X

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Qbebe.ro

Acest site utilizează cookie-uri. Acceptând cookie-urile, veți putea naviga în cele mai bune condiții.

Accept Politica de Cookie

Cele mai comune greșeli în gătit, pe care toți le facem

de Alina Nedelcu

Deși ne dorim să-i răsfățăm pe cei dragi cu cele mai alese preparate, se poate întâmpla, ca, în urma unor greșeli la gătit, să ratăm parțial sau chiar total preparatele noastre. Iată doar câteva dintre cele mai frecvente astfel de greșeli, pe care le putem evita însă mai ușor decât ne închipuim.

Folosești ingrediente care nu sunt de înaltă calitate

Este una dintre cele mai comune greșeli pe care le facem la gătit și care, din păcate, va afecta calitatea preparatelor noastre.
Dacă nu vrem să avem mâncăruri mediocre sau chiar ratate total, este important să ne alegem cu grijă ingredientele. Desigur, vom face așa când ne permitem, dar chiar și când ni se pare că acestea sunt prea scumpe, este important să reținem că vom fi mai mult în pierdere dacă mâncarea preparată nu va putea fi consumată sau va primi numai critici.

Nu citești întreaga rețetă înainte să te apuci de gătit

Este una dintre cele mai cunoscute greșeli în materie de gătit, pe care o facem uneori fără să ne dăm seama.
Specialiștii ne sfătuiesc, pentru a ne asigura că preparatul respectiv ne va ieși așa cum trebuie, să citim o rețetă de la cap la coadă. Numai așa vom afla detalii prețioase și momente-cheie, ce ne vor ajuta să obținem ceea ce trebuie.

 Femeie ce se uita la o reteta pe tableta

Nu gustăm mâncarea pe măsură ce o pregătim

Deși intenționăm să preparăm ceva deosebit și avem și resursele necesare, experții ne sfătuiesc să nu omitem nicicând să gustăm mâncarea în timp ce gătim.
În caz contrar, există riscul ca aromele și texturile unui preparat ce se vrea excepțional să ajungă în combinații nepotrivite și neapetisante.

Fierbi la foc mare în loc să lași să fiarbă încet

Și aceasta este una dintre cele mai comune greșeli la gătit.
În condițiile în care fierberea la foc mare presupune să se formeze bule în continuu, iar fierberea la foc mic presupune formarea bulelor la o secundă sau două, atunci nerespectarea acestor aspecte te poate costa calitatea unui fel de mâncare.

Faci înlocuiri neinspirate când trebuie să coci un preparat

Dacă te joci cu ingredientele când vine vorba de schimbarea aromelor de exemplu, rezultatele pot fi pozitive.
Dar să înlocuiești ingredientele când vine vorba de copt, ne sfătuiesc experții, poate fi o mare greșeală, compromițându-ți întreaga rețetă.

Supraîncălzești untul

De fapt, corect este să lași untul să se topească încet. Ideal este să-l lași să se topească la temperatura camerei timp de 30-45 de minute pentru a avea consistența ideală.
Untul prea moale nu se va amesteca bine cu zahărul, iar prăjiturile sau fursecurile pot avea o consistență prea densă.
Dacă îți este teamă că untul nu se va topi suficient de repede la temperatura camerei, încearcă să-l tai în bucățele cât să încapă într-o linguriță.

Citește și: Unt VS.Margarina. Afla ce este recomandat pentru copilul tau si de ce

Supraîncălzești laptele cu conținut redus de grăsime

În cazul în care vei face așa, laptele se va tăia. În schimb, dacă îl vei fierbe la foc mic, acesta își va păstra calitățile.
Este recomandabil ca, pentru laptele cu conținut redus de grăsime, să folosești un termometru sau să-l fierbi la foc mediu sau mic. Iar dacă se întâmplă ca și așa să se taie, adaugă puțină făină sau amidon și lasă-l să fiarbă din nou.

Nu bați bine albușurile

Pentru a încerca să eviți o asemenea greșeală, procedează în felul următor:
• Separă cu grijă albușurile de gălbenușuri, lăsând albușurile să ți se scurgă printre degete.
• Lasă albușurile să stea puțin la temparatura camerei.
• Bate albușurile manual sau la mixer, până când vei obține un amestec voluminos, lucios și cremos.

