9 uleiuri esențiale care stimulează somnul bebelușului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi știe că un somn sănătos, odihnitor, este foarte important pentru dezvoltarea optimă a bebelușului nostru. Din păcate, oricând pot interveni situații ce vor interfera cu somnul acestuia și care-l pot împiedica să se odihnească așa cum ar trebui. Misiunea noastră, de mămici, va fi să le ținem sub control, pe cât posibil. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, uleiurile esențiale ne pot fi de mare ajutor în acest scop. Să vedem care dintre ele ar fi mai potrivite în vederea stimulării somnului unui bebeluș.

Cum să procedezi pentru ca uleiurile esențiale să fie sigure pentru bebeluș

Pentru a te asigura că uleiurile esențiale să fie inofensive pentru bebeluș și să aibă într-adevăr efectele așteptate, este necesar să ai în vedere următoarele aspecte:
Verifică dacă uleiul esențial pe care îl vei folosi este unul de calitate, organic
Pe piață există o multitudine de uleiuri esențiale. Nu toate sunt însă potrivite și pentru un bebeluși, întrucât unele dintre ele conțin diverse chimicale, arome și tot felul de aditivi. Nu numai că aceștia pot fi periculoși pentru sănătatea acestora, dar nici nu vor avea efectul terapeutic dorit.
Ai mare grijă să achiziționezi numai uleiui esențiale organice. Acestea vor fi suficient de concentrate și vor fi suficiente 1-2 picături pentru ca ele să-și facă efectul.

Alături de uleiul esențial, folosește și alte tipuri de uleiuri, menite să-l dilueze, mai ales când est vorba de unul foarte concentrat
Experții spun că diluarea uleiurilor esențiale este utilă nu numai pentru ca acestea să nu fie prea puternice pentru micuții noștri, dar și pentru ca ele să poată fi distribuite uniform în cazul în care sunt destinate masajului sau să se poată menține pentru mai mult timp, fără a se evapora.
Printre cele mai indicate tipuri de uleiuri menite să le dilueze pe cele esențiale, foarte concentrate, putem include uleiul de măsline, cel de migdale, de cocos, de semințe de strugure sau de grapefruit.
De pildă, pentru un bebeluș, va fi ideal să amesteci 1-2 picături de ulei esențial cu 2 linguri dintr-unul dintre uleiurile de mai sus.

Când vine vorba de utilizarea uleiurilor esențiale pentru stimularea somnului bebelușului, trebuie să știi că acestea nu își fac mereu rapid efectul
Nu te aștepta să obții rezultate miraculoase de îndată ce folosești un ulei esențial în scopul de a-ți liniști bebelușul înainte de culcare. De pildă, nu este obligatoriu ca un ulei despre care ai auzit că are efecte nemaipomenite pentru bebelușul prietenei tale să fie la fel și pentru al tău, în condițiile în care sistemul nervos reacționează diferit la acest stimul.
De asemenea, anumite uleiuri esențiale au efecte foarte diferite când vine vorba de bebeluși și de adulți. Spre exemplu, uleiul esențial de portocale este numai bun pentru energizarea unui adult, dar va putea fi foarte potrivit dacă vrei să-l ajuți pe un bebeluș să se calmeze pentru a adormi mai ușor.

Care sunt cele mai cunoscute situații în care uleiurile esențiale pot fi de ajutor pentru a stimula somnul bebelușului

Pentru ca al nostru bebeluș să adoarmă cât mai ușor și să aibă parte de un somn profund, cât mai odihnitor, este indicat să-l tratăm cu uleiuri esențiale ce au rolul de a acționa asupra unor afecțiuni ce l-ar putea împiedica să se bucure de odihnă. De asemenea, ele trebuie folosite în momente-cheie, astfel încât bebelușul să fie cât mai relaxat când va trebui să adoarmă. Iată câteva exemple:
Uleiurile esențiale sunt binevenite la masajul de dinainte de culcare
Dacă vrei să-l ajuți pe bebeluș să se liniștească și să doarmă bine, poți să-i faci un masaj chiar înainte de culcare. Poți să folosești ulei de lavandă sau de mușețel (1-2 picături din oricare dintre aceste uleiuri), combinate cu ulei de măsline/ de migdale (2 linguri,) cu care să masezi brațele, piciorușele, tălpițele și urechiușele micuțului.

Pregătește camera bebelușului pentru somn, folosind un difuzor special pentru aromaterapie
De exemplu, dacă vei pune într-un difuzor ulei de lavandă, aerul din dormitorul bebelușului va deveni mai purificat, mai proaspăt, iar acesta se va relaxa mai rapid.
Dacă nu ai un difuzor, poți să pui o picătură de ulei de lavandă pe pernuța sa, pe păturica sau pe plăpumioara cu care-l vei înveli.Vei observa că bebelușul se va liniști mai rapid și se va odihni mai bine.

