Diversificarea este o provocare pentru tranzitul micuțului. Iată cum poți evita efectele exceselor alimentare

Diversificarea este o provocare pentru tranzitul micuțului. Iată cum poți evita efectele exceselor alimentare

Bianca Geica - Redactor Senior

Hrănirea bebelușului în primele 6 luni de viață este destul de simplă. Ai două opțiuni: laptele matern sau laptele praf, suficiente pentru a satisface necesarul caloric și nutritiv al copilului. După vârsta de 6 luni, însă, organismul celui mic are nevoie de mai multe substanțe nutritive decât pot oferi laptele matern sau formulă. De aceea, se recomandă introducerea alimentelor solide în dieta copilului.

Diversificarea este o etapă esenţială pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. Reprezintă un pas important pentru modelarea preferințelor alimentare ale copilului și a obiceiurilor alimentare viitoare. Această etapă, însă, vine la pachet cu o serie de provocări pentru părinți!

bebelus care mananca un morcov

Greșeli în diversificarea copilului și cum pot fi evitate

Diversificarea este o provocare pentru tranzitul micuțului, astfel că părinții trebuie să fie extrem de atenți la alimentele pe care le introduc în dieta micuților lor. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții atunci când încep diversificarea micuților lor și cum pot fi evitate!

Diversificarea precoce

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să înceapă în jurul vârstei de 6 luni - nu mai devreme. SPGHAN recomanda ca alimentele complementare sa fie introduse in intervalul 17 saptamanani – 26 saptamani, ca varsta a sugarului. Momentul inceperii diversificarii va fi discutat si decis impreuna cu medicul de familie sau medicul pediatru.

Până la această vârstă, majoritatea bebelușilor sunt capabili să stea singuri în șezut și să apuce diverse obiecte. De asemenea, au renunțat la reflexul de împingere a limbii (care îi face să împingă substanțele străine din gură), iar intestinele lor au dezvoltat enzimele digestive necesare pentru a absorbi alimentele solide.

Începerea diversificării înainte de 4 luni poate suprasolicita sistemul digestiv și cel excretor (renal) al copilului și poate declanșa alergii în fața cărora sistemul lor imunitar încă nu este capabil să se apere.

Diversificarea tardivă

Teama că un bebeluș s-ar putea sufoca sau că ar putea avea o reacție alergică la alimente este suficientă pentru a da de gândit oricărui părinte. Dar întârzierea introducerii alimentelor solide nu este cea mai bună soluție pentru bebeluș, fiindcă pot apărea tulburări alimentare sau diverse deficiențe ce pot persista și la vârste mai mari.

În plus, diversificarea tardivă poate încetini dezvoltarea sănătoasă a copilului, poate întârzia abilitățile de dezvoltare și poate contribui la dezvoltarea alergiilor alimentare.

Nu respecți regula de 3 zile în diversificare

Alimentele trebuie introduse treptat în alimentația bebelușului. Nu este indicat să îl hrănești cu prea multe alimente diferite într-o zi sau în zile consecutive, ci să îi lași timp să se obișnuiască. Ține cont de regula de 3 zile în diversificare, care spune că trebuie să aștepți cel puțin 3 zile (ideal 4-5 zile) înainte de a introduce un alt aliment nou mai ales la copii cu suspiciune sau risc de alergie la un aliment. Astfel, vei putea descoperi dacă micuțul tău este alergic sau intolerant la o anumită grupa de alimente.

Dacă cel mic are erupții cutanate a doua zi, are scaun foarte moale sau prezintă semne de dureri de burtă, poți identifica ușor ce aliment a cauzat toate aceste simptome și îl poți elimina din dietă.

