Cum iti dai seama daca bebe are o greutate normala?

Cum iti dai seama daca bebe are o greutate normala?

Raluca Cristea

Desi greutatea bebelusului tau pare normala, are, fie o greutate prea mica, fie una cam mare! Ce trebuie sa faci? Sa consulti medicul, sa modifici alimentatia si dupa caz, sa faceti gimnastica!

La nastere, greutatea normala a unui bebelus variaza intre 2,5kg si 4,5kg, media in Romania fiind de 3,2kg. La nastere, indiferent daca bebelusul este mai slabut sau mai grasut, totul depinde de starea de sanatate a mamei in timpul sarcinii si de alimentatia ei pe parcursul celor 9 luni!

Pe de alta parte, greutatea la nastere este importanta doar daca se afla la extreme. In cazurile normale, mult mai importanta este rata constanta, normala, a cresterii in greutate dupa nastere.

Ce inseamna o greutate normala la bebelusi?

In primele 10 zile de la nastere, bebelusul va pierde 10% din greutate, insa o va recupera rapid! Stai linistita! In primele saptamani de la nastere, bebe trebuie sa ia 175 - 230 de grame pe saptamana, asa ca, pana la varsta de 6 luni bebe va trebui sa aiba dublul greutatii de la nastere.

Totusi, nu este nimic batut in cuie! Nu te panica daca bebe nu ia in greutate atat cat ar trebui saptamanal! Bebelusii se pot dezvolta diferit: au perioade in care cresc mai repede, dar si perioade in care cresterea este mai lenta!

Ce sunt curbele de crestere?

Afla ca te numeri printre milioanele de mamici ingrijorate de greutatea puiului lor! Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care voi mamicile vi le puneti este daca bebelusul vostru se dezvolta normal. Ei bine, medicul pediatru si rudele mai in varsta din familie te vor ajuta sa scapi de aceste temeri!

La fiecare vizita, medicul pediatru va nota in fisa bebelusului cat cantareste si ce talie are. Astfel iti va putea spune daca micutul tau se incadreaza in valorile normale de dezvoltare ale unui bebe de varsta lui.

Cel mai bine ar fii sa tii si tu un grafic acasa, cu greutatea si inaltimea bebelusului pana la varsta de 1 an jumatate! Daca la un moment dat observi ca greutatea lui este mai mica sau mai mare decat cea normala, apeleaza la sfatul unui specialist!

Daca nu ai un grafic de crestere primit de la maternitate, cere-i medicului pediatru sa iti dea unul sau il poti scoate tu singura la imprimanta de pe Internet. Vei gasi grafice si pentru fetite si pentru baieti.

Linia din mijlocul graficului indica valoarea medie. Asadar, 50% dintre copii se afla sub acea valoare si 50% peste.



Ce faci cand e dolofan?

Atat timp cat bebelusul creste proportional in greutate si inaltime, totul este normal. In schimb, daca greutatea avanseaza constant fata de inaltime, trebuie sa iei masuri. Din nou, medicul pediatru iti vine in ajutor. Oricum, decizia de baza este sa ii schimbi alimentatia.

Cand bebe plange sau este agitat, esti de multe ori tentata sa il linistesti oferindu-i sanul sau biberonul. Daca bebe este mancacios din fire, este normal sa nu te refuze, desi o solutie la fel de buna ar fi fost sa il iei in brate, sa vorbesti cu el, sa il legeni sau sa ii schimbi hainutele. Ii vei creea un obicei deloc placut oferindu-i de mancare de fiecare data cand plange!

Nu il pune pe micut la regim si nu ii modifica alimentati, inainte sa discuti cu medicul pediatru! Daca vei lua decizii atat de importante de una singura, risti sa il privezi pe micut de elementele nutritive de care are nevoie! Medicul stie cel mai bine ce poate fi eliminat din alimentatia micului dolofan!

Nici prin gand sa nu-ti treaca sa ii dai sa suga mai rar, adica sa sari peste una din mesele lui obisnuite, sau sa ii diluezi formula de lapte, decat daca medicul te sfatuieste sa faci asta. Ai grija si de dorintele micutului, in acord cu ceea ce este sanatos pentru el!

Ce faci cand e slabut?

Mamicile cu bebelusi slabuti sunt mult mai ingrijorate decat cele cu bebelusi dolofanei, pentru ca se ghideaza dupa ideea veche ca, un bebe mai grasut este un bebe mai sanatos! Nimic mai fals! Multi bebelusi slabuti sunt activi si perfect sanatosi in timp ce multi bebelusi dolofani risca sa devina obezi sau diabetici.

De multe ori, bebelusul este mai slabut fie pentru ca este energic si consuma multe calorii, fie pentru ca isi mosteneste parintii. In schimb, daca observi ca timp de 2-3 luni greutatea micutului nu a mai crescut, te poti gandi ca exista o problema si ar fi bine sa consulti medicul pediatru.

Din nou, solutia de baza este modificarea alimentatiei!

Daca il hranesti cu biberonul si crezi ca nu mananca suficient, intreaba medicul daca este nevoie sa ii schimbi formula de lapte. Nu incerca sa ii dai un lapte mai concentrat, punand in laptele praf mai putina apa decat de obicei, pentru ca exista riscul ca bebe sa se deshidrateze.

Daca nu ai inceput inca diversificarea alimentatiei, alapteaza-l sau da-i biberonul de cel putin 5 ori pe zi. Daca bebe este mai mare si a implinit deja 4 luni, poti incepe sa ii oferi si alimente solide. In acest sens, cere sfatul pediatrului pentru a afla ce alimente este bine sa ii dai prima data, cate mese de lapte trebuie sa pastrezi si cat de des ai voie sa introduci un aliment nou.

Nicio modificare brusca a alimentatiei nu poate aduce beneficii, asa ca iti urez mult spor, rabdare si sanatate!


Articolul urmator
O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge
O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

    Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

    © 2024 Qbebe