Poți strecura uleiuri esențiale în apa în care îți îmbăiezi bebelușul
Tot pentru a stimula somnul bebelușului poți să-i pui 1-2 picături de ulei esențial de lavandă sau de gălbenele în apa în care-l vei spăla, alături de puțin săpun lichid special pentru bebeluși sau de puțină sare Epsom.

Folosește-te de uleiuri esențiale pentru a calma durerile de dinți ale bebelușului
Întrucât apariția dinților este una dintre principalele cauze ce pot tulbura somnul bebelușului, poți să utilizezi uleiurile pentru a calma durerile.
De exemplu, vei dilua o picătură de ulei de cuișoare în 2 linguri de ulei de măsline/ de migdale și vei masa cu ele gingiile acestuia. Sau poți să apelezi din nou la uleiul de lavandă sau la cel de gălbenele, cu care vei masa maxilarul micuțului.

Poți recurge la uleiuri esențiale pentru a ameliora durerile de ureche ale unui bebeluș
Și durerile de urechi sunt comune în rândul bebelușilor și pot interfera cu somnul acestuia. Asigură-te că le poți ameliora grație unor uleiuri esențiale, astfel încât bebelușul să fie stimulat să adoarmă în ciuda disconfortului.
Specialiștii ne recomandă, în acest scop, fie uleiul esențial de busuioc, fie pe cel de tea tree. Ideal este să pui câte o picătură din aceste uleiuri pe un disc de vată și să-l masezi ușor pe bebeluș pe întreaga suprafață a urechii.
Nu te rezuma însă la un asemenea tratament, cu atât mai mult cu cât vezi că disconfortul bebelușului persistă. Cel mai bine va fi să te adresezi unui medic, întrucât se poate întâmpla ca durerile de ureche să fie provocate de o infecție mai serioasă.

Uleiurile esențiale sunt bune și pentru ameliorarea colicilor
Colicii sunt unii dintre cei mai mari dușmani ai somnului bebelușului. Nu trebuie să ne speriem însă, ci să avem încredere că și uleiurile esențiale pot îmbunătăți starea bebelușului nostru și îl vor determina să doarmă mult mai bine.
Uleiuri precum cel de ghimbir, de fenicul, de lavandă, de portocal sau de mușețel pot induce o stare de bine și îl vor calma pe bebeluș în preajma somnului. Tot ce vei avea de făcut va fi să masezi burtica acestuia cu un amestec format din 1-2 picături din oricare dintre aceste uleiuri și un ulei bun pentru diluare. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă ca masajul pe care-l vei face să fie cu mișcări în sensul acelor de ceasornic.

Citește și: Totul despre colici

Nu ezita să folosești uleiurile esențiale și în vederea calmării tusei
Și când este vorba de tuse trebuie să știi că aceasta îl poate împiedica pe bebeluș să doarmă bine.
Poți să apelezi cu încredere la oricare dintre următoarele uleiuri esențiale: de mentă, de eucalipt sau de tea tree. Ai grijă că este de ajuns să amesteci o singură picătură din acestea cu un ulei pentru diluare și după aceea îl vei masa pe bebeluș pe piept. O altă variantă ce-l poate ajuta este să-l masezi pe tălpițe cu ele și apoi să-l lași să doarmă în șosete.
În același timp, pentru a stimula somnul unui bebeluș ce tușește, poți să folosești și un difuzor special pentru aromaterapie.

Ce fel de uleiuri esențiale sunt potrivite pentru a-l stimula pe bebeluș să doarmă mai bine

Uleiul esențial de lavandă
Este unul dintre cele mai indicate uleiuri esențiale pentru stimularea somnului. Datorită aromei sale, întreg corpul se va relaxa, eventualele stări de anxietate ce ar putea să-l împiedice pe bebeluș să adoarmă vor dispărea, iar acesta va fi cuprins de somn mai rapid decât te-ai fi gândit.
Ca să obții cele mai bune rezultate poți să procedezi în oricare dintre aceste moduri:
• Pune un difuzor de aromaterapie în camera bebelușului
• Fă-i bebelușului un masaj cam cu 20 de minute înainte de ora de culcare, neuitând să aplici câte puțin și pe încheieturi sau pe pe gât.
• Poți să pui 1-2 picături de ulei de lavandă în apa pentru băiță. Ideal ca aceasta să-i fie făcută micuțului cam cu 30 de minute înainte de culcare

Citește și: 7 plante aromatice care ajută  somnul copilului

Ulei esential de musetelUleiul esențial de mușețel
Acest ulei este folosit din cele mai vechi timpuri grație proprietăților sale sedative. Va fi numai bun pentru a preveni tulburările de somn ale bebelușilor și copiilor mici, ajutându-i să se destindă și să aibă parte de un somn de calitate.

