Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur în casă

Din păcate, oricând poate interveni o situație în care ar trebui să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru câteva minute. Desigur, așa cum vei afla și din articolul de mai jos, există cazuri în care nu-l poți lăsa așa sub nicio formă. Dar dacă al tău copil este mai măricel și este capabil să facă oricare dintre lucrurile menționate mai jos, atunci poți să te gândești serios să-l lași singur în casă dacă ar interveni o situație urgentă la un moment dat. Cât privește vârsta de la care ai putea să-ți lași copilul singur acasă, trebuie să știi că nu există una anume. Mult mai important este ca al tău copil să aibă starea de sănătate și abilitățile menite să-i permită să fie în siguranță când tu sau un alt adult nu veți fi în preajma lui.

Care sunt situațiile în care nu ar fi deloc prudent să-ți lași copilul singur în casă

Să iei decizia de a-ți lăsa copilul singur în casă nu este deloc ușor, ci, din contră, este ceva la care trebuie să reflectezi cu toată responsabilitatea.
Înainte de toate însă, trebuie să știi că experții au identificat câteva situații în care sub nicio formă nu ar trebui să-ți lași copilul singur acasă și pe care orice părinte ar trebui să le ia în calcul:
Bebelușii și copiii mai mici mici (până în 8-9 ani) nu ar trebui sub nicio formă lăsați singuri în casă nici măcar pentru câteva minute, chiar dacă ar dormi în intervalul respectiv. Gândește-te numai la cât de speriați ar fi dacă s-ar trezi între timp și s-ar vedea singuri, ca să nu mai punem la socoteală faptul că oricând ar putea interveni o situație căreia ei nu i-ar putea face față.
Copiii sub 11-12 ani nu prea știu ce să facă într-o situație de urgență. De aceea, nu-i vom lăsa singuri până nu suntem convinși că ei ar ști bine ce să facă în anumite situații și chiar și așa nu trebuie să permitem să rămână singuri pentru prea multe ore.
Chiar dacă un copil este mai mare de 12 ani, dar știi că nu se simte deloc în largul său când nu este în preajma unui adult, atunci nu trebuie să-l lași singur în casă.
Dacă ai mai mulți copii, nu te baza pe faptul că cei mai mari vor avea grijă cu toată responsabilitatea de frații mai mici. Cu toate acestea, într-o situație extremă, îți poți lăsa copiii singuri în casă, dar numai dacă știi sigur că aceia care sunt mai mari ar ști ce să facă în anumite situații neprevăzute și dacă micuții se simt pe deplin confortabil în preajma lor.
Iar dacă nu ai încotro și trebuie neapărat să-ți lași copilul singur în casă, ia legătura totuși cu un adult de încredere, cu care copilul ar putea lua oricând legătura și care, într-o situație extremă, ar putea ajunge la voi acasă înaintea ta.
Cel mai important însă, întrucât nu putem vorbi de o vârstă exactă de la care ne-am putea lăsa copilul singur acasă, este să încerci să evaluezi nivelul de maturitate al copilului tău. Numai așa te poți orienta și poate să ți se confirme sau, dimpotrivă, să ți se infirme, decizia de a-i permite copilului să rămână singur în casă.

Indiciile menite să ne arate că un copil este suficient de matur pentru a putea rămâne singur acasă

Cât de matur este copilul din punct de vedere fizic
Când ne raportăm la acest criteriu, trebuie să luăm în calcul următoarele:
• Copilul este suficient de înalt și are putere să închidă/să deschidă uși/ferestre/porți
• Copilul știe să folosească, în siguranță, anumite electrocasnice precum cuptor cu microunde, cuptor electric, toaster etc.
• Copilul știe să se îmbrace/ să se încalțe în mod adecvat?

Copil ce umbla la cuptor

Cât de matur este un copil din punct de vedere intelectual
Pentru a te convinge că ar putea rămâne singur acasă, un copil ar trebui:
• Să poată scrie fără probleme un SMS
• Să poată scrie, citi și reține orice fel de mesaj scris
• Să poată preia un mesaj
• Să fie capabil să dea și să primească instrucțiuni
• Să înțeleagă și să descrie regulile casei
• Să știe proceduri legate de siguranță și de proceduri de urgență.

