Activitati care testeaza dezvoltarea bebelusului tau

Activitati care testeaza dezvoltarea bebelusului tau

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inca din primele clipe de viata ale puiului tau, cea mai mare grija a ta este sa fie sanatos si sa se dezvolte armonios. De aceea, de-a lungul timpului, il observi cu multa atentie pentru a vedea daca a facut progresele corespunzatoare. Pentru a-ti fi mai usor, parcurge articolul de mai jos, unde vei gasi cateva exemple de activitati, pe care le poti derula cu bebelusul tau chiar acasa. Acestea ii pot "testa" nu numai dezvoltarea motrica sau senzoriala, cat si pe cea cognitiva sau emotionala. Astfel, te vei putea asigura ca bebelusul a dobandit achizitiile specifice varstei, ca nu exista "intarzieri" in dezvoltarea sa, iar daca vei constata probleme sau vei avea unele suspiciuni poti actiona cat mai repede, evitand eventuale complicatii.

1. "Raspunsul la o presiune"

In cazul bebelusului de 0-6 luni, poti incerca urmatorul experiment: atunci cand este treaz, lasa-l sa stea pe spate. Apasa-l usor in centrul unei dintre palmute cu fiecare deget si mentine "presiunea" timp de cateva secunde. Reactia asteptata este sa deschida gurita.
Specialistii considera ca aceasta reactie este una cat se poate de fireasca, fiind cunoscuta sub numele de "reflexul Babkin" (dupa numele cercetatorului care a analizat-o). Aceasta se manifesta atunci cand nou-nascutul sau bebelusul in primele sale luni de viata este apasat in centrul palmutelor.
Pentru tine, ca mama, este important sa o verifici, intrucat ea te poate ajuta sa-ti hranesti mai usor bebelusul. Astfel, in situatia in care observi ca nu se hraneste bine, apasa-l usor in centrul palmutelor pentru a deschide gurita si a-l putea alapta la san sau cu biberonul.

 

 

2. "Cum isi foloseste bebelusul membrele superioare?"

Daca bebelusul tau are intre 2-4 luni, procedeaza in felul urmator: lasa-l sa stea intins pe spate in patut. Leaga-i de una dintre manute o panglica fina. La capatul ei ataseaza un obiect ce se misca. Urmareste-l sa vezi ce va face cu manuta.
In mod normal, ar trebui sa faca deja conexiunea dintre faptul ca, daca isi misca manuta, si obiectul de la capatul sforii se va misca. Desigur, reactia depinde de varsta bebelusului.
Spre exemplu, in cazul unui bebelus de 2 luni, vei constata ca isi misca deodata ambele manute. La 3 luni, isi misca bratele mai mult decat piciorusele. La 4 luni, reuseste sa-si miste doar manuta de care simte ca are agatat ceva.
Poti repeta "testul" mai multe luni la rand pentru a verifica daca bebelusul isi imbunatateste intelegerea relatiei dintre cauza si efect.

 

 

3."Teste ce vizeaza dezvoltarea motorie"

Un bebelus intre 4 si 6 luni trebuie sa fie capabil sa stea singur pe burtica, sa se intoarca de pe o parte pe alta din aceasta pozitie. Acesta este un indiciu al faptului ca si-a dezvoltat deja primele miscari de coordonare, baza pentru dobandirea urmatoarelor "achizitii": statul in sezut si mersul de-a busilea.
Pentru inceput, incurajeaza-l sa stea mai mult timp pe burtica, familiarizandu-se mai bine cu senzatia de a se sprijni pe ea. Urmareste-l apoi cum se intoarce de pe o parte pe alta neajutat.
Odata cu varsta de 6-7 luni, vezi daca poate sta singur in sezut. Aseaza-l pe suprafete plane, nealunecoase si lipsite de "obstacole" (fara piese de mobilier, fara muchii etc.). Da-i ocazia sa se joace acolo, dar supravegheaza-l cu mare atentie permanent.
Pe la 7-10 luni, ar trebui sa inceapa sa mearga de-a busilea, in conditiile in care va avea brate suficient de puternice si capacitatea de a-si mentine echilibrul in acea pozitie, reusind sa se deplaseze inainte fara mari dificultati.

