Burtici fericite

Mit sau adevăr? Alimente care pot constipa bebelușul

Nu numai colicii sunt una dintre cele mai comune cauze ale disconfortului bebelușilor noștri, ci și constipația. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, aceasta apare mai ales când bebelușului i se dă și hrană solidă. Studiile din domeniu au arătat că anumite alimente, deși sunt potrivite pentru diversificarea alimentației, pot favoriza constipația. Să vedem care sunt acestea, precum și ce am putea face pentru a evita, pe cât posibil, ca micuții noștri să sufere din cauza constipației în primul an de viață.

Cauzele constipației la bebeluși

Când este vorba despre nou-născuți, medicii spun că aceștia se constipă rar, în condițiile în care alimentația lor este bazată pe forma lichidă. Dar pe măsură ce aceștia vor crește și vor fi hrăniți și cu alimente solide (de la 6 luni în sus), se poate observa cum aspectul scaunelor se modifică, în sensul în care sunt mai tari, mai uscate, iar bebelușii sunt agitați și plâng când au scaun, întrucât disconfortul resimțit este accentuat. În aceste condiții, putem vorbi despre primele semne ale constipației.
Întrucât sistemul digestiv al bebelușului trebuie să se adapteze hranei solide, și scaunele sale se modifică mai mult. De exemplu, în loc să fie vorba despre unele mai moi, cu textură mai regulată, în nuanțe mai deschide (cum ar fi gălbui, verzui, maroniu deschis), acestea au culoare mai închisă, dar și textură mai neregulată. De asemenea, vei putea observa în ele și urme de alimente ce nu au fost complet digerate. Nu în ultimul rând, culoarea scaunului va fi cea a alimentelor consumate.
Ceea ce nu este de neglijat când apare constipația la bebeluși este pielea iritată din jurul anusului, ce contribuie și la apariția disconfortului. Și din acest motiv micuțul poate ajunge, involuntar, să se abțină de la evacuarea scaunelor, lucru ce va accentua mai tare constipația și poate favoriza crampele abdominale și balonării.
Cu alte cuvinte, ne avertizează specialiștii, una dintre principalele cauze ale constipației la bebeluși este tranziția spre alimentația preponderent solidă. Alături de aceasta, și alți factori pot încuraja declanșarea constipației. Printre aceștia se numără:
• Alergii sau intoleranțe alimentare, care vor limita posibilitatea de a-i oferi bebelușului o alimentație foarte variată
• Deshidratarea
• Anumite medicamente pe care trebuie să le bebelușul
• Schimbarea tipului de lapte praf pe care i-l oferi
• Consumul frecvent al anumitor alimente, odată cu diversificarea alimentației
În legătură cu acest ultim aspect, medicii consideră că sunt tipuri de alimente care, deși sunt adecvate alimentației bebelușilor, pot favoriza constipația, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari, în mod constant.

Alimentele ce pot crește riscul apariției constipației la bebeluși

Bananele ce nu sunt bine coapte
Deși bananele coapte sunt bune pentru reducerea constipației, cele ce sunt insuficient coapte pot duce la declanșarea ei. Explicația este următoarea: când nu sunt coapte, bananele conțin mult amidon, ce este dificil de digerat de către stomacul delicat al bebelușilor.
În același timp, ele au în componență pectină, o fibră solubilă, ce va absorbi apa din intestine și va determina scaune tari, uscate.

Orezul
Și acesta este unul dintre primele alimente solide pe care vrei să i-l dai bebelușului dar care, din păcate, poate favoriza mult constipația.
Sistemul digestiv al bebelușului nu-l poate digera așa cum trebuie, iar conținutul mai redus de fibre din orezul alb nu sunt cele mai bune opțiuni pentru acesta. Nu-i oferi des orez, mai ales dacă este vorba despre cel alb.

Orez in castronel

Cerealele pe bază de orez
Deși fac parte dintre cele mai indicate alimente pentru bebeluși, vei observa, mai ales în primele zile de când le introduci în alimentația micuțului, că scaunele sale se modifică radical. De exemplu, vor fi mai tari și mai dificil de evacuat, ceea ce va crea agitație bebelușului.
Ca să nu fii adesea într-o asemenea situație, străduiește-te să introduci treptat acest aliment, pornind de la cantități cât mai mici. Ai grijă să nu faci excese în a-i oferi bebelușului cereale pe bază de orez, întrucât acestea sunt sărace în fibre.

