Cum îți ajuți copilul să își mențină o greutate sănătoasă: sfaturi de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase a devenit o reală provocare în zilele noastre, mai ales în cazul copiilor care nu mai au stilul de viață de odinioară, tentația unor activități sedentare devenind de-a dreptul covârșitoare. În acest sens am decis să apelăm la un specialist în nutriție care oferă părinților sfaturi pentru a-și ajuta copilul să își mențină o greutate sănătoasă.

Informații despre greutatea sănătoasă la copii

În calitate de părinte îți poți ajuta în multe modalități copilul să mențină o greutate sănătoasă. Conform cercetărilor, copiii care reușesc să mențină o greutate sănătoasă tind să fie mai tonifiați, mai sănătoși, capabili să învețe și cu încredere de sine crescută. Un stil de viață activ, consumul unor alimente și băuturi sănătoase joacă un rol semnificativ în acest sens.

Este important în primul rând să conștientizezi când copilul tău chiar întâmpină probleme cu greutatea; reține însă că poate fi vorba atât de un surplus cât și de un deficit ponderal. Nu toți copiii se dezvoltă în același ritm (cresc într-un grad și într-un interval de timp diferit; de asemenea, cantitatea de grăsime corporală a unui copil se modifică odată cu vârsta și diferă de la băieți la fete), motiv pentru care identificarea supraponderabilității (în special) ajunge deseori anevoioasă. Un instrument de ajutor constă în indicele de masă corporală sau IMC. Acesta reprezintă o estimare a greutății corporale raportată la înălțime; în funcție de IMC se poate stabili dacă o persoană este subpoderală, are greutate normală sau este supraponderală/obeză. La copii IMC are o particularitate, și anume de a fi raportat la vârstă și la sex.

În cazul în care există un surplus ponderal la copil cresc șansele de apariție a unor probleme de sănătate pe termen scurt sau lung. Astfel, pe termen scurt pot apărea probleme cu respirația sau cu articulațiile, dar și diabet de tip 2, hipertensiune sau nivel ridicat al colesterolului. Din punct de vedere comportamental, copiii care întâmpină probleme cu greutatea sunt mai expuși hărțuirii, dar și de a dezvolta depresie. Pe termen lung, copiii supraponderali sunt predispuși de a deveni adulți supraponderali, de a prezenta probleme de sănătate precum boli cardiace sau chiar cancer.

Citește și: Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani 

greutate sanatoasa

Doamna doctor Anamaria Şerban Iulian - Doctorand in stiinte psihologice, medic primar, nutriționist, pshiholog clinician si psihoterapeut specializat ]n terapia copilului și a familiei cunoscută drept nutriționistul copiilor www.frumossisanatos.ro:

1. În ce mod pot părinții să își ajute copilul să mențină o greutate corporală sănătoasă?

Părinții își pot ajuta copiii în multe feluri. În primul rând înțelegând că o greutate conformă cu vârsta și talia înseamnă sănătate. Să ai trei mese pe zi și două gustări, din care măcar cina, dacă nu și micul dejun, să fie luate în familie este un lucru esențial pentru dezvoltarea psihomorie a copilului, la fel cum sunt de altfel și cultivarea emoțiilor pozitive - prin asigurarea unui climat familial stabil - și a unei atitudini pro-mișcare.

Diversificarea corect înțeleasă și împrietenirea copilului cu gustul legumelor este cel mai bun lucru pe care-l pot face pentru copilul lor. O diversificare corectă se începe după 6 luni de alăptare la sân acolo unde e posibil sau începând de la patru luni dacă nou-născutul este hrănit cu formulă. Această diversificare se face cu legume și cu carne de pui sau vită, 50 gr în prima lună de diversificare.

Alimentul se propune, nu se impune, dar mama are nevoie de perseverență, răbdare și mult tact. Un aliment refuzat se reintroduce în săptămâna următoare, alături sau împreună cu un alt aliment, cu al cărui gust copilul este deja familiarizat. Ar fi optim ca mama să ofere fructele de abia după prima lună de diversificare, după ce copilul s-a obișnuit cu cât mai multe legume și cu gustul cărnii. Urmează apoi fructele de sezon și brânzica făcută în casă cu lămâie sau calciu, cerealele fără zahăr, gălbenușul de ou și peștele în următoarele trei luni, alături de mesele de lapte care pot fi păstrate pentru dimineață și seară. După vârsta de un an copilul poate avea trei mese și două gustări, alimentația apropiindu-se de cea a unui adult care știe să se hranească sănătos.

