Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

10 greșeli pe care le putem face atunci când pregătim mâncarea pentru bebeluș

Una dintre cele mai la îndemână metode de a avea un bebeluș sănătos și corect hrănit este să-i preparăm noi mâncarea, acasă. Chiar și așa, dacă nu vom fi mereu în gardă, putem să comitem greșeli care pot fi deosebit de dăunătoare sănătății micuților noștri. Pentru a ne asigura că le vom prepara cea mai sănătoasă și mai gustoasă mâncare este necesar să respectăm toate regulile de mai jos.

Ce nu este bine să faci atunci când îi pregătești mâncare bebelușului

Mama cu bebelusul in brate, in timp ce vrea sa pregateasca ceva de mancareNu te speli bine pe mâini înainte și în timp ce pregătești hrana

Medicii spun că una dintre cele mai importante reguli de igienă, pe care trebuie neapărat să o respecți când vine vorba de prepararea hranei pentru un bebeluș, este spălatul corect pe mâini. Nu va fi suficient să te speli pe mâini înainte să faci acest demers, ci va trebui să faci acest lucru și în timpul în care gătești, cu atât mai mult cu cât te întrerupi la un moment dat pentru alte activități ce presupun transferul de bacterii, cum ar fi mersul la baie sau schimbatului unui scutec.
Trebuie să fii conștientă de faptul că bacteriile din mediul exterior pot fi foarte periculoase pentru bebeluș în condițiile în care sistemul său imunitar nu este încă suficient de bine dezvoltat.
Un prim pas pe care ar fi o greșeală să nu-l faci este să-ți speli mâinile cu apă caldă și săpun sau să folosești un dezinfectant pentru mâini ori de câte ori știi că vei veni în contact cu vreun aliment sau cu vreo ustensilă pe care o vei utiliza la prepararea mâncării bebelușului.
De asemenea, ai grijă ca prosoapele/cârpele pe care îți vei șterge mâinile să fie perfect curate și uscate, astfel încât să nu te contaminezi cu bacterii când nici nu te gândești.

Nu speli corect ustensilele pe care le vei folosi când pregătești mâncarea pentru micuțul tău

Așa cum ai grijă să achiziționezi pentru bebeluș hăinuțe și diverse produse destinate îngrijirii sale, este necesar să faci rost și de alte lucruri noi, ce țin de prepararea și depozitarea hranei sale. În plus, este foarte important ca bebelușul să aibă propriile tacâmuri și propria veselă.
Va fi o greșeală să nu speli suficient, de fiecare dată, cu apă caldă și cu detergent, tot ceea ce vine în contact direct sau indirect cu hrana destinată micuțului. De exemplu, spală-le mereu separat de cele ale voastre și depozitează-le separat.
Pentru sănătatea bebelușului, străduiește-te să ai separat, pentru el, chiar și buretele pentru spălat vasele și prosoapele cu care vei șterge tacâmurile/vesela sa, astfel încât să te asiguri că bacteriile existente pe cele ale voastre nu vor ajunge și pe cele ale acestuia.

Nu dezinfectezi corespunzător suprafețele pe care vei găti

Pentru a fi sigură că germenii nu vor ajunge la bebeluș, trebuie ca de fiecare dată când te apuci să-i gătești să te asiguri că suprafețele pe care vei pune alimentele sunt curate și dezinfectate. De la simplele tocătoare până la tăvi, mese sau orice alte suprafețe de lucru, acestea trebuie spălate și dezinfectate mereu.
În același timp, ai grijă să nu le lași niciodată umede, întrucât așa vor colecta mai ușor bacteriile și acestea vor ajunge mai ușor decât îți dai seama la bebelușul tău și îl pot îmbolnăvi.

Nu te ocupi corect de legumele sau fructele pe care le vei folosi pentru mâncarea bebelușului

Știm că legumele și fructele sunt esențiale în alimentația bebelușului, așa că dorești să le folosești cât mai mult când îi prepari mâncarea acasă. Dar ca să te asiguri că acestea îi vor aduce doar beneficii și nu îi vor cauza probleme de sănătate, este necesar să respecți următoarele reguli:
Spală foarte bine fructele și legumele
Chiar dacă știi că acestea sunt organice, nu uita ca, înainte, să le folosești pentru hrana micuțului, să le speli cât mai bine. Clătește-le abundent și, în funcție de vârsta bebelușului, îndepărtează-le coaja și semințele.