Îi dai copilului mâncare fadă

Poate că ai auzit că mâncarea fadă este cea mai bună pentru bebeluș - ușoară pentru sistemul său digestiv și simplu de mâncat. Cercetările sugerează, însă, că expunerea bebelușului la o varietate de arome de timpuriu poate încuraja consumul a mai multor alimente diferite mai târziu și poate chiar reduce mofturile la mâncare.

bebelus care mananca broccoli si morcovi

Nu îi oferi copilului nutrienții de care are nevoie

Acordă atenție alimentelor pe care le introduci în dieta celui mic și asigură-te că sunt prezente toate grupele de alimente și nutrienți. Pentru a satisface necesarul de fier, care este mai mare între 6 și 12 luni, oferă-i copilului două surse de alimente bogate în fier pe zi, cum ar fi carnea, cerealele îmbogățite cu fier, gălbenușul de ou sau legume bogate în fier, cum ar fi spanacul. Asigură-te că incluzi surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi avocado și uleiul de măsline.

Ignori semnele senzației de sațietate

Bebelușii știu foarte bine cât de mult trebuie să mănânce și îți dau de înțeles când se satură întorcandu-se cu spatele sau pur și simplu refuzând alimentul care i se oferă. Cu toate acestea, unii părinți consideră că ai lor copii nu au mâncat suficient și insistă ca aceștia să termine tot ce au în farfurie. Însă experții în sănătate avertizează că atunci când îi dai bebelușului să mănânce prea mult, tulburi sistemul de reglare al senzației de foame și îl obișnuiești să mănânce prea mult.

Așadar, păstrează-ți răbdarea și oferă-i bebelușului mâncare cât mai variată. Lasă-l să îți arate singur când îi este foame sau când este sătul. Oprește-te când cel mic dă semne că a mâncat suficient. Ține cont de faptul că diversificarea este o provocare pentru tranzitul micuțului și nu introduce două alimente noi în același timp în dieta copilului. Orice fruct sau legumă nouă se introduce progresiv, în cantități care cresc treptat.

Pentru a susține digestia sugarului în perioada diversificării alimentației, poți apela la ajutorul unui supliment alimentar cu enzime digestive și îndulcitori. ENZYSOL este un supliment alimentar sub formă de plicuri, pe bază de enzime digestive, care acționează asupra compușilor alimentari, îmbunătățind digestia acestora. Enzimele rup legăturile chimice de la nivelul alimentelor, transformând nutrienții complecși în compuși simpli, ușor de digerat.

Trebuie să mai știi despre ENZYSOL că:

  • Previne și combate dispepsia și intoleranțele alimentare și simptomele asociate acestora (greață, vărsături, senzație de plenitudine abdominală, flatulență, disconfort sau durere abdominală etc.);
  • Susține digestia sugarului în perioada diversificării alimentației;
  • Favorizează absorbția optimă a nutrienților;
  • Contribuie la funcționare normală a tractului gastrointestinal.

ENZYSOL poate fi administrat bebelușilor începând de la vârstă de 6 luni, cu recomandarea medicului! Mai multe detalii despre acest produs găsești pe www.drphyto.ro.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://health.usnews.com/wellness/for-parents/articles/2017-01-17/8-mistakes-to-avoid-when-starting-solids-with-your-baby
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/Do-s-and-Don-ts-of-Transitioning-Baby-to-Solid-Foo
https://pinkmole.co.uk/babyledweaning-mistakes/
https://brightestbeginning.com/introducing-solids-to-baby-6-mistakes/

Articolul urmator
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Scapă de iluzia că poți evita orice. Fiica mea s-a ars grav la mână când eu și partenerul eram lângă ea
    Scapă de iluzia că poți evita orice. Fiica mea s-a ars grav la mână când eu și partenerul eram lângă ea

    Și eu credeam, la fel ca și tine, că îmi pot proteja puiul în orice situație! Și eu am blamat alți părinți, până când m-am aflat în situația lor și...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Cum i-a spus Horia Brenciu micuțului Toma că este adoptat. „Fiul meu adoptiv are dreptul să își cunoască mama biologică atunci când va împlini 18 ani!”
    Cum i-a spus Horia Brenciu micuțului Toma că este adoptat. „Fiul meu adoptiv are dreptul să își cunoască mama biologică atunci când va împlini 18 ani!”

    Horia Brenciu este una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi și nu ezită să spună, ori de câte ori are ocazia, că este mândru de familia sa. Astfel, artistul și...

    © 2024 Qbebe