Intrebam specialistii: Cum gasesc bona perfecta pentru copilul meu?

Intrebam specialistii: Cum gasesc bona perfecta pentru copilul meu?

Bianca Stanescu - Contributor

Cand era in burtica, i-ai fost alaturi zi de zi timp de 9 luni, iar apoi, cand s-a nascut, ai incercat sa diluezi cat mai mult timpul petrecut alaturi de puiul tau. Acum, insa, a venit momentul sa il lasi o perioada din zi pe mainile altcuiva si, spre deosebire de alti parinti, nu te poti baza pe bunici sau pe vreo matusa. In gradinita sau cresa raceste des, asa ca iata-te ajunsa in fata deciziei finale: vei angaja o bona! Pentru a transforma aceasta hotarare intr-una pozitiva pentru copilul tau, Qbebe iti vine in ajutor cu sfaturi de la specialistii in recrutare si psihologi. De asemenea, te invitam sa citesti povestea unei mamici care a trecut deja prin experienta angajarii a trei bone.

Criterii de selectie

Bonele sunt persoane pe care le angajezi sa se ocupe de copilul tau atunci cand nu ai cu cine sa il lasi acasa. In functie de nevoile tale, ele pot locui la tine sau veni doar atunci cand ai nevoie. Exista bone full-time si part-time, bone filipineze si bone fluente in limba germana, bone de vacanta si bone de ocazie, care doar iti iau copilul de la gradinita. Cu o varietate atat de mare de optiuni, tot iti va fi dificil sa gasesti bona perfecta pentru copilul tau.

 alegerea bonei

Psihologul clinician specialist Cristina Dragulin, manager PsihoShop, crede ca parintii si-ar usura cautarea unei bone daca ar porni inarmati la drum cu o lista a criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca aceasta. Pe langa criteriile generale ce tin de personalitatea si abilitatile bonei, parintii trebuie sa ia in calcul si criterii particulare, unele ce tin de familia lor sau de situatia copilului.
Iata care sunt criteriile generale de selectie, potrivit psihologului Cristina Dragulin:
- pregatirea profesionala a bonei (in afara de cursuri speciale de bone, ar fi indicat ca bona sa aiba studii in pedagogie, psihologie sau domenii conexe sau sa fi lucrat ca educatoare sau invatatoare)
- anumite abilitati ale bonei (limbi straine)
- personalitatea bonei (de pilda, daca vorbim de un copil agitat, atunci bona ar fi bine sa fie o persoana calma; daca avem un copil taciturn, atunci bona ar fi bine sa fie o persoana vorbareata care sa-l stimuleze pe copil)
- varsta bonei raportata la varsta copilului (de exemplu, cu cat copilul e mai mic, bona ar fi indicat sa fie la o varsta la care sa poata face fata fizic energiei copilului)

Cristina Dragulin Criteriile particulare (ce tin de nevoile copilului sau ale familiei acestuia) se pot referi, printre altele, la:
- necesitatea ca cel mic sa fie ingrijit special in cazul unei boli (in acest caz, parintii ar putea avea nevoie de o bona cu studii medicale) 
- nevoia parintilor ca bona sa stea in casa cu ei permanent sau sa faca si alte treburi in casa (spalat, mancare etc.)
- nevoia copilului de a fi ajutat la anumite materii la teme (bona trebuie sa aiba, deci, anumite cunostinte specifice)

"Dupa finalizarea listei de criterii, parintii pot incepe sa caute o bona. Desigur, idealul ar fi sa gaseasca pe cineva care sa indeplineasca toate criteriile, insa e bine si daca sunt indeplinite in jur de 80% din ele. Nimeni nu e perfect!," ne avertizeaza psihologul clinician. 

Psihoterapeutul Mihaela Mereuta considera ca un criteriu de selectie pe care il folosesc parintii in alegerea bonei tine si de personalitatea lor. De multe ori, cautam bone asemanatoare noua, dar acest criteriu nu ne va asigura neaparat succesul in relatia bonei cu cel mic sau cu noi. "In general, parintii cauta persoane care sa o ‘substituie' pe mama. Spre exemplu, daca mamele sunt foarte afectuoase, cauta o persoana disponibila afectiv, cu experienta in cresterea copilului. 

