Moduri neștiute prin care stresul în trafic ne afectează viața

Irina Olteanu - Redactor Senior

Timpul petrecut în trafic de acasă la locul de muncă este un aspect neglijat, cu toate că face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Se estimează că între 4 - 10% din timpul unei zile îl petrecem pe drum sau la volan, însă cum ne influenţează timpul petrecut în trafic viaţa şi starea de bine şi ce putem face pentru a folosi această rutină de zi cu zi, în beneficiul nostru?

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei psiholog Monica Enescu Tel: 0756 534 312, E-mail: psih.monica.enescu@gmail.com www.facebook.com/psi.monica.enescu :

Cum ne afectează stresul în trafic?

"Siguranţa
Cele mai cunoscute consecinţe ale stresului în trafic sunt frustrarea crescută şi agresivitatea la volan. Se cunoaşte faptul că blocajele în trafic, aşteptarea şi timpul îndelungat petrecut între locul de muncă şi casă, afectează comportamentul conducătorilor auto şi creşte agresivitatea la volan, condusul imprudent, neatenţia, impulsivitatea, lucru ce poate conduce la altercaţii cu ceilalţi conducători auto, amenzi pentru depăşirea vitezei şi în cazuri grave, risc crescut de accidente. Dar siguranţa în trafic este doar una dintre consecinţele stresului în trafic şi nu singurul mod în care ne afectează calitatea vieţii.

Calitatea vieţii
Se ştie că micile evenimente stresante din timpul unei zile au un efect cumulat care, dacă nu este contracarat, se poate transforma în stres cronic. Şi nu doar traficul este o sursă de stres, ci şi problemele de la locul de muncă, micile conflicte cu alţii, problemele în relaţia de cuplu şi responsabilităţile ce ţin de familie şi creşterea celor mici. Pe termen lung, acumularea stresului din fiecare zi conduce la proastă dispoziţie, stare de bine scăzută şi o percepţie a stresului ridicată, lucruri care scad satisfacţia în toate domeniile vieţii.

Sănătatea

Stresul acut dar mai ales stresul cronic îşi pune amprenta asupra sănătăţii noastre. Studiile efectuate până acum arată că stresul în trafic este strâns legat de probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea şi problemele cardiovasculare, obezitatea şi oboseala cronică. Un timp mai lung petrecut de acasă spre locul de muncă presupune mai puţine ore de somn şi calitate scăzută a somnului, care de asemenea afectează sănătatea, în timp ce condusul îndelungat amplifică stilul de viaţă sedentar şi problemele aduse de lipsa mişcării şi a exerciţiului fizic.

stresul in trafic ne afecteaza viata

Sănătatea mentală

O altă consecinţă a stresului la volan este influenţa nocivă asupra sănătăţii psihice. Aşteptările şi dorinţele conducătorilor de a ajunge mai repede la destinaţie sunt întâmpinate de blocaje în trafic, obstacole, reducerea frecventă a vitezei, toate acestea crescând frustrarea la volan, iritabilitatea şi anxietatea. Starea emoţională negativă persistentă afectează nivelul de fericire şi creşte riscul apariţiei stărilor depresive, în timp ce grija de a nu întârzia la întâlniri importante, de a ajunge la timp la locul de muncă, creşte anxietatea şi menţine corpul într-o stare de stres fiziologic.

Performanţa la locul de muncă

Însă, aşa cum arată unele cercetări, nu doar sănătatea ne este afectată de stresul la volan, ci şi performanţa noastră la locul de muncă. Timpul petrecut în trafic şi blocajele conduc la întârzieri la locul de muncă. Toleranţa scăzută la frustrare ca urmare a neplăcerilor din trafic ne poate face să luăm decizii impulsiv, să gândim mai puţin înainte de a face ceva şi să fim mai nemulţumiţi la serviciu. Studiile realizate asupra efectelor stresului în plan profesional au arătat o legătură semnificativă între stresul la volan şi scăderea motivaţiei, precum şi a persistenţei în efectuarea sarcinilor, ceea ce ne arată că cu cât ne stresăm mai mult la volan, cu atât randamentul nostru scade. Nu în ultimul rând, conducătorii mai stresaţi au declarat mai multe absenţe la locul de muncă, datorate problemelor de sănătate, într-un an.

