5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici

5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici

Bianca Geica - Redactor Senior

Infecțiile respiratorii sunt extrem de comune la copii, mai ales în sezonul rece, când cei mici își petrec majoritatea timpului în colectivitate. De regulă, spun specialiștii, un copil se confruntă cu circa 6 infecții respiratorii pe an, iar un astfel de episod ar putea putea avea o durată chiar și de 2 săptămâni.

Virozele respiratorii sunt principala problemă a copiilor în această perioadă, însă din fericire există câteva metode prin care pot fi prevenite. Află care sunt acestea!

Simptomele virozelor respiratorii la copii

Aproximativ 85% din infecțiile căilor respiratorii sunt cauzate de virusuri, rinovirusurile și coronavirusurile reprezentând cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii de căi superioare (răceli obișnuite, rinite, faringite, amigdalite). Virusurile gripale, de tip A și B, sunt cele mai des întâlnite cauze ale infecțiilor de căi respiratorii atât superioare cât și inferioare (gripă, larigite, bronșite, traheite sau pneumonii).

Așa cum probabil știi deja, virozele respiratorii se pot transmite prin contact direct sau indirect cu o persoană contaminată, dar și pe calea aerului, prin strănut sau tuse. De asemenea, ne mai putem infecta atunci când intrăm în contact cu anumite suprafețe sau obiecte contaminate (clanțe, mese, mânere etc.), motiv pentru care igiena (spălatul pe mâini și/sau dezinfectarea lor) este extrem de importantă.

Principalele simptome ale virozelor respiratorii sunt:

  • febră (peste 37,5 grade Celsius);
  • dureri musculare;
  • stări de oboseală;
  • tuse;
  • strănut;
  • dureri în gât;
  • dureri de cap.

În cazurile severe, pe lângă simptomele menționate anterior, mai pot apărea și alte semne care ar trebui să te trimită de urgență la doctor cu cel mic:

  • febră de peste 39 de grade sau care nu scade ori se menține mai mult de 3 ore;
  • tuse frecventă sau însoțită de vomă;
  • dureri severe de gât sau de urechi;
  • respirație precipitată;
  • erupții cutanate.

Foarte important de precizat este faptul că dacă un bebeluș sub 3 luni are febră de 38 de grade Celsius, nu sunt recomandate remediile administrate acasă, ci se ia imediat legătura cu medicul pediatru. Pentru cei de peste 3 luni, se pot folosi antitermice, însă tot medicul este cel care trebuie să indice doza corectă. Astfel, indiferent de vârsta copilului, este extrem de important să vă adresați specialistului, acesta fiind singurul în măsură să indice cea mai bună formulă de tratament. 

5 metode prin care să întăreşti imunitatea copilului în mod natural

Știm cu toții că întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, așa că îți venim în ajutor cu 5 metode prin care poți să întărești imunitatea copilului tău în mod natural. Desigur, asta nu îți garantează faptul că cel mic nu se va mai îmbolnăvi în sezonul rece, dar sperăm ca aceste recomandări să contribuie la creșterea imunității și la scăderea riscului de îmbolnăvire!

1. Asigură-i o alimentație bogată în fructe și legume

Cei mici au nevoie de un aport adecvat de vitamine și minerale, pe care și le pot procura dintr-o alimentație diversificată, bogată în substanțe nutritive esențiale. Acestea ajută sistemul imunitar să facă față diferitelor tipuri de virusuri sau bacterii cu care cel mic intră în contact zi de zi la creșă, la locul de joacă etc.

Pe lângă laptele matern, din alimentația unui copil de până în 3 ani nu trebuie să lipsească fructele și legumele proaspete, de sezon. Citricele, de exemplu, conțin o cantitate importantă de vitamina C, care fortifică sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor respiratorii. De exemplu, kiwi are cel mai mare aport de vitamina C, așa că include-l în alimentația micuțului tău, dacă nu există alergii la aceste fructe.

2. Mișcarea fizică zilnică fortifică sistemul imunitar

Pe lângă o alimentație echilibrată, mișcarea este extrem de importantă. Sedentarismul duce la slăbirea sistemului imunitar și, în timp, la probleme de obezitate. Asigură-te că prichindelul tău petrece timp în aer liber, jucându-se, chiar și atunci când este ceva mai frig afară.

3. Stabilește-i un program de somn

Nu este un secret pentru nimeni faptul că odihna este foarte importantă pentru cei mici, întrucât în timpul somnului organismul se recuperează și sistemul imunitar devine tare ca piatra. Un somn insuficient îi expune pe aceștia gripei, răcelii și infecțiilor, ceea ce înseamnă că o rutină de somn devine absolut necesară, pentru ca prichindelul tău să doarmă suficient și să aibă un somn de calitate. Fără contactul cu ecranele dispozitivelor inteligente cu cel puțin o ora înainte să ne băgăm în pat, aerisim bine camera înainte de somn, chiar dacă afară este frig și ne culcăm la o oră rezonabilă, în funcție de programul micuțului tău.

4. Învață-l regulile de igienă

Copiii sub 3 ani nu au nicio noțiune despre igienă sau despre lucrurile de care ar trebui să se ferească pentru a nu se îmbolnăvi. Ce poți să faci în această perioadă este să îl înveți pe cel mic regulile de bază ale igienei prin exemplul personal. Arată-i cum te speli pe mâini, cum îți sufli nasul, cum te speli pe dinți și așa mai departe. Cu cât începi mai devreme, cu atât prichindelul tău va accepta și va asimila mai ușor aceste reguli de igienă.

5. Dacă e nevoie, ia în calcul administrarea unui supliment alimentar pentru imunitate

Pentru a fi sigură că faci tot ce îți stă în putință pentru ca infecțiile respiratorii să stea departe de prichindelul tău, poți lua în calcul și administrarea unui supliment alimentar pentru consolidarea imunității.

VIRODEP picături orale este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali, indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar.

VIRODEP este recomandat pentru toate categoriile de vârstă, fiind indicat în profilaxie în mod special pentru copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani și are următoarele beneficii:

  • Scurtează durata infecțiilor respiratorii;
  • Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii;
  • Previne complicațiile bacteriene;
  • Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.

După cum vezi, există câteva metode eficiente prin care poți întări sistemul imunitar al prichindelului tău. Pentru mai multe recomandări de produse pentru sănătatea celor mici, intră pe site-ul www.drphyto.ro, unde găsești soluții fitoterapeutice inovatoare pentru cele mai frecvente patologii din practica pediatrică.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
    Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

    Direcția de Sănătate Publică Brașov se confruntă cu o epidemie de norovirus. Au fost diagnosticați 140 de pacienți cu simptomatologie specifică virusului, dintre care 25 au ajuns la...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri
    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri

    Pe măsură ce un copil devine tot mai independent și dornic să descopere lumea din jur, trebuie încurajat să se joace și singur. Nu numai că așa poate să dobândească...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    © 2024 Qbebe