Daca mama este ‘absenta', nu este conectata la copilul ei, ci preponderent la cariera, job, atunci cauta o persoana cu educatie, autoritara," a declarat pentru Qbebe psihoterapeutul Mihaela Mereuta. Ea considera ca sunt importante nu doar referintele bonei (experienta, studii superioare, limbi straine, permis de conducere, abilitati muzicale, sportive sau arta), ci si abilitatea bonei de gestiona situatiile conflictuale.
 Mihaela Mereuta

Iata si alte sfaturi care iti pot fi de folos atunci cand cauti o bona:
Alcatuieste o descriere a postului pentru noua dadaca. Desi se spune ca ea va face parte din familie, la baza ramane un angajat ce trebuie sa isi cunoasca atat drepturile, cat si obligatiile. Te astepti ca bona sa faca si alte sarcini in afara de supravegherea copilului? Ai un animal de companie si ai nevoie sa il ingrijeasca, in paralel, si pe acesta? Nu te astepta ca bona sa faca de la sine ceva in plus. Poarta de la inceput o discutie onesta si puneti-va de acord asupra sarcinilor pe care le va avea, ca sa aveti un angajament pe termen lung.
Nu uita sa iti analizezi bugetul! Nicio bona nu este supersonica pe bani putini si nu va putea sa faca si comisioane, in timp ce iti supravegheaza copilul si catelul. Doar mamicile sunt asa! Cu cat criteriile tale de selectie sunt mai elaborate, cu atat vor creste si asteptarile salariale ale bonei.
Vorbeste cu familiile la care a fost deja angajata si verifica-i referintele. Fii un mic detectiv si mergi mai departe de referintele telefonice. Oricine poate spune prin telefon ca a avut-o angajata ca bona. Solicita cu delicatete o intalnire in parc cu mamica si copilul pe care bona ta l-a ingrijit inainte, pentru a ii cunoaste fata in fata. Daca persoana cu care discuti se pierde la telefon, este posibil ca bona sa te fi mintit in legatura cu referintele ei.

Sfaturi de la agentiile de recrutare

Agentiile de recrutare le recomanda parintilor sa ia in vedere cateva trasaturi-cheie pe care bona trebuie sa le aiba. De asemenea, ei ne sfatuiesc sa tinem cont de compatibilitatea cu bona, dar si de cursurile sale de pregatire in domeniul ingrijirii copiilor.

Gina Chitimia  "Bona perfecta este bona care se pliaza cel mai bine nevoilor parintilor. Este foarte important ca parintii sa contureze un profil al bonei conform nevoilor si criteriilor lor si ale copilului, inainte de procesul de selectie," ne sfatuieste Gina Chitimia, Managing Director de la Agentia Super-bona. Ea spune ca exista anumite aspecte la care parintii trebuie sa fie atenti atunci cand sunt in cautarea unei bone, inclusiv situatia familiala, varsta si, poate cel mai important, personalitatea bonei.
"Bona perfecta este bona care se pliaza cel mai bine nevoilor parintilor. Este foarte important ca parintii sa contureze un profil al bonei conform nevoilor si criteriilor lor si ale copilului, inainte de procesul de selectie," ne sfatuieste Gina Chitimia, Managing Director de la Agentia Super-bona. Ea spune ca exista anumite aspecte la care parintii trebuie sa fie atenti atunci cand sunt in cautarea unei bone, inclusiv situatia familiala, varsta si, poate cel mai important, personalitatea bonei.

Si reprezentantii Agentiei Mary Poppins Family le recomanda parintilor sa aiba in vedere faptul ca alaturi de experienta, pregatire profesionala, varsta, starea de sanatate, sunt extrem de importante trasaturile de personalitate ale bonei, felul ei de a fi, temperamentul, bunul simt si caracterul. "Aceste aspecte nu reies din CV-uri, astfel ca sugeram parintilor sa nu precupeteasca niciun efort pentru a cunoaste personal potentialele bone," au declarat pentru Qbebe reprezentantii Mary Poppins. Potrivit specialistilor in recrutare, bona ideala este bona care reuseste sa se integreze in familie si sa raspunda cat mai bine nevoilor ei.

