Masaj sau abuz al unui bebeluș?Un video care șochează o lume întreagă

Oricare dintre noi își dorește să aibă un bebeluș cât mai sănătos și mai vesel. De aceea, știm că masajul poate fi una dintre cele mai la îndemână metode pentru a ne realiza acest obiectiv. Din păcate, dacă nu știm cum să-l executăm în mod corect sau dacă îl lăsăm pe mâna unui specialist ce execută mișcări riscante, masajul se poate transforma într-un adevărat pericol. Un exemplu de asemenea masaj veți vedea  și prin intermediul articolului de mai jos. De asemenea, este indicat să țineți cont și de sfaturile experților când vreți să-i faceți masaj bebelușui acasă. Numai așa acesta îi va fi cu adevărat benefic și nu îl veți supune niciunui risc.

Cum a ajuns masajul efectuat unui bebeluș să fie cunoscut pe Internet

Odată ce devenim părinți, știm că masajul îi poate fi benefic bebelușului din multe puncte de vedere. De pildă, masajul poate fi utilizat pentru a-l liniști când îi este foame, somn, când îl doare ceva sau pur și simplu pentru a-l ajuta să se relaxeze și a-l stimula să se joace.
Unii dintre noi își doresc să fie doar ei cei care îi vor face masaj micuțului lor, în timp ce alții preferă să-și lase copilul pe mâna unui profesionist. Cu atât mai mult cu cât acesta are anumite probleme de sănătate, mai ales cele legate de aparatul locomotor, implicarea unui specialist este esențială. Așa au procedat și niște părinți din Kazahstan, care și-au dat bebelușul pe mâna unui maseur profesionist pentru a-l ajuta să scape de  asemenea afecțiuni.
Ei au ales să apeleze la o tânără maseuză, Larissa Orynbasarovna, cunoscută pentru faptul că a reușit să ajute mulți bebeluși ce aveau diverse dizabilități fizice. Rezultatele obținute au făcut-o să fie foarte căutată în țara natală, părinții plătind cam 40 de lei pentru o ședință de masaj de aproximativ 10-15 minute.
De curând, un filmuleț în care femeia îi făcea masaj unui bebeluș a devenit viral pe Internet, întrucât o mare parte dintre mișcările aplicate par din start periculoase. Să aflăm cum a procedat Larissa Orynbasarovna:
• L-a luat în brațe pe bebeluș, l-a apucat de umeri și l-a ținut în poziție verticală în fața ei
• A început să-l legene într-o parte și în alta, după care a făcut același gest pe direcția față-spate
• După aceea l-a ținut doar cu brațul drept, l-a ținut cu capul în jos, susținându-l doar din piciorușul drept
• L-a aruncat la un moment dat în sus, iar din filmulețul de pe Youtube se vede cum bebelușul era foarte roșu la față
• L-a luat pe bebeluș și l-a pus pe genunchii ei, după care l-a apucat de cap
• Odată ce l-a apucat de cap, a început iar să-l legene într-o parte și în alta, menținându-l în poziție verticală
• La un moment dat îl va ține pe micuț doar de gât, în timp ce îl leagănă puternic

Văzând imaginile din acest videoclip, specialiștii nu s-au ferit să afirme că unele dintre mișcările folosite de maseuză pot fi deosebit de periculoase pentru bebeluș și nu au ce căuta într-un masaj. Pe de o parte, ei consideră că oasele bebelușilor sunt prea fragile și pot fi ușor dislocate (mai ales în zona umerilor, iar Orynbasarovna a executat multe mișcări ce ar fi putut duce la o vătămare gravă a bebelușului). Pe de altă parte, pot exista cazuri în care mișcările din cadrul masajului să provoace leziuni la nivelul coloanei vertebrale.

Experții ne recomandă, pentru a nu risca sănătatea bebelușului, să-i susținem bine gâtul, umerii și spatele, chiar dacă vrem să-i aplicăm mișcări mai energice sau vrem să-l legănăm.
Mișcările realizate de maseuza din Kazahstan pot fi prea mult pentru micuți, mai ales atunci când sunt puse laolaltă.
În urma comentariilor de pe Internet, Larissa Orynbasarovna a afirmat că ea iubește copiii și își dorește să-i vindece.
Cât privește mesajul terapeutic realizat pentru bebelușii cu afecțiuni grave ale aparatului locomotor, acesta este foarte indicat. Alături de stimularea la nivel tactil și senzorial, mișcările de masaj pot duce la un control mai bun al corpului și la îmbunătățirea tonusului muscular. În plus, masajul constant îi poate ajuta pe aceștia să respire mai bine și va mai ameliora din spasmele, din contracțiile musculare, pe care le au adesea bebelușii în aceste cazuri.

Ce greșeli ar trebui să eviți, astfel încât să nu transformi masajul într-un demers periculos pentru bebeluș

Înveți să-ți masezi copilul urmărind numai tutoriale de pe Internet
Mai ales unele de tipul celui prezentat mai sus pot să te facă să execuți niște mișcări extrem de periculoase pentru bebeluș.
Ca să poți să-i faci micuțului un masaj cât mai corect, este necesar ca în primul rând să înveți să-l cunoști cât mai bine, să știi cum se simte bine și cum reacționează la stimuli. După aceea este recomandabil să iei niște lecții cu un instructor de masaj profesionist.

