Prepararea corectă a cărnii de pui
Carnea de pui este o opțiune des întâlnită pentru persoanele care țin la un stil de viață sănătos. Conține fier, potasiu și vitamina A și o cantitate de grăsime mai mică decât alte sortimente de carne. De asemenea, este o carne ușor digerabilă, care menține senzația de sațietate și conține până la 25 de grame de proteine per porția de 85 de grame, conform Departamentului de Agricultură SUA. Este avantajoasă cu privire la preparare deoarece îți oferă o paletă largă de opțiuni - poate fi prăjit, copt, dar cel mai adesea este preferat gătit la cuptor, fără piele. Poate fi servit în modalități multiple, începând de la prăjit, la copt și la fiert, cum este cazul supei sau ciorbei. Din motive ce țin de sănătate, este indicat să eviți produsele procesate pe bază de pui a căror etichetă enumeră conservanți, coloranți și alte ingrediente sintetice.
Atunci când îl gătești reține faptul că acest tip de carne vine însoțit cu un risc crescut de salmonella. Majoritatea persoanelor îl spală înainte, dar sunt păreri care susțin că astfel nu faci decât să răspândești bacteriile în loc să le previi. După ce l-ai gătit este bine să cureți suprafețele de lucru cu o soluție pe bază de oțet de mere și nu clor.
În cazul în care îl prepari la cuptor, reține că necesită o temperatură de gătire de 160 de grade pentru a fi considerat făcut; peste acest prag este posibil să devină uscată. Pentru a evita gătirea excesivă apelează la un termometru cu afișaj digital pentru a măsura temperatura internă a cărnii. Odată ce ajunge la 150 de grade, scoate-l din cuptor și lasă-l să se odihnească (să stea departe de o sursă de căldură) timp de câteva minute. Temperatura va mai crește cu încă 10 grade până când o tai și o servești.
La fel cum se întâmplă și în cazul cărnii de porc, puiul conține un nivel excesiv de acizi grași omega-6. Dacă acest aspect este unul problematic depinde și de calitatea alimentației tale în ansamblu. Pe lângă salmonella, este posibilă în cazul puiului contaminarea cu tulpini bacteriene de E.coli, prin urmare respectă cu rigurozitate regulile de igienă atunci când atingi carnea crudă.
Pulpa de Pui Fiert-Afumată de la BUNO - Carne Pur Gust respectă o rețetă tradițional românească, cu fum natural de fag. Carnea provine de la pui crescuți la sol. La fel ca la toate celelalte produse BUNO, toate naturale, și la acesta au fost folosite doar condimente naturale, un mix special, pentru a obține un gust delicios.
Prepararea corectă a cărnii de curcan
Carnea de curcan are o aromă aparte, mai profundă, dar este mai uscată decât puiul; conține puțină grăsime și se micșorează mai puțin prin comparație cu puiul sau vita când este gătită, prin urmare îți conferă o senzație crescută de sațietate. De asemenea, în compoziția sa se găsesc o mulțime de minerale precum fier, zinc, fosfor, potasiu și toate vitaminele din grupul B. Deși cea mai des întâlnită modalitate de preparare este la cuptor, poți găsi carnea de curcan în comerț sub diverse forme, procesate sau neprocesate.
La fel ca și carnea de pui, și aceasta este predispusă unor microorganisme patogene alimentare. Curcanul se usucă mai rapid ca urmare a conținutului redus de grăsime și ridicat de proteine. Folosește termometrul digital de care am menționat anterior pentru a te asigura că ajunge la temperatura de 145-150 de grade. Odată atins acest prag, îndepărtează carnea de sursa de căldură.
Trebuie să încerci și Pastrama din piept de curcan copt-afumată de la BUNO - Carne Pur Gust. Carnea provine de la curcani crescuți la sol și hrăniți cât mai natural. În afară de carne produsul conține numai condimente naturale, alese cu grijă de echipa de producție, condusă de un tehnolog cu 30 de ani de experiență. Produsele de la BUNO - Carne Pur Gust se diferențiază prin faptul că sunt ambalate în skin pack/vid astfel încât acțiunea aerobă este limitată și termenul de valabilitate este îmbunătățit, fără a fi necesară adăugarea de substanțe sintetice.
Sfaturi generale pentru a găti carnea albă
Cunoști cu siguranță sfatul că o carne albă fără piele este de ajutor pentru a reduce cantitatea de grăsime; dacă ajungi însă să îl servești prăjit nu te mai bucuri însă de niciun beneficiu. Taie întotdeauna grăsimea în plus pe care o observi; chiar și bucățile de carne slabă pot să conțină puțină grăsime, iar un cuțit bine ascuțit o va îndepărta cu ușurință. Dacă gătești la cuptor, așază carnea în așa fel încât să permiți scurgerea grăsimii pe durata preparării.
Atunci când gătești carnea prin frigere, optează pentru bucăți cu puțin mai multă grăsime pentru a-și păstra frăgezimea. De asemenea, dacă carnea este gătită fără piele pentru a rămâne zemoasă necesită un mediu umed și acoperit, în timp ce carnea cu piele poate fi pregătită și descoperită. Pentru coacere ajută o marinare prealabilă a cărnii, precum și o răsucire constantă ca să te asiguri de o gătire uniformă. Dacă folosești o tigaie, asigură-te că folosești un ulei sănătos, cu grăsimi nesaturate, precum cel de măsline, de rapiță, de floarea soarelui. Nu în ultimul rând, pentru carnea preparată prin fierbere este bine să folosești bucăți fără grăsime sau să o prefierbi și să scurgi zeama cu grăsimea înainte de a adăuga alte ingrediente.
Încearcă să apelezi la tehnici de gătire care nu conduc la un număr crescut de calorii, precum coacere, gătire la cuptor sau frigere, evită însă prăjirea. Caută rețete sănătoase care conferă savoare preparatelor fără a adăuga grăsime și calorii; de exemplu, folosește plante aromatice sau semințe de susan pentru a garnisi puiul. Dacă vrei să prepari o garnitură interesantă și te-ai plictisit de clasicul piureu sau de orez, poți combina semințe de floarea soarelui, migdale și nuci, toate fiind surse de vitamina E și nutrimente.
Surse: www.everydayhealth.com; www.nutritionadvance.com; https://dailyburn.com