Bona versus babysitter

Babysitterele sunt angajate cu ora, iar pretul cu care sunt platite depinde si de numarul de copii. Dupa cum le spune si denumirea, babysitterele raman cu cei mici acasa si nu ii transporta cu masina personala sau la ele acasa. Bonele, in schimb, sunt angajate pe termen mai lung si se pot ocupa si de alte sarcini in cadrul familiei: cumparaturi, transport, curatenie sau gatit.
Gina Chitimia, Managing Director la Agentia Super-bona, crede ca nu se poate discuta despre avantaje si dezavantaje in cazul celor doua activitati, pentru ca sunt doua tipuri diferite de job. "In general, babysitter-ul este solicitat in weekend sau seara pentru a inlocui bona sau persoana care are grija in restul timpului de copil," ne-a explicat Gina Chitimia.

 alegerea bonei

Specialistii de la Agentia Mary Poppins Family din Bucuresti spun ca babysitterele ingrijesc copiii mai ales in primul an de viata. Studiile lor nu reprezinta cel mai important criteriu de selectie. Ceea ce conteaza este sa fie familiare cu normele de igiena si cursurile de prim ajutor. "Este important sa fie calde, calme, afectuoase, pentru a putea raspunde cat mai bine nevoilor copilului (de hrana, de somn, de igiena, de afectiune), sa aiba capacitatea de a intui cauzele unui eventual disconfort sau nevoile copilului in momente diferite, acesta neavand capacitatea de a comunica ce doreste sau ce-l deranjeaza," au declarat pentru Qbebe reprezentantii Agentiei Mary Poppins Family.

Acestia ne-au spus ca daca cel mic are intre 1 si 4 ani, este indicat ca parintii sa aleaga o bona pe termen lung, care sa aiba macar studii medii si sa vorbeasca corect limba romana. "E bine sa fie in putere, active, energice, pentru a putea face fata jocurilor de miscare, sa stie si sa poata stimula copilul adecvat varstei, atat fizic, cat si mental, activitatile educative avand un rol important in dezvoltarea motorie si cognitiva. Caracterul ludic este extrem de important, fiind cunoscut faptul ca cei mici asimileaza informatii extrem de usor prin intermediul jocurilor," ne-au mai spus reprezentantii agentiei de recrutare.

Importanta pe care dadaca o are in cadrul familiei tine si de timpul petrecut de parinti impreuna cu cei mici. In primul an de viata, spun specialistii de la Mary Poppins, mamica este adesea prezenta o parte din timp in preajma copilului si apeleaza la babysitting pentru o mana de ajutor. "Acest lucru poate reprezenta un avantaj, bona fiind mai mult un ajutor al mamei, beneficiind astfel de suport, supervizare, coordonare," ne-au spus reprezentantii Mary Poppins. Potrivit acestora, copilul ramane de obicei in exclusivitate in grija bonei intre 1 si 4 ani, cand parintii petrec la serviciu aproape intreaga zi. La noi in tara, cererile pentru babysitting sunt foarte reduse fata de cele pentru bone, iar multi inca mai confunda cele doua activitati.  

 Gabriel Oprea "In Romania, termenul de bona si babysitter este cam acelasi in perceptia multor persoane. Babysitter este persoana care ingrijeste copii ocazional (intr-o seara cand vrei sa mergi la teatru si nu ai cu cine sa lasi copilul), pe cand bona este persoana care ingrijeste copilul zi de zi cand esti plecat la serviciu," ne-a explicat si Gabriel Florea, Director al Agentiei Bonamia.

Bone asiatice

Filipineze sau, in general, "asiatice", bonele exotice au devenit populare in Romania in ultimii ani mai ales datorita vedetelor. Nepotii lui Ion Tiriac, copiii Anei Maria Prodan sau fetita Rocsanei Marcu sunt doar cativa dintre copiii celebri care au avut bone filipineze. 

 Bone filipineze

Specialistii in recrutare avertizeaza insa ca originea asiatica a bonelor nu asigura neaparat ingrijirea ideala a copiilor. "Personal, nu incurajez aceasta « moda » a bonelor asiatice, de aceea am si decis sa nu colaborez decat cu personal din Romania. Este vorba de o diferenta culturala, care automat se va imprima in educatia si dezvoltarea copilului. Probabil ele sunt potrivite pentru jobul de menajera, insa, in opinia mea, nu pentru cel de ingrijire a copiilor," ne-a spus Gina Chitimia, Managing Director de la Agentia Super-bona.
Ea crede ca romanii fac apel la o bona asiatica nu doar din ratiuni de moda, ci si pentru disponibilitatea si statornicia acestora. "Cel mai probabil, o bona din Filipine nu va avea pe nimeni in Romania si atunci, teoretic, ar fi permanent la dispozitia familiei," ne-a mai spus Gina Chitimia. Specialistul in recrutare mai crede ca este mult mai putin probabil ca bona asiatica sa poata pleca de pe o zi pe alta daca este nemultumita, cum s-ar putea intampla cu o bona romanca.
"Ca orice moda, si aceasta a cam trecut si cerintele s-au intors catre bonele din tara, bone interne care locuiesc cu familia copilului," a declarat pentru Qbebe Gabriel Florea, directorul agentiei Bona Mia. Si reprezentantii Agentiei Mary Poppins cred ca a fost doar un "trend". "Bonele asiatice s-au dovedit a fi menajere excelente, putand oferi ingrijire potrivita mai mult copiilor sugari. Ele nu pot asigura insusirea limbajului si nici educatia necesara copilului," ne-au explicat specialistii de la Mary Poppins.