Viaţa de familie

Neplăcerile în trafic lasă urme care ne pot influenţa starea emoţională pe tot parcursul zilei. Un eveniment negativ sau simple motive de iritare afectează felul în care interpretăm evenimentele ulterioare, astfel dacă ceva a fost perceput ca fiind negativ şi ceea ce urmează după tine să fie perceput în acelaşi fel. Este necesar să ţinem seama de acest efect atunci când ajungem acasă de la serviciu, pentru că stresul din timpul unei zile se răsfrânge negativ asupra familiei, a relaţiei cu partenerul şi cu copiii. În plus, dacă în trafic nu avem posibilitatea de cele mai multe ori să reacţionăm atunci când suntem tensionaţi sau provocaţi, asta nu înseamnă că efectele psihologice dispar, ci de multe ori reacţia este doar amânată, blocată pe moment de circumstanţe, putând fi reactivată ulterior de situaţii similare care ne produc frustrare, iritare, nemulţumire, îngrijorare sau stres.

Timpul liber
Nu în ultimul rând, timpul petrecut pe drum sau blocaţi în trafic înseamnă timp scăzut pentru alte activităţi mai importante sau plăcute. Înseamnă mai puţin timp petrecut cu familia şi având grijă de cei mici, mai puţine activităţi de relaxare care ne-ar ajuta să combatem stresul de zi cu zi, mai puţin timp pentru alte relaţii importante, cu prieteni, familie şi cunoscuţi. Viaţa familială şi socială are de suferit de pe urma timpului îndelungat petrecut în afara casei, două surse majore în caliatea vieţii şi fericirea resimţită. În plus, activităţi plăcute şi relaxante cum ar fi plimbările, lectura, sportul, jocurile, devin din ce în ce mai rare într-un program încărcat şi tot mai stresant.

Cum spunem pa! stresului în trafic şi să transformăm rutina în beneficiul nostru?

Muzica - Schimbă-ţi starea!

Muzica este o modalitate plăcută prin care pot fi reduse stresul, agresivitatea, agitaţia şi stimularea fiziologică, datorită distragerii atenţiei de la stimulii neplăcuţi, după cum arată studiile. De asemenea, ea ajută la reducerea comportamentelor negative prin faptul că induce relaxarea. Astfel, o metodă prin care poţi reduce stresul la volan este să asculţi muzică, şi nu oricare, ci cea care îţi place şi care te pune într-o stare de bună dispoziţie. Asta deoarece, aşa cum rezultă din cercetări, persoanele care au ascultat muzica preferată în timp ce se aflau în trafic, au raportat mai puţină frustrare şi agresivitate la volan, comparativ cu cei care nu ascultau nimic în timp de conduceau.

stresul in trafic ne afecteaza viata

Carpe diem - Schimbă perspectiva!

Să fim sinceri, drumul de la serviciu către casă poate fi distanţa dintre un loc în care ai responsabilităţi şi un alt loc în care ai alte responsabilităţi. Timpul petrecut între cele două este un moment în care eşti doar tu cu tine şi nu trebuie să faci mai multe activităţi în acelaşi timp sau să răspunzi solicitărilor venite de la şefi, colegi, partener, copii. Timpul petrecut pe drum este cel mai des perceput ca fiind o pierdere de vreme, iar studiile arată că cei care privesc acest timp la volan ca pe o povară, sunt mai stresaţi decât cei care găsesc utilitate şi care privesc acest timp dintr-o perspectivă pozitivă. Cu alte cuvinte, semnificaţia pe care noi o atribuim acestui timp petrecut pe drum, poate face diferenţa între a fi stresaţi, pentru că nu facem ceva productiv, sau a fi relaxaţi, pentru că avem un timp în care să ne pregătim pentru restul zilei.

Evită aglomeraţia - Foloseşte tehnologia!

Dacă dorim să ajungem mai repede la serviciu sau acasă, o idee bună ar fi să preîntâmpinăm eventualele blocaje din trafic, să le ocolim alegând o rută alternativă. Există în prezent site-uri dar şi aplicaţii care monitorizează traficul şi te anunţă care este ruta cea mai liberă, permiţându-ţi să alegi calea pe care vei avea mai puţin de aşteptat, evitând totodată să te frustrezi inutil în trafic. De asemenea, chiar dacă vei alege o rută alternativă ceva mai lungă către casă, există beneficii dacă aceasta este una mai bogată în vegetaţie. Un studiu efectuat pe agresivitatea şi stresul la volan, arată ca peisajele naturale şi vegetaţia de pe o autostradă, au scăzut stresul şi frustrarea participanţilor în trafic, comparativ cu cei care întâlneau pe drum peisaje artificiale, fără vegetaţie.

Scade aşteptările - Controlează ceea ce poţi controla!

