7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în activități fizice. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi câteva soluții menite să te sprijine în a-ți ajuta copilul să aibă parte nu doar de o creștere în înălțime normală, ci și de o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere.

Oferă-i o alimentație echilibrată

Dacă te întrebi cum ar trebui să procedezi ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime, ia în calcul un sfat foarte des menționat de medicii pediatri: asigurându-i o alimentație sănătoasă, echilibrată. Datorită acesteia, hormonii din organism (inclusiv cei responsabili cu creșterea) vor funcționa corect, oasele și mușchii se vor dezvolta, iar procesele de creștere vor fi stimulate. Cu atât mai mult cu cât un copil va avea perioade de creștere mai accelerată (puseurile de creștere), va fi necesar să beneficieze de o alimentație cât mai bogată în nutrienți valoroși.

copil-servindu-se-cu-alimente-sanatoase-dintr-o-cutie-de-plastic-pentru-gustari

Printre nutrienții esențiali pentru o creștere în înălțime în orice perioadă a copilăriei se regăsesc:

  • Calciul- Este parte fundamentală din structura oaselor, a dinților, iar prezența sa este indispensabilă în procesele de mineralizare ce susțin creșterea oaselor, asigurând densitatea osoasă de care este nevoie nu numai în copilărie, ci și pe parcursul vieții de adult. Cel mai bine este să reușești să-i pui la dispoziției copilului alimente ce se disting prin prezența calciului, cum ar fi: produsele lactate, broccoli, migdalele, semințe de susan, pește (sardine, somon) etc.
  • Magneziul- Acest mineral este responsabil de sănătatea mușchilor, a oaselor, fiind implicat în sute de procese enzimatice din organism. Dintre alimentele pe care copilul tău le-ar putea consuma pentru a-și asigura necesarul de magneziu fac parte: avocado, migdalele, spanacul, semințele de dovleac etc.
  • Proteinele- Constituie macronutrienți, fiind responsabile cu stimularea dezvoltării, cu remodelarea țesuturilor, a mușchilor. Ca să poți spune că micuțul tău primește o alimentație cu adevărat echilibrată, vei căuta să-l hrănești atât cu alimente ce sunt sursă de proteine de origine animală (cum ar fi carnea, ouăle, produsele lactate), cât și cu cele ce sunt sursă de proteine de origine vegetală (ca de exemplu quinoa, amaranth-ul, lintea etc.)

Alături de acești nutrienți, când vine vorba cum să-ți ajuți copilul să crească în înălțime, ar trebui să ai grijă să incluzi în dieta sa și alte minerale (cum ar fi fierul de pildă), grăsimi sănătoase (acestea se găsesc în uleiuri vegetale, avocado, pește, nuci, semințe) și antioxidanți (disponibili datorită fructelor și legumelor). 

Asigură-te că se odihnește suficient

Specialiștii spun că nevoile de somn ale copilului variază mult în funcție de vârstă, astfel:

  • Copiii de până la 3 luni ar avea nevoie de 14-17 ore de somn pe zi
  • Copiii cu vârsta între 4 și 11 luni ar avea nevoie de 12-15 ore de somn pe zi
  • Copiii între 1 și 2 ani ar avea nevoie de 11-14 ore pe zi
  • Copiii între 3 și 5 ani ar avea nevoie de 10-13 ore de somn pe zi
  • Copiii între 6 și 13 ani ar avea nevoie de 9-11 ore de somn pe zi

Relația dintre somn și procesul de creștere a copiilor este următoarea: creșterea este un proces complex, care impune eliberarea unor hormoni care să impulsioneze fenomene ce vor avea loc la nivelul oaselor, mușchilor, sângelui, organelor. Un hormon fără de care creșterea nu poate avea loc este produs de glanda pituitară și se numește hormonul de creștere uman. Activitatea sa este influențată de factori precum alimentația, stresul, exercițiile fizice și de somn. Astfel, acest hormon este eliberat atât pe parcursul zilei, cât mai ales pe parcursul somnului profund din timpul nopții. În aceste condiții, lipsa somnului interferează cu producerea acestui hormon.

Studii din ultimele decenii au ajuns la concluzia că se poate vorbi despre o legătură între puseurile de creștere ale copiilor și durata somnului. Spre exemplu, potrivit unui studiu care a analizat somnul bebelușilor cu vârsta între 4 și 17 luni, s-a putut constata următorul lucru: că puseurile de creștere au loc pe durata somnului, că ritmul de creștere depinde de durata somnului și, cu cât perioadele de somn sunt mai mari, cu atât creșterea în înălțime a unui copil poate fi mai consistentă. În urma acestei concluzii, experții recomandă ca un copil să se odihnească nu numai pe timpul nopților, ci și să aibă un program de somn pe parcursul zilei.

