Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Dacă vrei să liniștești un bebeluș plângăcios, masează aceste puncte din talpa piciorușului

Orice mămică adoră să alinte tălpițele bebelușului ei. Pentru a ne ajuta însă cât mai mult bebelușii, trebuie să știm că nu trebuie să ne limităm la a ne juca cu piciorușele lor, ci că, aplicând o tehnică specială, putem să-i facem să depășească momentele dificile. Așa cum vom afla parcurgând articolul de mai jos, este indicat să învățăm să lucrăm cu anumite puncte aflate pe tălpițele micuților noștri pentru a-i liniști sau pentru a preveni să se confrunte cu diverse afecțiuni. Mai exact, vom aplica reflexologia. Experții o recomandă mai ales în intervalul de vârstă cuprins între primele luni de viață și 2-3 ani, când tălpile sunt încă foarte mici, iar bolta plantară nu este încă definitiv formată. Să vedem ce tehnici  ne pot fi utile pentru a liniști un bebeluș care plânge din diverse motive. În plus, trebuie să știm că reflexologia are marele avantaj că poate fi aplicată în orice loc și că mișcările se finalizează în câteva minute.

Ce reprezintă reflexologia și de ce le poate fi utilă și bebelușilor

Reflexologia este o variantă a medicinei alternative ce se bazează pe următoarea teorie: anumite zone ale tălpilor, mâinilor și urechilor sunt legate cu diverse organe ale corpului. În cazul adulților, s-a observat că ea poate fi utilă în special pentru reducerea durerii, relaxare sau chiar pierderea kilogramelor în plus.
Experții în domeniu consideră că pentru bebeluși este adecvată mai ales reflexologia în care se va apela la tălpi, în condiițile în care nu numai că îi poate calma în cazul unor probleme acute (precum faptul că sunt foarte agitați din diverse motive), dar poate avea și efecte asupra stării lor de sănătate în ansamblu (de pildă, cercetările din domeniu au ajuns la concluzia că reflexologia îi poate ajuta pe bebeluși să dobândească un sistem imunitar mai puternic , să se dezvolte mai bine).
Înainte de a decide dacă îți vei supune bebelușul unui program de reflexologie, este preferabil să consulți un medic pediatru. De asemenea, este foarte important să ții cont și de următoarea regulă: când vei apăsa anumite puncte de pe talpa bebelușului, ai grijă ca presiunea execitată să fie fermă, dar blândă totodată. Cu alte cuvinte, ea ar trebui să ia forma unui masaj ușor.

Cum poate fi liniștit, grație reflexologiei, un bebeluș care plânge

Așa cum s-a menționat și anterior, reflexologia are rolul de a-i ajuta, atât pe cei mari, cât și pe cei mici, să se calmeze. Cu atât mai mult în cazul bebelușilor, care nu pot încă să spună ce îi supără și de aceea reacționează la situații stresante sau la durere prin plâns, apăsarea unor anumite puncte de pe tălpi le poate fi de folos.
Iată cum ar trebui să procedăm pentru a reuși să ne calmăm bebelușul care plânge din diverse motive:

Ce să facem dacă un bebeluș plânge din cauza faptului că îi este foame

De cele mai multe ori, bebelușii plâng mai tare când le este foame, iar nouă ni se poate întâmpla să nu le putem oferi să mănânce exact în momentul în care au un „atac de foame".
Dacă vrei să-l faci pe bebeluș să se calmeze cât de cât până când îi vei putea da să mănânce, tot ce vei avea de făcut va fi să-i masezi vârfurile de la degetele mari de la picioare. Se spune că aplicarea unei presiuni asupra acestor zone va acționa asupra hipotalamusului, care reglează senzația de foame.

Femeie ce maseaza degetul mare al bebelusului

Citește și: De ce plange bebe?

Cum să procedezi pentru a liniști un bebeluș care plânge din cauza unor probleme digestive

Printre cele mai comune probleme digestive ale bebelușilor sunt colicii și constipația. Din cauza lor, bebelușul resimte disconfort abdominal și poate deveni foarte agitat.
Pentru a-l ajuta să se simtă din nou bine, va fi suficient să apelăm din nou la reflexologie. Specialiștii ne spun, pentru a ne ocupa atât de zona abdominală, cât și de cea pelviană a bebelușilor, să lucrăm pe această zonă a tălpii piciorului: să aplicăm o presiune ușoară pe zona interioară, laterală, ce se întinde de la partea inferioară a tălpii până la partea de mijloc a tălpii. Dacă vrem, putem să extindem aria chiar până în partea inferioară a degetelor mari.
Dacă tehnica pusă în aplicare a dat rezultate, vom auzi că micuțul nostru elimină gaze. Acest fapt este o dovadă că activitatea intestinelor și a stomacului s-a intensificat, ceea ce va reduce durerile și va stimula evacuarea materiilor fecale.

 Reflexoterapie pe talpita unui bebelus

Ce poți face pentru a calma un bebeluș care plânge pentru că este prea obosit

Când bebelușul plânge mult pentru că este foarte obosit și nu ai posibilitatea de a-l duce la culcare în cel mai scurt timp, poți să-l liniștești așa: pur și simplu îi vei face un masaj într-un punct de pe talpă, ce este situat în partea dreaptă, imediat sub bolta plantară. Aplicarea unei presiuni ușoare în acest loc va stimula activitatea glandelor suprarenale, dându-i bebelușului un plus de energie.

