Dacă copilul tău „uită" să se spele pe dinți sau face acest lucru superficial, în grabă, există moduri prin care l-ai putea încuraja să adopte acest obicei necesar pentru sănătate. În general, cei mici se lasă convinși mai ușor dacă această activitate se transformă într-un joc. Poți aplica principiile care stau la baza jocurilor ca să faci astfel de activități mai interesante, cu un sistem de acordare de puncte și recompense atunci când respectă regulile.
Totodată, există produse create special pentru ca cei mici să adopte fără proteste obiceiul spălatului pe dinți. Unele modele de periuțe de dinți electrice pentru copii scot sunete distractive, altele se sincronizează cu aplicații. Acestea din urmă monitorizează durata și frecvența de periere, pe care le includ în jocuri pentru a-i convinge pe copii să se spele corespunzător pe dinți.
Spălatul pe mâini
Spălatul mâinilor este o activitate esențială pentru a ține bolile departe de noi, iar copiii ar trebui să știe acest lucru cât mai devreme. Copiii trebuie să învețe și care sunt circumstanțele în care trebuie să se spele pe mâini. La un moment dat, aceștia ar trebui să aibă singuri inițiativa să se spele pe mâini înainte și după masă, după ce folosesc toaleta, atunci când ajung acasă, după ce s-au jucat în curte sau au atins animale.
Nu este însă ușor să ajungi în acest punct: de multe ori, părinții ajung să le amintească copiilor că e timpul să se spele pe mâini până la vârste avansate. De aceea, e bine să iei măsuri de la o vârstă fragedă. Poți face această activitate mai distractivă inventând un cântecel special, potrivit Huffington Post. Nu trebuie să te pricepi la muzica: preia doar linia melodică de la un cântec care îi este deja familiar celui mic și adaugă versuri care să descrie mișcările pe care trebuie să le facă. Astfel, copilul se va spăla pe mâini mai temeinic. Totodată, săpunurile în forme amuzante, cum ar fi cele de animale, pot fi de asemenea de ajutor.
Igiena ochilor, nasului și gurii
Pe parcursul copilăriei, micuțul tău va fi expus la tot felul de bacterii și virusuri. În special în medii cu alți copii, cum ar fi la grădiniță, școală sau la joacă, este esențial ca acesta să știe cum să se protejeze. Pe de o parte, copii trebuie învățați cum să se protejeze în timpul unei epidemii sau când sunt în preajma unei persoane bolnave. Pe de altă parte, ei trebuie să învețe și cum e bine să se comporte atunci când sunt bolnavi.
În primul rând, învață-l că nu e bine să își atingă ochii sau gura. De-a lungul zilei, copilul atinge multe obiecte, o parte fiind atinse de persoane bolnave. Dacă cel mic își atinge apoi ochii sau gura, e un drum scurt până la îmbolnăvire. De asemenea, copiii trebuie să știe cum să strănute și cum să tușească. Atunci când strănută în interiorul cotului, bacteriile nu se mai răspândesc la fel de mult. Din păcate, nu vei putea fi mereu lângă copilul tău să te asiguri că se protejează corect împotriva bolilor. De aceea este foarte importantă repetiția. Repetă cu cel mic regulile de igienă a ochilor, nasului și gurii, periodic, și observă dacă le respectă.
Sursă foto: Shutterstock
