Pielea bebelușului: răspunsuri de la dermatolog la întrebările mamelor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dermatita atopică, dermatita seboreică, dermatita de contact alergică, dermatita de contact iritativă, erupțiile cutanate, acneea și eczemele sunt cele mai frecvente afecțiuni dermatologice în cazul bebelușilor. Doamna doctor Ioana Simian ne-a explicat ce simptome sunt de urmărit și când este necesar consultul medical pentru fiecare în parte, alături de o precizare importantă: "Un medic bun este cel care comunică bine cu pacientul, care îi conferă un sentiment de încredere, care oferă informații despre cauzele și tratamentul afecțiunii și care, mai ales ascultă pacientul, direcționându-l spre surse de informare corectă."

Doamna doctor Ioana Simian - medic primar dermatolog - Medicover Victoriei/Centrul de Diagnostic și Tratament V. Babeș a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

Dermatita atopică - Cum o recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Dermatita atopica este o afecțiune cronică, care evoluează cu perioade de acalmie și exacerbare, cu debut cel mai frecvent în primele luni de viață. Se caracterizează prin mâncărime, uscăciunea pielii, eczeme și se poate asocia cu alte afecțiuni care țin de terenul atopic: alergii alimentare, astm bronșic, rinite. De cele mai multe ori terenul atopic este moștenit, unul din părinți având manifestări de atopie. Mâncărimea extremă, care tulbură desfășurarea normală a activităților copilului, care tulbură somnul, riscul de suprainfectare a leziunilor, imposibilitatea de a o controla cu emoliente locale, leziunile extinse, alergiile alimentare asociate necesită prezentarea de urgență la medic.

Dermatita seboreică - Cum o recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Dermatita seboreică a copilului mic debutează în primele săptămâni de viață, fiind declanșată de hormonii proveniți de la mamă. Se caracterizează prin cruste galbene, grasoase, roșeață, uneori pielea capată un aspect exsudativ (zemuind) mai ales în zonele bogate în glande sebacee: scalp, pe și în jurul nasului, în jurul ochilor, în zona scutecului. Leziunile limitate la nivelul scalpului sunt cunoscute sub denumirea de "cruste de lapte". Are o evoluție limitată în timp și dispare de la sine în câteva săptămâni prin reducerea impactului hormonal. Dacă leziunile sunt extinse, zemuinde, existând risc de suprainfectare, de deshidratare (din cauza circulației accentuate în zonele de piele roșie) cel mai înțelept este să vă adresați medicului dermatolog.

pielea bebelusului

Dermatita de contact alergică - Cum o recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Dermatita de contact alergică se manifestă prin roșeată, mâncărime care se extinde pe o zonă mai mare a corpului ca urmare a contactului cu un factor "alergen". La primul contact se produce "sensibilizarea" organismului, dar nu apare nicio leziune. Este nevoie de timp ca sistemul imun al copilului să învețe să reacționeze, de aceea alergia poate să apară dupa o perioadă mai lungă de timp de folosire a unui anumit produs. În cazul alergiei, erupția depășește locul de contact cu produsul agresiv, putând da leziuni la distanță. Evoluția leziunilor este "in crescendo", de la discret la mai intens, inclusiv după ce am îndepărtat contactul cu factorul alergen, datorită reacției continue a raspunsului imun. În cazul dermatitelor alergice, mai ales cele care au o evoluție de necontrolat, spre agravare, extensie, în ciuda îndepărtării factorului declanșator este importantă prezentarea la medic, atât dermatolog cât și alergolog. Efectuarea de teste alergologice va ușura identificarea substanței alergene incriminate și va ușura evitarea ei pe viitor.

Dermatita de contact iritativă - Cum o recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Dermatita de contact iritativă este una dintre cele mai frecvente eczeme, deoarece copilul poate intra în contact accidental cu o serie de substanțe agresive. Nu există o predispoziție aparte a copilului de a dezvolta o astfel de eczemă, totul ține de tipul substanței, concentrația ei și durata contactului cu pielea. Se localizează strict pe zona de contact, fără extindere la distanță. Se caracterizează prin roșeată, scuame, formare de vezicule în suprafață, mâncărime și senzație de arsură; manifestările sunt mai intense în zonele de piele sensibilă, subțire. După îndepărtarea substanței agresive manifestările cutanate se diminuează, spre deosebire de dermatita de contact alergică unde acestea evoluează in crescendo. Dacă leziunile acoperă o suprafață mare de piele, sunt acoperite de multiple vezicule, bule, leziunile par că nu se calmează nici după ce am curățat zona este indicat să ne adresăm medicului specialist.