Laptele praf
În special bebelușii ce sunt hrăniți exclusiv cu lapte praf pot fi afectați de constipație din cauza laptele praf.
Studiile din domeniu au ajuns la concluzia că majoritatea variantelor de lapte praf sunt pline de substanțe mai dificil de digerat. Mai ales proteinele din ele creează probleme și favorizează constipația.
Cu atât mai mult cu cât vei folosi mai multe tipuri de lapte praf, vei constata că trecerea de la o varietate la alta poate stimula apariția constipației.

Cartofii
Și ei fac parte dintre primele alimente solide pe care le vom da bebelușilor. Dezavantajul lor este că vor favoriza constipația pentru că sunt plini de carbohidrați și de amidon, ce nu se vor digera complet.
Nu folosi prea mulți cartofi în alimentația bebelușui și poți să recurgi mai degrabă la cartoful dulce, mai bogat în fibre.

Pastele preparate din făină albă
Fac și ele parte dintre alimentele favorite ale bebelușilor. De noi va depinde să nu le oferim acest aliment în cantități mari, deoarece pot determina apariția constipației.
Cele mai bune paste vor fi cele ce conțin cereale integrale, mai bogate în fibre.

Pâinea albă
Când începi să-i oferi micuțului și alimente solide, poți fi tentată să-i dai și câte o bucățică de pâine.
Fii însă atentă la ce fel de pâine îi vei da, întrucât aceea albă este săracă în fibre și pote declanșa constipația. Mai bine va fi să-i oferi, din când în când, câte puțină pâine bazată pe cereale integrale.

Bebelus ce tine in mana paine alba si sta in bratele mamei

Brânza
Este un aliment numai bun pentru bebeluși, întrucât le furnizează vitamine și minerale. Cu toate acestea, nu abuza de ea în tranziția spre alimentația solidă, întrucât lipsa fibrelor poate cauza adesea constipația.

Morcovii
Plini de vitamine (cum ar fi A, E, K etc.), de minerale și de antioxidanți, ei fac parte dintre alimentele cele mai indicate de medici pentru diversificarea alimentației bebelușului. Dar când sunt fierți sau înăbușiți, cantitatea de fibre din ei se va reduce semnificativ.
Ca să încerci să nu-l expui pe bebeluș constipației, nu-i oferi prea des bebelușului preparate pe bază de morcovi fierți.

Laptele de vacă
Medicii ne atrag atenția asupra următorului aspect: laptele de vacă poate favoriza constipația cronică la bebeluși pentru că sistemul imunitar al bebelușului, ce nu este încă suficient dezvoltat, va reacționa la proteina lactică.
Când vei începe să variezi alimentația bebelușului, încearcă să eviți acest aliment și nu-i da nici prea multă brânză de vaci sau iaurt pe bază de lapte de vacă. În acest fel, vei evita ca al tău bebeluș să se confrunte cu o constipație severă.