Mizează pe expunerea la lumina soarelui

Referitor la cum să îți ajuți copilul să crească în înălțime, nu neglija nici acest sfat al medicilor: asigură-te că micuțul tău se expune zilnic la lumina soarelui. Explicația pentru care ar trebui să se realizeze acest demers este: expunerea la lumina soarelui favorizează sinteza vitaminei D la nivelul pielii. Procesul este foarte complex, începând de la sintetizarea precursorului numit 7- dehydrocolesterol, care va fi convertit în pre-colecalciferol (pre-vitamina D3) printr-un mecanism non-enzimatic indus prin expunerea la radiațiile UVB. În final pre-colecalciferolul va deveni colecalciferol (vitamina D3). 

Vitamina D este vitală pentru reglarea metabolismului calciului și fosforului, minerale fără de care nu pot avea loc mineralizarea și dezvoltarea oaselor. De acest proces va depinde și procesul de creștere.

Un studiu apărut în „Journal of Translational Medicine” a arătat că, în cazul copiilor, chiar dacă nu s-a putut explica exact care este mecanismul, există o relație între hormonul de creștere uman și prezența vitaminei D. Ceea ce s-a sesizat până acum este o legătură între un nivel redus al vitaminei D în corp și un deficit al hormonului de creștere, dar și al mediatorului său numit IGF-1. După formularea acestui punct de vedere, cei care au realizat studiul au vorbit despre necesitatea suplimentării dozelor zilnice de vitamina D la copii pentru îmbunătățirea nivelului hormonului de creștere.

Încurajează-ți copilul să se implice în activități fizice

Exercițiile fizice, practicarea unui sport, constituie o altă soluție legată de cum să-ți ajuți copilul să crească în înălțime. De exemplu, exercițiile tip stretching, efectuate din primii ani ai copilăriei, au efecte pozitive din acest punct de vedere întrucât contribuie la alungirea coloanei și la îmbunătățirea posturii. Un exercițiu stretching simplu pe care i l-ai putea arăta copilului este acesta: să stea cu spatele rezemat de un perete, în timp ce se va ridica pe vârfuri, iar mușchii de la picioare se vor întinde.

Printr-un studiu publicat online în anul 2018 s-a reiterat importanța majoră a exercițiilor fizice în procesul de creștere a copiilor, din primii ani de viață până în adolescență. Studiul menționat a luat în calcul observațiile provenite din studii desfășurate în perioada cuprinsă între 1992 și 2018 și a evidențiat următorul aspect: exercițiile fizice ușoare și moderate sunt sigure pentru copii și adolescenți și favorizează dezvoltarea oaselor, a mușchilor, având impact pozitiv și asupra creșterii în înălțime.

Ținând seama de aceste observații ale specialiștilor, străduiește-te să-ți stimulezi copilul să se implice în activități fizice variate, în funcție de vârsta pe care o are. Printre cele mai recomandate activități fizice pentru copii se regăsesc: înotul, ciclismul, sporturile pe echipe, mersul cu rolele etc..

Fii atentă la postura copilului

Potrivit medicilor, un factor de care depinde creșterea în înălțime sănătoasă a unui copil este și postura. În intervalul în care un copil este preșcolar se formează nu doar bazele unei posturi bune, ci se va intensifica și ritmul de creștere. 

Dacă un copil nu se va bucura de o postură corectă nu doar că va avea de suferit de dureri în zona spatelui, a umerilor și a gâtului, dar se va altera și forma coloanei vertebrale, generându-se deformări care vor avea efecte negative și în procesul de creștere.

Ca să îți ajuți copilul să se bucure de o postură cât mai adecvată, ia și măsuri precum:

  • Fii tu însăți un exemplu pentru el
  • Pune-i la dispoziție imagini care să-i arate ce înseamnă o postură corectă (de exemplu, uitați-vă la filmulețe)
  • Încurajează-l să meargă pe bicicletă
  • Pune-i la dispoziții spații care să promoveze o postură bună (de exemplu un birou care să fie la nivelul coatelor copilului)
  • Limitează-i timpul petrecut în fața ecranelor
  • Învață-l să stea cu picioarele lipite de podea când se află pe scaun și să-și mențină spatele drept- Spune-i să nu-și țină picioarele încrucișate sau să stea picior peste picior!
  • Oferă-i o saltea cât mai fermă pentru pat
  • Înscrie-l la un curs de yoga (exercițiile yoga îl pot ajuta să se deprindă cu o postură bună)

