ECONOMIDA

Ce facem când copilul refuză mâncarea gătită

Ca mămici, știm cât de important este ca ai noștri copii să aibă parte de o alimentație cât mai variată. Din aceasta nu poate lipsi, desigur, nici mâncarea gătită. Așa cum ne avertizează și experții, să ne obișnuim copiii cu acest tip de hrană nu este lucru ușor. Nu de puține ori ne vom confrunta cu refuzul radical al copilului de a gusta măcar puțin din mâncarea respectivă. De altfel, acest refuz poate avea la bază mai multe cauze. Stă însă și în puterea noastră să le înlăturăm, pe cât posibil, și să ne străduim ca micuții noștri să nu mai respingă mâncarea gătită. Ne va fi mai simplu dacă vom ține cont și de indicațiile de mai jos și dacă vom încerca să fim noi însene un model pentru ei, inclusiv din acest punct de vedere

Motivele pentru care copilul ar putea refuza mâncarea gătită

Copilul are anumite probleme de sănătate

În afară de cazurile în care știm sigur că al nostru copil are tulburări de apetit legate de prezența unor boli, nu ar trebui să excludem, atunci când sesizăm că acesta refuză mâncarea gătită fără un motiv anume, și prezența unor afecțiuni precum refluxul gastro-esofagian sau constipația. Ambele pot duce la apariția durerilor de stomac și a disconfortului, fapt care va diminua considerabil pofta de mâncare.
De asemenea, orice stare de rău, oboseala sau alte afecțiuni digestive pot duce și ele la refuzul copilului de a consuma și mâncare gătită. Se poate întâmpla ca micuțul să fi sesizat că anumite ingrediente ale acesteia îi fac rău, dar nu știe încă să spună.
Iată de ce este important, când observi că o asemenea situație persistă, să te adresezi și unui medic.

Citește și: Lipsa poftei de mâncare la copii: cauze fiziologice

Există anumite probleme prezente la nivel senzorial

Când copilul refuză mâncarea gătită putem lua în calcul și faptul că acesta este afectat de anumite procese de ordin senzorial. De exemplu, așa cum ne avertizează și specialiștii, un copil poate ajunge să respingă mâncarea gătită dacă nu îi plac anumite texturi sau arome. În acest caz, putem semnala o „aversiunea orală", mai frecvent întâlnită la copiii care au fost hrăniți o perioadă artificial, care au avut anumite incidente legate de zona gurii sau a gâtului, care au vomat des etc..
În același timp, nu ar trebui să excludem ideea că al nostru copil nu distinge bine mâncarea când aceasta ajunge în gură, ceea ce îl poate face mai puțin dornic să o „manipuleze". Din acest motiv, nu ar trebui să ne mirăm că mâncarea gătită poate fi considerată adesea „dezgustătoare".
Oricare dintre aceste situații ar trebui să ne pună serios pe gânduri și, dacă sesizăm că nu se remediază, să cerem ajutorul unui specialist.

Citește și: Cum se dezvoltă gusturile copiilor

Copilul nu stăpânește încă destul de bine abilitățile ce-i permit să mestece și să înghită mâncarea

Când un copil nu a trecut încă așa cum se cuvine de tranziția spre hrana solidă, este foarte posibil să nu mestece și să nu înghită suficient de bine mâncarea. Din acest motiv, se poate îneca cu aceasta. Dacă se întâmpla așa, ne avertizează și medicii, copilul va fi mult mai puțin dornic să încerce mâncare gătită, de teama de a nu se îneca iar sau de a simți în gură texturi diferite față de cele cu care era obișnuit pe deplin.
Pentru a-ți fi mai ușor să-l determini pe copil să accepte mâncare gătită, va fi nevoie ca mai întâi să te asiguri că a trecut de la tranziția mâncărurilor de bebeluș la cele solide, apropiate de cele ale adulților.

