9 semne că bebelușul nu doarme bine noaptea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mămici, ne dorim ca ai noștri bebeluși să se dezvolte armonios datorită unui somn de calitate. Din păcate, nu de puține ori se poate întâmpla ca ei să nu aibă parte de un somn odihnitor pe timpul nopții. Acesta este motivul pentru care vom observa la ei tot felul de reacții, precum acelea descrise în articolul de mai jos.

Câte ore ar trebui să doarmă un bebeluș?

Specialiștii în domeniu sunt de părere că nu se poate preciza cu exactitate câte ore ar trebui să doarmă un bebeluș, atât pe timpul nopții, cât și ziua. Cu toate acestea, calculându-se niște valori medii pe baza unor studii, s-a demonstrat că un bebeluș ar trebui, în funcție de vârstă, să aibă parte de orele de somn precizate mai jos:
• Nou-născuții și bebelușii până la 3 luni ar trebui să doarmă cam 10-11 ore pe timpul nopții și 4-5 ore pe parcursul unei zile (în reprize scurte)
• Bebelușii ce au 4-5 luni ar trebui să doarmă cam 10-12 ore noaptea și 2-4 ore pe timpul zilei
• Bebelușii ce au 6-8 luni ar trebui să doarmă 11-12 ore noaptea și 2-3 ore pe timpul zilei
• Bebelușii între 9 și 17 luni ar avea nevoie cam de 11-12 ore de somn noaptea și de 2-3 ore de somn ziua
Țineți minte că acestea sunt durate medii ale orelor în care dorm bebelușii și că acestea sunt variabile și în funcție de alți factori în afară de vârsta: starea de sănătate, temperamentul, modul în care reușim să le creăm o rutină de somn, dacă mediul în care dorm este mai mult sau mai puțin „prietenos" etc..
Cu toate acestea, dacă ne dăm seama că al nostru bebeluș se abate prea mult de la aceste „tipare" de somn, este nevoie să consultăm un specialist.
De noi va depinde însă de cum bebelușul nostru va reuși să doarmă astfel încât să-și asigure somnul benefic atât pe timpul nopții, cât și ziua. În acest scop, putem lua și următoarele măsuri:
• Încearcă să analizezi cu atenție „tiparul" de somn al bebelușului tău timp de 1-2 săptămâni pentru a-ți da seama cât mai bine de cât somn ar avea într-adevăr nevoie
• Ferește-te să-ți ții bebelușul treaz mai mult timp pe timpul zilei crezând că așa va dormi mai bine noaptea- Dimpotrivă, un bebeluș prea obosit se va trezi mai repede noaptea, va dormi agitat și se va trezi mai devreme dimineața.
• Nu considera că al tău bebeluș nu are nevoie de mult somn pentru că este tot timpul vioi- Ține cont de faptul că este normal ca un bebeluș să fie așa dacă este sănătos. Nu înseamnă că o asemenea stare trebuie să te facă să-l lași pe micuț să doarmă mai puțin. Din contră, pentru a-i menține vioiciunea și veselia, asigură-te că se odihnește bine, atât pe timpul nopții, cât și ziua.
• Ajustează numărul de ore de somn al bebelușului în funcție de vârsta sa- Vei vedea că, pe măsură ce crește, nevoia de somn a bebelușului se va schimba și va putea sta treaz mai multe ore pe timpul zilei.

Care pot fi cauzele responsabile de faptul că bebelușul nu doarme bine noaptea

Motivele pentru care bebelușul tău nu se odihnește bine pe timpul nopții sunt foarte variate. Iată-le pe cele mai cunoscute:
• Bebelușului îi este foame sau sete
• Bebelușul este prea obosit
• Bebelușul are colici
• Bebelușul simte nevoia să se miște
• Bebelușul a dobândit noi abilități (Specialiștii ne avertizează asupra următorului fapt: pe măsură ce bebelușii dobândesc noi abilități, cum ar fi rostogolitul, târâtul, statul în șezut etc. ei vor fi tentați să le exerseze cât mai mult, fără să conștientizeze faptul că este noapte)
• Bebelușul nu se simte bine
• Bebelușului îi este prea frig sau prea cald
• Are nevoie de o schimbare a rutinei de somn

Citește și: Somn agitat la bebeluși

Care sunt semnele ce ne arată faptul că bebelușul nostru nu doarme bine noaptea

Pentru a ne convinge că al nostru bebeluș nu a dormit bine noaptea, este cazul să-l observăm cu mare atenție și să identificăm oricare dintre indiciile de mai jos:

Bebelușului îi este greu să se trezească

Studii de specialitate au demonstrat de mai multe ori faptul că bebelușii ce nu dorm bine noaptea nu se pot trezi la fel de ușor ca aceia care s-au odihnit așa cum trebuie.
De pildă, studii efectuate în 1996 și 2004, pe grupuri de bebeluși cu vârsta de 2-3 luni, au ajuns la concluzia că micuții care au dormit fără întreruperi mari noaptea s-au trezit mai ușor dimineața cu ajutorul unor zgomote nu prea puternice sau chiar fără ajutorul zgomotelor. În schimb, cei ce nu au avut un somn profund au fost treziți datorită unor sunete ceva mai puternice.

