Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Ce faci când bebelușul are frisoane

Printre simptomele care te pot îngrijora cel mai mult când vine vorba despre bebeluș se numără și frisoanele. Cu atât mai mult cu cât sunt însoțite și de febră mare sau de alte manifestări neplăcute (cum ar fi voma, diaree, tuse, tot felul de dureri etc.), este neapărat nevoie să soliciți sprijinul unui specialist. Până atunci, supraveghează-ți permanent micuțul, având în vedere și indicațiile prezentate în cadrul articolului de mai jos.

Ce reprezintă frisoanele

Acestea sunt un mecanism de apărare a organismului, fie când intervine expunerea la frig, fie când este vorba despre o boală. Astfel, creierul acționează pentru a crea un echilibru între producerea de căldură și pierderea ei, corpul având parte de o temperatură potrivită. Când intervine, de exemplu, o infecție în organism, niște substanțe existente în fluxul sanguin sunt eliberate, ridicând temperatura acestuia la un anumit nivel. În acel moment intervine febra, protejând contra infecției, crescând atunci și numărul de anticorpi ce vor contribuie la combaterea unei anumite boli.

De regulă, atât la bebeluși, cât și la copiii mai mari și la adulți, febra este urmată de frisoane.Ele constituie niște tremurături de scurtă durată, al căror scop este să genereze căldură în corp. Contracțiile musculare încălzesc din nou corpul până într-un punct. Din acest motiv, vor fi mai frecvente când nivelul maxim al febrei este atins.

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: frisoanele sunt mai des întâlnite la debutul unei infecții, fiind contracții rapide ale musculaturii urmate imediat de relaxare. De asemenea, aceștia spun că sunt mai comune pentru copiii mai mici de 1 an, ce sunt predispuși să facă febră mai des decât aceia mai mari.
Pentru a ști cum să gestionezi situația în care survin frisoanele (când corpul va încerca să se încălzească în clipa în care îi este prea frig) la bebeluși, este esențial să știi care este cauza/ cauzele ce stă/stau la baza lor.

Posibilele cauze pentru frisoanele bebelușilor

Așa cum s-a menționat deja, cele mai cunoscute motive care sunt responsabile de apariția frisoanelor sunt cele de natură infecțioasă (bacteriană sau virală). Printre cele mai cunoscute se numără:
• Răcelile
• Gripele
• Infecțiile de la ureche
• Infecțiile gastro-intestinale (produse de virusuri sau de bacterii)
• Amigdalitele
• Infecțiile sinusale
• Pneumoniile
• Mononucleoza (Este produsă de un virus din familia celor responsabile de apariția herpersului și poate să fie foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător)
• Infecții urinare
• Meningita
• Sepsisul (Este o afecțiune deosebit de gravă, care se referă la o reacție la o infecție existentă în corp, care generează lezarea țesuturilor și organelor. Ea poate fi recunoscută nu numai după existența frisoanelor puternice, fiind însoțită și de febră mare, accelerare a ritmului cardiac, apariția unor erupții cutanate, piele foarte rece, probleme în respirație etc..Oricare dintre aceste simptome presupun solicitarea imediată a unui medic!)
Nu în ultimul rând, frisoanele sunt generate și de expunerea la un mediu rece sau, în cazuri extreme, de către malnutriție.

Citește și: 3 boli grave ale copilului care pot fi declanșate de ger

Când ar trebui să chemi neapărat medicul în caz de frisoane la bebeluș

Fie că apar simultan cu febra, fie că o anticipează, frisoanele nu sunt un simptom care să fie neglijat. Cel mai important este să-ți supraveghezi cu multă atenție bebelușul și să soliciți imediat ajutor medical dacă:
• Este mai mic de 3 luni și are febra de 38, 3 sau mai mare
• Dacă are 3 și 12 luni și febra durează mai mult de 24 de ore
• Febra rămâne mai mare de 38 chiar și după ce bebelușul a primit un tratament de la medic
• Vezi că din urechea bebelușului se scurge un lichid
• Sesizezi că bebelușul este foarte letargic și nu mai reacționează la stimulii obișnuiți

Bebelus care sta cu ochii inchisi si nu se simte bine

• Bebelușul nu mai are poftă de mâncare și este slăbit
• Pare confuz și este mai iritat decât în mod normal
• Urinează mai mult ca de obicei sau mai puțin
• Ți se pare că respirația sa este întretăiată
• Îl doare burtica și nu îl poți liniști cu nimic
• Ai senzația că are ceafa rigidă
• Tușește puternic
• Vomită mult
• Are diaree și este deshidratat (Poți să recunoști deshidratarea după simptome precum: bebelușul udă puține scutece, pielea sa este uscată și rece, plâns fără lacrimi, letargie și somnolență, respirație rapidă etc.)
• Apar convulsiile (Ele sunt declanșate de creșterea bruscă a temperaturii, și, funcție de vârsta copilului, convulsiile sunt provocate de febra mai mare de 38,5-38,7. Manifestările lor specifice sunt: mișcări necoordonate, spastice, privirea fixă, ochii dați peste cap, diminuarea ritmului respirației).

