Până la ce vârstă ar trebui să-și sugă degetul bebelușul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

După ce devenim mame, ne străduim să fim mereu cu ochii pe micuții noștri pentru a observa chiar și cele mai mărunte gesturi, gândindu-ne dacă nu cumva în spatele lor nu se ascunde vreo problemă mai serioasă. Printre asemenea gesturi se numără și suptul degetului. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta este un gest reflex al bebelușilor și poate continua chiar și la vârsta preșcolară. De noi va depinde să luăm acele măsuri menite să-i ajute pe copii să renunțe mai ușor la obiceiul de a-și suge degetul, fără ca acesta să ajungă să le afecteze dezvoltarea optimă.

De ce bebelușii obișnuiesc să-și sugă degetul

Specialiștii ne asigură asupra următorului lucru: suptul degetului la bebeluș este perfect normal, încă din primele clipe de viață. Practic, bebelușii vin pe lume cu reflexul de a suge, așa că nu este de mirare că își vor introduce degetele de la mâini, dar și de la picioare, în gură.
Când bebelușul îți suge degetul, înseamnă că dorește să se liniștească, să se simtă confortabil, iar gestul său este un semn de sănătate emoțională. De cele mai multe ori, suptul degetului apare când bebelușului îi este foame, când este prea obosit sau chiar plictisit.
De regulă, cea mai mare parte a bebelușilor recurga la gestul de a-și suge degetul întrucât nu se simt pe deplin satisfăcuți după masa pe care au luat-o. Experții consideră că în special bebelușii ce sunt hrăniți cu biberonul sunt mai frecvent într-o asemenea situație.
În același timp, nu înseamnă că dacă un bebeluș este hrănit prin alăptarea pe cale naturală va renunța la obiceiul de a-și suge degetul. Dimpotrivă, spun medicii, el poate continua să-și sugă degetul și după ce s-a hrănit la sânul mamei pentru a-și „completa" cumva starea de bine pe care a obținut-o.
Nu în ultimul rând, bebelușii încep să-și sugă degetul când se simt obosiți și vor să adoarmă. În special în primul an de viață, aceștia vor să se liniștească, preferând uneori degetul în loc de o suzetă.
Înainte de a ne îngrijora de faptul că bebelușul își suge prea des degetul, trebuie să ținem cont și de acest aspect: suptul degetului este un gest ce arată dorința de relaxare. Pe măsură ce acesta se va dezvolta și va deveni tot mai independent, va descoperi că se poate liniști și singur, fără a fi nevoie să se mai folosească de supt.

Bebelus ce isi suge degetul si sta in scaunul auto special pentru bebelusi

Citește și: Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-și suge degetul

Când renunță bebelușul să-și mai sugă degetul

Conform studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia că aproximativ 30% dintre bebeluși continuă să-și mai sugă degetul și după ce trec de vârsta de 1 an. Doar 12% dintre copii ajung să-și sugă degetul și când sunt în jurul vârstei de 4 ani.
Cei mai mulți dintre copii ajung să renunțe singuri la acest obicei când au între 2 și 4 ani, pe măsură ce devin mai conștienți de ei înșiși și mai independenți. Este foarte important ca acest proces de renunțare să vină pe cale naturală, în condițiile în care persistența obiceiului suptului degetului poate afecta inclusiv dezvoltarea limbajului.
De asemenea, pe măsură ce descoperă mai mult lumea din jur și devin mai încrezători în ei înșiși și în atenția pe care o pot primi de la ceilalți, copilul renunță treptat la suptul degetului. Desigur, acest lucru nu se va întâmpla dintr-odată, dar va deveni tot mai vizibil după ce bebelușul depășește vârsta de 1 an.
Important este să ne observăm cu atenție copilul și, dacă sesizăm că nu este dornic să renunțe la acest obicei, să luăm în calcul și următorul aspect: suptul degetului poate fi o dovadă a unei stări persistente de anxietate, de care micuțul încearcă să scape tocmai prin acest gest.
În acest caz, încearcă să identifici factorul/factorii ce stau la baza acestei stări, iar dacă simți că nu vei reuși, ia cât mai repede legătura cu un specialist. Numai acesta îți va spune de ce al tău copil continuă să-și sugă degetul.
Mai mult, gândește-te că suptul prelungit al degetului poate duce la tot felul de neplăceri, care de care mai serioase.

