Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

8 simptome ale meningitei pe care părinții trebuie să le știe

Meningita este o afecțiune gravă, cu potențial fatal, dacă nu este identificată și tratată într-un interval rapid de timp de la apariția simptomelor. Din acest motiv îți venim în întâmpinare cu o serie de simptome pe care trebuie să le cunoști, explicate în detaliu.

Informații despre meningită

Meningita este o afecțiune asociată inflamației membranelor protectoare care acoperă creierul și măduva osoasă, denumite meninge (sistem nervos central). Etiologia acestei boli poate varia, dar simptomele diferitelor tipuri sunt în general similare. Meningita bacteriană este extrem de gravă și poate cauza dizabilitate permanentă sau chiar deces; numărul de decese atribuite acesteia s-a ridicat la 34% în 2006. 50% dintre cei afectați s-au confruntat cu această boală periculoasă au experimentat efecte negative chiar și după ce și-au revenit. Iată bacteriile responsabile de răspândirea meningitei bacteriene: Haemophilus influenzae (H.influenzae) tip B (Hib), streptococ de grup B, Neisseria meningitides, Listeria monocytogenes, Streptococcus pneumoniae.

Se consideră că grupul cel mai susceptibil îmbolnăvirii este reprezentat de copii. Diferite tulpini ale meningitei bacteriene afectează oameni de diverse vârste, însă cei mici au o predispoziție crescută; bacteria cauzatoare este transmisă de la o persoană la alta, de cele mai multe ori prin saliva ce provine de la strănut sau tuse. Alte tipuri de bacterii folosesc alimentele pentru a se prolifera. În timpul nașterii, streptococul de grup B poate fi transmis de la mamă la bebelușul nou-născut, iar unele persoane servesc drept purtători; bacteriile trăiesc în corpul lor, dar ei nu prezintă simptome. Riscul de a contacta meningita poate crește dacă există în casă o persoană care are infecția sau care este purtătoare. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA avertizează că simptomele meningitei se pot manifesta în decurs de mai multe zile sau brusc; după infecție, ar trebui să apară în decurs de 3-7 zile. Simptomele timpurii ale meningitei includ: greață și vărsături, rigiditate a gâtului și dureri de cap, febră, sensibilitate la lumină, durere musculară, piele marmorată și picioare sau mâini reci, confuzie, o iritație pe piele care nu dispare la presiune. Ulterior apar coma și convulsiile. Simptomele la copiii extrem de mici pot include: respirație rapidă, irascibilitate și refuzul hranei/suge ineficient, plânset ascuțit sau excesiv (nu încetează chiar dacă este legănat copilul), rigiditate cu mișcări spaspodice sau stare de leșin și aparie, înfundarea fontanelei. Alte simptome la bebeluși: icter, temperatură a corpului mai mică decât în mod normal. Prin urmare, iată câteva modalități care te pot ajuta să o identifici cât mai timpuriu, urmărind simptomele.

simptome ale meningitei

Simptome ale meningitei la copil

1. Febră bruscă

Unul dintre simptomele meningitei este febra care apare brusc. Un copil începe să tremure și acuză că îi este frig în permanență, tremurând constant. Temperatura corporală crește rextrem de rapid și adesea devine o sarcină dificilă scăderea sa. Cu toate acestea, din cauza faptului că acest simptom este comun și altor boli, trebuie să acorzi atenție și altor factori care indică schimbări în starea de sănătate a copilului.
2. Durere de cap gravă
Durerile de cap cauzate de meningită nu sunt adesea doar puternice, ci pur și simplu insuportabile. Mai mult decât atât, durerea poate avea un impact asupra gâtului (coboară în această direcție), însă din cauza durerii de cap scindate, nu se acordă întotdeauna atenție. Fontanela înfundată reprezintă un simptom important de meningită în cazul nou-născuților.
3. Vedere dublă
Un copil afectat de meningită nu își poate concentra privirea, motiv pentru care vederea se dublează sau devine încețoșată.
4. Dureri de stomac, greață și vărsături
O persoană bolnavă de meningită își pierde apetitul; nu mai simt senzația de foame. Acest lucru se întâmplă parțial din cauza unei stări constante de greață care poate fi urmată de dureri de stomac și vărsături.
5. Sensibilitate la lumina puternică
Un alt semn de meningită este o teamă de lumina puternică deoarece cauzează udarea ochilor copilului și greață împreună cu durerea de cap care se agravează.
6. Rigiditatea mușchilor occipitali
Un copil cu meningită poate să se afle într-o poziție ușor de recunoscut: stă întins pe o parte cu capul aruncat spre spate și cu picioarele îndoite. Încercările de a-i îndrepta gâtul nu sunt de obicei de succes.
7. Inabilitatea de a îndoi picioarele
Chiar dacă reușești să îndoi capul copilului către piept, picioarele sale se îndoaie instantaneu din genunchi și este imposibil să le scoți din poziție. Acest fenomen este denumit semnul Brudzinski. În meningită, apare de asemenea și semnul Kernig, care presupune că nu pot fi extinse complet picioarele în condițiile în care corpul este ridicat la aproximativ 90 grade.

