10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 2 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce se apropie de vârsta de 2 ani, copilul ar trebui să consume hrană variată, din fiecare dintre categoriile de bază (fructe și legume, produse lactate, cereale, proteine). Iată de ce putem fi tentate să-i oferim tot felul de alimente cât mai atractive, care să-l ajute să descopere noi gusturi. Trebuie să știm însă că printre acestea se ascund și unele cu adevărat periculoase, care trebuie complet interzise din alimentația unui copil de până la 2 ani. În articolul de mai jos vei găsi doar câteva exemple dintre cele mai cunoscute. Este esențial să fii o mămică bine informată, astfel încât să-i oferi micuțului tău numai alimente sigure și care-i oferă cât mai multe beneficii nutritive.

Ouă crude și alimente ce conțin ouă crude

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: ingerarea, de către bebelușii mai mici de 2 ani, a unor alimente ce conțin ouă ce nu au fost gătite corect (fiind încă parțial crude) sau care au în componență ouă crude (precum maioneza de casă) este deosebit de periculoasă. Motivul principal se leagă de posibilitatea contaminării cu bacteria Salmonella, ce poate produce grave probleme digestive.
Iată de ce este deosebit de important să te asiguri că ouăle sunt gătite corespunzător atunci când i le oferi copilului. Cea mai simplă modalitate de a verifica este să vezi dacă albușul și gălbenușul s-au întărit perfect.

Alimentele pe baza de oua crude, interzise copiilor mai mici de 2 ani

Laptele nepasteurizat

„Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor” din SUA atrage atenția asupra următorului fapt: copiii mici care consumă lapte crud ca atare, dar și produse obținute din acest fel de lapte (precum smântâna sau înghețata) riscă să aibă tot felul de probleme de sănătate. Cele mai frecvente se leagă de apariția unor tulburări digestive comune (precum crampele abdominale și diareea acută), până la declanșarea unor toxiinfecții alimentare sau a unor alergii. În cazuri extreme, viața copilului poate fi pusă în pericol, în special când este vorba despre deshidratare puternică sau despre riscul de șoc anafilactic.
Medicii spun că un copil hrănit cu lapte nepasteurizat se poate confrunta cu asemenea probleme întrucât sistemul său imunitar, dar și cel digestiv, nu sunt încă suficient de dezvoltate pentru a se confrunta cu infecțiile bacteriene sau cu alergiile ce pot fi cauzate de consumul acestui lapte.
Așa că aveți grijă să-i oferiți copilului numai lapte despre care știți sigur că a fost pasteurizat, cu atât mai mult la o vârstă fragedă.

Laptele nepasteurizat, interzis copiilor sub 2 ani

Laptele cu conținut redus de grăsime

Întrucât copiii mici au nevoie de caloriile și grăsimile din laptele obișnuit pentru a se dezvolta armonios, acest tip de lapte nu trebuie să fie în prezent în alimentația unui copil până la 2 ani.
Numai în cazul în care un copil prezintă riscul de obezitate, medicul îi va recomanda consumul de lapte degresat.
Abia după vârsta de 2 ani îi poți da micuțului tău lapte cu conținut redus de grăsime.

Arahidele și untul de arahide

În ceea ce privește arahidele, ele sunt considerate un aliment complet interzis pentru copiii până la 2 ani din următoarele motive: pot declanșa diverse alergii (mai ales dacă în familie aveți  persoane alergice) sau pot duce la sufocare, în urma ingerării și înecării cu ele. De altfel, medicii atrag atenția asupra faptului că un copil mai mic de 2 ani nu beneficiază încă de coordonarea optimă a mușchilor ce asigură înghițirea și digerarea alimentelor, ceea ce poate fi periculos, crescând șansa ca bucăți de arahide să ajungă chiar la nivelul căilor respiratorii inferioare (prin aspirație).
Referitor la untul de arahide, și acesta este nociv din cauza capacității crescute de a declanșa rapid semnalul organismului pentru a secreta proteina IgE (aceasta dirijează sistemul imunitar pentru a recunoaște „invadatorii" și pentru a secreta histamine). Astfel, pot apărea, chiar și după câteva minute de la ingerarea de unt de arahide, reacții alergice severe.
Nu în ultimul rând, în cazul unui copil sub 2 ani, poate fi dificil să înghită unt de arahide, ce are o consistență lipicioasă și poate rămâne blocat în gât.

Arahidele si untul de arahide, alimente interzise copilului pana la 2 ani

Anumite tipuri de pește și crustacee

Peștii bogați în mercur (precum macroul, rechinul, peștele-sabie) nu trebuie să fie sub nicio formă prezenți în alimentația unui copil de până la 2 ani. De altfel, medicii ne sfătuiesc să-i evităm chiar și la vârsta adultă.
De asemenea, creveții, racii, crabii, dar și scoicile sau fructele de mare pot declanșa rapid tot felul de reacții alergice, având în vedere că sistemul imunitar al copilului nu este încă format pe deplin. Iată de ce nici acestea nu trebuie oferite sub nicio formă unui copil mai mic de 2 ani.
Peștele are însă calități nutritive deosebite, așa că îi poți da micuțului pești din ape curate, precum păstrăv sau crap.

