Un somn mai bun și mai odihnitor pentru copilul tău. 7 reguli și sfaturi de care să ții cont

Corina Naftanaila

Un somn mai bun și mai odihnitor pentru copilul tău este foarte important pentru starea lui generală de sănătate. Aerul pe care îl respiră în casă, atmosfera din dormitor și felul în care îl obișnuiești să adoarmă sunt factori esențiali care îi afectează calitatea somnului.

Prin urmare, este foarte important să știi cum poți să-i oferi cele mai bune condiții pentru a se odihni eficient. Iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont în acest sens:

1. Menține aerul curat în locuință

Potrivit studiilor, mulți dintre copii își petrec 90% din timp în spații închise, unde aerul poate fi de două până la cinci ori mai poluat decât cel de afară. Ei respiră și rețin mai multe substanțe nocive din aer decât adulții. Poluarea din aer îi afectează mult mai tare, pentru că sistemul lor respirator nu este suficient de bine dezvoltat.

Prin urmare este foarte important ca aerul din casă să fie curat. Folosește umidificatori de calitate, purificatori de aer, aerisește bine locuința, pentru ca somnul copilului tau sa fie mai bun si mai odihnitor. Aici găsești detalii. 

ora de culcare

2. Lumini de veghe în dormitorul lui

Muți copii percep perioada de somn, mai ales în timpul nopții, ca pe o despărțire de părinți. Și asta nu oricum, ci pe întuneric. Până la vârsta de trei ani, copilul poate fi neliniștit în momentul în care se vede singur în cameră, ceea ce poate fi un impediment pentru un somn bun. După această vârstă, însă, teama ar trebui să dispară.

Frica de întuneric ar trebui să nu mai fie prezentă după vârsta de cinci ani, dar la unii copii poate persista. Imaginația copiilor este debordantă și în acest caz, cei mici se văd atacați de monștri, au impresia că de sub pat ies creaturi care le vor face rău și că fiecare umbră este un posibil pericol.

Luminile de veghe îi vor ajuta pe copii să scape de teama de întuneric, pentru că vor simți că au controlul vizual asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cât despre frica de a fi abandonați, aceasta poate fi combătută dacă lași ușa dormitorului un pic întredeschisă, astfel încât să audă vocile cunoscute care îi dau siguranță.

3. Nu îl duce la culcare prea devreme

Dacă vrei ca micuțul tău să aibă un somn bun și liniștitor, nu îl duce la culcare dacă nu îi este somn. Motivul este unul foarte simplu. În timpul somnului, organismul copilului se reface după efortul depus peste zi. Procesul de refacere nu începe, însă, brusc. Mecanismele lui biologice trebuie să fie pregătite pentru perioada de odihnă.

Dacă-ți obligi copilul să doarmă când nu îi este somn, el nu va adormi. Va sta treaz, uneori ore întregi până să reușească să adoarmă. Gândește-te că în mintea lui va percepe statul în pat ca fiind o stare de veghe, nu un mod eficient ca să se odihnească.

4. Obișnuiește-l cu o rutină a somnului

Experții spun că pentru un somn bun copii au nevoie de o rutină. Cu alte cuvinte, încearcă să-ți culci copilul la aceeași oră în fiecare zi. Perioada de pregătire pentru somn este foarte importantă.

Înainte de a se culca, cei mici ar trebuie să aibă activități relaxante care să transmită creierului și corpului lor că este timpul pentru odihnă. Foarte important, este recomandat să existe constanță în această rutină. Este în regulă ca ora de culcare să fie depășită cu 30 de minute sau să lași copilul să mai doarmă o oră în plus, dar nu e indicat să faci asta frecvent.

5. Nu îl lăsa la televizor sau la calculator înainte de culcare

În timpul nopții, creierul produce, în mod natural, hormoni care îi ajută pe copii să aibă un somn bun și liniștitor. Dar ecranele televizoarelor sau ale computerelor pot să producă multă confuzie la nivelul creierului, motiv pentru care procesul de producere a hormonilor se oprește.

Așadar, nu îți lăsa copilul în fața televizorului înainte de a se culca. Învață-l că e timpul să închidă tableta și smartphone-ul. De asemenea, pentru un somn liniștitor, este recomandat ca în dormitorul lui să nu fie dispozitive electronice.

