Contaminare cu bacterii
Bacteriile sunt prezente în nisipul de la locurile de joacă. Ele sunt transmise atât pe calea aerului, cât mai ales prin prezența diferitelor viețuitoare din natură, de la păsările care își fac nevoilee în zonă, până la câini și pisici fără stăpân care ajung acolo chiar dacă parcurile sunt închise pe timp de noapte sau/și păzite pe timp de zi.
Astfel de bacterii sunt periculoase, mai ales dacă vorbim despre E.coli sau Enteroccocus, care, deși se găsesc peste tot, în nisip au niveluri mai ridicate și pot duce la infecții gastrointestinale sau diaree. Contaminarea se produce și mai ușor pentru că copilul sapă în nisip și dezgroapă, astfel, bacteriile. Au existat cazuri, precum cele a două locuri de joacă din California, care au fost închise din cauza unei epidemii de E.coli asociată cu nisipul.
Mai mult, fecalele de pisică ascund un dușman și mai periculos, precum Toxoplasma gondii, care duce la o infecție numită toxoplazmoză. Copilașii cu un sistem imunitar puternic se prea poate să nu prezinte niciun simptom, însă cei care au o imunitatea compromisă pot să se confrunte cu o inhibare a dezvoltării sistemului nervos.
Un alt dușman periculos care poate fi prezent în nisip este Toxocara, un vierme prezent in fecalele de câine, care poate duce la o boală numită Toxocaroză, ce poate duce la pierderea vederii, epilepsie sau astm. Tot nisipul poate conține și urme de metale grele, precum plumb sau arsenic, care sunt prezente în vopselurile folosite pentru a înfrumuseța parcurile.
Ce putem face?
În privința gustării nisipului nu putem face mare lucru, mai mult decât să fim tot timpul atenți. Însă, acest lucru este aproape imposibil, dacă vrem să permitem copilului să se bucure de farmecul gropii cu nisip. Pe măsură ce va crește va înțelege și nu va mai face acest gest. Până atunci, însă, asigură-te că ai la tine servețele umede dezinfectante, cu care să îl cureți cât mai des pe mâini. Dacă ai o groapă cu nisip acasă, acoper-o pe timp de noapte și când nu o folosiți, ca să nu ia contact cu animalele și schimbă-i nisipul în fiecare an. Deci, ce să faci când cel mic mănâncă nisip?
1. Nu te panica!
2. Explică-i că nu este bine să mănânce nisip și de ce
3. Curăță-l în același timp pe mâini și la guriță.
4. Urmărește-i evoluția în următoarele zile (diaree, dureri de burtică, febră, orice semn nelalocul lui)
5. Fii fericită că sistemul lui imunitar devine mai puternic.
DE REȚINUT!
Panica nu ne ajută la nimic! Dacă avem un copil care este sănătos, care are o alimentație echilibrată, atunci nu avem de ce să ne facem griji dacă se întâmplă o dată să guste nisipul. Important este să ne asigurăm că nu ingerează cantități uriașe de nisip, crescând, astfel, riscurile de a se infecta cu bacterii sau de a se îneca cu particulele de nisip. Iar dacă cel mic doar ce a scăpat de o răceală, de o boală a copilăriei, dacă a luat antibiotice, atunci este bine să îl ferești de astfel de expuneri, pînă ce imunitatea lui este din nou la cote optime. În rest, lasă-l să se joace și explică-i mereu că nu este în regulă să bage nisip în gură. Și reține că unele bacterii din nisip sunt chiar bune și pot ajute sistemul imunitar al celui mic să devină și mai puternic. Apelează la medic dacă observi că cel mic are diaree, vomită sau are febră.