Printre factorii care conduc la frustrare, iritabilitate şi stres la volan intră predictibilitatea rutei, obstacolele întâlnite pe drum, controlul asupra situaţiei şi aşteptările conducătorilor auto. O rută predictibilă este un drum pe care nu vom întâlni surprize neplăcute cum ar fi ambuteiaje, accidente, lucrări etc. Un lucru pe care sigur îl putem controla însă sunt aşteptările noastre. Cu cât avem aşteptări mai mari şi mai rigide de a ajunge într-un anumit timp, fără a ne lua marje de eroare şi a ne gândi la ce ar putea apărea pe drum care să ne încetinească, cu atât frustrarea noastră va creşte şi la fel şi impulsivitatea la volan, furia şi neatenţia. Pentru a evita aceste consecinţe negative putem stabili dinainte o rută mai sigură şi mai predictibilă, plecând mai devreme dacă ne grăbim să ajungem undeva şi rămânând flexibili la ceea ce vom întâmpina pe drum, deoarece ştim că ne putem controla pe noi dar nu și pe ceilalţi.

Planifică - Minimizează timpul "pierdut"!

Pentru foarte mulţi dintre noi timpul petrecut în trafic este un timp "pierdut", în care nu putem face nici ce ne dorim, nici ceea ce avem de făcut ca responsabilităţi. Cum să nu te frustreze faptul că petreci o oră - două în fiecare zi făcând "nimic"? În timpul acesta ai putea face o grămadă de lucruri, ai putea rezolva nişte treburi casnice sau ai petrece timp de calitate cu copiii. Totuşi, dacă eşti nevoit să stai în trafic şi să aştepţi, poţi folosi acest timp în mod productiv, planificându-ţi activităţile pe care le ai de făcut când ajungi la muncă sau acasă. Practic, acesta este un timp în care te poţi pregăti mental, îţi poţi organiza activitatea şi, organizându-te, poţi câştiga timp. Eviţi astfel momentele de confuzie, aşteptare, indecizie, deoarece creierul a înregistrat deja ce are de făcut şi care sunt priorităţile acelei zile. Nu în ultimul rând, timpul la volan nu va fi un timp pierdut, ci un timp câştigat.

Relaxează-te - Lasă stresul la uşă!
Oricât de mult am evita stresul, nu îl putem evita complet şi de fiecare dată. Stresul în trafic poate să apară ca urmare a lucrurilor pe care nu le putem controla şi asta este firesc. Este important însă ca atunci când ajungem acasă să putem lăsa acest stres la uşă şi să nu îl luăm cu noi în casă şi în familia noastră. Pentru acest lucru putem apela la scurte ritualuri destresante înainte de a ne implica în alte activităţi, ca o trecere între ziua petrecută la muncă şi cea petrecută acasă cu familia. Fie că facem un duş înainte de a ne continua activităţile, că punem o melodie pe care să dansăm şi să scăpăm de tensiunea acumulată, că facem 30 de minute de exerciţii fizice care să ne dea o stare de bine sau că facem o scurtă plimbare prin parc, un astfel de ritual ne permite să ne deconectăm de la stresul de peste zi şi să fim mai calmi şi mai îngăduitori cu cei dragi nouă."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 Nu poți înțelege de ce calitatea vieții, sănătatea, performanța de la locul de muncă, viața de familie și timpul liber nu mai sunt ca odinioară? Află că de vină poate fi chiar stresul în trafic. Gașca de Haioși de la Petrom îți propune să pui în practică dictonul carpe diem. Te va ajuta să îți schimbi perspectiva asupra vieți. Colecționează membrii Găștii de Haioși pentru a te relaxa pe deplin pe durata unor călătorii care îți pun nervii la încercare.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul colector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.  

Mulțumim doamnei Monica Enescu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină
  5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

  Pentru copii este mai dificil să treacă peste singurătate, avertizează psihologii, în condiţiile în care le este mai greu decât adulţilor să-şi exprime...

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
  5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

  La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi
  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi

  Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de la noi a decedat astăzi, la vârsta de 87 de ani. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla detalii despre Draga Olteanu...

  6 moduri prin care să-ți schimbi programul de somn astfel încât să duci o viață mai sănătoasă
  6 moduri prin care să-ți schimbi programul de somn astfel încât să duci o viață mai sănătoasă

  Printre măsurile pe care le poți lua pentru a te bucura de o sănătate cât mai bună este să nu neglijezi nicicând nevoia organismului de a avea parte de un somn de calitate....

  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor
  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor

  Chiar dacă ne dorim tot ce este mai bun pentru copilul nostru, nu de puține ori se poate întâmpla să facem demersuri care îi pot face mai mult rău decât bine....

  Cum afectează stresul fiecare zodie
  Cum afectează stresul fiecare zodie

  Oricare dintre noi se confruntă la un moment dat cu stresul, fie că este vorba despre viața personală, fie că este vorba despre cea profesională. Întrucât avem...

  © 2023 Qbebe