Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne albă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Categoria de carne albă include nu doar carnea de pui, ci și cea ce curcan și de rață Mare atenție însă, că există părți ale cărnii de curcan sau de rață care sunt cataloghate drept carne albă, precum pieptul și alte părți considerate carne roșie, precum pulpele inferioare. de la noi vei afla ce informații trebuie să cunoști despre fiecare sortiment de carne albă în parte, precum și sfaturi esențiale pentru a te bucura de o alimentație sănătoasă.

Prepararea corectă a cărnii de pui

Carnea de pui este o opțiune des întâlnită pentru persoanele care țin la un stil de viață sănătos. Conține fier, potasiu și vitamina A și o cantitate de grăsime mai mică decât alte sortimente de carne. De asemenea, este o carne ușor digerabilă, care menține senzația de sațietate și conține până la 25 de grame de proteine per porția de 85 de grame, conform Departamentului de Agricultură SUA. Este avantajoasă cu privire la preparare deoarece îți oferă o paletă largă de opțiuni - poate fi prăjit, copt, dar cel mai adesea este preferat gătit la cuptor, fără piele. Poate fi servit în modalități multiple, începând de la prăjit, la copt și la fiert, cum este cazul supei sau ciorbei. Din motive ce țin de sănătate, este indicat să eviți produsele procesate pe bază de pui a căror etichetă enumeră conservanți, coloranți și alte ingrediente sintetice.

Atunci când îl gătești reține faptul că acest tip de carne vine însoțit cu un risc crescut de salmonella. Majoritatea persoanelor îl spală înainte, dar sunt păreri care susțin că astfel nu faci decât să răspândești bacteriile în loc să le previi. După ce l-ai gătit este bine să cureți suprafețele de lucru cu o soluție pe bază de oțet de mere și nu clor. 

În cazul în care îl prepari la cuptor, reține că necesită o temperatură de gătire de 160 de grade pentru a fi considerat făcut; peste acest prag este posibil să devină uscată. Pentru a evita gătirea excesivă apelează la un termometru cu afișaj digital pentru a măsura temperatura internă a cărnii. Odată ce ajunge la 150 de grade, scoate-l din cuptor și lasă-l să se odihnească (să stea departe de o sursă de căldură) timp de câteva minute. Temperatura va mai crește cu încă 10 grade până când o tai și o servești. 

La fel cum se întâmplă și în cazul cărnii de porc, puiul conține un nivel excesiv de acizi grași omega-6. Dacă acest aspect este unul problematic depinde și de calitatea alimentației tale în ansamblu. Pe lângă salmonella, este posibilă în cazul puiului contaminarea cu tulpini bacteriene de E.coli, prin urmare respectă cu rigurozitate regulile de igienă atunci când atingi carnea crudă.

Pulpa de Pui Fiert-Afumată de la BUNO - Carne Pur Gust respectă o rețetă tradițional românească, cu fum natural de fag. Carnea provine de la pui crescuți la sol. La fel ca la toate celelalte produse BUNO, toate naturale, și la acesta au fost folosite doar condimente naturale, un mix special, pentru a obține un gust delicios.

carnea alba

Prepararea corectă a cărnii de curcan

Carnea de curcan are o aromă aparte, mai profundă, dar este mai uscată decât puiul; conține puțină grăsime și se micșorează mai puțin prin comparație cu puiul sau vita când este gătită, prin urmare îți conferă o senzație crescută de sațietate. De asemenea, în compoziția sa se găsesc o mulțime de minerale precum fier, zinc, fosfor, potasiu și toate vitaminele din grupul B. Deși cea mai des întâlnită modalitate de preparare este la cuptor, poți găsi carnea de curcan în comerț sub diverse forme, procesate sau neprocesate.

La fel ca și carnea de pui, și aceasta este predispusă unor microorganisme patogene alimentare. Curcanul se usucă mai rapid ca urmare a conținutului redus de grăsime și ridicat de proteine. Folosește termometrul digital de care am menționat anterior pentru a te asigura că ajunge la temperatura de 145-150 de grade. Odată atins acest prag, îndepărtează carnea de sursa de căldură.

