- Folosești ingrediente care nu sunt de înaltă calitate
- Nu citești întreaga rețetă înainte să te apuci de gătit
- Nu gustăm mâncarea pe măsură ce o pregătim
- Fierbi la foc mare în loc să lași să fiarbă încet
- Faci înlocuiri neinspirate când trebuie să coci un preparat
- Supraîncălzești untul
- Supraîncălzești laptele cu conținut redus de grăsime
- Nu bați bine albușurile
- Întorci prea repede mâncarea în timpul gătitului
- Nu lași tigaia să se încingă suficient
- Feliezi carnea în alt sens decât urmând fibra ei
- Nu lași carnea să se „odihnească" deloc după gătire
- Fierbi prea mult legumele, chiar și după ce acestea au consistența dorită
- Orezul are o consistență gumată
- Piureul de cartofi are o consistență lipicioasă
- Supa/ciorba ta are o consistență uleioasă
- Salata nu arată deloc bine
- Coci prea puțin aluaturile și prăjiturile
Folosești ingrediente care nu sunt de înaltă calitate
Este una dintre cele mai comune greșeli pe care le facem la gătit și care, din păcate, va afecta calitatea preparatelor noastre.Dacă nu vrem să avem mâncăruri mediocre sau chiar ratate total, este important să ne alegem cu grijă ingredientele. Desigur, vom face așa când ne permitem, dar chiar și când ni se pare că acestea sunt prea scumpe, este important să reținem că vom fi mai mult în pierdere dacă mâncarea preparată nu va putea fi consumată sau va primi numai critici.
Nu citești întreaga rețetă înainte să te apuci de gătit
Este una dintre cele mai cunoscute greșeli în materie de gătit, pe care o facem uneori fără să ne dăm seama.
Specialiștii ne sfătuiesc, pentru a ne asigura că preparatul respectiv ne va ieși așa cum trebuie, să citim o rețetă de la cap la coadă. Numai așa vom afla detalii prețioase și momente-cheie, ce ne vor ajuta să obținem ceea ce trebuie.
Nu gustăm mâncarea pe măsură ce o pregătim
Deși intenționăm să preparăm ceva deosebit și avem și resursele necesare, experții ne sfătuiesc să nu omitem nicicând să gustăm mâncarea în timp ce gătim.
În caz contrar, există riscul ca aromele și texturile unui preparat ce se vrea excepțional să ajungă în combinații nepotrivite și neapetisante.
Fierbi la foc mare în loc să lași să fiarbă încet
Și aceasta este una dintre cele mai comune greșeli la gătit.
În condițiile în care fierberea la foc mare presupune să se formeze bule în continuu, iar fierberea la foc mic presupune formarea bulelor la o secundă sau două, atunci nerespectarea acestor aspecte te poate costa calitatea unui fel de mâncare.
Faci înlocuiri neinspirate când trebuie să coci un preparat
Dacă te joci cu ingredientele când vine vorba de schimbarea aromelor de exemplu, rezultatele pot fi pozitive.
Dar să înlocuiești ingredientele când vine vorba de copt, ne sfătuiesc experții, poate fi o mare greșeală, compromițându-ți întreaga rețetă.
Supraîncălzești untul
De fapt, corect este să lași untul să se topească încet. Ideal este să-l lași să se topească la temperatura camerei timp de 30-45 de minute pentru a avea consistența ideală.
Untul prea moale nu se va amesteca bine cu zahărul, iar prăjiturile sau fursecurile pot avea o consistență prea densă.
Dacă îți este teamă că untul nu se va topi suficient de repede la temperatura camerei, încearcă să-l tai în bucățele cât să încapă într-o linguriță.
Citește și: Unt VS.Margarina. Afla ce este recomandat pentru copilul tau si de ce
Supraîncălzești laptele cu conținut redus de grăsime
În cazul în care vei face așa, laptele se va tăia. În schimb, dacă îl vei fierbe la foc mic, acesta își va păstra calitățile.
Este recomandabil ca, pentru laptele cu conținut redus de grăsime, să folosești un termometru sau să-l fierbi la foc mediu sau mic. Iar dacă se întâmplă ca și așa să se taie, adaugă puțină făină sau amidon și lasă-l să fiarbă din nou.
Nu bați bine albușurile
Pentru a încerca să eviți o asemenea greșeală, procedează în felul următor:
• Separă cu grijă albușurile de gălbenușuri, lăsând albușurile să ți se scurgă printre degete.
• Lasă albușurile să stea puțin la temparatura camerei.
• Bate albușurile manual sau la mixer, până când vei obține un amestec voluminos, lucios și cremos.
Întorci prea repede mâncarea în timpul gătitului
Să ai răbdare să „lași mâncarea în pace" nu este ușor, dar este important ca, în unele situații, să lași mâncarea să fie gătită mai lent, pentru un anumit interval.