6. Obișnuiește-l să facă multă mișcare în timpul zilei

Este recomandat ca micuții să facă mișcare o oră pe zi. Și nu e vorba neapărat de exerciții fizice. Pot să alerge și să facă sport, dar și o plimbare în parc le este la fel de utilă. Cu cât vor sta mai mult în aer liber, cu atât va fi mai bine pentru ei.

7. Creează o atmosferă plăcută în dormitorul lui

Pentru un somn bun și odihnitor, copiii au nevoie, ca și adulții, de răcoare, întuneric și liniște. Asigură-te că micuțului tău nu îi este prea frig sau prea cald și că nu pătrunde în cameră lumină care să-l deranjeze, cum ar fi un felinar de pe stradă, un bec aprins pe balconul vecinului sau leduri prost poziționate. Dacă cel mic are o sensibilitate la zgomote, poți să rezolvi situația neplăcută cu ajutorului unui mic ventilator.

Acestea sunt câteva sfaturi și reguli de care ar trebui să ții cont, dacă vrei un somn bun pentru copilul tău. Este foarte important să se odihnească suficient, pentru că lipsa somnului are efecte grave pe termen lung. Nu uita că unul dintre cei mai importanți factori care afectează odihna celui mic este calitatea aerului. Aerisește bine locuința, creează-i o rutină a somnului și ajută-l să nu-i mai fie frică de întuneric.

În loc de concluzie, iată ce spun specialiștii despre câte ore ar trebui să doarmă copilul tău pe zi, în funcție de vârsta pe care o are:

● 0-3 luni - 10 ore și jumătate până la 18 ore pe zi, dar nu au un program fix. Pot dormi de la câteva minute, până la câteva ore odată;

● 4-11 luni - ar trebui să se obișnuiască să doarmă noaptea, între 9 și 12 ore. Pe parcursul zile, ar fi indicat să aibă câteva reprize de somn de la 30 de minute, până la 2 ore;

● 1-2 ani - copilul are nevoie de 11-14 ore de somn pe zi. Cea mai mare parte a timpului de somn ar trebui să fie noaptea, dar pot dormi și ziua puțin;

● 3-5 ani - 11-13 ore de somn pe noapte. Reprizele de somn din timpul zilei ar trebui să se rărească;

● 6-13 ani - copilul are nevoie de 9-11 de somn. La vârsta aceasta, apar temele pentru acasă și dispozitivele electronice. Prin urmare este important să existe un program de somn și o rutină înainte de culcare;

● adolescenții de 14 ani și mai mult - au nevoie de 8-10 ore de somn. În timpul pubertății, pot adormi greu, din cauza schimbărilor hormonale.


Sursa foto: Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 reguli esentiale pentru un parinte bun. Copilul iti va multumi cand va creste
  8 reguli esentiale pentru un parinte bun. Copilul iti va multumi cand va creste

  Relatia dintre parinti si copii aduce cele mai multe satisfactii unui om. Nici o experienta trecuta sau viitoare nu se compara cu aceea de a avea un copil, de a te implica in cresterea si...

  Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
  Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

  Se vorbește foarte mult despre rolul de mamă, însă câte lucruri sunt de spus despre rolul de tată? Citind articolul de mai jos, poți afla că sunt cel puțin 15! Ți-am...

  Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont
  Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont

  Dacă ai observat la copilul tău reacții emoționale puternice sau toleranță scăzută la frustrare, e posibil să ai un copil sensibil. Fiecare dintre noi avem nevoi diferite, iar...

  Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor
  Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor

  Atunci când nimic nu mai pare de ajutor, sunetele albe se pot dovedi soluția de care are nevoie bebelușul tău pentru un somn odihnitor. Află în continuare cum funcționează...

  Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
  Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

  Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume
  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume

  Îți mai aduci aminte de Neville Longbottom din filmele ”Harry Potter”? Ei bine, Matthew Lewis, actorul care îl interpretează pe celebrul personaj, nu mai arată...

  „Primele lecții de parenting încep cu un somn bun”- Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copilului
  „Primele lecții de parenting încep cu un somn bun”- Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copilului

  Bun venit bebe iubit, adio somn liniștit pentru părinți? Pentru familiile tinere, cu bebeluși de doar câteva luni sau chiar nou-născuți, somnul se regăsește cu siguranță...

  Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
  Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

  Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

  © 2022 Qbebe