Varsta ideala a bonei

Multi parinti cauta o bona si in functie de varsta. In timp ce unii prefera o dadaca tanara pentru ca are mai multa energie in lucrul cu copiii, altii isi doresc o doamna trecuta de 50 de ani pentru ca are mai multa experienta. Specialistii avertizeaza insa ca varsta nu trebuie sa fie principalul criteriu de selectie, atunci cand pornim in cautarea bonei "perfecte". "Important este ca bona sa fie in putere. La orice varsta o bona are ceva de oferit. Bonele tinere, cu varsta intre 25 si 45 de ani, sunt mai aproape de copii si parinti si inteleg mai bine nevoile de educatie si adaptare ale copiilor la societatea actuala. Ele sunt preferate de copiii de peste un an deoarece sunt ludice, reusind sa devina cu usurinta partenere potrivite alaturi de copii in jocurile acestora," ne-au explicat specialistii de la Mary Poppins. Ei considera ca bonele "bunicute", in varsta de 50-60 ani, sunt mai potrivite ingrijirii sugarilor, iar experienta lor de viata, inclusiv ca mame, le confera parintilor un plus de siguranta.

Si Gabriel Florea, directorul agentiei Bonamia, crede ca varsta unei bone nu este cel mai relevant criteriu de selectie. "Cea mai importanta este experienta ca bona si atractia catre aceasta meserie," ne-a marturisit Gabriel Florea.
Exista totusi un prag de varsta pe care specialistii in recrutare il iau in considerare cand selecteaza bonele. "Indiferent de varsta copilului, consider ca bona trebuie sa aiba maxim 60 de ani," ne-a declarat Gina Chitimia, Managing Director la Agentia Super-bona. Si ea considera ca varsta bonei este importanta in raport cu varsta copilului: cu cat copilul este mai mare, cu atat mai potrivita pentru el ar fi o bona mai tanara, care sa se implice activ in educatia sa si care sa empatizeze mai bine cu nevoile copilului.

Salariul bonei

Potrivit specialistilor in recrutare, salariul mediu al unei bone depinde de programul de lucru, atributii, pregatirea si experienta acesteia. Pentru un program full-time, in Bucuresti, salariul se situeaza undeva intre 1200 si 1500 de lei, iar pentru programul intern, intre 1500 si 2000 de lei. In alte orase din tara, cererea si oferta pentru bone si babysitting sunt mult mai reduse, iar salariile pot fi chiar si cu jumatate mai mici.
"Salariul unei bone difera in functie de programul ei. Pentru un program de 8 ore, in general, salariile pleaca de la 1000 de lei, pentru 10 ore de la 1200 de lei, iar pentru program intern de la 1500 de lei. Salariile pot varia insa in functie de experienta bonelor si de alte criterii," a explicat pentru Qbebe Gina Chitimia, Managing Director la Agentia Super-bona.

Povestea unei mamici

Povestea Ioanei nu este cu siguranta unica. Totusi, ea este deosebita, pentru ca este povestea baietelului sau, Alexandru, si a fiecarei zile in care Ioana isi pune speranta intr-o persoana straina care se ocupa de puiul ei. Pana acum, a intalnit zeci de bone la interviuri si, in doar cateva luni, se afla deja la a treia. "Asteptarile parintilor sunt prea inalte, ca si cum bona ne va substitui pe noi, ca parinti. In realitate, nu este deloc asa. N-am cunoscut nicio persoana foarte incantata de activitatea de bona. Este o zona in care au ajuns mai ales femei care nu sunt in stare sa faca altceva, bine «marketate» de agentii," a povestit Ioana (30 de ani) pentru Qbebe. De cand s-a intors la serviciu, ei i-a fost tare greu sa gaseasca o solutie de care sa fie complet multumita cand vine vorba de educarea si ingrijirea lui Alexandru, acum in varsta de trei ani si patru luni. Din pacate, nu s-a putut baza pe gradinita cu program prelungit, pentru ca cel mic racea foarte des.