Cum ai putea să eviți constipația la bebeluș

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont în momentul în care vrei să introduci noi alimente în dieta bebelușului tău este acesta: sfătuiește-te cu un medic pediatru, inclusiv când este vorba despre oferirea de sucuri de legume sau de fructe. Astfel, vei putea să reduci semnificativ riscul de apariției a constipației sau a altor probleme de sănătate, cum ar fi intoleranțele sau alergiile alimentare.
Iată ce ai putea face pentru ca al tău bebeluș să nu aibă probleme din cauza constipației:
• În loc să-i oferi cereale pe bază de orez, încearcă să optezi pentru unele pe bază de ovăz, de grâu sau mixte- Acestea nu sunt însă potrivite dacă al tău bebeluș nu are cel puțin 6 luni!
• Cerealele vor fi amestecate, preferabil, cu puțin suc de prune, ce va reduce riscul apariției constipației
• Sucul de fructe pentru bebeluși va fi amestecat cu apă fiartă și răcită, dacă se poate puțin călduță- Acest demers va încuraja eliminarea scaunului
• Poți să adaugi în cereale piureuri de fructe sau de legume, dar nu înainte de a consulta un specialist
• După ce trece de vârsta de 7 luni, bebelușul poate primi, odată cu hrana solidă, și câte un praf de semințe de in pudră (aceasta va stimula evacuarea scaunelor, fiind bogată în fibre)
• Odată ce ai consultat un medic, străduiește-te să-i oferi cât mai des bebelușului oricare dintre aceste alimente: pere, caise, piersici, cireșe, prune
• Dacă alăptezi bebelușul pe cale naturală, încearcă să-l alăptezi în sesiuni mai scurte și dese
• Încearcă să faci un masaj pe burtica bebelușului, executând mișcări blânde, în sensul acelor de ceasornic
• Când bebelușul primește lapte praf, oferă-i și câte puțină apă fiartă și călduță între mese, scăzând astfel riscul de constipație
• Nu ezita să-i faci bebelușului băi călduțe și atunci să-i faci și masaj pe burtică
• Pentru a-ți binedispune bebelușul și pentru a-l expune mai puțin riscului de a avea constipație, poți să te joci cu el făcând mișcări similare mersului pe bicicletă: așează-l pe spate, apucă-l de piciorușe și mișcă-i-le ca și cum ar pedala

Citește și: Remedii naturiste pentru constipatie

Voi știați până acum despre faptul că anumite alimente, deși sunt recomandate pentru diversificarea alimentației acestora, pot favoriza constipația?

Citește și: Constipatia la bebelusi

Surse:
www.curejoy.com, www.homemade-baby-food-recipes.com, www.parenting.firstcry.com, www.worldofmoms.com

Autodiversificarea sau baby led weaning: soluția pentru un copil care papă tot

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mit sau adevăr: aceste alimente încetinesc dezvoltarea intelectuală a copilului
  Mit sau adevăr: aceste alimente încetinesc dezvoltarea intelectuală a copilului

  Un studiu din Marea Britanie a încercat să demonstreze faptul că alimentele tip fast-food, consumate în primii ani de viață, pot să influențeze în mod negativ...

  Mit sau adevăr: femeile absorb celule ADN de la toți bărbații cu care au avut relații sexuale
  Mit sau adevăr: femeile absorb celule ADN de la toți bărbații cu care au avut relații sexuale

  În urma unui studiu recent, care a constatat prezența de ADN masculin la un procent mare de femei analizate, au existat opinii care au considerat că celulele au provenit de la...

  Dezlipirea de retină la naștere: mit sau adevăr? Specialistul răspunde
  Dezlipirea de retină la naștere: mit sau adevăr? Specialistul răspunde

  Dezlipirea de retină la naștere este considerată de către mulți specialiști în domeniul oftalmologic doar un mit. Alții însă sunt de părere că anumite afecțiuni...

  Mit sau adevăr? Suplimentarea cu vitamine în sarcină determină creșterea în greutate a mamei?
  Mit sau adevăr? Suplimentarea cu vitamine în sarcină determină creșterea în greutate a mamei?

  O nutriție corespunzătoare este importantă atât pentru gravidă cât și pentru sănătatea bebelușului său, motiv pentru care creșterea în greutate reprezintă un proces normal,...

  Mit sau adevăr? Este mai sănătos să folosești un deodorant fără aluminiu?
  Mit sau adevăr? Este mai sănătos să folosești un deodorant fără aluminiu?

  Probabil ai deja o întreagă gamă de produse pentru ritualurile tale zilnice, care te ajută să ai apariții wow în fiecare zi. Printre acestea se numără și deodorantul,...

  Mit sau adevar: de ce nu este bine să folosești dexametazona în aparatul de aerosoli
  Mit sau adevar: de ce nu este bine să folosești dexametazona în aparatul de aerosoli

  Cu toate că există o mulțime de medici care recomandă tratamentul cu dexametazonă în aparatul cu aerosoli, dar și mai mulți părinți care administreaza acest tratament din...

  Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul
  Top 15 alimente care pot produce cancer si top 15 alimente care previn cancerul

  In fiecare zi citim despre noi oameni care au fost diagnosticati ca suferind de diferite forme de cancer sau ca au decedat din aceasta cauza. In SUA, aproape 1,5 milioane de cazuri se...

  © 2021 Qbebe