Micul dejun: 5 secrete delicioase pentru un copil mofturos

Micul dejun: 5 secrete delicioase pentru un copil mofturos

Psiholog Eva Pirosca

Micul dejun al unui copil este, pentru el, cea mai importanta masa a zilei. Dar si cea mai dificila sarcina pentru mamica unui copil mofturos... Ce secrete, trucuri si combinatii sa mai incerci, ca sa faci micul dejun cat mai atractiv pentru micutul tau?

Micul dejun pune bun inceput zilei, pentru micutul tau. Cu micul dejun la bord, copilul va fi mai echilibrat din punct de vedere emotional, pe tot parcursul zilei. Va functiona intr-un ritm alert, va avea energie si o atentie sporita la gradi sau la scoala.

Fara micul dejun, experienta a aratat ca micutii tind sa fie mai iritabili pe parcursul zilei, sa aiba o pofta crescuta de dulce, in detrimentul mancarii, plus un nivel scazut al energiei, al concentrarii si al rabdarii.

Ei, lucrurile sunt clare. Micul dejun este mai important pentru cel mic, decat pentru un adult. Cum il pacalim sa fie si el de acord cu asta?!

Secretul fructat al micului dejun

Delicios si colorat, asa ar trebui sa se prezinte micul dejun, ca sa aiba cele mai multe sanse in fata neinduplecatului copil. Acum... pentru cel mic, delicios poate insemna altceva decat pentru mama. Cel mai adesea, delicios = dulce.

poza copii micul dejun 

Atentie, mamico: poti fi tentata sa ii dai dulciuri. Un corn cu ciocolata, un baton cu cereale, compot, biscuiti, cereale cu adaos de zahar... Este adevarat ca ele ii furnizeaza energia, insa mai au o proprietate, una pe care nu ti-o doresti. Consumat dimineata, la trezire, zaharul (si cafeaua... poate ai vrea sa stii asta) provoaca o oarecare dependenta, pe tot parcursul zilei. El da tonul organismului, programandu-l sa caute zahar in mod constant, intreaga zi.

Asadar, evita zaharul rafinat la micul dejun. Delicios nu inseamna dulciuri. Haide, mai bine, sa ne axam pe culoare. Daca este colorat, copilul deja il percepe ca delicios! Acesta este secretul.

Cum sa coloram micul dejun? Printr-o varietate de fructe, pe care el le poate folosi ca ornament. Fructele de padure, murele, zmeura, capsunele, afinele, strugurii, piersicile, ciresele, portocalele, kiwi, mango. Sunt colorate si atractive, sunt mici, au texturi aparte si pot fi manevrate cu usurinta. Aduc cu surprizele de Craciun si cu jucariile.

poza baiat mananca la micul dejun  

Intinde-le pe farfurii diferite si da-i libertatea sa le dozeze. Le poate adauga in branzica proaspata cu smantana (acizii din fructe elibereaza si completeaza gustul branzeturilor); in iaurtul cu sau fara cereale integrale; pe felia de paine cu unt sau cu unt de arahide; in grisul cu lapte sau in terciul de ovaz.

Un truc si pentru copil si pentru mamica: Daca vreti musai sa gustati un dulce, atunci nu renuntati cu nici un chip la fructe, pe langa. Acestea scad indicele glicemic al alimentelor cu care sunt consumate. Duc la o absorbtie mai lenta a glucidelor, cu alte cuvinte la eliberarea treptata de energie si ingrasa mai putin.

Micul secret al micului-dejun

Copiii, inca si cei marisori, sunt inca atrasi de alimentele mici, care le permit sa se joace. Se simt mai stapani pe ele si le stimuleaza curiozitatea, mai mult decat cele mai mari. In plus, acestea par mai usor de consumat, de dat gata, fiind mai mici...