Apelează la exerciții yoga

Potrivit maestrului yoga Akshar, yoga are capacitatea de a stimula producerea hormonului de creștere uman, iar anumite asane (posturi) sunt utile în acest scop. Din acest motiv nu vei greși dacă îți vei implica și copilul în efectuarea unor asane ce l-ar putea ajuta să mai crească în înălțime, ca de exemplu:

  • Tadasana/Samasthithi- Se va sta în picioare cu călcâiele apropiate, iar umerii vor fi cât mai relaxați. Se va rămâne în această poziție timp de 5-8 respirații, în timp ce greutatea corpului va fi transferată de pe un picior pe altul. Datorită acestui exerciții se poate realiza o îmbunătățire a posturii
  • Vrikshasana- Se va sta în picioare și se va ridica piciorul drept, plasându-l cu talpa lipită de partea interioară a piciorului stâng. Se va menține poziția și se va plasa greutatea corpului pe piciorul stâng. Pentru mai mult echilibru, piciorul ridicat va fi sprijinit cu palma. Se va schimba poziția și pentru celălalt picior, în timp ce privirea va fi înainte

mama-si-fetita-ei-adoptand-pozitia-copacului-in-yoga

  • Padahasthasana- Poziția aceasta derivă din Tadasana, inițial fiind realizată printr-o aplecare a corpului în timp ce se respiră adânc. Palmele și degetele ar trebui să fie fixate astfel încât nasul să se atingă de genunchi. Dacă la început genunchii vor fi menținuți îndoiți, dacă se va exersa se poate ajunge să se mențină drepți

Ouăle vor fi nelipsite din alimentația copilului

Iată cum îți mai poți să-ți ajuți copilul să crească în înălțime: oferindu-i adesea ouă. Acest aliment este vestit pentru multitudinea de nutrienți pe care îi conține, printre care: vitamine din grupul B-urilor (cum ar fi vitaminele B2, B5, B12), vitamina A, vitamina D, seleniu, calciu, fier, potasiu, zinc, proteine de calitate. Cei mai mulți dintre ei se află în gălbenuș, în albuș fiind prezente doar proteinele. 

Studiile au demonstrat că prezența oului este binevenită în alimentația copiilor întrucât împiedică întârzierile în creștere. Un studiu publicat în revista „Pediatrics” a implicat participarea unui grup de copii  din Ecuador cu vârsta între 6 și 9 luni care au primit zilnic, timp de 6 luni, câte un ou pe zi. Alături de ei, din studiu a făcut parte și un grup de control, care nu a primit ouă. Concluzia a fost că la micuții care consumaseră ouă se putea sesiza o diminuarea a întârzierilor în creștere cu aproximativ 47%, iar procentul celor ce aveau o greutate mai mică decât cea normală pentru vârsta lor scăzuse cu aproximativ 74%.

fetite-care-tin-impreuna-in-mana-un-ou

Sursă poză: pexels.com

Pentru a te asigura că ritmul de creștere a copilului tău este normal este indicat să consulți tabele cu înălțimea și greutatea pe vârste și să ții permanent legătura cu medicul pediatru.

Surse: babycenter.com, healthline.com, herzindagi.com, medicalxpress.com, nature.com, nuzest.com, osteogoodhealth.com, parenting.firstcry.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedaily.com, sleepfoundation.org, timesofindia.indiatimes.com, translational-medicine.biomedcentral.com, webmd.com, wikihow.com

Sursă poză principală: istockphoto.com 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

    Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia
    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia

    De multe ori, fundația solidă a unei căsnicii este cutremurată de lucruri mărunte. Bărbații ne împărtățesc opiniile lor despre lucrurile care aproape le-au distrus relațiile...

    7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit
    7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

    Experiența pierderii unui copil este una dintre cele mai dure prin care poți trece. Durerea atinge cote inimaginabile, îmbinându-se, de cele mai multe ori, cu sentimentul de...

    3 lucruri care îmi amintesc de bunici. Ție ce îți amintește de ei?
    3 lucruri care îmi amintesc de bunici. Ție ce îți amintește de ei?

    De fiecare dată când temperaturile scad sub 0 și dau cu nasul de ger mă transpun instantaneu în copilărie, în momentele acelea de bucurie absolută când dădea...

    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

    Tendința de a dezvălui cât mai multe momente din viață pe Social Media este tot mai prezentă în ultimul deceniu. Printre acestea se regăsesc, desigur și momente din viața...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    © 2024 Qbebe