Daca un copil nu se simte in largul lui cat este singur, nu ar trebui lasat singur in casaCopilul nostru este suficient de matur din punct de vedere social/emoțional?
Ca să fii cât de cât împăcată cu ideea că al tău copil poate rămâne singur în casă, ar trebui să iei în calcul următoarele aspecte:
• Dacă micuțul se simte confortabil cu gândul că va trebui să aibă grijă singur de el însuși
• Dacă se simte în largul său chiar și când tu/alți membrii ai familiei nu sunteți în preajma lui
• Dacă se simte confortabil în situația în care, pentru un anumit interval de timp, nu s-ar bucura de contacte sociale.
Dar dacă observi că nu se simte deloc în siguranță singur și nu are încredere în abilitățile sale de a avea grijă de el pentru câteva ore, înseamnă că nu este încă pregătit să fie lăsat singur în casă. Sunt cazuri în care și copii de 12-13 ani simt că nu pot face față unei asemenea situații, așa că nu exclude să te vezi și tu în situația de a nu putea să-ți lași copilul singur în casă. În schimb, dacă îți poți răspunde afirmativ la cele trei întrebări de mai sus, atunci te poți gândi serios că îți poți lăsa copilul singur în casă. Iar în acest caz, apucă-te să-l pregătești pe deplin de această situație, astfel încât să se bucure de cât mai multă siguranță.

Citește și: Ghidul complet pentru siguranta copilului

Ce să faci pentru a-ți pregăti copilul să rămână singur acasă

Pentru a te convinge și mai mult asupra faptului că al tău copil poate rămâne totuși singur acasă, este ideal să începi să-l pregătești pe deplin pentru această experiență. Iată cum ar trebui să procedezi:
Lasă-ți copilul singur pentru un interval mai scurt, de exemplu pentru 25-30 de minute- Vezi cum s-a descurcat în lipsa ta, discutați despre cum s-a simțit și despre ce ar fi bine să facă când nu ești și tu acasă.

Învață-l câteva reguli legate de situațiile de urgență
Te vei simți mult mai bine știind că al tău ar ști ce să facă în anumite situații de urgență. Nu mai sta pe gânduri și obișnuiește-l cu următoarele:
• Să apeleze numărul de urgență și să știe ce să spună când dispecerul îi răspunde
• Să știe cum funcționează sistemul de siguranță al casei (de pildă, alarma)
• Să deschidă ușile și ferestrele
• Să știe foarte bine să utilizeze toate tipurile de telefon (fix sau mobil)
• Să aibă mereu o lanternă la îndemână și să nu intre în panică în cazul unei întreruperi de curent
• Să utilizeze perfect cuptorul cu microunde sau cuptorul electric
• Să știe măcar un minimum de reguli pentru a se descurca în oricare dintre situațiile exemplificate: dacă în bucătărie ar fi fum, dacă alarma de fum din casă s-ar declanșa, dacă un străin sună la ușă, dacă este o pană de curent, dacă în vecinătate ar izbucni un incendiu, dacă ar fi un cutremur, dacă ar fi o furtună cu descărcări electrice, dacă ar fi cineva care ar suna să întrebe despre unul dintre părinți etc..
Nu uita să discuți cu copilul oricare dintre situațiile de mai sus și, fără a-i crea panică, explică-i foarte clar cum s-ar putea descurca.
Și, desigur, dacă iei decizia de a-l lăsa singur în casă pentru un anumit interval, acest fapt nu înseamnă că îl vei lăsa complet singur. Așa cum s-a menționat anterior, străduiește-te să intri în legătură cu un adult de încredere, pe care copilul să se poată baza măcar cât de cât în intervalul în care tu nu ești acasă.

Cum să procedezi pentru a-ți ajuta copilul să accepte mai ușor ideea că va rămâne singur acasă

Se știe deja că nu va fi ușor nici pentru părintele care își lasă copilul singur acasă, dar nici pentru copil.
Cu toate acestea, există soluții care vă pot ajuta pe amândoi să faceți față mai ușor acestei experiențe:
Stabiliți un program în care să puteți lua legătura
Va fi esențial pentru copilul tău să știe că îi ești alături chiar dacă nu ești cu el acasă. Sună-l cât mai des și, de asemenea, încurajează-l și pe să facă acest lucru. Vei vedea că va fi mai ușor pentru amândoi!