 Alegerea bonei

"Bonele sunt fericite cu parinti permisivi si naivi. Ele insa trebuie sa faca anumite lucruri punctuale mai bine ca tine, sa il hraneasca asa cum trebuie, sa te sustina in cresterea si educarea lui. Una dintre ele ii dadea multe dulciuri pentru ca avea si ea slabiciunea asta. Alta nu strangea deloc dupa copil. Alexandru dadea mancarea pe jos, iar eu spalam seara de seara. Multe nu dezvolta partea educativa si nici nu inteleg ce rol are sa pui copilul sa deseneze," ne-a spus Ioana.

Ea a avut si experiente neplacute cu agentiile de recrutare si a constatat ca multe dintre ele traiesc doar din comisioanele pentru "vizionare", care variaza in jurul suma de 100 de lei. "Atentie la agentii! Si comisioanele lor in caz ca selectezi o bona sunt foarte mari, 50-80% din primul salariu. Unele agentii sunt inselatoare, iti creeaza asteptari false, vorbesc de un ajutor ideal, ca bona o sa iti tina copilul asa cum iti imaginezi tu ca o vor face. In realitate, bonele se sustrag de la cat de multe responsabilitati pot," considera tanara mamica. Dupa doua experiente nefericite cu bone, ea a montat in casa camere de supraveghere la care are acces in timp real, de la serviciu. Pentru ca bona sa aiba si intimitate, Ioana a lasat si o camera libera, fara sistem de supraveghere.

"Prima tipa la el si chiar il brusca. Mi-a spus o vecina care a auzit dimineata tipetele copilului. Mi s-a parut inacceptabil si faptul ca l-a scos afara in haine de casa, apoi l-a culcat tot cu ele la pranz, iar seara l-am gasit cu hainele murdare, aceleasi cu care il lasasem dimineata," isi aminteste Ioana. Ea spune ca prima bona era mieroasa, iar Alexandru a sesizat micile ei rautati de cand a cunoscut-o. Ioana ii sfatuieste pe parinti sa ii dea credit copilului in selectia bonei, pentru ca e important ca si el sa o accepte. De asemenea, ea crede ca o varianta poate fi si o femeie care este la prima experienta ca bona, pentru ca nu e asa "versata" ca bonele care au trecut de la o familie la alta si au invatat sa minta.

Sfaturi de la psihologi

Si psihologii ne sfatuiesc sa ascultam vocea interioara a copilului, indiferent de varsta lui. Unul dintre cele mai bune teste inainte de angajare este o saptamana petrecuta impreuna cu cel mic. Aceasta perioada de proba le permite parintilor sa joace rolul de observatori detasati si sa poate sesiza eventuale neconcordante. "Copilul trebuie urmarit, caci, chiar daca e mic, el va da indicii parintilor ca ii place sau nu de bona. De pilda, bebelusul va sta linistit cand bona ii vorbeste sau se joaca cu el. Daca va fi agitat, iar bona nu reuseste sa il linisteasca, poate fi un semn ca ceva nu e in regula. Daca e mai mare, deja poate dialoga cu parintii sai si acestia nu trebuie sa ignore nimic din ce are de spus copilul," a explicat pentru Qbebe psihologul clinician Cristina Dragulin.

Totusi, considera specialistul, parintii nu trebuie sa isi supraevalueze capacitatea de a analiza o viitoare bona, iar secretul unei alegeri fericite sta si in instinct. "Parintii nu sunt toti psihologi ca sa faca teste de personalitate bonelor, ei se bazeaza mult pe intuitie. Daca unul dintre parinti simte (chiar daca nu poate explica rational) ca o bona nu e potrivita pentru copilul lui (chiar daca ea indeplineste criteriile din lista), atunci nu trebuie sa-si ignore instinctele," ne-a mai spus Cristina Dragulin. Ea considera ca sunt importante increderea, comunicarea si capacitatea bonei de a se juca impreuna cu cel mic si de a-i insufla anumite valori. 

