de a ne folosi de o anumită mână este prestabilită de dinainte să ne naștem, fiind legată de un proces foarte complex. Mai exact, este vorba despre dezvoltarea asimetriei stânga-dreapta (Ea se referă la diferențele structurale și funcționale dintre emisfera dreaptă a creierului și cea stângă), ce va începe încă din viața intrauterină, când fătul va reuși să-și miște degetele și mâinile.

Un grup de cercetători italieni de la Universitatea din Padova a studiat mișcările a 29 de bebeluși, aflați încă în mediul intrauterin, pentru a reuși să vadă cum aceștia își vor alege mâna dominantă. În acest scop, au fost analizate trei mișcări diferite ale mâinilor, în săptămânile 14, 18 și 22 ale sarcinii. Ulterior, după 9 ani de la nașterea copiilor, specialiștii au comparat predicțiile lor referitoare la preferința pentru o anumită mână cu ceea ce s-a întâmplat în realitate cu copiii. Concluzia la care au ajuns a fost că abilitatea unei persoane de a fi dreptace sau stângace se conturează în special în săptămâna a18-a de sarcină.

Un alt factor determinant pentru ca un copil să fie dreptaci sau stângaci este și cel genetic. De pildă, în trecut se credea că există doar o singură genă care ar putea să determine această caracteristică. Treptat însă, s-a descoperit că există mai multe gene responsabile pentru acest proces. În plus, s-a putut observa că, bebelușii care s-au născut din părinți dreptaci au cele mai multe șanse să fie tot dreptaci, asemenea acestora. Același lucru este însă valabil și pentru cei care sunt stângaci. În privința gemenilor, dacă aceștia sunt identici, vor fi fie stângaci, fie dreptaci. Ceilalți gemeni vor avea însă fiecare preferința pentru o anumită mână.
Cât privește ambidextria (Abilitatea de a ne folosi ambele mâini cu ușurință), ea este considerată un fenomen rar, fiind întâlnită la un procent redus din populația Globului.

Cum poate fi sesizată preferința copilului pentru o anumită mână dominantă

Experții atrag atenția asupra următorului fenomen: cei mai mulți dintre copii încep să-și demonstreze preferința clară pentru mâna stângă sau dreaptă în jurul vârstei de 2-3 ani. Nu înseamnă însă că unii dintre ei nu vor dovedi că sunt capabili să fie stângaci sau dreptaci în jurul vârstei de 18 luni, dar fenomenul este mai evident pe măsură ce copilul se implică în activități mai variate.
Pentru a reuși să observăm mai ușor tendința copiilor de a se folosi de o mână sau alta, dar și pentru a-i stimula să se ajute într-adevăr de aceasta, ar trebui să realizăm următoarele demersuri:
Să stimulăm activitățile manuale
Spre exemplu, lucrul cu plastilina, coloratul, jucatul cu mingea etc. ne pot da indicii despre mâna dominantă a copilului. Cel mai simplu este să stăm și să-l urmărim cum va lucra, fără a-l determina să utilizeze o anumită mână.

Să vedem dacă nu cumva copilul își schimbă des mâna de care se folosește în timpul activităților
De exemplu, se poate sesiza că pentru o activitate copilul preferă o mână, iar pentru alta o mână diferită. În același timp, se poate observa că va efectua mai bine activitățile folosindu-se de mâna preferată. Chiar dacă micuții au o vârstă fragedă, această alternanță și fixarea, în final, spre mâna stângă sau dreapta, ne vor arăta care sunt  șansele să devină stângaci sau dreptaci.

Preferința pentru una dintre mâini va ieși oricum în evidență
Copiii pot avea tendința, până când își vor dezvolta pe deplin motricitatea fină și coordonarea mișcărilor, să ridice un obiect care se află în stânga lor cu mâna stângă și unul care se află în dreapta cu cea dreaptă.
Ca să ne convingem care este însă mâna dominantă, putem să recurgem la un truc simplu: să luăm câteva obiecte ușoare (de exemplu, niște creioane sau niște jucării mici) și să nu le așezăm nici în stânga, nici în dreapta copilului, ci undeva la mijloc, în apropiere de zona taliei. Și în acest caz vom vedea că micuțul își va folosi mâna pe care o preferă mai mult pentru manipularea obiectelor.

Anumite gesturi vor trăda abilitatea copilului de a fi stângaci sau dreptaci
De pildă, medicii spun că gesturi banale, precum manipularea tacâmurilor sau lovitul cu piciorul într-o minge pot demonstra clar ce mână dominantă au copiii noștri. Chiar dacă ei nu își vor folosi de fiecare dată aceeași mână, preferința pentru una dintre ele se va evidenția oricum.

Voi știați până acum ce va influența faptul de a avea copii dreptaci sau stângaci?

Citește și: Cum să îl înveți mai ușor pe copil care este stânga și care este dreapta

Surse:
www.babycenter.com, www.business-standard.com, www.ghr.nlm.nih.gov,www.parenting.firstcry.com, www.timesnownews.com, www.thisisinsider.com

Cum știi dacă cel mic primește suficient lapte? 5 dileme pe care noile mămici le au despre alăptare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil
  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil

  Un studiu recent efectuat la Institutul Pediatric de Cercetare din Manitoba, Canada, aduce vești bune mămicilor care consumă alune în perioada alăptării, dar care introduc alunele...

  4 manifestări emoționale pe care le poți avea dacă ai lipsă de fier
  4 manifestări emoționale pe care le poți avea dacă ai lipsă de fier

  Printre nutrienții cu impact masiv asupra sănătății noastre fizice, dar și a celei psihice, se numără și fierul. Din articolul de mai jos vei descoperi cât de mult depinde de...

  Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?
  Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?

  Probabil că înainte de a rămâne însărcinată, toată lumea te va întreba dacă îți dorești un băiețel sau o fetiță. Pe când unele dintre...

  Ce poți face dacă ai un copil care nu mănâncă suficiente fructe și legume
  Ce poți face dacă ai un copil care nu mănâncă suficiente fructe și legume

  Știm cu toții că sănătatea vine din interior, indiferent de vârstă, dar ce se întâmplă atunci când organismul nu deține resursele necesare? Răspunsul este...

  VIDEO | Mihai Craiu: Metoda prin care poți depista dacă al tău copil suferă de o boală gravă, asociată coronavirusului!
  VIDEO | Mihai Craiu: Metoda prin care poți depista dacă al tău copil suferă de o boală gravă, asociată coronavirusului!

  Cazurile de coronavirus s-au înmulțit în mod semnificativ în ultimele săptămâni, specialiștii avertizând asupra faptului că avem de 3 ori mai multe cazuri...

  O educatoare din Fetești s-a filmat din greșeală cum plesnește un copil. ”Pare o clasă dintr-un film de groază”, se revoltă părinții
  O educatoare din Fetești s-a filmat din greșeală cum plesnește un copil. ”Pare o clasă dintr-un film de groază”, se revoltă părinții

  Scene de coșmar într-o grădiniță, acolo unde o educatoare din Fetești s-a filmat, din greșeală, în timp ce lovea un copil. Femeia îi supraveghea atent pe elevii...

  6 semne ca nu poti avea incredere intr-un barbat
  6 semne ca nu poti avea incredere intr-un barbat

  Vine o vreme, in fiecare relatie, cand incepi sa te simti foarte confortabil in prezenta partenerului, te bucuri de compania lui si nu te vezi altfel decat alaturi de el. Cu toate acestea,...

  © 2019 Qbebe