Bebelușul cască mult și se freacă la ochișori

Îți poți da seama cu ușurință că al tău bebeluș nu a avut parte de un somn bun pe timpul nopții dacă va face oricare dintre aceste gesturi. Cu atât mai mult cu cât acestea sunt vizibile încă din primele momente ale dimineții, este cazul să fii sigură că bebelușul tău s-a trezit obosit și că are nevoie să-și mai „completeze" somnul.

Bebelușul este trist și pare că nu-i intri cu nimic în voie

Dacă micuțul tău este trist și pare că nu îl mulțumești cu nimic, ia în calcul și faptul că poate nu a avut un somn odihnitor pe parcursul nopții. Acest aspect va fi și mai evident dacă este prezent de la primele ore ale dimineții.
În acest caz, asigură-te că bebelușul va avea parte, cât mai curând, de o altă repriză de somn.

Bebelușul adoarme ușor în mașină sau când sunteți la plimbare

Se poate întâmpla oricând să vezi că al tău bebeluș adoarme în timpul plimbării cu mașina sau a celei în aer liber.
Când se întâmplă să adoarmă aproape instantaneu după ce l-ai pus în mașină sau în căruț, fii sigură că nu a dormit bine noaptea și că ar trebui să se mai odihnească.

Observi că bebelușul este mai letargic și face gesturi de parcă ar vrea să meargă iar la culcare

Când bebelușul nu s-a odihnit suficient noaptea, așteaptă-te să fie mai puțin vioi ziua. În plus, dacă face gesturi precum dusul mânuțelor la ochi, încearcă să-și pună fețișoara pe o pernă sau să se întindă în timp ce vă jucați, gândește-te că este obosit și că are nevoie de un plus de somn.

Bebelușul este hiperactiv

La fel ca letargia, hiperactivitatea la bebeluși poate fi cauzată de un somn neodihnitor pe timpul nopții.
Urmărește-ți bebelușul cu atenție și găsește prilejul potrivit pentru a-l duce iar la somn, astfel încât să se calmeze.

Bebelușul nu mai este atent

Un bebeluș care nu mai este atent la tine, la alți adulți din jurul său sau la orice alte obiecte care de obicei îi stârneau interesul este foarte obosit. Acest lucru este justificat dacă noaptea nu a avut parte de un somn bun!

Bebelușul vrea mai mult ca de obicei să fie ținut în brațe

Psihologii spun că unui bebeluș ce este obosit îi va fi mai greu să se despartă tine și va vrea să stea tot timpul în brațele tale.
Cu alte cuvinte, dacă vezi că micuțul nu vrea deloc să se despartă de tine pe timpul zilei și plânge, este foarte posibil să nu fi dormit bine noaptea.

Bebelus ce vrea in brate

Bebelușul este mai mofturos la masă

Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că un bebeluș lipsit de somnul odihnitor din timpul nopții va fi mai mofturos când vine vorba să mănânce.
Știind că bebelușul nu are probleme de sănătate, dacă vezi că face mai multe mofturi la masă, nu te îngrijora, ci gândește-te că probabil are nevoie de câteva ore de somn bun.

Bebelus ce se freaca la ochisori la masa

Voi știați până acum semnele ce arată că bebelușii noștri nu s-au odihnit bine noaptea?

Citește și: Importanța somnului la bebeluși: perspectiva unui specialist. Interviu cu Dr. Mihaela Oros

Surse:
www.babysleepsite.com; www.mummyology.co.uk; www.parentingscience.com;www.romper.com; www.worldofmoms.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
  Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

  De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

  De ce nu doarme copilul noaptea
  De ce nu doarme copilul noaptea

  Există nenumărate motive pentru care copilul tău se trezește des noaptea. Poate îi este foame sau vrea doar să te simtă aproape. Indiferent de motiv, este important să știi de...

  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

  Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

  A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

  Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!
  Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!

  O viitoare mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce doi medici i-au spus, după mai multe ecografii, că bebelușul din burtica ei este mort și că trebuie să facă un chiuretaj....

  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”
  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”

  Angelina Jolie nu este cunoscută ca fiind o persoană deosebit de zgomotoasă, în ciuda tuturor dramelor în care a fost implicată - cu Jennifer Aniston, Brad Pitt, decesul...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Are 11 ani și doarme într-un cort pentru a-i ajuta pe cei nevoiași
  Are 11 ani și doarme într-un cort pentru a-i ajuta pe cei nevoiași

  Printre copiii empatici, receptivi la nevoile celor din jur, se numără și Max Woosey, un băiețel de 11 ani din Marea Britanie. De mai bine de 1 an, el a ales să doarmă într-un...

  © 2023 Qbebe