Cum este indicat să procedăm dacă bebelușul plânge din cauza faptului că este bolnav

Nu de puține ori ni se poate întâmpla să ne confruntăm cu următoarea situație: bebelușul să fie răcit și să plângă în unele momente foarte mult, să nu poată fi calmat cu nimic. O soluție în acest caz poate fi tot reflexoterapia.
Pentru a-l ajuta să se vindece mai repede, prin stimularea sistemului natural de apărare al organismului, va fi indicat să aplicăm o presiune ușoară în zona din imediată vecinătate a părții mai groase a degetelor mari de la picioare. Dacă vom faca așa, vom îmbunătăți activitatea de la nivelul timusului, glandă ce accelerează activitatea sistemului imunitar și promovează eliberarea de anticorpi.
Putem însă să apelăm la această tehnică nu numai când bebelușul este deja bolnav, ci și pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire.

Cum să acționezi pentru a liniști un bebeluș care plânge pentru că are scutecul ud

Următoarea tehnică de reflexologie va fi binevenită în special când pleci de acasă și știi că nu îți va fi la îndemână să schimbi rapid scutecul micuțului.
Dacă vrei să eviți cât mai mult ca bebelușul să se agite din cauza scutecului ud, încearcă următorul truc: masează punctul aflat în mijlocul tălpii bebelușului, imediat după ce i-ai oferit acestuia lichide. Scopul acestui masaj va fi stimularea vezicii urinare.
Vei vedea că la scurt timp acesta va urina, ceea ce te va ajuta să-l schimbi îndată și astfel să te asiguri că bebelușul va rămâne uscat pentru mai mult timp.

Cum putem să ne liniștim un bebeluș foarte agitat

Mai ales dacă al nostru bebeluș devine mai agitat și mai plângăcios în preajma oamenilor pe care nu-i cunoaște și în locurile noi, următoarea tehnică de reflexologie îi poate fi de un real folos.
Astfel, în reflexologia aplicată la picioare, s-a constatat că zona piciorului ce corespunde cel mai bine cu plexul solar (acesta este situat aproximativ în zona diafragmei, în puctul în care coastele înce să se separe și se spune că este „sediul naturii emoționale", dar și al energiei vitale) este bolta plantară (zona concavă a tălpii).
Va fi deci binevenit un masaj ușor al zonei plexului solar al bebelușui, care-l va face să se relaxeze, îi va regla respirația și se va putea opri mai ușor din plâns.
Înainte de a aplica această tehnică este necesar să te consulți cu un medic pediatru!

Ce să facem pentru a îmbunătăți, prin reflexologie, dispoziția bebelușului

Experții sunt de părere că, dacă vrem să ne ajutăm bebelușul să fie mai bine dispus și să se dezvolte mai bine, să ne ocupăm de partea cea mai groasă a degetelor de la picioare. Această zonă corespunde glandei pituitare, ce nu are doar rolul de a secreta oxitocina (care îl poate face pe bebeluș să simtă din plin afecțiunea ce i se dăruiește și de aceea să fie mai vesel), ci și de a stimula eliberarea hormonului de creștere.
Nu uita: dacă alăptezi și vrei să-ți îmbunătățești lactația, poți să apelezi la această tehnică de reflexologie și pentru tine.

 Femeie ce se ocupa cu reflexoterapia pentru bebelusi

Citește și: Trucul prin care îți calmezi copilul când plânge

Voi știați până acum că un bebeluș plângăcios poate fi liniștit și datorită masării unor puncte de pe tălpițe?

Surse:
www.littlethings.com; www.nourishbaby.com.au

Ce se poate întâmpla dacă bebelușul doarme cu suzeta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri
  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri

  Unul dintre cele mai importante daruri pe care i le putem face copilului nostru este să-l putem alăpta mai mult de 6 luni. Pentru a ne atinge acest obiectiv este recomandat să ținem cont...

  Dacă vrei să crești un copil puternic încetează să îi mai spui aceste lucruri
  Dacă vrei să crești un copil puternic încetează să îi mai spui aceste lucruri

  Copiii puternici sunt pregătiți să facă față provocărilor lumii. Sunt capabili să-și rezolve problemele, se refac după orice eșec și pot face față greutăților. Aceasta nu...

  Dacă vrei să trăiești mai mult, știința spune că trebuie să faci aceste lucruri
  Dacă vrei să trăiești mai mult, știința spune că trebuie să faci aceste lucruri

  Oricare dintre noi își dorește să aibă parte de o viață cât mai lungă, în care să se bucure de o sănătate optimă. Parcurgând articolul de mai jos vei afla...

  Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi
  Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi

  Nu e părinte care să nu se confrunte cu această problemă în educaţia copiilor lor. Recunoaşteţi descrierea: voce nazală, scâncete prelungite, gesturi dramatice, plâns fals....

  Vrei un abdomen plat? Ocoleste aceste 5 alimente care te baloneaza
  Vrei un abdomen plat? Ocoleste aceste 5 alimente care te baloneaza

  Un abdomen plat, ca in filme, este visul oricui, indiferent ca este barbat sau femeie. Iar pentru a avea abomenul plat pe care l-ai visat este nevoie si de o alimentatie corespunzatoare, nu...

  Înscrie-te în Club Tefal, acumulează puncte și alege-ți produsele din catalog
  Înscrie-te în Club Tefal, acumulează puncte și alege-ți produsele din catalog

  Howdy! Did you hear the news? Club Tefal rămâne și în 2019 locul de întâlnire al pasionaților de gătit! Te așteptăm cu inspirație, inovație și noi...

  Ești un părinte bun, dacă micuțul tău îți spune aceste 12 fraze
  Ești un părinte bun, dacă micuțul tău îți spune aceste 12 fraze

  Dacă te întrebi adesea „Sunt un părinte suficient de bun pentru copilul meu?", află că nu ești singurul care își adresează o astfel de întrebare! Cu toții avem momente în care...

  © 2019 Qbebe