Pune-le pe o suprafață de lucru perfect curată și dezinfectată
Una dintre cele mai comune greșeli pe care le putem face este să tăiem fructele/legumele pe un tocător care nu este perfect curat. Având în vedere că bacteriile se pot ascunde în orice crăpătură de pe acesta, este nevoie ca acesta să fie bine spălat și dezinfectat.
Pentru o mai mare siguranță, specialiștii ne recomandă tocătoarele de lemn, nu cele din plastic. Explicația este aceasta: microorganismele vor fi mai ușor de eliminat de pe suprafața de lemn.

Nu folosi pentru tăierea lor același cuțit pe care l-ai utilizat când te-ai ocupat de carne
Întrucât și de la carne pot proveni tot felul de bacterii, asigură-te că acestea nu vor ajunge sub nicio formă la copilul tău.
Una dintre cele mai simple măsuri în acest sens este să nu folosești niciodată, pentru fructe și legume, același cuțit pe care l-ai avut pentru carne. Cel mai bine va fi să ai cuțite separate și să le speli bine pe fiecare, după ce le utilizezi.
Fii atentă și la următorul aspect: nu pune legumele/fructele pe aceeași suprafață de lucru pe care a fost carnea. Și în acest caz bacteriile de la carne pot ajunge la acestea.

Nu depozitezi corect alimentele pe care le vei folosi pentru hrana bebelușului

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți comite este să lași alimentele la temperatura camerei. Pentru ca acestea să nu devină sursă de bacterii, fie că este vorba despre unele crude, fie că sunt deja gătite, ele nu ar trebui să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
În același timp, alimentele înghețate nu trebuie lăsate să se dezghețe și apoi fie congelate iar.
Nu în ultimul rând, alimentele preparate termic nu ar trebui ținute la frigider, înainte să fie puse la congelator, pentru mai mult de 48 de ore. 

Nu ești suficient de atentă când vine vorba de igiena legată de prepararea cărnii

Prima greșeală pe care o poți face din acest punct de vedere este să nu te speli bine pe mâini înainte și după ce folosești carnea sau să nu porți mănuși de plastic. La fel cum s-a precizat deja, nerespectând această regulă riști să contaminezi cu bacterii și alte alimente destinate preparării mâncării bebelușului. Nu uita că și ouăle sunt periculoase și că este neapărat nevoie să te speli pe mâini după ce le-ai folosit și urmează să atingi alte alimente!
O altă greșeală frecventă legată de carnea ce va fi utilizată pentru bebeluș este că nu ai dezghețat-o corect. Cel mai bine va fi să o lași să se dezghețe în microunde sau în frigider și nu să o lași pe undeva prin bucătărie. Va fi mai sigur să se dezghețe încet, decât să o ai la dispoziție într-un timp mai scurt.

Nu prepari carnea sau peștele la temperatura corectă

Ca să te asiguri că oricare dintre aceste produse sunt perfect sigure pentru bebeluș, prima regulă este să nu le lași niciodată gătite insuficient. În caz contrar, bacterii periculoase (cum ar fi Salmonella sau E. Coli) pot pătrunde în sistemul digestiv al acestuia.
Iată care este temperatura optimă de gătire pentru astfel de alimente:
• Toată carnea roșie ar trebui gătită la 71 de grade Celsius
• Carnea albă (de pui sau de curcan) ar trebui gătită la 76 de grade Celsius
• Peștele ar trebui gătit la o temperatură de 71 de grade Celsius

Fără să-ți dai seama, strecori în hrana bebelușului ingrediente ce-i pot fi dăunătoare

Din dorința de a face mai atrăgător gustul mâncării pentru bebeluș, poți fi tentată să adaugi oricare dintre aceste ingrediente: sare, zahăr sau miere. Acestea pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea sa, așa că nu face greșeala de a le strecura în alimentele pentru el înainte ca acesta să ajungă la vârsta de 1 an.
Motivele pentru care este indicat să ții cont de acest sfat sunt:
Sarea, dacă este dată unui copil mai mic de 1 an, îl poate predispune afecțiunilor renale, deshidratării și chiar apariției astmului. În plus, sarea poate „altera" gustul legumelor și din acest motiv bebelușul le va accepta mai greu.
Zahărul poate favoriza iritabilitatea, dar poate crește și predispoziția bebelușului spre problemele dentare, obezitate sau diabet.
Mierea, din cauza riscului de contaminare cu toxina botulinică (ce nu este neutralizată de sistemul digestiv încă imatur al bebelușului), nu trebuie să fie introdusă în alimentația unui bebeluș mai mic de vârsta de 1 an.