Stabilește niște reguli clare pe care copilul să le urmeze în lipsa ta
Mai ales copiii mai mari pot fi tentați să-și „facă de cap" în lipsa părinților. Pentru a evita cât mai mult o astfel de situație, care poate periclita inclusiv siguranța copilului tău, stabilește cu el următoarele:
• Dacă poate să-și cheme prietenii acasă
• În ce locuri din casă îi poate invita pe aceștia
• În ce interval se poate uita la televizor sau se poate juca la calculator
• Cu ce ustensile are voie să umble în bucătărie
• În ce situații să nu răspundă la telefon
• Să nu discute cu nimeni faptul că este singur acasă etc.

Asigură-te că în casă nu sunt obiecte ce l-ar putea pune pe copil în pericol și că al tău copil are de toate
În primul rând, înainte să pleci, verifică dacă în casă se află măcar strictul necesar.
În al doilea rând, ai grijă ca la îndemâna copilului să nu se afle medicamente, în special dacă îl lași să aibă grijă de vreu frate mai mic.
De asemenea, lasă-i copilului niște lanterne și numere de telefon la care să poată suna în caz de urgență. Ai grijă ca acestea să fie în locuri vizibile și scrise cât mai clar.
Nu în ultimul rând, când pleci de-acasă, nu trebuie ca al tău copil să aibă acces la oricare dintre obiectele enumerate mai jos:
• alcool
• medicamente ce ar putea provoca grave probleme dacă sunt luate necorespunzător (de exemplu, sirop de tuse, analgezice, pastile pentru somn etc.)
• arme
• tutun
• cheile de la mașină
• chibrituri
• butelii
• orice alte obiecte inflamabile
Dacă intenționezi să-ți lași copilul singur în casă, mai ales dacă faci așa pentru prima oară, ai mare grijă:
• Să lași contacte la care puteți fi oricând găsiți
• Să închizi bine ușa/poarta
• Să iei legătura cu cineva care, eventual, să poată trece pe-acasă să vadă ce face copilul
Nu în ultimul rând, asigură-te că al tău copil este sănătos și că nu va suferi prea tare în lipsa ta. Esențial este ca experiența de a sta singur în casă să nu fie ceva traumatizant, ci un lucru din care să învețe!

Citește și: Care este varsta la care putem lasa copilul sa se duca singur la scoala?

Voi mai știți și alte aspecte de problema de a-ți lăsa copilul singur în casă?

Surse:
www.kidshealth.org; www.nidirect.gov.uk; www.nspcc.org.uk ; www.thesun.co.uk

Cum să îți ajuți copilul să învețe să adoarmă singur

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada
  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada

  Momentul în care decidem să îi "dăm drumul" puiului nostru din cuib este unul înfricoșător, chiar și pentru cei mai calmi și încrezători părinți.

  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore

  Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. Întrucât sunt foarte multe...

  Până la ce vârstă ar trebui, de fapt, să locuiești în casă cu copilul
  Până la ce vârstă ar trebui, de fapt, să locuiești în casă cu copilul

  Conform rezultatelor unui sondaj recent, nu este nepotrivit pentru tineri să locuiască în aceeași casă cu părinții până când se apropie de vârsta de 30 de ani.

  Daca reușești să îți faci copilul să rezolve singur aceste sarcini, poți să fii mândru
  Daca reușești să îți faci copilul să rezolve singur aceste sarcini, poți să fii mândru

  Sunt multe lucruri pe care copilul trebuie să le învețe în drumul său către independență și maturitate. Părintele este cel care își modelează odrasla în...

  5 trucuri simple sa scapi de energiile negative din casa ta. Le poti aplica si la birou!
  5 trucuri simple sa scapi de energiile negative din casa ta. Le poti aplica si la birou!

  asa ta, dar si biroul, ar trebui sa fie locuri sigure, in care sa te simti confortabil si in care sa iti manifesti creativitatea la cote inalte. Aceste lucruri sunt extrem de importante...

  De la ce vârstă îi poți da pește bebelușului?
  De la ce vârstă îi poți da pește bebelușului?

  Peștele este unul dintre cele mai valoroase alimente din punct de vedere nutritiv, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Pentru a le asigura copiilor o dezvoltare...

  Copilul meu se lovește singur
  Copilul meu se lovește singur

  Se întâmplă adesea, mai ales la vârste mici, ca un copil să se lovească singur, fie că se mușcă sau se izbește de diverse obiecte din casă. Din fericire, de cele...

  © 2019 Qbebe