De aceea, orice mancare este bine sa le-o taiem in bucatele. Mai ales dimineata, cand nu au chef de mancare, ci de joaca, un snitel taiat bucatele poate merge mult mai repede pe gat, decat unul intreg pe farfurie sau facut sandwich. 

poza fetita micul dejun 

Apoi, imagineaza-ti ce joc poate iesi de aici, sau chiar ce puzzle! Sa spunem ca ai pe platou bucatele de snitel, de paine, de salata, de ou fiert si de rosie, toate taiate.

Daca sunt deja amestecate, il poti provoca pe cel mic sa le aleaga si sa le faca gramajoare. Unii copii prefera sa manance alimentele pe rand, si atunci le va surade ideea.

Sau, daca sunt taiate separat, cel mic poate grupa bucatele din fiecare aliment, ca sa creeze forme, imagini si orice ii mai trece prin minte.  

Inca o idee este sa folositi scobitori sau betisoare speciale, in care sa infigeti bucatelele taiate, ca si cand le-ati pregatit pentru gratar. Sau chiar, daca aveti putin timp, sa incercati sa mancati cu betisoarele chinezesti. Important este, in final, ca cel mic sa manance. Si sa ramana cu un gust bun de pe urma... activitatii! Ca sa ii faca placere si sa isi creeze un obicei din a manca dimineata!

Secretul distractiv al micului dejun

Cu cat este mai micut, cu atat mai mare nevoie poate fi sa il pacalesti sa pape dimineata. Delicios nu inseamna doar colorat, mai inseamna si distractiv. Daca faci prima masa a zilei sa para o joaca, atunci ai reusit! Suzana, mamica unei fetite de 3 ani si jumatate, ne povesteste cum ii iese ei pacaleala.

"Ilinca nu este un copil mancacios, am multe momente in care ma face sa cred ca, pentru ea, a manca este o corvoada. Micul dejun este delicios atunci cand sunt in stare sa inventez, sa fac figuri din alimente, sa decupez fructele cu forme de prajituri, cand ma incumet sa-i dau briose facute de mine cu lapte. Se intampla rar, si atunci briosele contin si ele cereale integrale si alune (fistic, caju, migdale)."

"Sa-i faca fel si fel de fete si forme din cereale pe farfurie sau legume pe o felie de paine... Pentru ca degeaba ii dai sanatos daca nu este si distractiv!" completeaza Diana, mamica unui baietel care deocamdata are 3 luni si jumatate.

Mie, mama imi dadea la micul dejun rosii umplute cu branzica proaspata, la care faceam par din salata si marar si ochisori din bucati de masline. Mi-am amintit acum... Si da, din cauza asta, mancam!

Secretul unui mic dejun consistent

Dincolo de deliciu, sunt cateva alimente pe care ar fi indicat sa le strecuram in micul dejun al copilului, mai ales atunci cand acesta mananca putin. Daca ii place putin si bun, atunci asa sa fie! Putin, dar consistent!

O data, este vorba despre produsele lactate. Laptele previne rahitismul si osteoporoza si asigura aportul de calciu necesar sistemului osos. Calciul din lapte se absoarbe mai bine decat cel din suplimentele alimentare. Daca laptele este consumat in doze mici si dese, creste absorbtia calciului cu 20%.

Laptele nu are vitamina C sau fibre, asa ca face casa buna cu cerealele, musli si fructele. Ce-ar fi atunci sa ii faci micutului un milkshake? Acesta este cu adevarat vazut de micut ca un deliciu. Si in el mai poti ascunde si alte surse consistente de nutrienti: migdale, nuci, fistic sau alune.

poza copil mananca la micul dejun 

Migdalele si fisticul sunt sunt printre cele mai bune surse vegetale de calciu, fisticul contine fier, nucile au cupru si vitamina E si, la fel ca alunele, cresc performantele intelectuale. Sunt gustari perfecte pentru copii, sportivi si adolescenti, pentru ca sunt hranitoare si gustoase. Contin glucide rapide, care refac rezervele calorice necesare in efortul fizic sau intelectual intens.