Întorci prea repede mâncarea în timpul gătitului

Să ai răbdare să „lași mâncarea în pace" nu este ușor, dar este important ca, în unele situații, să lași mâncarea să fie gătită mai lent, pentru un anumit interval.
Când vei întoarce prea des anumite preparate, acestea nu se vor pătrunde așa cum trebuie, își vor deteriora aspectul și nu vor mai avea gustul așteptat.

Nu lași tigaia să se încingă suficient

Trebuie să știi că pentru a sota corect legumele sau pentru a crea o crustă reușită pentru carne sau pește, este necesar ca tigaia în care le vei găti să fie suficient încălzită. În caz contrar, acestea se pot lipi de tigaie și le poți compromite.

Carne in tigaie

Citește și: Gateste la WOK, o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile in tigaie  

Feliezi carnea în alt sens decât urmând fibra ei

Pentru a obține felii de carne fragede și cu un aspect frumos, este esențial să tai bucățile în direcția fibrei. Când nu vei proceda astfel, poți să ai în fața ta niște bucăți de carne cu o consistență ca de gumă, ce nu arată nici bine.

Nu lași carnea să se „odihnească" deloc după gătire

Planifică-ți timpul astfel încât să-ți lași întotdeauna un răgaz în care carnea să se „odihnească" după preparare. Acest interval le va permite sucurilor să „migreze" pe toată suprafața cărnii, iar aceasta să fie mai fragedă și mai aromată.
În schimb, când nu vei urma acest sfat, vei face o greșeală, din care va rezulta o carne mai uscată, mai fadă și cu o consistență „gumată".

Fierbi prea mult legumele, chiar și după ce acestea au consistența dorită

Și aceasta este o greșeală la gătit frecventă, din care poate rezulta, în loc de legume cu o consistență fermă și frumos colorate, un fel de „fiertură".
Ține cont de următorul aspect: legumele gen fasolea verde, sparanghelul sau broccoli nu trebuie lăsate să fiarbă mai mult de șapte minute. După aceea le vei răsturna într-un recipient cu apă mai rece, evitând astfel să-și schimbe radical consistența.

Femeie ingrijorata in bucatarie

Orezul are o consistență gumată

Poți evita o asemenea greșeală dacă vei adaugă puțin mai multă apă la fierbere. Pur și simplu lasă orezul la fiert și după aceea strecoară.
Respectând această instrucțiune vei evita ca boabele de orez să se lipească prea mult între ele, în condițiile în care vor absorbi mai bine apa.

Piureul de cartofi are o consistență lipicioasă

Cartofii ce nu au fost lăsați suficient la fiert, care nu fost strecurați bine sau care au fost prea mult lăsați să fiarbă, se pot transforma într-un piure mai degrabă lipicios.
De vină pentru acest fenomen este amidonul care, în momentul în care cartofii nu au fost gătiți corect, nu se eliberează în cantitatea corectă. De aceea putem observa că al nostru piure nu are consistența și aspectul dorite.

Supa/ciorba ta are o consistență uleioasă

Această situație este frecventă în cazul supei/ciorbei pe bază de carne. În condițiile în care grăsimea din carne se va elibera pe măsură ce ingredientele fierb, este esențial ca aceasta să fie îndepărtată periodic.
Chiar dacă am sta cu un polonic sau cu un prosop de hârtie pe lângă supa/ciorba noastră, experții ne spun că nu este suficient. Mult mai bine este ca, pe parcurs ce supa/ciorba fierbe, din când în când să luăm cratița de pe foc (cam la 15 minute) și să îndepărtăm grăsimea din colțul cel mai îndepărtat de flacără. În condițiile în care grăsimea și impuritățile se adună în punctul cel mai răcoros, este important să începem de acolo.
De asemenea, este important să fierbem supele/ciorbele la foc mic. Fierberea la foc mare va accelera răspândirea grăsimilor și, implicit, va contribui la apariția unui aspect dezagreabil.