Citește și: Tehnici de masaj pentru bebelusi

Nu ești atentă doar la bebeluș când îi faci masajul
Deși nu credeai poate, faptul că în timp ce-i faci masaj bebelușului tu te concentrezi și asupra altor lucruri, nu va fi deloc binevenit pentru acesta. Unii specialiști spun că poate fi chiar periculos, în condițiile în care la nivelul creierului bebelușului se pot întrerupe niște procese, ceea ce-i va afecta și capacitatea de concentrare, inclusiv pe viitor.
Ideal este să te concentrezi doar la copil și masaj, având grijă să-i oferi și o atmosferă agreabilă în camera în care vei face masajul. De exemplu, liniștea deplină și o temperatură nu mai mare de 25 de grade, dar și prezența unei muzici liniștitoare, toate acestea îi vor oferi acestuia o experiență binefăcătoare.

Bebelus ce sta la masaj

Folosești uleiuri esențiale prea puternice la masaj
Uleiurile esențiale pot fi în beneficiul bebelușilor, dar nu și când aceștia sunt mult prea mici. Specialiștii ne avertizează să nu le folosim deloc până când bebelușii nu ajung la vârsta de 6 luni.
Explicația este următoarea: unele adaosuri din aceste uleiuri pot să interfereze cu capacitatea bebelușilor de a recepta mirosul părinților și astfel va fi afectată și capacitatea acestora de a-și forma conexiunea cu ei.

Înainte de vârsta de 6 luni, este cel mai bine să apelezi la uleiuri organice, precum acela de floarea-soarelui, de măsline sau de semințe de struguri.
După vârsta de 6 luni, poți să începi să folosești unele uleiuri esențiale, dar numai după ce consulți un specialist și dacă ești sigură că acestea sunt 100% naturale.

Nu ții cont de starea bebelușului când te apuci să-i faci masaj
Experții consideră că un masaj efectuat într-un moment nepotrivit îi poate fi mai degrabă dăunător acestuia, stresându-l și afectându-i inclusiv dezvoltarea optimă a sistemului nervos.
De pildă, este ideal să-i faci masaj bebelușului după baie, dimineața, la trezire sau înainte de culcare.
Chiar dacă nu știe să vorbească, un bebeluș îți poate „transmite" dacă este sau nu gata de mesaj. Spre exemplu, dacă este dispus să fie masat se va uita în ochii tău, va zâmbi și va gânguri. În schimb, dacă nu are dispoziție pentru așa ceva, va fi mofturos, nu se va uita la tine și va începe să plângă.

Mișcările tale sunt mult prea blânde
Nu este indicat să ne bazăm numai pe mișcări precum acelea din filmulețul anterios, dar nici să nu aplicăm nici un pic de presiune nu va fi cel mai bine.
Pentru cele mai bune rezultate în urma masajului, este indicat să avem mișcări ferme, dar nu bruște, care să fie blânde în același timp. Dacă îl vei masa prea puternic sau prea slab, grimasele de pe fața bebelușului îți pot arăta că acesta nu se simte confortabil.

Voi știați până acum cât de periculos poate deveni un masaj pentru bebeluși?

Citește și: Punctele de masaj din talpa bebelușului care îl liniștesc

Surse:
www.sciencedirect.com, www.sg.theasianparent.com, www.thesun.co.uk, www.vellyviral.com, www.youngparents.com.sg

Surse poze:
www.youtube.com

Larogrip Frecție Baby: loțiune de masaj pentru sănătatea bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Acuzație gravă de abuz sexual asupra unui minor într-un centru pentru copii cu handicap
  Acuzație gravă de abuz sexual asupra unui minor într-un centru pentru copii cu handicap

  Un supraveghetor, angajat în cadrul unui centru pentru copii cu handicap, este acuzat că ar fi violat o minoră de 17 ani.

  Inspiră-te: ținutele cu care Meghan Markle a impresionat o lume întreagă în timpul sarcinii
  Inspiră-te: ținutele cu care Meghan Markle a impresionat o lume întreagă în timpul sarcinii

  Un lucru este absolut clar când vorbim despre Meghan Markle: nu duce lipsă de stil. A avea stil înseamnă, în primul rând, a fi tu cea care poartă hainele, și nu...

  Mor, tati! Mor! Vorbele dureroase ale unei fetițe de 6 ani care au șocat o lume întreagă
  Mor, tati! Mor! Vorbele dureroase ale unei fetițe de 6 ani care au șocat o lume întreagă

  Războiul din Yemen face victime în fiecare zi, iar copiii par să fie prima linie pe frontul războiului cu proiectilele, cu foametea și boala.

  5 motive care te vor convinge de necesitatea unui nebulizator pentru întreaga familie
  5 motive care te vor convinge de necesitatea unui nebulizator pentru întreaga familie

  Ca în fiecare an, ultima lună de toamnă și începutul iernii se remarcă printr-o creștere semnificativă a numărului de afecțiuni respiratorii. Fie că ne gândim la...

  Fetița de 4 ani și bătrânul de 82 de ani care s-au întâlnit într-un magazin și au impresionat o lume întreagă
  Fetița de 4 ani și bătrânul de 82 de ani care s-au întâlnit într-un magazin și au impresionat o lume întreagă

  Prietenia nu ține cont de vârstă. Asta au demonstrat o fetiță de doar 4 ani și un om în vârstă de 82, care s-au întâlnit întâmplător la...

  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume
  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume

  Vineri 13 este o zi considerata cu ghinion in multa lume. Se considera ca superstitia zilei de vineri 13 a plecat de la ziua in care s-a arestat majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv...

  Regal de Balet: Spectacolul care reunește balerini români și străini din întreaga lume pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri
  Regal de Balet: Spectacolul care reunește balerini români și străini din întreaga lume pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri

  Anul Centenarului României este ocazia perfectă pentru a sărbători 100 de ani de unitate națională într-o seară de diversitate artistică internațională! Pornind de la...

  © 2019 Qbebe