Modul în care rezolvi conflictele ca părinte, poate afecta copilul la nivel biologic

Modul în care rezolvi conflictele ca părinte, poate afecta copilul la nivel biologic

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Expunerea repetată a copiilor la agresiune, conflictele între părinți sau între părinți și copii, modul în care adulții inițiază rezolvarea conflictului, toate acestea pot afecta copilul la nivel biologic, după cum arată o serie de studii. Pe lângă tulburările de natură psihică, precum depresia, anxietatea generalizată, dificultățile de gestionare a emoțiilor, sănătatea fizică a copilului poate fi serios afectată. Atunci când copiii se plâng de dureri frecvente de stomac, stări de amețeală, probleme respiratorii, palpitații, aparent fără nici o cauză, sursa poate fi conflictul intrafamilial și modul în care îl trăiesc cei mici.

Atunci când suntem amenințați, organismul nostru reacționează după schema arhaică: „luptă sau fugi." Bătăile inimii se accelerează, energia este mobilizată în mușchi, nivelul hormonilor de stres crește. După ce pericolul a trecut, toate acestea revin la normal. Dar, dacă amenințarea este constantă, răspunsul la stres nu mai funcționează normal. Persoana va experimenta o stare reactivă, de continuă tensiune, ori, dimpotrivă, o inhibare a răspunsului normal la condiții stresante. Copiii supuși în mod repetat la situații conflictuale prezintă o capacitate scăzută de reglare a răspunsului la stres. Modul în care se rezovă conflictele în familie, fie între părinți, fie între părinte și copil, influențează reacția biologică a copilului la evenimentele stresoare și sanatatea fizică și psihică a acestora.

conflict cu mama

Ce aspecte ale conflictului afectează copilul

Nu există relații familiale fără conflicte și neînțelegeri. Părinții și copiii sunt de multe ori în dezacord și se ajunge, câteodată, la discuții aprinse. Când părintele reușește să-și recapete calmul și are o atitudine pozitivă, conflictul se rezolvă fără să lase urme în sufletul copilului. Ba chiar, unele cercetări arată că un copil poate dezvolta abilități de rezolvare a conflictelor, în urma confruntărilor cu părintele, pe care să le aplice în relațiile sale ulterioare. Conflictul este dăunător pentru copii atunci când devine prea frecvent; când este plin de ostilitate și implică voce ridicată și insulte verbale; când apare agresivitatea fizică; când pare să amenințe integritatea familiei; când rămâne nerezolvat și trenant pentru multă vreme, implicând stare de furie și lipsă completă de comunicare. Fie că sunt între părinți, fie între părinți și copii (în special adolescenți), astfel de conflicte vor avea efecte nocive asupra copilului, inclusiv la nivel biologic.

Stresul continuu crește nivelul de cortizol

Atunci când părintele este mereu într-o stare de tensiune și inițiază conflicte frecvente, copilul înregistrează un nivel crescut de cortizol, Acesta are rolul de a proteja organismul împotriva stresului, dar menținerea sa la cote ridicate determină o serie de afecțiuni. Astfel, copiii care suportă permanent tratamente dure din partea părinților, sunt agresați la nivel fizic sau verbal ori trăiesc într-un conflict constant pot experimenta o serie de tulburări, precum: insomnie, ritm cardiac accelerat, slăbirea sistemului imunitar cu instalarea unor răceli frecvente, tulburări de alimentație, inclusiv obezitate, tulburări gastrointestinale. În ceea ce privește manifestările comportamentale, stresul poate fi externalizat prin agresivitate, ostilitate față de alți copii, comportamente anti-sociale și nerespectare a regulilor, delincvență sau vandalism.

Sau, dimpotrivă, este inhibată producția normală de cortizol

Acesta pare a fi un mecanism adaptativ, menit să protejeze organismul de efectele negative ale excesului de cortizol. La unii adolescenți crescuți în medii conflictuale s-a măsurat nivelul cortizolului în condiții de stres și s-a constatat că acesta este inferior nivelului normal estimat pentru astfel de situații. Dar, deși pe termen scurt, acest răspuns este adaptativ, pe termen lung poate avea consecințe negative, precum dezangajarea adolescentului (și viitorului adult) din situațiile provocative, inhibiția socială, probleme în inițierea și menținerea unor relații de lungă durată. În acest caz, stresul este internalizat, sub formă de depresie, anxietate, retragere, apatie.
La copiii care nu se pot baza pe părinți pentru a iniția repararea conflictului, capacitatea de a gestiona și rezolva, la rândul lor, conflictele este afectată. La aceștia, studiile au arătat că pot să apară modificări neobișnuite ale ratei cardiace și ale ritmului respirator chiar și în situații neutre, atunci când părinții sunt de față, sau în anumite condiții percepute de copil ca amenințătoare, în baza experienței sale de familie.