Trebuie să încerci și Pastrama din piept de curcan copt-afumată de la BUNO - Carne Pur Gust. Carnea provine de la curcani crescuți la sol și hrăniți cât mai natural. În afară de carne produsul conține numai condimente naturale, alese cu grijă de echipa de producție, condusă de un tehnolog cu 30 de ani de experiență. Produsele de la BUNO - Carne Pur Gust se diferențiază prin faptul că sunt ambalate în skin pack/vid astfel încât acțiunea aerobă este limitată și termenul de valabilitate este îmbunătățit, fără a fi necesară adăugarea de substanțe sintetice. 

carnea alba

Sfaturi generale pentru a găti carnea albă

Cunoști cu siguranță sfatul că o carne albă fără piele este de ajutor pentru a reduce cantitatea de grăsime; dacă ajungi însă să îl servești prăjit nu te mai bucuri însă de niciun beneficiu. Taie întotdeauna grăsimea în plus pe care o observi; chiar și bucățile de carne slabă pot să conțină puțină grăsime, iar un cuțit bine ascuțit o va îndepărta cu ușurință. Dacă gătești la cuptor, așază carnea în așa fel încât să permiți scurgerea grăsimii pe durata preparării. 

Atunci când gătești carnea prin frigere, optează pentru bucăți cu puțin mai multă grăsime pentru a-și păstra frăgezimea. De asemenea, dacă carnea este gătită fără piele pentru a rămâne zemoasă necesită un mediu umed și acoperit, în timp ce carnea cu piele poate fi pregătită și descoperită. Pentru coacere ajută o marinare prealabilă a cărnii, precum și o răsucire constantă ca să te asiguri de o gătire uniformă. Dacă folosești o tigaie, asigură-te că folosești un ulei sănătos, cu grăsimi nesaturate, precum cel de măsline, de rapiță, de floarea soarelui. Nu în ultimul rând, pentru carnea preparată prin fierbere este bine să folosești bucăți fără grăsime sau să o prefierbi și să scurgi zeama cu grăsimea înainte de a adăuga alte ingrediente.

Încearcă să apelezi la tehnici de gătire care nu conduc la un număr crescut de calorii, precum coacere, gătire la cuptor sau frigere, evită însă prăjirea. Caută rețete sănătoase care conferă savoare preparatelor fără a adăuga grăsime și calorii; de exemplu, folosește plante aromatice sau semințe de susan pentru a garnisi puiul. Dacă vrei să prepari o garnitură interesantă și te-ai plictisit de clasicul piureu sau de orez, poți combina semințe de floarea soarelui, migdale și nuci, toate fiind surse de vitamina E și nutrimente. 

logo buno carne

 

Surse: www.everydayhealth.com; www.nutritionadvance.com; https://dailyburn.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

  Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți
  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți

  Bebelușul tău are colici? În primele luni de viață, bebelușul, al cărui sistem digestiv este în formare, se poate confrunta cu diferite probleme digestive, printre care și...

  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti
  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

  Analizele medicale la copii sunt realizate in special cand situatia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boala asociata al carei tratament este indicat in functie...

  Noapte albă pentru Gabriela Cristea. Ambele fetițe ale ei sunt bolnave
  Noapte albă pentru Gabriela Cristea. Ambele fetițe ale ei sunt bolnave

  Pe cât de frumoasă este viață de părinte, pe atât de plină de provocări și responsabilități! Noaptea trecută Gabriela Cristea a experimentat, de curând, partea...

  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur
  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur

  Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7...

  Citește asta înainte să cumperi carne de miel
  Citește asta înainte să cumperi carne de miel

  Asociația Pro Consumatori, singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura...

  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă
  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă

  Ficatul de pasăre este unul dintre alimentele cele mai nutritive pentru bebeluși. Acesta poate fi introdus în alimentația bebelușului, în schema de diversificare,...

  De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
  De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

  Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de puțini bărbați vegetarieni? Ei bine, un studiu recent dezvăluie motivul: bărbații au tendința să consume mai multe carne...

  © 2022 Qbebe