Cerealele integrale se pot introduce în primul an de viață după 6 luni, dar toleranța intestinală a copilului trebuie testată inițial prin cantități mici, până la 5-6 lingurițe la o masă. Din punct de vedere nutrițional, dacă sunt fără zahăr înseamnă un aport de vitamine de grup B și fibre, care încet-încet vor regla tranzitul intestinal și vor favoriza dezvoltarea florei intestinale sănătoase, specifică bebelușului. Aceste cereale conțin proteine și carbohidrați în cantitate semnificativă, iar alături de lapte pot fi un mic dejun energizant și mai puțin o masă de seară, chiar dacă din acest amestec se absoarbe bine un aminoacid numit triptofan, precursorul serotoninei, hormonul stării de bine.

greutate sanatoasa

2. Care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le facă sub nicio formă un părinte cu privire la greutatea copilului?

Părintele nu ar trebui să ofere în primii 2-3 ani de viață glucide rafinate-dulciuri copilului. Senzația de foame și sațietate există pentru a semnala nevoia copilului de hrană, iar aprehensiunea lui pentru gustul dulce - stimulată prin oferirea zilnică de dulciuri - ar crește și ar perturba aceste instincte. Astfel copilul va dori aceste alimente dulci și va învăța să mănânce de poftă, așa cum se întâmplă în cazul multor copii care aleg să "nu mai mănânce nimic" în afara dulciurilor, bineînțeles!

Toate aceste lucruri se întâmplă spre disperarea mamelor care încep atunci un lung periplu prin cabinete de pediatrie în clinici private, deoarece copilul "nu mai mănâncă, așa cum mânca odată". Această corvoadă poate fi prevenită dacă se face corect diversificarea și dulciurile se oferă copilului la masa de duminică, sub forma unei prăjituri făcute în casă sau zilnic, pe post de gustări prin fructele de sezon.

Citește și: Obezitatea la copii 

greutate sanatoasa

3. Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?

Pentru a dobândi și a menține o greutate optimă copilului, părintele are nevoie de ceea ce se numește "cultura nutrițională" prin citirea de cărți sau articole de specialitate, în revistele de profil și nu neapărat prin forumuri de mamici...Primul lucru de care trebuie să țină cont un părinte vine din Antichitate și este un dicton care sună cam așa "Există o măsură în toate". Prin urmare, echilibrul in atitudine, în hrană, în mișcare și exercițiu fizic, în ...anxietate și în relația de atașament care se dezvoltă între mamă și copil în primul an de viață, în relația dintre cei doi părinți trebuie să primeze. Atitudinea suportivă și ajutorul pe care-l primește mama sunt și ele importante, deoarece o mamă împlinită, fericită, va transmite, conștient și inconștient, puiului ei o stare de bine, relaxare, calm și încredere. Așa că, dacă mama e fericită, bebelușul e fericit și familia la fel.

O mamă care are încredere în ea nu va ceda usor șantajului emoțional care vine din partea celor mici pentru că nu vor să meargă la grădiniță, nu vor să mănânce, nu vor să doarmă, încântați de independența pe care și-au câștigat-o prin dobândirea poziției bipede. În concluzie, gratificarea prin mâncare sau câștigarea bunei-dispoziții a copilului prin oferirea unei gustări hiperdense caloric și foarte dulci nu va exista, iar programul de trei mese și două gustări va părea ușor de respectat în aceste condiții.

Dacă aceste mamici, cu stimă de sine înaltă, vor cere grădiniței sau after-schoolului să aibă un meniu echilibrat nutrițional și fără gustări foarte dulci zilnic, greutatea copilului lor va fi optimă, iar aceștia vor avea energie, bună-dispoziție și vor fi în formă o zi întreagă.

Mulțumim doamnei doctor Anamaria Șerban Iulian pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol.

Surse:

www.niddk.nih.gov; www.nhs.uk; http://kidshealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească
  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească

  Fobia de insecte este mai mult sau mai puțin prezentă la fiecare dintre noi. La unii este doar o teamă minoră, ușor de trecut cu vederea, însă la copii poate să devină cu...

  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare
  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare

  Ultima perioadă, petrecută de mulți dintre noi acasă, între patru pereți și cu telemuncă, nu a fost una simplă nici pentru copilul tău. Orele online presupun petrecerea...

  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă
  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă

  Copiii se nasc gata să învețe, iar creierul lor se dezvoltă pe măsură ce activează într-un mediu stimulator. Aşadar, pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de diferite...

  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

  Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

  Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie
  Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie

  Dragi părinți, v-ați pregătit copiii pentru școală? Și nu, nu ne referim la achiziționarea rechizitelor și a uniformelor sau la sfaturile privind respectarea riguroasă a regulilor...

  Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
  Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

  Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

  Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

  © 2022 Qbebe