Copil ce isi suge degetul

Ce se poate întâmpla dacă obiceiul copilului de a-și suge degetul continuă după ce acesta depășeste vârsta de 2 ani

Dacă al tău copil nu poate renunța la suptul degetului în preajma vârstei de 2 ani, trebuie să știi că acest obicei îi poate fi foarte dăunător întrucât:
Suptul excesiv al degetului poate conduce la apariția unor grave probleme stomatologice
De exemplu, dacă al tău copil nu va renunța curând la acest obicei, există următoarele riscuri:
• Suptul va pune presiune asupra marginilor laterale ale maxilarului superior și asupra țesutului moale din gură (este vorba despre „cerul gurii"). De aceea, maxilarul se poate îngusta, iar dinții nu se vor putea dezvolta așa cum trebuie. O asemenea problemă se va putea ameliora doar prin intermediul unui aparat dentar
• Copilul care suge pentru mult timp degetul poate fi în situația de a avea o aliniere anormală a dinților, care se poate corecta doar după ce copilul va renunța la acest gest

Un copil care suge pentru multă vreme degetul poate avea diverse probleme de vorbire
Specialiștii în logopedie ne atrag atenția asupra următorului aspect: un copil ce își suge degetul pentru mai mult de 1 an va putea să aibă, pe viitor, tot felul de tulburări de vorbire. Printre acestea, cele mai frecvente sunt problemele de pronunție (de pildă, pentru grupul de sunete „ts" sau „ds"), bâlbâielile sau scoaterea limbii în afara gurii în momentul vorbirii.

Dacă al tău copil nu poate renunța la suptul degetului în preajma vârstei de 2 ani, trebuie să știi că acest obicei îi poate fi foarte dăunător întrucât:
Copilul poate face bătături și răni la degetul pe care-l suge
În condițiile în care suptul degetului se face pentru un timp foarte îndelungat, celule moarte se vor acumula pe degetul respectiv. Ulterior se poate forma o bătătură și, în anumite cazuri, chiar răni.

Va crește predispoziția spre infecții la nivelul unghiei
Presiunea pe care suptul degetului o va pune asupra unghiei va duce la crearea unor mici leziuni. În această situație, bacteriile pot pătrunde mai ușor acolo și pot declanșa diverse infecții.

Copilul va fi expus riscului de a contacta o infecție cu virusul herpetic
Medicii spun că, dacă un copil își va suge degetul pentru mult timp, va fi predispus să contacteze și o infecție cu herpes, în cazul în care se întâmplă să aibă un herpes bucal.
Virușii din acesta pot ajunge pe deget și pe unghie și vor da naștere unor bășici dureroase.

Cum să-ți determini copilul să renunțe mai ușor la obiceiul de a-și suge degetul

Pentru ca al tău copil să nu fie expus riscurilor menționate mai sus, este cazul ca acesta să nu ajungă la vârstă preșcolară și să-și sugă în continuare degetul. În acest scop, este necesar să dispui de o strategie care să cuprindă următorii pași:
Nu-i atrage mereu atenția când își suge degetul și mai ales nu-l pedepsi când face așa
Mult mai util va fi să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale comportamentelor sale, să-l lauzi. Dacă vei proceda așa, copilul se va simți mai relaxat, va avea mai multă încredere în sine și vei vedea că va începe treptat să renunțe la suptul degetului.

Încearcă să-i explici micuțului că suptul degetului nu este o activitate pe care să o întreprindă mereu
Pentru a fi sigură că al tău copil își va suge tot mai puțin degetul, poți să-i explici faptul că suptul degetului este o activitate pe care o poate face acasă, la culcare.