Citește și: Ce se întâmplă dacă îi dai sare bebelușului prea devreme

Folosești adesea alimente ce pot fi contaminate cu nitrați

Mai ales când vine vorba de legume este foarte important să fii atentă la proveniența acestora. În condițiile în care în sol se găsesc adesea nitrați, aceștia se pot transfera foarte ușor la legumele pe care le folosești adesea pentru a prepara mâncarea bebelușului.
Experții spun că în special morcovii, spanacul, fasolea verde, sfecla roșie și dovleacul pot fi foarte contaminate cu nitrați. De aceea, pentru a nu face o greșeală ce poate fi dăunătoare pentru sănătatea bebelușului (de exemplu, s-a constatat că ingerarea de nitrați înainte de vârsta de 6-7 luni poate declanșa o formă neobișnuită de anemie), este necesar ca aceste legume să fie evitate să fie folosite pentru hrana bebelușului, până când acesta are în jur de 7 luni. Până atunci, sistemul său digestiv este mult prea sensibil pentru a neutraliza acțiunea nitraților. De altfel, până la vârsta de 6 luni, aceștia pot fi foarte toxici pentru bebeluși.
După ce trece de vârsta de 6 luni, organismul bebelușului nu va fi atât de sensibil la nitrați, cu atât mai mult cu cât vei avea grijă să speli foarte bine legumele pe care le vei pune în mâncarea sa.

Nu ești sigură că laptele sau sucul de fructe pe care le folosești sunt pasteurizate suficient

Sucurile nepasteurizate, dar și laptele, se pot regăsi oricând pe piață. De aceea, pentru a nu face greșeala de a le strecura în hrana, trebuie să citești cu multă atenție etichetele de pe ambalajul acestora.
Dacă acestea nu te conving pe deplin că produsele respective sunt pasteurizate, mai bine nu le cumpăra, în condițiile în care organismul bebelușului este foarte fragil și bacteriile îl pot îmbolnăvi foarte grav.
În plus, pentru mai multă siguranță, este recomandabil să fierbi pentru 5-10 minute sucurile din comerț sau laptele pe care le vei pune în mâncarea bebelușului.

Mama ce toarna lapte in blender

Voi știați până acum de cele mai frecvente greșeli pe care le putem face atunci când preparăm mâncarea bebelușilor noști și care pot fi foarte dăunătoare sănătății lor?

Citește și: Ghid pentru mămici: cum  să faci acasă mâncare pentru bebeluși

Surse:
www.babygaga.com, www.care.com, www.wholesomebabyfood.momtastic.com,www.todaysparent.com

Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 greșeli pe care le poți face când speli vasele
  10 greșeli pe care le poți face când speli vasele

  Una dintre cele mai frecvente activități casnice este spălatul vaselor. Chiar dacă adesea o resimțim ca fiind copleșitoare, specialiștii ne atrag atenția că ar trebui să o tratăm...

  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți
  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

  De sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism. Pentru a te asigura că micuțul tău se va deprinde încă de la o vârstă fragedă cu spălatul corect pe...

  4 greseli pe care parintii le fac cand le vorbesc copiilor despre sex
  4 greseli pe care parintii le fac cand le vorbesc copiilor despre sex

  Una dintre discutiile cele mai inspaimantatoare pentru parinti este cea despre sex. Sa le vorbesti copiilor despre sex poate fi stanjenitor si foarte inconfortabil. Cu toate aceastea, o...

  Un medic pediatru avertizează: nu face aceste 5 greșeli, când copilul tău are febră
  Un medic pediatru avertizează: nu face aceste 5 greșeli, când copilul tău are febră

  Una dintre cele mai mari spaime ale noastre este să gestionăm situațiile în care copiii au febră. De cele mai multe ori ne gândim că, în spatele febrei, poate fi vorba...

  6 greșeli pe care le faci când îi vorbești bebelușului tău
  6 greșeli pe care le faci când îi vorbești bebelușului tău

  Atunci când vorbești bebelușului tău poți face o serie de greșeli care, pe termen lung, îi pot influența dezvoltarea. Printre acestea, trebuie menționate durata de timp...

  Cele mai grave 4 greseli ale barbatilor cand fac sex
  Cele mai grave 4 greseli ale barbatilor cand fac sex

  "Nu prea te descurci in pat!", iata o fraza pe care multe femei ar vrea sa le spuna partenerilor lor. Chiar si cel mai experimentat dintre barbati poate face, uneori, una sau doua greseli...

  7 lucruri la care barbatii se gandesc atunci cand fac sex
  7 lucruri la care barbatii se gandesc atunci cand fac sex

  De multe ori, prima oara cand un barbat ii spune "te iubesc" partenerei sale de viata este chiar in timpul sexului. Si cu toate ca sexul pare o actiune care iti goleste mintea de...

  © 2019 Qbebe