Cum recunoaștem erupțiile cutanate? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Erupțiile cutanate, cel mai probabil din perspectiva părinților, definesc leziuni care se extind pe o suprafață mai mare de corp, eritematoase, pruriginoase. Necesită prezentarea la medic, mai ales dacă nu se remit rapid. Pot fi legate de terenul alergic, fie că vorbim de o dermatită de contact sau urticarie; în cazul urticariei, specific e caracterul fugace al leziunii, aceasta dispare în mai puțin de 24 ore dintr-o zonă, cu reapariția în altă zonă. Făcând referire tot la erupțiile cu caracter alergic, mai ales în sezonul cald, întâlnim frecvent erupții de tip prurigo, adică leziuni roșii, mici, uneori cu vezicule, intens pruriginoase, dispuse mai ales la nivelul membrelor, care dispar relativ dificil. Erupțiile precedate de stare cu aspect gripal, fac trimitere la bolile infecto-conagioase; cele mai multe erupții de acest fel debutează la nivelul capului cu extindere spre partea inferioară. Orice erupție care evoluează spre agravare, orice erupție care asociază febră, stare de rău impune vizita obligatorie la medic.

Acneea bebelușului- Cum o recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Acest tip de acnee apare pe pielea nou-născutului în primele 3- 4 săptămâni de viață, mai ales în zona obrajilor, pe frunte și nas, cu leziuni de tipul coșulețelor roșii sau albe asemănătoare unor chiste mici. Dispare de la sine în câteva săptămâni, cauza fiind moștenirea hormonală de la mamă. Dacă aspectul estetic supără, dacă leziunile capătă un caracter agresiv puteți cere sfatul unui medic; trebuie să știți că acneea bebelușului este o reacție normală, cu evoluție limitată în timp care se remite de la sine.

Eczemele - Cum le recunoaștem? Când este cazul să mergem la dermatolog?

Eczemele (dermatitele) sunt fie erupții cu caracter limitat la piele, dacă vorbim de cele de contact, cauzate de substanțe cu caracter iritativ, fie extinse, când facem referire la dermatita atopică sau eczemele alergice. Pot avea un aspect acut, fiind roșii, uneori cu vezicule și bule în suprafață, asemănătoare unei arsuri, subacute, cu fenomene ceva, mai estompate sau cronice. Cele cronice sunt leziuni cu vechime, cu pielea ușor închisă la culoare, scuame, pruriginoase, cu urme cauzate de scărpinatul intens. Orice leziune care se extinde, care nu răspunde la aplicarea unei creme calmante emoliente, orice leziune veche ar trebui să vă îndrume spre medic. În cazul eczemelor se descrie ciclul "mâncărime-scărpinat-mâncărime" care întreține leziunea, tulbură activitatea obișnuită a copilului și necesită intervenție activă.

pielea bebelusului

Cum recunoaștem un medic dermatolog bun?

În principiu un medic bun, indiferent de specialitate, este cel care comunică bine cu pacientul și lasă un sentiment de încredere. Este cel care în afara rețetei îți oferă informații despre cauzele afecțiunii, factorii care au agravat-o și îți expune toate mijloacele de tratament cu beneficiile și riscurile asociate; un medic bun va asculta pacientul chiar dacă acesta vine cu opinii dspre boală adunate din alte surse (ex. online) și va oferi argumente despre veridicitatea acestora; un medic bun va orienta pacientul spre informare corectă, accesibilă în online. 

Nu vă speriați dacă își va lăsa halatul jos sau va dori să examineze copilul în alt loc decât cabinetul pentru a spori starea de confort și încredere a copilului. Și încă ceva, aveți încredere în medicul care vă spune diagnosticul în primele secunde ale consultului fără să ceară investigații suplimentare; faptul că nu vă îndrumă spre investigații de laborator nu vine din superficialitate, ci din încrederea în diagnostic, multe dintre afecțiunile cutanate ale copilului diagnosticându-se exclusiv prin examen direct clinic.

Citește și6 probleme ale pielii bebelusului cu care te poti confrunta 

Mulțumim doamnei doctor Ioana Simian pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

  Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
  Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

  Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă....

  Cum să îngrijești corect pielea sensibilă în sezonul rece
  Cum să îngrijești corect pielea sensibilă în sezonul rece

  Pe lângă magia sărbătorilor, sezonul rece vine la pachet și cu o mulțime de provocări pentru pielea noastră. Vântul, frigul și umiditatea scăzută devin principalii...

  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ

  Este deja cunoscut faptul că după venirea pe lume unui copil viața intimă a proaspeților părinți ajunge să sufere de cele mai multe ori schimbări radicale. Iată care sunt...

  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează
  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează

  Subiectul mamelor care se întorc la serviciu după ce copiii au împlinit doi ani sau mai devreme a fost mereu unul extrem de dezbătut, părerile fiind împărțite....

  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil
  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil

  Primării din diferite județe din România au decis să acorde un sprijin financiar femeilor care devin mame, în scopul stimulării natalității. Iată două exemple!

  Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea
  Bariederm Cica Ulei susține și îngrijește pielea

  De-a lungul vieții, corpul unei femei trece prin numeroase schimbări, iar fiecare experiență, dar și vârsta, își lasă amprenta asupra pielii. Uriage Bariéderm Cica...

  © 2022 Qbebe