Idei simple pentru stimularea creativității celor mici

Mulți părinți presupun că a fi creativ este un talent înnăscut pe care copiii lor îl dețin sau nu. Doar că, potrivit studiilor, creativitatea este mai mult o abilitate, iar aceasta poate fi dezvoltată și stimulată prin jocuri de copii, cărți și o serie de activități.

Creativitatea vine cu un bagaj întreg de beneficii atât intelectuale, cât și emoționale și îi ajută pe cei mici să fie mai încrezători, să învețe mai bine și să fie sociabili. De asemenea, această însușire joacă un rol semnificativ în succesul pe care cei mici, ajunși la maturitate, îl vor avea în carieră, dar și în relațiile cu oamenii din jurul lor. Detalii aici!

Așadar, am creat un scurt ghid cu sfaturi practice care vă poate ajuta să găsiți modalități prin care să creșteți un copil creativ și fericit.

copil care isi pune cutia in cap

Joaca liberă

Joaca este extrem de importantă pentru dezvoltarea optimă a copilului și, de-a lungul timpului, au apărut foarte multe practici de învățare prin joc. Dar, uneori, copiii trebuie lăsați să se joace liber, adică fără ca un adult să îi ghideze și fără scop didactic.

Astfel, ei își vor folosi imaginația și își vor crea personalitatea. În prezent, foarte mulți părinți aleargă să-i înscrie pe cei mici la activități extrașcolare și le creează un program strict și cu multă informație. Chiar dacă se consideră că aceste ore sunt menite să le ofere mai multe șanse de dezvoltare, fiind educative și utile, nu acordăm suficientă atenție timpului liber și astfel apare un dezechilibru în viața copilului. Cu un program încărcat, cei mici ratează bucuria jocului liber, fără reguli impuse sau fără obiective educaționale. Când se joacă liber, micuții își setează propriile standarde și visează, aceste elemente contribuind la creativitatea copilului.

Citiți

Potrivit studiilor, este recomandat să începeți să le citiți copiilor încă de la vârsta de 4 luni. Așadar, când este foarte mic, alegeți cărți colorate și cu imagini mari și jucați-vă cu tonul vocii de la personaj la personaj. De asemenea, fiți creativi și inventați propriile voastre povești.

Ascultați muzică și dansați

Muzica și dansul sunt extraordinare pentru cei mici. Sfatul nostru este să nu vă opriți doar la muzica pentru copii, ci le puteți pune din diferite genuri, precum jazz, simfonică sau rock. În tot acest timp, dansați. Potrivit unor cercetători, copiii care și-au îmbunătățit și exersat mișcările de dans și nu au urmat zilnic o rutină strictă au avut rezultate mai bune la testele școlare. Această activitate nu exclude orele dedicate studiului, ci le completează.

Creați un colț creativ

Crearea unui spațiu creativ este o modalitate inedită prin care puteți stimula creativitatea celui mic. Astfel, transformaţi un colț al casei în locul vostru de creație și așezaţi la îndemâna copilului creioane colorate, carioci, hârtie creponată, plastilina, instrumente muzicale. Încercați ca în fiecare zi, preț de câteva minute, să colorați sau să cântați. În plus, puteți crea o mică galerie de artă cu picturile celui mic, iar acest lucru îl va încuraja și îi va oferi garanția că ceea ce face este minunat.

Petreceți mult timp în aer liber

Fie că mergeți la o plimbare în pădure sau la grădina zoologică, fie că vizitați un muzeu sau mergeți în parc, petreceți cât mai mult timp în aer liber astfel încât cel mic să descopere singur lumea și să o înțeleagă.

Nu le oferiți mereu soluția

O altă modalitate prin care le puteți stimula creativitatea este să nu le oferiți mereu soluția, ci să încercați să le dați oportunitatea de a căuta și de a descoperi singuri diferite răspunsuri pentru anumite probleme de care se lovesc.

Limitați timpul petrecut la televizor

Cu cât petrece mai puține minute în fața televizorului, cu atât capacitatea lui de a crea jocuri și povești va fi mai mare. Copilul va avea posibilitatea să se joace și să nu stea pasiv să privească ore în șir desene animate.

Așa cum spunea și Albert Einstein, imaginația este mult mai importantă decât cunoașterea.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 metode pentru stimularea creativității copiilor
  3 metode pentru stimularea creativității copiilor

  Creativitatea reprezintă o structură importantă a personalității, prin intermediul căreia se formează noi idei originale, care pot avea sau nu un impact asupra spațiului social....

  Beneficiile artei asupra celor mici. Invitație la Art Safari Kids!
  Beneficiile artei asupra celor mici. Invitație la Art Safari Kids!

  Art Safari Kids, locul în care copiii se împrietenesc cu arta, revine toamna aceasta!

  Instalația electrică din casă și siguranța celor mici
  Instalația electrică din casă și siguranța celor mici

  Pe măsură ce copilul tău crește, este esențial să îl înveți cum să fie în siguranță în jurul prezenței electricității. Această deprindere nu este...

  Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici
  Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici

  Există stiluri de parenting care influențează în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri. Pe de altă parte, sunt mulți părinți care din dorința de a-și proteja excesiv...

  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați
  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați

  De unele dintre cele mai dăunătoare obiceiuri adoptate de cei mici suntem cei mai vinovați chiar noi, părinții. Iată care sunt acestea!

  5 trucuri simple sa scapi de energiile negative din casa ta. Le poti aplica si la birou!
  5 trucuri simple sa scapi de energiile negative din casa ta. Le poti aplica si la birou!

  asa ta, dar si biroul, ar trebui sa fie locuri sigure, in care sa te simti confortabil si in care sa iti manifesti creativitatea la cote inalte. Aceste lucruri sunt extrem de importante...

  Când mami alăptează, bebe este fericit! Câștigă un pachet de la Humana cu ceaiuri pentru stimularea lactației
  Când mami alăptează, bebe este fericit! Câștigă un pachet de la Humana cu ceaiuri pentru stimularea lactației

  Alăptarea este benefică în primul rând pentru bebeluși, fiind procesul natural ce le oferă necesarul de elemente nutritive și minerale de care au nevoie pentru creștere,...

  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii
  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii

  Vedetă de televiziune, autoare de cărţi de bucate de succes şi mamă a două fetiţe, Laura Cosoi a dezvăluit de ce a ţinut cont pentru a-şi menţine silueta în perioadele...

  © 2022 Qbebe