Uleiul de mentă
Acesta este adecvat cu precădere pentru un bebeluș ce nu poate adormi din cauza unor probleme digestive. Grație proprietăților analgezice, uleiul de mentă poate calma eficient un bebeluș agitat.
Trebuie să știi că acest ulei poate fi deosebit de iritant pentru piele, așa că folosește foarte puțin (1 picătură), diluat în 2 linguri dintr-un alt ulei (cum ar fi cel de migdale sau de cocos).

Uleiul esențial de liliac
Grație aromei sale, uleiul de liliac are capacitatea de a îndepărta stările de anxietate și de a calma sistemul nervos, ceea ce-l poate face potrivit pentru a stimula somnul unui bebeluș.
Întrucât poate irita ușor o piele sensibilă, este recomandabil să-l folosești prin intermediul aromaterapiei, în camera în care va dormi bebelușul. Va fi suficient să pui câteva picături într-un difuzor, astfel încât mirosul de liliac să-l calmeze pe micuțul tău.
De asemenea, trebuie să știi că uleiul esențial de liliac are și proprietăți antibacteriene, purificând aerul.

Bebelus ce doarme si inspira parfumul florilor de liliac

Uleiul esențial de bergamotă
Bergamota este o fructă (ce seamănă cu o lămâie verde) ce are și ea proprietăți calmante. Uleiul preparat din ea, dacă este diluat cu altele (precum acela de jojoba sau de migdale), poate fi numai bun pentru a stimula un bebeluș să doarmă bine.

 Fruct bergamota, ulei esential si difuzor de aromaterapie

Ulei esențial de iarbă Vetiver
Iarba vetiver este originară din Asia de Sud Est și din Africa și are o aromă intensă, similară lemongrass-ului.
Proprietățile sale calmante sunt binevenite pentru calmarea unui bebeluș pentru somn. Ideal este să fie combinat cu uleiul esențial de mușețel sau de lavandă.

Amestecul de uleiuri esențiale (patchouli, uleiuri de citrice și de ylang-ylang)
Punând laolaltă asemenea uleiuri, vei crea o combinație menită să-i confere bebelușului o stare de bine. Ea va fi adecvată în special pentru stimularea somnului la bebelușii ce nu pot să adoarmă din cauza faptului că sunt prea obosiți.

Uleiul de ylang-ylang
Nu-l putem exclude nici pe acesta când vine vorba de calmarea unui bebeluș ce nu vrea să adoarmă. Aroma sa florală și fructată este cea care-l va face pe micuțul tău să se relaxeze și să doarmă bine.

Uleiul esențial de lemn de cedru
Și acest tip de ulei are proprietăți sedative și analgezice și-l poate stimula pe bebeluș să adoarmă profund.

Voi știați până acum faptul că și uleiurile esențiale pot stimula somnul bebelușilor?

Surse:
www.babysleepsite.com, www.organicfacts.net,www.parentinghealthybabies.com, www.thinkoily.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
  Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

  Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

  Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somn
  Cele mai bune uleiuri esențiale pentru somn

  Somnul este la fel de necesar pentru organism ca apa și mâncarea. Un somn odihnitor protejează sănătatea fizică și ajută creierul să funcționeze corect, îmbunătățind...

  10 uleiuri esențiale benefice pentru respirație
  10 uleiuri esențiale benefice pentru respirație

  Iarna capacitatea sistemului nostru imunitar de a se apăra împotriva infecțiilor scade, iar organismul nostru devine mai susceptibil la răceli, gripe sau la alte tipuri infecții...

  Detoxifiere cu uleiuri esențiale: rețete și sfaturi
  Detoxifiere cu uleiuri esențiale: rețete și sfaturi

  Te simți obosită, lipsită de energie, ești nervoasă și îți este foarte greu să te concentrezi chiar și asupra celor mai simple sarcini. Pe deasupra te mai și încearcă...

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  Uleiuri esențiale pentru febră: recomandări și indicații
  Uleiuri esențiale pentru febră: recomandări și indicații

  Deși este o reacție firească a organismului, febra este însoțită de manifestări deloc plăcute, cum ar fi frisoanele, transpirația excesivă, durerile de cap, durerile...

  Top 10 uleiuri esentiale pentru copii
  Top 10 uleiuri esentiale pentru copii

  Natura este încă din cele mai vechi timpuri unul dintre cei mai de nădejde aliați pentru menținerea sănătății fizice și emoționale. De aceea, ne pune mereu la dispoziție...

  Uleiuri esențiale antistres: soluția părinților relaxați
  Uleiuri esențiale antistres: soluția părinților relaxați

  În tumultul vieții de zi cu zi, ești mereu pe fugă și te străduiești să „jonglezi” cât mai grațios printre sarcinile profesionale și cele ce țin de...

  © 2022 Qbebe