Salata nu arată deloc bine

Una dintre condițiile de bază pentru a nu fi în această situație la gătit este să nu pui dressing peste salată decât în momentul în care vrei să o servești. Este una dintre cele mai comune greșeli la gătit să pui sosul dinainte de momentul servirii, în condițiile în care acesta va pătrunde în legume și le va face să arate moi și să nu mai aibă culorile agreabile.
În plus, ai mare grijă cum speli legumele, optând pentru un recipient special și ștergîndu-le bine. Dacă nu vei face așa, este posibil ca picăturile de apă rămase pe ele să se amestece cu dressing-ul, afectându-i gustul și consistența.
Nu în ultimul rând, sosul va fi turnat în părțile laterale ale vasului de salată și nu direct peste legume, astfel încât acestea să nu se înmoaie excesiv.

Coci prea puțin aluaturile și prăjiturile

Experții ne îndeamnă, chiar dacă vom face „testul cu scobitoarea" și aceasta va fi curată după ce o scoatem din aluat, să nu fim pe deplin convinse că preparatul este reușit.
Pentru aluaturi și prăjituri care să aibă o culoare apetisantă și să nu fie „gumate", să le mai lăsăm câtva timp să se coacă, fără a exagera însă.

Voi mai știți și alte greșeli pe care le putem face la gătit?

Surse:
www.cookinglight.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ti-ar placea sa traiesti aici? Imagini cu cele mai spectaculoase case construite in 2013 Ti-ar placea sa traiesti aici? Imagini cu cele mai spectaculoase case construite in 2013
15 moduri inteligente de a decora peretii casei 15 moduri inteligente de a decora peretii casei
Inainte si dupa: renovari si idei de decorare uimitoare Inainte si dupa: renovari si idei de decorare uimitoare
30 de moduri creative de a reutiliza sticlele de plastic 30 de moduri creative de a reutiliza sticlele de plastic

Articole Lifestyle

Oja care își schimbă culoarea este descoperirea HOT a anului 2018 Oja care își schimbă culoarea este descoperirea HOT a anului 2018
6 zodii care fug de angajament 6 zodii care fug de angajament
Părul asimetric, tendința HOT din această vară Părul asimetric, tendința HOT din această vară
Ms. Bean a murit! Știrea falsă, care îți poate virusa calculatorul Ms. Bean a murit! Știrea falsă, care îți poate virusa calculatorul

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
De ce să îți lași copilul să nu facă nimic în vacanța de varăNu sunt încântată de ideea de lene. Absolut deloc. Îmi displace maxim să îmi văd copilul cum stă degeaba, cum taie frunză la câini, cum freacă menta. Oricum i-ați zice. Implică o activitate...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Școala Siguranței Tedi a poposit la DragomireștiO vizită într-un colț al județului Dâmbovița - Dragomirești Nu mi-aș fi închipuit că o zi de vineri, de la sfârșitul lunii mai, se poate transforma într-o experiență cu totul memorabilă,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

De ce nu ai voie sa ai oja pe unghii daca faci cezariana

De ce nu ai voie sa ai oja pe unghii daca faci cezariana

Oja nu este permisa pe unghii nu doar pentru operatia de cezariana, ci pentru
MAI MULT

Nu lasa bebelusul sa devina un mofturos. Diversificarea nu doare!

Nu lasa bebelusul sa devina un mofturos. Diversificarea nu doare!

Crina Coliban, Femeia care ii face pe copii sa manance, specialist in
MAI MULT

Secretele unei nasteri cu blandete, fara dureri si fara temeri – VIDEO

Secretele unei nasteri cu blandete, fara dureri si fara temeri – VIDEO

Doamna Oana Sofron, Educator prenatal Renasterea, a vorbit la Scoala Parintilor
MAI MULT

Bebee

Cum-tratăm-scurgerile-vaginale-din-timpul-sarcinii

Cum tratăm scurgerile vaginale din timpul sarcinii

Scurgerile vaginale sunt secreţii ale organelor genitale, cu rol de apărare
MAI MULT

Câte ore pe noapte doarme bebeluşul până la 3 luni

Tinerele mămici se sperie la început de faptul că micuţii lor dorm atât de
MAI MULT

nastere prin cezariana

Iată ce spun cercetătorii că „le lipsește” copiilor născuți prin cezariană

Cercetătorii de la Universitatea din
MAI MULT

Ce-trebuie-să-facem-pentru-a-avea-un-copil-model

Ce trebuie să facem pentru a avea un copil model

Poate ți-ai dorit de multe ori ca cel mic să fi venit însoțit de niște
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net