Crevetii, un aliment interzis copiilor pana la 2 ani

Citește și: Pestele la copii:ghid de alimentatie

Popcornul, un aliment interzis copiilor pana la 2 ani

Alimente mici și tari

Bomboanele tari, dropsurile medicinale, nucile sau popcornul pot fi și ele incluse în rândul alimentelor interzise copiilor până la 2 ani.
Pericolul este reprezentat de faptul că oricare dintre acestea pot fi înghițite sau aspirate pe nas, ceea ce poate provoca infecții sau sufocarea.

Bomboanele si jeleurile, interzise copiilor pana la 2 aniProduse alimentare cu consistență moale și lipicioasă

Guma de mestecat, bomboanele gen marshmallows, jeleurile sau caramelele nu au ce căuta nici ele în alimentația copilului mai mic de 2 ani.
Nu numai că sunt pline de zaharuri și conservanți, dar se pot bloca ușor în gâtul copilului și îl pot sufoca.

Băuturile dulci

Medicii pediatrii ne spun că cele mai indicate băuturi la copiii de până în 2 ani sunt laptele și apa.
Sucurile dulci, indiferent dacă sunt acidulate sau nu, le pot provoca nu numai diverse tulburări digestive, dar le vor afecta și dentiția, aflată încă în plină formare.
Dacă vrei totuși să îi dai copilului să guste un suc îndulcit (natural însă), rezumă-te la a-i da cantități foarte mici, imediat după mese. În acest caz, spun experții, riscurile pentru sănătatea dinților și gingiilor sunt mai reduse.

Bauturile carbogazoase, interzise copiilor pana la 2 ani

Alimente ce conțin grăsimi saturate

Printre asemenea alimente, care trebuie interzise complet din alimentația unui copil de până la 2 ani, se numără inclusiv anumite tipuri de biscuiți, prăjituri sau chipsurile.
Alături de acestea, nu trebuie să uităm nici de alimente congelate precum nuggets-urile de pui, „fish-fingers” sau de așa-numitele „mozzarella sticks”.Toate conțin, alături de grăsimi saturate, conservanți și sodiu, la fel de dăunătoare unui copil mic. În plus, nu furnizează nutrienții necesari, ci doar așa-numitele „calorii goale”.
Va trebui deci să ai mare grijă și să te uiți la conținutul alimentelor achiziționate pentru a vedea care este procentul grăsimilor saturate.

Nuggets de pui contin grasimi saturate, fiind interzise copiilor sub 2 ani
 Alimente bogate in grasimi saturate, interzise in alimentatia copiilor pana la 2 ani
   

Citește și: 7 alimente pe care trebuie sa le eviti pana cand copilul are 7 ani

Alimente cu continut redus de grasime, interzise copiilor pana la 2 aniAlimentele cu conținut redus de grăsime

Astfel de alimente se încadrează și ele în rândul celor care ar trebui interzise la un copil de până în 2 ani.
Medicii au atras de nenumărate ori atenția că acele grăsimi conținute în laptele obișnuit, dar și în alte produse  cu conținut normal de grăsime, îi vor furniza micuțului caloriile și unele vitamine ce îi sunt necesare.
Renunță deci la ideea de a-i da produse cu conținut redus de grăsime. Această opțiune poate fi însă valabilă după sfatul unui medic, în cazul în care copilul tău prezintă riscul de a deveni obez.

Voi mai știți și alte alimente care ar trebui excluse din alimentația unui copil de până la 2 ani?

Surse:
www.ahchealthenews.com; www.babycenter.com; www.bundoo.com; www.my.clevelandclinic.org;www.momsandbaby.com; www.newsweek.com; www.nhs.uk; www.safefood.eu

Surse poze:
www.diaryofadietitian.net 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 alimente interzise în epilepsie
  3 alimente interzise în epilepsie

  Epilepsia este o problemă de sănătate care îți afectează întreaga viață, însă printr-o alimentație echilibrată crizele pot fi ținute sub control. Îți...

  Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei
  Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei

  Să îți vezi copilul desprinzându-te de tine nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât ar urma o perioadă de tăcere între voi. Iar dacă ai fi în...

  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
  5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

  De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi...

  Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
  Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

  Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate...

  Și-a cunoscut mama după 30 de ani. „Mă simt mult mai complet și ușurat sufletește...”
  Și-a cunoscut mama după 30 de ani. „Mă simt mult mai complet și ușurat sufletește...”

  Claudiu Popovici s-a născut în anul 1989, a fost abandonat la naștere și a crescut într-un orfelinat, hotărând să apeleze la o rețea de socializare pentru a-și putea...

  „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani
  „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani

  Să devii mamă pentru prima dată este o provocare în sine, dar a deveni mamă pentru prima dată în timpul „celei de-a doua jumătăți” a vieții tale vine la...

  14 staruri care au devenit părinți până la 19 ani
  14 staruri care au devenit părinți până la 19 ani

  Faptul că au devenit părinți nu le-a blocat în niciun fel drumul spre faimă celebrităților prezentate în articolul de mai jos. Fie că este vorba despre cântăreți/...

  Abuzul sexual a durat de când aveam 8-9 ani, până la 15-16 ani. De sute de ori. Mama mea a știut, dar nu a făcut nimic
  Abuzul sexual a durat de când aveam 8-9 ani, până la 15-16 ani. De sute de ori. Mama mea a știut, dar nu a făcut nimic

  Confesiunea de mai jos este scris de Loredana Latiș, o victimă a abuzurilor sexuale suferite în copilărie. A decis să vorbească public despre umilințele îndurate din partea...

  © 2022 Qbebe