Reteta cresterii sanatoase

Reteta cresterii sanatoase

Alexandra Ion

Alimentatia corecta a copilului in primele sale 1.000 de zile, de la inceputul sarcinii si pana la varsta de 2 ani, este cheia dezvoltarii armonioase din toate punctele de vedere - somatic, psihic, emotional si afectiv.

In perioada sarcinii mama trebuie sa acorde o atentie sporita alimentelor pe care le consuma si sa se asigure ca au parte atat ea, cat si bebelusul, de toate elementele nutritive esentiale unei bune functionari si dezvoltari.

Dupa momentul nasterii, dieta mamei trebuie sa ramana echilibrata si bogata in elemente nutritive, iar hrana ideala pentru bebelus este laptele matern. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea eclusiva in primele 6 luni, iar inceperea diversificarii sa se produca dupa aceasta varsta, continuand insa in paralel hranirea la san.
Atunci cand alaptarea nu mai este posibila, solutia cea mai buna pentru continuarea unei nutritii sanatoase o reprezinta laptele de crestere. Acesta asigura nutrientii esentiali pentru a sustine cresterea si dezvoltarea normale, fiind concentrate in proportia adecvata stomacelului copilului. Laptele de crestere ofera copilului baza nutritionala de care acesta are nevoie pentru a trece cu succes de la varsta de sugar la cea de copil mic: fier, pentru o dezvoltare cognitiva normala, acid α linolenic pentru dezvoltarea cognitiva si vizuala, calciu pentru un sistem osos sanatos si puternic, vitaminele A, C si D pentru sustinerea functiilor interne la nivel normal.

Este de evitat expunerea precoce la proteinele intregi din laptele de vaca, deoarece acestea se gasesc intr-o cantitate mai mare decat are nevoie copilul mic, risand, astfel, suprasolicitarea rinichilor si a ficatului, precum si cresterea riscului aparitiei obezitatii. Totodata, laptele de vaca este sarac in unele vitamine, minerale si oligoelemente importante, precum fier, zinc, iod, vitamina D, necesare pentru dezvoltarea echilibrata a copilului.

"O cauza importanta a obezitatii este excesul de proteine, in primii ani de viata, peste nivelul optim pentru crestere, producandu-se modificari in organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentatiei si hrana neadecvata varstei (cum ar fi laptele cu un continut mare de proteine de slaba calitate) sunt factori de risc in dezvoltarea obezitatii ", completeaza dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover, in cadrul conferintei sustinute de Nestle - „Mama stie reteta cresterii sanatoase", cu rolul de a informa mamele cu privire la respectarea nevoilor nutritionale ale copiilor, dupa varsta de 1 an.

O nutritie potrivita in timpul primelor 1.000 de zile inseamna enorm pentru viitorul sau ca adult, de aceea este important sa ii oferi puiului tau toata grija de care are nevoie atunci cand vine vorba de hrana.

Articolul urmator
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră
    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră

    Nici tu nu îndrăznești să pomenești cuvântul „broccoli” în prezența copiilor tăi pentru că le știi deja reacția? Ce-ar fi să îl...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Rețeta tradițională de ciorbă de știr
    Rețeta tradițională de ciorbă de știr

    Știrul face parte din familia plantelor Amaranthaceae și este o specie de amarant. Acesta din urmă este considerat o pseudocereală, adică o plantă ce nu are tulpină păioasă, dar...

    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei
    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei

    Pâinea prăjită cu ou, friganele, pain perdu sau french toast, toate denumesc aceeași rețetă simplă, dar delicioasă. Te invit să descoperi în acest articol de unde a...

    Fursecuri cu untură: cea mai bună rețetă
    Fursecuri cu untură: cea mai bună rețetă

    Fursecurile reprezintă oricând un desert binevenit, fiind adesea incluse și în meniurile pentru ocazii speciale, cum ar fi pentru sărbători sau pentru aniversări. Ca să...

    Rețetă rapidă de salată orientală cu ton
    Rețetă rapidă de salată orientală cu ton

    Pe tărâmul creațiilor culinare atemporale, puține feluri de mâncare sunt la fel de versatile și iubite ca salata orientală. Dar ce-ai zice să adaugi ton în salata ta?...

    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă
    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă

    Toamna aduce cu ea o bogăție de legume proaspete, perfecte pentru prepararea delicioaselor conserve de iarnă. Una dintre cele mai îndrăgite rețete din această categorie este...

    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă
    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă

    Quiche-ul cu ciuperci este un preparat culinar originar din Franța, apreciat pentru gustul său bogat și textura cremoasă.

    © 2025 Qbebe