Apoi, branza previne aparitia cariilor prin cresterea ph-ului salivei si inhibarea bacteriilor si, in plus, impiedica degradarea smaltului. De ce mananca francezii branza la sfarsitul mesei? Pentru ca, daca nu avem posibilitatea sa ne spalam pe dinti, doua inghitituri de branza sunt suficiente pentru a ne proteja impotriva cariilor.

Asta este un truc pe care sa i-l impartasesti celui mic, convingandu-l sa manance branza macar la sfarsitul mesei... Ce sa mai stii: branzeturile nu contin glucide, asa ca se asociaza foarte bine cu fainoasele si cu legumele. Asadar, un sandwich cu branza si castravete sau marar este perfect.

Mic dejun cu surprize

Micul dejun este delicios atunci cand va puteti simti bine! Ati incercat sa mancati impreuna? Lasa la o parte sau gaseste-ti un al moment pentru tigara, telefon sau pregatirea bagajelor. Mananca alaturi de micut, de tatal lui, de catel eventual si de jucarii!

poza baietel a terminat de mancat pofta de mancare 

Toata familia are nevoie sa manance dimineata, iar exemplul personal vorbeste mai puternic decat orice sfat. Pofta vine mancand si copilul mic imita. Mancati impreuna si i se va parea delicios... chiar si daca nu ar fi!

Apoi, aveti timp sa va treziti cu jumatate de ora mai devreme? Luati-va timpul sa va jucati, daca aveti un copil neastamparat, energic sau pretentios.

Ascundeti ingredientele pentru sandwich sau alimentele pentru micul dejun, prin casa... si pregatiti-i indicii, ca sa le gaseasca. Va fi mult mai distractiv sa va asezati apoi, sa le combinati si sa le mancati. 

Pregatiti ravase cu declaratii de iubire, sub felia de paine prajita, pe capacul cutiei de lapte, prins de felia de cascaval si tot asa... Incercati retete rapide, usoare si noi, la care sa contribuiti impreuna, in fiecare dimineata: terci de ovaz cu mere si scortisoara, milkshake, branzica indulcita cu miere, stafide si esenta de vanilie cu paine prajita, clatite cu branza si marar... si tot asa. Dati-i mai multe idei si sortimente din care sa isi aleaga micul dejun.

Tu ce secrete pentru micul dejun mai stii, ca sa il pacalesti pe micutul tau mofturos sa manance dimineata?

Articolul urmator
O zi din viața unui copil cu autism: Ce înseamnă să crești cu acest diagnostic
O zi din viața unui copil cu autism: Ce înseamnă să crești cu acest diagnostic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend
    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend

    Dacă încerci cel mai recent trend culinar de pe TikTok în acest weekend, s-ar putea să caștigi premiul pentru „mama anului”!

    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți
    Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți

    O mamă care se autointitulează a fi „leneșă” își pune băieții gemeni de numai doi ani să își pregătească micul dejun și să strângă masa. Femeia,...

    Vă mai aduceți aminte de „Micul Hercule”? Ce s-a ales de copilul care a uimit lumea cu mușchii și forța lui la doar câțiva anișori
    Vă mai aduceți aminte de „Micul Hercule”? Ce s-a ales de copilul care a uimit lumea cu mușchii și forța lui la doar câțiva anișori

    Îl mai știi pe Giuliano Stroe, copilul cu o forță fizică iesita din comun, care la vârstă de 5 ani a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai puternic copil din...

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele
    Ciuperci porcini: ce rețete delicioase poți pregăti din ele

    În caz că nu ai auzit de ciuperci porcini până acum, acestea sunt ciuperci de pădure și sunt delicioase, având un gust unic. Sunt considerate ciuperci superioare...

    Cake Factory Delices, deserturi delicioase, preparate perfect de fiecare dată
    Cake Factory Delices, deserturi delicioase, preparate perfect de fiecare dată

    În pragul sărbătorilor, magia se simte în jurul nostru. Orașul este decorat cu luminițe colorate și freamătă după cadouri, iar cei mici așteaptă nerăbdători venirea...

    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

    Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

    © 2024 Qbebe