Când vei întoarce prea des anumite preparate, acestea nu se vor pătrunde așa cum trebuie, își vor deteriora aspectul și nu vor mai avea gustul așteptat.
Nu lași tigaia să se încingă suficient
Trebuie să știi că pentru a sota corect legumele sau pentru a crea o crustă reușită pentru carne sau pește, este necesar ca tigaia în care le vei găti să fie suficient încălzită. În caz contrar, acestea se pot lipi de tigaie și le poți compromite.
Citește și: Gateste la WOK, o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile in tigaie
Feliezi carnea în alt sens decât urmând fibra ei
Pentru a obține felii de carne fragede și cu un aspect frumos, este esențial să tai bucățile în direcția fibrei. Când nu vei proceda astfel, poți să ai în fața ta niște bucăți de carne cu o consistență ca de gumă, ce nu arată nici bine.
Nu lași carnea să se „odihnească" deloc după gătire
Planifică-ți timpul astfel încât să-ți lași întotdeauna un răgaz în care carnea să se „odihnească" după preparare. Acest interval le va permite sucurilor să „migreze" pe toată suprafața cărnii, iar aceasta să fie mai fragedă și mai aromată.
În schimb, când nu vei urma acest sfat, vei face o greșeală, din care va rezulta o carne mai uscată, mai fadă și cu o consistență „gumată".
Fierbi prea mult legumele, chiar și după ce acestea au consistența dorită
Și aceasta este o greșeală la gătit frecventă, din care poate rezulta, în loc de legume cu o consistență fermă și frumos colorate, un fel de „fiertură".
Ține cont de următorul aspect: legumele gen fasolea verde, sparanghelul sau broccoli nu trebuie lăsate să fiarbă mai mult de șapte minute. După aceea le vei răsturna într-un recipient cu apă mai rece, evitând astfel să-și schimbe radical consistența.
Orezul are o consistență gumată
Poți evita o asemenea greșeală dacă vei adaugă puțin mai multă apă la fierbere. Pur și simplu lasă orezul la fiert și după aceea strecoară.
Respectând această instrucțiune vei evita ca boabele de orez să se lipească prea mult între ele, în condițiile în care vor absorbi mai bine apa.
Piureul de cartofi are o consistență lipicioasă
Cartofii ce nu au fost lăsați suficient la fiert, care nu fost strecurați bine sau care au fost prea mult lăsați să fiarbă, se pot transforma într-un piure mai degrabă lipicios.
De vină pentru acest fenomen este amidonul care, în momentul în care cartofii nu au fost gătiți corect, nu se eliberează în cantitatea corectă. De aceea putem observa că al nostru piure nu are consistența și aspectul dorite.
Supa/ciorba ta are o consistență uleioasă
Această situație este frecventă în cazul supei/ciorbei pe bază de carne. În condițiile în care grăsimea din carne se va elibera pe măsură ce ingredientele fierb, este esențial ca aceasta să fie îndepărtată periodic.
Chiar dacă am sta cu un polonic sau cu un prosop de hârtie pe lângă supa/ciorba noastră, experții ne spun că nu este suficient. Mult mai bine este ca, pe parcurs ce supa/ciorba fierbe, din când în când să luăm cratița de pe foc (cam la 15 minute) și să îndepărtăm grăsimea din colțul cel mai îndepărtat de flacără. În condițiile în care grăsimea și impuritățile se adună în punctul cel mai răcoros, este important să începem de acolo.
De asemenea, este important să fierbem supele/ciorbele la foc mic. Fierberea la foc mare va accelera răspândirea grăsimilor și, implicit, va contribui la apariția unui aspect dezagreabil.
Salata nu arată deloc bine
Una dintre condițiile de bază pentru a nu fi în această situație la gătit este să nu pui dressing peste salată decât în momentul în care vrei să o servești. Este una dintre cele mai comune greșeli la gătit să pui sosul dinainte de momentul servirii, în condițiile în care acesta va pătrunde în legume și le va face să arate moi și să nu mai aibă culorile agreabile.
În plus, ai mare grijă cum speli legumele, optând pentru un recipient special și ștergîndu-le bine. Dacă nu vei face așa, este posibil ca picăturile de apă rămase pe ele să se amestece cu dressing-ul, afectându-i gustul și consistența.
Nu în ultimul rând, sosul va fi turnat în părțile laterale ale vasului de salată și nu direct peste legume, astfel încât acestea să nu se înmoaie excesiv.
Coci prea puțin aluaturile și prăjiturile
Experții ne îndeamnă, chiar dacă vom face „testul cu scobitoarea" și aceasta va fi curată după ce o scoatem din aluat, să nu fim pe deplin convinse că preparatul este reușit.
Pentru aluaturi și prăjituri care să aibă o culoare apetisantă și să nu fie „gumate", să le mai lăsăm câtva timp să se coacă, fără a exagera însă.
Voi mai știți și alte greșeli pe care le putem face la gătit?
Surse:
www.cookinglight.com