 alegerea bonei

Psihologul ii sfatuieste pe parinti sa se puna de acord impreuna asupra alegerii bonei pentru a evita conflictele.
Nici disensiunile dintre bona si parinti nu sunt benefice pentru copil, dar exista metode de a le preveni. Potrivit managerului Psihoshop, exista doua situatii tipice de conflict: una in care bona a actionat intr-un mod cu care nu suntem de acord si ii spunem cum dorim sa procedeze, iar, daca repeta greseala, renuntam la ea; si o situatie in care a produs trauma psihica sau fizica copilului si atunci nu trebuie sa stam pe ganduri cand luam decizia concedierii ei. "Ambele situatii pot fi prevenite daca parintii cauta bona dupa o lista clara de criterii, daca stau la inceput macar o saptamana cu ea pentru a o ghida si urmari si daca tin cont de la inceput de reactiile copilului in relatia cu ea," ne-a mai spus Cristina Dragulin.
Psihoterapeutul Mihaela Mereuta ne-a oferit si cateva idei de intrebari-cheie pe care sa i le adresam bonei la interviu:

  1. Ce experienta aveti in cresterea copilului? (si alte job-uri avute)
  2. Ce va motiveaza sa aveti grija de copii?
  3. Cum procedati cand un copil nu va asculta?
  4. Cum procedati cand un copil refuza sa manance, sa doarma etc?
Mihaela Mereuta avertizeaza parintii sa nu se increada in ideea de bona perfecta, care este doar o proiectie a mintii noastre, a dorintelor de a avea un copil perfect, de a fi parinti perfecti, complet empatici cu copilul nostru. "Majoritatea parintilor se simt vinovati pentru ca nu au timp sa-si petreaca timpul cu copiii si atunci pun multa presiune pe acea persoana care se ocupa de copilul lor, fiind permanent nemultumiti," a explicat Mihaela Mereuta pentru Qbebe. Ca metoda de recrutare, psihoterapeutul recomanda cautarea unei bone printre rude sau vecini, prin recomandarile prietenilor, colegilor de serviciu si, in final, prin intermediul agentiilor de recrutare.

 

Articolul urmator
Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament
Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică
    Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică

    Venirea pe lume a unui copil reprezintă, fără doar și poate, un motiv de bucurie pentru un cuplu, dar și o adevărată provocare. Timpul petrecut în doi, care este necesar pentru...

    Bona mea și-a dat demisia pentru că se simte atrasă de soțul meu
    Bona mea și-a dat demisia pentru că se simte atrasă de soțul meu

    ”Bona mea și-a dat demisia. Mi-a spus că se simte atrasă de soțul meu și nu mai poate sta în prezența lui.” Asta mi-a scris o prietenă pe Facebook Messenger acum...

    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate
    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate

    Să-ți lași copilul cu o bonă pentru prima dată este întotdeauna o experiență sfâșietoare - dar, hei, trebuie să se întâmple cândva. Nu-i așa? O...

    Soțul meu mi-a spus că dacă nu-mi găsesc job o să le ceară chirie copiilor mei majori
    Soțul meu mi-a spus că dacă nu-mi găsesc job o să le ceară chirie copiilor mei majori

    Un bărbat de peste Ocean povestește, pe Reddit, că este prins între ciocan și nicovală când vine vorba de soția sa și cei doi copii mari ai acesteia. Acesta spune că este...

    Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă
    Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă

    Anca Serea este întrebată mai mereu cum se descurcă cu creșterea celor șase copii ai săi, iar recent ea a mărturisit că deși se bucură de ajutorul unei bone și al unei...

    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă
    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă

    Dacă te numeri printre părinții care au sau au avut nevoie de ajutor pentru a avea grijă de copii, cu siguranță știi cât de greu este să găsești o bonă bună. Aceasta...

    Copilul meu mi-a povestit cum a murit în altă viață și nu am știut cum să reacționez
    Copilul meu mi-a povestit cum a murit în altă viață și nu am știut cum să reacționez

    Știm deja că cei mici pot spune cele mai trăznite lucruri, însă o mămică de peste hotare a rămas șocată în momentul în care copilul ei i-a spus un lucru absolut...

    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat
    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat

    Chiar dacă alegi să ajuți pe cineva, când persoana respectivă nu dovedește că este responsabilă și că nu se poate ține de cuvânt trebuie să ie măsuri. Așa a procedat...

    © 2024 Qbebe