De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

Bianca Geica - Redactor Senior

Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine, zilnic și, dacă se poate, de fiecare dată după ce prichindelul tău termină de băut toată apa din el. Dar, fiindcă trăim în secolul vitezei și timpul este cel mai mare inamic al nostru, se mai întâmplă să uităm să spălăm recipientele din care beau apă micuții noștri, gândindu-ne că nu are ce să se întâmple dacă trece o zi fără să facem asta.

Ce se întâmplă dacă trece o zi fără să speli recipientul din care bea apă copilul tău?

O mămică de peste hotare povestește că a rămas șocată în momentul în care a văzut cum arătă sticla reutilizabilă din care bea apă fiica ei, după trei zile în care nu a spălat-o.

„Când ai curățat ultima dată sticlele de apă reutilizabile din gospodăria ta? Eu prima: acum trei zile. Și nu pentru că aș fi o persoană leneșă, care nu ține la curățenie. Spăl pe jos, frec toaletele și mătur podelele aproape zilnic. Copiii mei fac baie în fiecare zi, se spală pe mâini în mod constant etc. Dar cred că toată lumea are ACEL lucru de care nu se ocupă atât de bine pe cât ar trebui. În cazul meu este vorba despre blestematele sticle reutilizabile de apă.

Mă justificam spunând că nu are ce să se întâmple dacă nu le spăl zilnic, la urma urmei pun apă în ele. Dar când am desfăcut sticla reutilizabilă din care bea apă copilul meu pentru a o spăla, am rămas șocată și dezgustată. Va arăt o poză ca să va oripilați și voi. Așa arată, după 3 zile, recipientul din care bea apă copilul meu:

Foto: Wendy Wisner/ scarrymommy.com

Oribil, știu. M-am simțit ca o mamă denaturată, sincer. Am început să caut cât de frecvent și cum ar trebui să spăl sticlele reutilizabile de apă și am aflat că zilnic ar trebui, ba chiar de mai multe ori pe zi, dacă se poate. Nu contează că în sticle a fost „doar apă”. După cum a declarat microbiologul Miryam Z. Wahrman, pentru Reader's Digest, germenii și microbii - inclusiv bacteriile, virușii și ciupercile - se dezvoltă în medii umede și calde precum sticlele de apă.

„Sticlele de apă contaminate pot transmite cam tot ceea ce se poate lua prin contact direct cu o altă persoană", spune Wahrman. „Asta nu înseamnă că fiecare microb pe care îl întâlnești te va îmbolnăvi, pentru că avem imunitate și alte bariere împotriva germenilor, cum ar fi acidul nostru gastric, de exemplu, care ucide microbii. Dar expunerea inutilă la microbi necunoscuți ar putea crește riscul de îmbolnăvire.” Superb, nu-i așa?

Și, din nou, nu este suficient să clătiți cu apă și gata. Va trebui să folosiți săpun și apă caldă pentru a scăpa de germeni și acordați o atenție deosebită fiecărui centimetru al recipientului, mai ales la capac. Germeni pot rămâne în capace chiar și după spălare, dacă nu sunt curățate suficient de bine”, spune mămica, potrivit scarrymommy.com.

Cum cureți corect sticlele reutilizabile de apă?

Pentru a curată corect o sticle reutilizabilă de apă trebuie să te „înarmezi” cu următoarele ustensile:

 • detergent lichid pentru vase;
 • o perie pentru curățat sticle (găsești în orice hypermarket);
 • o perie mai mică pentru curățat paie.

Umple sticla reutilizabilă cu apă călduță, apoi adaugă câteva picături de detergent lichid pentru vase. Cu ajutorul periei pentru curățat sticle, freacă bine pereții recipientului și fundul. Nu uita de capătul superior al sticlei, fiindcă aici se dezvoltă cei mai mulți germeni.

Limpezește bine până când se îndepărtează toate urmele de detergent lichid, apoi lasă sticla la scurs în suportul de vase.

Nu uita de dopul sticlei și de pai (dacă există). Pentru ambele, folosește peria mică pentru curățat paie, astfel încât să ajungi să cureți și micile adancituri greu accesibile, acolo unde se dezvoltă cei mai mult germeni patogeni. Limpezește cu apă din abundență.

 • Surse: scarrymommy.com, getsetclean.in, thekitchn.com, acasa.ro

Surse foto: istockphoto.com, scarrymommy.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  Înălțarea Domnului 2021: ai voie să speli rufe pentru copilul tău?
  Înălțarea Domnului 2021: ai voie să speli rufe pentru copilul tău?

  Înălțarea Domnului este o sărbătoare ce marchează trecerea a 40 de zile de la Paște. Fiind calculată în funcție de prima zi a Paștelui, ridicarea Mântuitorului la...

  Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat
  Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

  La întrebarea cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat răspunsul nu este unul universal deoarece acesta depinde de mai mulți factori. Îți explicăm...

  Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia
  Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia

  Oricine își dorește să devină cât mai bun, să se bucure de apreciere, de recunoaștere din partea celorlalți, iar în acest scop va face tot ce îi stă în...

  Un paramedic din Olt și-a lăsat acasă copilul nou-născut și urcă zilnic în ambulanță pentru a salva vieți
  Un paramedic din Olt și-a lăsat acasă copilul nou-născut și urcă zilnic în ambulanță pentru a salva vieți

  Perioada aceasta de pandemie ne învață extrem de multe lucruri: unele într-un mod tacit, altele într-un mod cât se poate de evident. Am învățar că în...

  4 motive pentru care fierul nu trebuie să lipsească din viața copilului tău
  4 motive pentru care fierul nu trebuie să lipsească din viața copilului tău

  Printre nutrienții fundamentali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului se află și fierul. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla care sunt efectele sale asupra...

  Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
  Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

  Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

  Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

  © 2022 Qbebe