Nu-i interzice să-și sugă degetul după ce s-a confruntat cu vreo emoție negativă
Când al tău copil își suge degetul după ce a experimentat o emoție negativă (precum furia, o teamă foarte mare, o umilință etc.), nu te apuca să-l cerți pentru că a făcut acest gest.
Ține cont că suptul degetul este o manieră de a se liniști, de a-și recăpăta confortul, ceea ce este firesc până când copilul va învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile.

Ajută-l să conștientizeze gestul pe care-l face
Dacă ai început să-ți obișnuiești copilul să renunțe la suptul degetului, străduiește-te să-l ajuți să conștientizeze cînd face acest gest.
În condițiile în care uneori suptul degetului devine practic un reflex, iar copilul nu-și dă seama de ce face, poți să-l ajuți să-și găsească un alt mod de a se calma, de a se simți în largul lui.

Stimulează-l pe copil să se gândească la personajele preferate, care nu-și sug degetul
De exemplu, ori de câte ori îl vezi că încearcă să-și sugă degetul, poți să-l întrebi doar atât: „Crezi că personajul X își suge degetul?"
Odată ce va încerca să găsească răspunsul la întrebare, copilul își va da seama că niciunul dintre personajele favorite nu face acest gest și va fi dornic să-l imite.

Nu-i pune copilului vreo mănușă menită să-l oprească din suptul degetului
Când îi vei pune pe mână un asemenea accesoriu, copilul nu se va simți deloc bine și nu vei face decât să fie mai dornic să-și sugă degetul.
Fii răbdătoare, încearcă să pui în practică sfaturile de mai sus și în final vei vedea că al tău copil va renunța la acest obicei, pe măsură ce crește.
De asemenea, nu uita că un rol important în procesul de renunțare îl va avea și mersul la creșă/grădiniță/. Atunci micuțul va începe să-și dea seama că restul copiilor nu fac așa, va începe să se rușineze și încet-încet nu va mai recurge la suptul degetului.

Voi știați până acum de la ce vârstă este gata un bebeluș să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul?

Citește și: Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac?

Surse:
www.askdrsears.com, www.drgreene.com, www.essentialbaby.com.au, www.momjunction.com, www.msn.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-si suge degetul
  Explicatia psihologica a nevoii copilului de suzeta sau de a-si suge degetul

  Parintii considera ca suptul degetului sau al suzetei este un obicei pacatos al sugarilor, care le da batai de cap in incercarea de a-i dezvata de acest „viciu". Dar trebuie sa stiti...

  Iată vârsta până la care ai voie să porți blugi, conform experților
  Iată vârsta până la care ai voie să porți blugi, conform experților

  Blugii nu se demodează niciodată, așa este? Corect, blugii sunt o piesă vestimentară care dăinuie veșnic, însă în limitele vârstei, avertizează specialiștii...

  Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
  Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

  În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta...

  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde
  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde

  Până la ce vârstă este în regulă pentru micuții noștri să poarte scutece? Iată ce spun specialștii!

  I s-a spus că bebelușul ei nu va trăi și că va trebui să avorteze. 7 luni mai târziu a născut o fetiță perfect sănătoasă
  I s-a spus că bebelușul ei nu va trăi și că va trebui să avorteze. 7 luni mai târziu a născut o fetiță perfect sănătoasă

  O femeie din Marea Britanie a născut o fetiță sănătoasă, în ciuda avertismentelor medicilor care au sfătuit-o de mai multe ori să facă avort, în condițiile în...

  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba
  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba

  Proaspeții părinți sunt încurajați cu stimulente financiare să revină la muncă! Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că va fi adoptată o...

  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie
  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie

  În general, copiii învață să citească și să scrie destul de ușor. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și nu trebuie să-l forțezi să facă această...

  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult
  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult

  Pentru femei, posibilitatea de a avea copii la o varsta mai inaintata poate reprezenta un semn ca ele vor trai mai mult. Asta arata un studiu realizat recent. Legatura dintre posibilitatea...

  © 2022 Qbebe