Cum să acționezi când bebelușul tău are frisoane

Frisoanele sunt un fenomen firesc de protejare a organismului și nu este neapărat să ceri ajutorul unui medic dacă acestea sunt urmate de o febră mai mică de 38, 3, iar bebelușul este mai mare de 3 luni. În niciun caz nu îi vei da acestuia medicamente pentru controlul febrei până când nu ai o discuție cu pediatrul. Totodată, trebuie să știi că oricum acelea care sunt bazate pe acetaminofen sau pe ibuprofen nu vor da rezultate dacă febra și frisoanele sunt cauzate de o infecție bacteriană.

Până să iei legătura cu un specialist, ai grijă de bebeluș astfel:
• Nu îl îmbrăca și nu îl înveli prea gros, întrucât așa nu ai face altceva decât să întreții mai mult febra și frisoanele- Cel mai bine va fi să-l îmbraci cu lucruri din materiale cât mai naturale, ce lasă pielea să respire și să-l învelești cu o păturică nu foarte groasă

Bebelus ce doarme alaturi de jucarii

• Hidratează-ți constant bebelușul- Îi poți oferi lapte matern, lapte praf, apă sau ceai, în funcție de vârsta pe care o are. Hidratarea este binevenită oricând pentru a reduce temperatura corpului
• Fii atentă ca temperatura din camera în care stă bebelușul să fie potrivită- Aceasta nu ar trebui să fie nici prea ridicată, dar nici prea scăzută. În niciun caz nu va fi bine să apelezi la vreun ventilator dacă în cameră ți se pare prea cald!
• Poți să-i faci bebelușului o scurtă băiță, dar nu cu apă fierbinte- Apa potrivită ca temperatură poate să-l ajute să-și reajusteze temperatura corpului și să evite creșterea febrei
• Nu-i aplica bebelușului niște comprese prea reci (cu gheață de exemplu) și nu îl înveli cu ceaceafuri ude- Acestea îi pot face mai mult rău decât bine bebelușului, putând conduce la apariția unui șoc sau putând să agraveze o afecțiune deja existentă (de pildă, o pneumonie sau o altă infecție respiratorie)
• Nu-ți trezi bebelușul pentru a-i controla febra, cel mai important este să stea cât mai liniștit, în special dacă frisoanele apar pe timpul nopții. Stai lângă el și, dacă observi oricare dintre simptomele serioase de mai sus, cheamă cât mai rapid un medic!

Tu știai cum să reacționezi în cazul în care bebelușul tău se confruntă cu frisoane?

Citește și: Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul are febră

Surse:
www.livestrong.com, www.modernmom.com,www.nicklauschildrens.org,www.peacehealth.org, www.sfatulmedicului.ro

Ce faci când bebelușul refuză mâncarea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi
  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

  Una dintre situațiile dificile ce pot interveni oricând în alăptare este și când bebelușul te va mușca de sân. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  Ce să faci când bebelușul tău are nasul înfundat
  Ce să faci când bebelușul tău are nasul înfundat

  Nasul înfundat la bebeluș este una dintre cele mai frecvente cu care se confruntă o proaspătă mămică. Aceasta îi provoacă mult disconfort micuțului și adesea ne...

  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic
  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic

  Simptome gripa. Informatiile care circula cu privire la sezonul de gripa 2019 nu sunt deloc pozitive. De aceea este foarte important sa stii cum recunosti simptomele de gripa si pe cele de...

  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi
  Ce să faci când simți că ai un canal blocat când alăptezi

  Printre cele mai frecvente dificultăți ce pot interveni în alăptare se numără și blocarea unui canal galactofor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce este...

  Un medic român avertizează: nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane, tuse!
  Un medic român avertizează: nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane, tuse!

  Atenție, români! Numărul victimelor gripei crește de la o zi la alta: 20 de oameni au murit deja în România!

  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral
  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral

  În cazul în care ați hotărât să aveți parte și de sex oral, este foarte important ca tu să știi ce ai de făcut. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea care...

  Ce să faci și ce să eviți când faci curățenia de primăvară
  Ce să faci și ce să eviți când faci curățenia de primăvară

  Nu numai primăvara în sine, ci și încălzirea vremii ne stimulează să ne apucăm de o curățenie mai serioasă. Pentru a reuși să o facem cât mai eficient, astfel...

  © 2019 Qbebe