 

 

4."Vreau ce vrei si tu"

In contextul in care bebelusul tau are intre 6 si 12 luni, este timpul sa verifici daca a inceput sa perceapa gesturile celor din jur, semn ca progreseaza din punct de vedere al dezvoltarii cognitive si emotionale.
Iata cum poti proceda: pune doua jucarioare in fata bebelusului. Pe masura ce iti misti una dintre maini catre prima dintre acestea, foloseste anumite expresii faciale pentru a-i arata ca nu esti interesata de ea. De exemplu, da din cap sau incrunta-te usor, dar nu i-o lua din fata.
Dupa aceea, zambeste sau ridica-ti sprancenele in timp ce iei a doua jucarie si incepi sa te joci cu ea. Pune-o la loc si lasa-l pe bebelus sa-si exprime preferinta fata de una dintre ele.
Asa cum au demonstrat si expertii, cel mai probabil bebelusul va alege aceeasi jucarie pe care ai ales-o si tu. Explicatia este urmatoarea: bebelusii isi formeaza propriile dorinte bazandu-se pe preferintele exprimate de cei din jur (prin intermediul gesturilor si expresiilor faciale).

 

 

5."Cum reactioneaza bebelusul la schimbarea expresiilor faciale"

Cam de pe la varsta de 6 luni, bebelusii incep sa inteleaga deja cum sa asocieze expresiile fetei cu emotiile. In plus, s-a constatat ca poseda "o intelegere de baza" a modului in care functioneaza relatiile sociale cu cei apropiati (in special cu mama).
Pentru a te asigura ca si bebelusul tau poseda asemenea "abilitati", poti experimenta urmatoarea situatie, cu conditia sa aiba intre 6 si 24 luni: aseaza-l pe un scaun cu spatar si petrece cateva minute comunicand cu el (vorbeste-i pe un ton calm, zambeste-i sau chiar canta-i ). Dupa aceea intoarce-te usor cu spatele la el, prefacandu-te indiferenta.
Ce ar trebui sa se intample? In primul caz, bebelusul iti va raspunde si el zambindu-ti, gangurind si miscandu-se pe scaun. In cea de-a doua situatie, va resimti faptul ca nu este bagat in seama si, cel mai probabil, se va incrunta usor sau chiar va plange. Revenind la situatia initiala, se va calma si va incepe din nou sa rada.
Acest "test" iti va fi folos pentru a realiza cat de important este sa stii sa apelezi la expresiile faciale potrivite in momentul in care comunici cu bebelusul tau. De exemplu, este foarte greu pentru un copil mic (sub varsta de 2 ani) sa inteleaga ca nu este bine sa lovesti sau sa impingi. Dar, daca tu te vei incrunta usor sau te vei uita la el cu o expresie ce denota supararea, va incepe sa inteleaga ca a gresit.

 

 

6."Bebelusul percepe sunetele din jur?"

Raspunsul bebelusilor la sunetele ce-l inconjoara depinde in mare parte de temperamentul lor. Unii dintre ei sunt mai sensibili la zgomote, in timp ce altii nu sunt atat de receptivi la ceea ce aud.
In functie de varsta pe care o bebelusului tau, poti incerca acasa cateva metode simple de a-i testa dezvoltarea auzului, inainte de a-l duce la un specialist. Tine insa cont de faptul ca, daca observi orice neregula sau ai cea mai mica suspiciune in privinta dezvoltarii auzului bebelusului, nu intarzia sa mergi la un consult de specialitate. Este foarte important sa reactionezi prompt, evitand eventualele agravari ale situatiei.
Iata cateva dintre aceste metode:
Pentru un bebelus sub 3 luni, bate din palme langa capusorul lui (trebuie sa fie complet treaz). In mod normal, ar trebui sa tresara. Daca nu o face de la inceput, mai incearca de 2-3 ori. Daca nici atunci nu reactioneaza, poate exista o problema.
Bebelusul intre 4 si 6 luni ar trebui sa reactioneze atunci cand il pe nume, intorcand capul spre tine. De asemenea, este suficient si sa-si miste doar ochisorii sau sa zambeasca atunci cand te aude. In plus, la aceasta varsta bebelusul ar trebui sa gangureasca din ce in ce mai mult.
Intre 6 si 10 luni, bebelusul ar trebui sa rectioneze la sunetele familiare din casa, cum ar fi zgomotul aspiratorului, filtrului de cafea sau masinii de spalat. Nu in ultimul rand, va putea auzi si reactiona la sunete mai joase, in contextul in care nu se concentreaza asupra unei anumite activitati (de exemplu, se joaca).
Pe la 10-15 luni, va fi capabil sa indice un obiect bine cunoscut dintr-o carte, atunci cand il intrebi ce este acolo. Totodata, ar trebui sa auda bine sunetele mai joase din alta incapere si sa reactioneze la saluturi (cum ar fi "Pa!" sau "Buna"), zambind si facand cu manuta.