Copilul poate refuza mâncarea gătită și din cauza familiarizării cu o rutină

Experții în domeniu sunt de părere că un copil va accepta sau va refuza mâncarea gătită și în funcție de rutina cu care a fost familiarizat. Spre exemplu, dacă un copil vede în mod constant că nici noi, părinții, nu consumăm prea des sau chiar aproape deloc mâncare gătită, că ne orientăm mai ales spre preparate reci, numai bune pentru a le mânca în fața televizorului sau computerului, atunci vor scădea considerabil șansele ca și el să fie dispus să se hrănească cu mâncare gătită.
În plus, dacă s-a obișnuit ca, de fiecare dată când încearcă o mâncare gătită și nu i-a plăcut, tu să îi oferi imediat altceva în schimb (dintre mâncărurile sale preferate), nu ar trebui să te mai miri că va opune rezistență când vine vorba de mâncarea gătită.
Practic, noi, părinții, suntem cei care-l putem determina pe copil să accepte mai ușor sau mai greu mâncarea de acest tip.

Masa cu aperitive, in familie

Ce putem face pentru ca al nostru copil să nu mai refuze mâncarea gătită

Încearcă să gătești mâncăruri cât mai apropiate de cele cu care copilul este deja obișnuit

În special când vine vorba despre copiii mai mici, ce nu trecut demult la tranziția către hrana solidă , este foarte important să le poți servi mâncăruri gătite care să fie cât mai similare celor pe care le știau deja. Spre exemplu, dacă vrei să-i oferi piure de casă, îl poți amesteca pe cel special pentru copii mici cu o mică cantitate făcută de tine. Cu timpul, poți crește treptat cantitatea celui de casă. Pe măsură ce copilul se obișnuiești cu noi gusturi și texturi, poți să fii și mai inventivă, oferindu-i o gamă variată de mâncăruri gătite, care să conțină cât mai multe ingrediente noi, bine „camuflate".

Fii cât mai creativă

Chiar dacă al tău copil va refuza inițial o anumită mâncare gătită, nu renunța să i-o mai servești. Mult mai bine va fi să-ți pui creativitatea la încercare și să o adaptezi cât poți de mult, făcând-o mai atractivă pentru cel mic. În plus, străduiește-te să i-o oferi în compania unei farfurii și tacâmuri cât mai originale.

Noi trebuie să decidem ce mănâncă 

Dacă un copil va ști că pur și simplu poate refuza mâncarea gătită, iar noi îi vom oferi imediat altceva, atunci ne va fi mult mai greu să-l obișnuim și cu aceasta.
Pentru a reuși în acest demers, specialiștii ne sfătuiesc să gătim ceea ce credem noi, după care să îl obișnuim pe copil să guste puțin înainte de a se hotărâ sau nu să mănânce. Nu numai că-l vom determina să se adapteze mai ușor noilor arome și texturi, dar îl vom învăța și să fie responsabil pentru alegerile sale, în condițiile în care nu-i vom oferi rapid ceva în schimb pentru a-și potoli foamea.

Nu împărți mâncărurile în mâncăruri „pentru adulți" și mâncăruri „pentru copii"

Pentru a-l convinge mai ușor pe copil să mănânce mâncare gătită, trebuie să te străduiești să nu-i spui că aceasta este „mâncare pentru adulți". Copilul trebuie să știe doar că este necesar să guste dintr-o mâncare înainte de a hotărâ dacă îi place sau nu.
Totodată, dacă vei reuși să nu faci această distincție, copilul va fi mai deschis să experimenteze noul și va sesiza, în timp, că nu numai mâncărurile „pentru copii" merită mâncate.

Oferă-i copilului mai multe opțiuni

Chiar dacă vrei ca micuțul să nu mai refuze mâncarea gătită, acest fapt nu înseamnă că nu trebuie să-i oferi și alte alternative.
În special când știi că îi este foame, nu îl forța să mănânce numai mâncare gătită dacă ești pe deplin convinsă nu îi va plăcea deloc mâncarea respectivă. Mult mai bine va fi să-i oferi și alte variante, întrucât, în caz contrar, este posibil să apară o aversiune și mai mare față de mâncarea gătită.
De asemenea, încearcă să prepari mai multe feluri de mâncare gătită, cât mai frumos prezentată, astfel încât copilul să fie cât mai atras de aceasta.

Nu-l lăsa pe copil să vadă că ești dezgustată de un anumit tip de mâncare gătită

În condițiile în care copiii ne imită mai mult decât ne imaginăm, este important să le oferim un model demn de urmat. Acest lucru este valabil și în privința mâncărurilor.
De pildă, dacă atunci când ne displace o mâncare gătită ne vom exprima clar această opțiune, copilul va considera că aceasta este o atitudine firească și va recurge la ea cât de des posibil.