cearta parinti

Somatizările sunt frecvente la copiii supuși conflictelor în familie

Un studiu a investigat efectele stării de tensiune și anxietate, generate de conflict, asupra copiilor de 7-10 ani, demonstrând că apar simptome somatice, precum tulburările gastro-intestinale, însoțite de durere. Somatizarea este o formă de percepere exacerbată a unor senzații fiziologice, ce poate să apară pe fond de stres sau de anxietate. Reprezintă o tendință de a traduce starea psihologică negativă în simptome de natură fizică. Atunci când sunt implicați în conflicte familiale frecvente, în care predomină o stare de teamă, copiii dezvoltă o serie de manifestări tipice, precum tensiune corporală, stare acută de îngrijorare, compotamente evitante. În acest context, apar și manifestări de somatizare, precum senzații de amplificare a durerii, gândire catastrofică și convingeri disfuncționale legate de durere (atribuită, de obicei unei boli grave), Copiii pot prezenta multiple alte somatizări, precum dureri de cap, stări de greață și vomă, oboseală cronică, dureri de spate și de piept, dureri pelviene și sindrom de colon iritabil. În cazul în care s-a instalat la copil o tulburare de panică, pot să apară simptome fizice generalizate, ce dau senzația unei boli grave: dureri de mușchi, oboseală permanentă, diaree, transpirații, senzație de sufocare și scurtare a respirației, palpitații.

Cum să protejezi copilul în caz de conflict

Chiar și atunci când este în război cu copilul, un bun părinte nu pierde din vedere protecția acestuia. Cu atât mai mult când copilul se află la mijloc, în alte conflicte intrafamiliale. Părinții trebuie să aplice câteva reguli, pentru a rezolva conflictele în mod pozitiv și constructiv.
1. Adulții trebuie să evite certurile în fața copiilor. În cazul unor discuții mai aprinse, acestea pot fi purtate în spatele ușilor închise, iar copilul trebuie protejat de starea de tensiune dintre părinți. Conflictele nerezolvate, trenante, afectează nu numai sănătatea copilului, dar și a întregii familii.
2. Chiar dacă este conflict, afecțiunea primează. Ca părinte, evită replicile abuzive, agresivitatea sau violența asupra copilului. Menține o atmosferă de calm și fii tu cel care inițiază rezolvarea conflictului. Studiile au arătat că răspunsul biologic al copilului la conflict este alterat, dacă acesta nu se poate baza pe părinte să rezolve situația conflictuală.

relatie cu copilul
3. Învață să-ți gestionezi emoțiile. Dacă lași furia să te stăpânească, copilul tău va reacționa fie prin frică accentuată, fie, la rândul său, prin furie. Astfel de stări, mai ales dacă sunt frecvente sau de lungă durată, afectează echilibrul biologic al copilului și al tău. Adultul este în măsură să-și stăpânească furia; la copil, procesul de maturizare emoțională este încă în curs, așa că gestionarea furiei este mai dificilă. Deci fii tu adultul și transformă conflictul într-o situație de învățare pentru copil, prin propriul tău exemplu.
4. Observă modul în care izbucnesc, de regulă, conflictele cu copilul. În general, punem în mișcare aceleași mecanisme care declanșează situațiile conflictuale. De exemplu, îi ceri fiicei tale să spele vasele, ea răspunde că nu este treaba ei, tu ridici vocea, copilul face la fel și sfârșiți într-o criză de furie, în care o trimți în camera ei, reproșându-i toate relele comportamente din ultima săptămână. Pentru a face o schimbare, trebuie modificat acest model. În unele familii, funcționează modele și mai dăunătoare, care se repetă mereu, iar copilul devine o adevărată victimă a violenței părinților. În astfel de cazuri, este necesar ca întreaga familie să se vindece, altfel efectul conflictului generalizat asupra copilului este distructiv și de nerezolvat.

Surse: http://ssri.psu.edu; https://www.childandfamilyblog.com; https://ifstudies.org; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.empoweringparents.com

 

Articolul urmator
Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii
Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    Zodiile care fug de conflictele amoroase. Se tem să nu-și piardă sufletul pereche
    Zodiile care fug de conflictele amoroase. Se tem să nu-și piardă sufletul pereche

    De teamă să nu își piardă relația cu sufletul pereche, unii nativi ai zodiacului preferă să își asundă nemulțumirile pentru a nu genera conflicte greu de gestionat....

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    Tripofobia: ce este  și cum te poate afecta
    Tripofobia: ce este și cum te poate afecta

    Ai auzit vreodată de tripofobie? Dacă nu, îți spunem noi, iar dacă da, poate vei afla o informație nouă despre acest subiect (de altfel, destul de controversat). Află cum se...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Iubita mea mi-a adoptat copilul biologic și apoi l-a răpit
    Iubita mea mi-a adoptat copilul biologic și apoi l-a răpit

    Pentru mine și iubita mea (să îi spunem „M”), „pentru totdeauna” a început într-o zi fericită de mai, în 2004. Am stat în fața...

    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

    Polifagia, cunoscută și drept hiperfagie, este un fenomen caracterizat printr-o senzație de foame extremă și insațiabilă. Polifagia este un simptom des întâlnit al...

    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”
    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”

    În urmă cu câteva luni, scriitorul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt a acordat un interviu celor de la Republica.ro, în care a vorbit despre cărțile sale, dar și...

    © 2024 Qbebe