 

 

7."Bebelusul meu poate comunica verbal?"

Catre 6 luni, bebelusul trebuie sa auda aproape la fel ca si tine. De aceea, si capacitatile sale de a "comunica" verbal se extind, incluzand aici tipete, gangureli si reproducerea unor sunete simple.
Cei mai multi bebelusi de aceasta varsta pot rosti silabe precum "ma", "ba", "ga" sau alte combinatii de vocale. Unii dintre ei reusesc sa adauge acestor sunete o silaba sau doua, rostind sunete mai complexe.
Ca sa vezi daca bebelusul tau s-a familiarizat deja cu sunete simple, incearca urmatorul "test": stai langa el si imita sunetele pe care le fac unele animale domestice (de exemplu, spune-i: "Vaca face mu-mu !" ). In mod normal, ar trebui sa incerce sa te imite, chiar daca nu reproduce exact ceeea ce a auzit de la tine.
Incearca si sa-l "provoci" la o mica "discutie": vorbeste-i pe un ton calm si lasa-l sa-ti "spuna" si el ce vrea, aratandu-i cat esti de interesata (zambeste-i sau tine-l de manuta).
In sfarsit, dupa 6 luni, un bebelus trebui sa poata distinge intre diferite sunete si sa reactioneze in consecinta. De pilda, ar trebui sa-si dea seama cand ii vorbesti pe un ton mai ferm si sa se incrunte usor sau sa lase privirea in jos.

 

 

8."Cat de bine vede bebelusul ?"

Inca de la 4-6 saptamani, bebelusul incepe sa te priveasca in ochi. Daca, de exemplu, scoti putin limba la el, ar trebui sa incerce sa te imite.
De pe la 3 luni, incepe sa vada mai clar ceea ce se afla in raza sa vizuala. Ca urmare, se va uita din ce in ce mai atent la universul apropiat.
De la 4 luni, poti observa daca percepe culorile din jur. Cea mai simpla modalitate este sa-i atarni deasupra patutului jucarii, unele albe si altele colorate. Ar trebui sa intinda manuta spre cele colorate.
Tot de la aceasta varsta ar trebui sa fie interesat de propriul corp. Stai cat mai mult in preajma lui si vezi daca isi "cerceteaza" manutele si degetelele.
Odata cu varsta de 6 luni, ar trebui sa vada la distante mai mari. "Testeaza-l" in acest sens plimbandu-te de jur imprejurul camerei si observand daca te urmareste cu privirea.

 

 

Surse:
http://activeforlife.com/start-baby-on-road-to-physical-literacy/
http://www.babycenter.co.uk/a86/baby-hearing#ixzz3lfLmKwPU
http://www.babycenter.ca/a721/your-6-month-olds-development#ixzz3legLtk3s
http://www.parents.com/baby/development/experimenting-with-babies/
http://www.parents.com/baby/health/eyes/guide-to-baby-vision-hearing/

Surse poze:
http://www.mamashealth.com
http://www.babydevelopmentnews.com/
http://www.pakladies.com/
 

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

    Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare
    5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare

    Ce mai citim? Cum ne mai jucăm? Cum facem trecerea cât mai lină de la grădinița la școală? Întrebările de final de vară și început de septembrie, mai ales ale...

    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici
    Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici

    Există mai multe metode de a calma anxietatea la copii. Uite 10 activități pe care poți să le faci împreună cu cel mic pentru a-l ajuta să se calmeze.

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii
    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii

    Pe de o parte, creierul copiilor este sensibil mai ales la contuzii, la infecții și la toxine. Pe de altă parte, creierul copiilor este vulnerabil și în cazul expunerii...

    © 2024 Qbebe