Pregătiți mâncarea împreună

Ca să îl determini pe copil să guste dintr-o mâncare gătită, încearcă să-l implici cât mai mult în pregătirea acesteia. Nu numai că îl vei face curios să guste din ce a gătit și el, dar îi vei dezvolta și diverse abilități (legate de numărat, măsurat, își va îmbogăți și vocabularul etc.).

Fetita ce gateste impreuna cu mama ei

Wellkid Soft Jelly Apelează la suplimente nutritive

Pentru a-ți determina copilul să mănânce și mâncare gătită poți apela inclusiv la diverse suplimente nutritive, care vor crește apetitul copilului. În plus, acestea îi vor oferi copilului vitaminele pe care nu le primește suficient prin intermediul alimentației.
Preferabil va fi să alegi suplimente alimentare care să nu fie nevoie să fie înghițite. ci să fie sub forma unor comprimate sau jeleuri masticabile, dar fără coloranți și conservanți artificiali. De exemplu, îi poți oferi, unui copil ce are între 4 și 12 ani, jeleurile sub formă de ursuleți Wellkid Soft Jelly (30 de jeleuri). Acestea conțin multi-vitamine și ulei de in, sprijinind aportul nutrițional. În același timp, au un gust plăcut, fiind cu aromă naturală de căpșune.
Jeleurile vor fi administrate 1-2 pe zi, preferabil în timpul mesei, dar nu vor fi înghițite.
Nu uita să consulți un specialist înainte de a i le da copilului, mai ales în cazul în care acesta se află deja sub supravegherea unui medic sau dacă suferă de alergii alimentare.
 

Voi mai știți și alte metode prin care putem determina un copil să nu mai refuze mâncarea gătită?

Surse:
www.huffingtonpost.com; www.onehandedcooks.com.au; www.yourkidstable.com; www.zerotothree.org

11 motive din cauza cărora copilul refuză să guste alimente noi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce faci când bebelușul refuză mâncarea
  Ce faci când bebelușul refuză mâncarea

  Una dintre cele mai mari provocari din primul an de viață al bebelușului este când acesta începe să refuze mâncarea. Fie că este vorba despre lapte, fie că este vorba...

  Fără copil mofturos: ce facem când refuză să mănânce carne și legume
  Fără copil mofturos: ce facem când refuză să mănânce carne și legume

  Refuzul de a consuma carne și legume nu reprezintă o problemă izolată, iar copiii mofturoși pun la încercare creativitatea părinților. Îți venim în ajutor cu...

  De ce mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? 5 motive demonstrate științific
  De ce mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? 5 motive demonstrate științific

  Cu toții ne aducem aminte de minunatele feluri de mâncare ale copilăriei, când fiecare înghițitură era o încântare pentru papilele gustative....

  11 greșeli pe care le facem când îi facem baie bebelușului
  11 greșeli pe care le facem când îi facem baie bebelușului

  Deși ne dorim ca băița să fie unul dintre cele mai agreabile momente din rutina bebelușului nostru, se poate întâmpla ca uneori lucrurile să nu stea deloc așa. Fără să...

  Când trebuie să facem testul Papanicolau?
  Când trebuie să facem testul Papanicolau?

  Testul Papanicolau este cu siguranță cel mai recomandat test de către ginecologi. Acesta poate identifica cele mai severe afecțiuni care pot afecta sistemul reproducător feminin și se...

  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă
  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă

  Odată cu frigul au apărut și cei mai periculoși germeni, printre care se află și gripa. Bineînțeles că cei mici sunt vizați mai adesea decât adulții, însă dacă...

  10 greșeli pe care le putem face atunci când pregătim mâncarea pentru bebeluș
  10 greșeli pe care le putem face atunci când pregătim mâncarea pentru bebeluș

  Una dintre cele mai la îndemână metode de a avea un bebeluș sănătos și corect hrănit este să-i preparăm noi mâncarea, acasă. Chiar și așa, dacă nu vom fi...

  © 2019 Qbebe