simptome ale meningitei
8. Iritație a pielii care nu dispare
Și iritațiile pielii sunt posibile în meningită (dacă sângele se scurge în țesutul de sub piele); pot debuta ca niște mici pete în orice parte din corp, pentru a se răspândi rapid și a semăna cu vânătăi recente. Cu ajutorul testului de mai jos este ușor să diferențiezi o iritație care nu are legătură cu meningita. Trebuie să iei un pahar transparent, să îl apeși ferm pe piele până devine palidă. Dacă petele devin palide împreună cu pielea, înseamnă că nu este vorba de meningită. Dacă iritația nu dispare, atunci trebuie să apelezi la ajutor medical de urgență. De subliniat că uneori iritația sau petele pot să se estompeze și apoi să reapară.

Pentru că meningita este o afecțiune extrem de periculoasă, dacă observi simptomele anterioare trebuie să suni imediat la salvare. Pe perioada tratamentului copilul are nevoie de odihnă, liniște și lumină difuză. Recomandarea specialiștilor este să nu refuzi internarea deoarece este posibil să tratezi meningita eficient doar în cadrul unei unități medicale specializate.

Citește și: Meningita la copii: cauze, simptome, tratament 

Surse: https://brightside.me; http://diyhealthacademy.com; www.healthnutnews.com; www.24hviralphotos.com

Vaccinurile și autoimunitatea, ce trebuie să știe părinții responsabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala
  10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala

  Nu doar copiii trebuie să fie bine pregătiți înainte de a începe școala, ci și părinții. Începând de la o atitudine relaxată și până la un management...

  5 concepte psihologice pe care toţi părinţii trebuie să le ştie şi să le înţeleagă
  5 concepte psihologice pe care toţi părinţii trebuie să le ştie şi să le înţeleagă

  Practicile de parenting de pe glob împart trei scopuri principale: se asigură de sănătatea și siguranța copiilor, pregătesc copiii pentru viața în calitate de adulți...

  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe
  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe

  Pe 26 noiembrie îl serbăm pe Sfântul Cuvios Stelian, cel îndrăgit de credincioși pentru iubirea sa față de copii.

  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta
  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta

  O fetiță de numai 2 ani se află în comă indusă din cauza unei răceli. Starea micuței s-a agravat și răceala s-a transformat în encefalită acută.

  Cele trei tipologii de atașament al copilului pe care toții părinții trebuie să le știe
  Cele trei tipologii de atașament al copilului pe care toții părinții trebuie să le știe

  Disponibilitatea mamei în primii ani de viață modelează traseul copilului; atașamentul puternic și sigur aduce cu sine putința de a te desprinde și a te bucura de lume. ...

  Bacalaureat 2019: Calendarul complet, subiectele care dau de furcă liceenilor și ce trebuie să știe părinții
  Bacalaureat 2019: Calendarul complet, subiectele care dau de furcă liceenilor și ce trebuie să știe părinții

  Examenul Național de Bacalaureat a început luna trecută, odată cu Sesiunea specială. În data de 3 iunie au început probele orale și de evaluare a competențelor...

  Luni, 5 martie, incepe simularea Evaluare Nationala pentru clasa a VIII-a. Ce trebuie sa stie toti parintii si elevii
  Luni, 5 martie, incepe simularea Evaluare Nationala pentru clasa a VIII-a. Ce trebuie sa stie toti parintii si elevii

  Ministerul Educatiei Nationale organizeaza, in perioada 5 - 7 martie 2018, la nivel national, simularea Evaluare Nationala pentru clasa a VIII-a (EN VIII). Sunt asteptati sa participe cei...

  © 2021 Qbebe