Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

Bianca Geica - Redactor Senior

Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime de moduri în care poți întrebuința apa care îți rămâne după ce fierbi cartofii. De exemplu, o poți folosi ca agent de îngroșare, o poți adăuga la tot felul de mâncăruri pentru un plus de aromă și chiar o poți folosi în grădină, ca îngrășământ natural!

Ce beneficii are apa în care au fiert cartofii

Apa în care au fiert cartofii este foarte utilă, așa că nu o mai arunca! Poate că nu știai, dar poate fi întrebuințată în mai multe feluri și are chiar și beneficii pentru sănătate. Este plină de nutrienți, precum vitaminele B și C, potasiu, fibre, precum și carotenoide și flavonoide, despre care se crede că favorizează o stare generală bună de sănătate.

Practic, apa în care fierb cartofii conține toate substanțele nutritive prezente în aceste legume, iar potrivit specialiștilor, cartofii pot ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea funcției creierului și a sănătății sistemului nervos, la reducerea inflamațiilor și la facilitarea digestiei, printre altele. În plus, amidonul din cartofi ajută la controlul zahărului și la reducerea trigliceridelor din sânge, îmbunătățește nivelurile de colesterol și sporește bacteriile bune din intestin. 

cartofi care fierb in oala

La ce să folosești apa în care au fiert cartofii

Apa în care au fiert cartofii poate fi folosită atât în gospodărie, însă are și beneficii pentru sănătate. Iată la ce poți folosi apa de la cartofi:

  • Ca îngrășământ natural pentru plante

În loc să uzi pământul din grădina sau din ghivece cu apă simplă, folosește apa în care au fiert cartofii. Această acționează că un îngrășământ natural și va face că florile sau plantele perene să fie mai puternice și mai rezistente în față dăunătorilor.

Ai grijă ca apa să nu fie fierbinte și nici prea sărată, dacă este folosită la udarea plantelor.

  • Ca ingredient în prepararea supelor sau a pâinii

Supele devin și mai gustoase dacă, în loc de apă simplă, folosești apa pe care ai păstrat-o după ce ai fiert cartofi. Amidonul prezent în apa respectivă dă o textura mai densă supei și asigură și o doză sănătoasă de nutrienți. Poți adaugă apa în care au fiert cartofii și în pâine, pentru a-i oferi un gust deosebit și o textura fină.

Citește și: Beneficii naturiste ale cartofului

  • Ca agent de îngroșare pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Apa în care au fiert cartofii mai poate fi folosită și că agent de îngroșare natural, mai ales pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Amidonul prezent în cartofi nu are gluten și este deja folosit că agent de îngroșare în cremele pentru prăjituri și torturi, precum și în diferite sosuri.

  • Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi

Atunci când ești diagnosticat cu pietre la rinichi, una dintre principalele recomandări este să bei multă apă pe parcursul zilei pentru a le dizolvă și a le elimina în mod natural. Apa în care au fiert cartofii este benefică și când vine vorba de eliminarea pietrelor la rinichi, datorită efectului sau diuretic.

  • Este bună și pentru animale

Poți folosi apa în care au fiert cartofii și pentru a prepară hrană pentru animalele tale, pentru a le oferi acestora un plus de nutrienți!

  • Pentru curățarea căzii și a chiuvetei

Șterge cadă cu un burete înmuiat în apa în care au fiert cartofii, apoi clătește cu apa curată. Vei vedea cum urmele de săpun și calcar vor dispărea.

  • În scopuri cosmetice, pentru îngrijirea părului și a pielii

Apa de la cartofi mai poate fi folosită și în scopuri cosmetice. De exemplu, după samponare îți poți clăti părul cu apa în care au fiert cartofii. Acest ingredient hrănește părul, îi conferă strălucire și îl face mai puternic și mai puțin predispus deteriorării.

Apa în care au fiert cartofii are beneficii și asupra pielii. O poți folosi că tonic pentru față, aplicând-o pe ten cu ajutorul unei dischete de bumbac, sau pentru a netezi pielea deshidratată. O poți folosi și pentru tratarea pielii aspre de pe coate sau genunchi!

Citește și: Cartofii mov: mai buni in nutritie si mai deliciosi in retete

Cum păstrezi și cum depozitezi apa care îți rămâne după ce fierbi cartofii

Ca să te bucuri din plin de beneficiile apei în care au fiert cartofii, este necesar să o păstrezi și să o depozitezi în anumite condiții. În primul rând, păstrează doar apa pe care o strecori din oală în care ai fiert cartofii. Dacă nu plănuiești să o folosești imediat, o opțiune ar fi să o congelezi. Va rezista destul de mult timp în congelator, fără probleme.

Dacă însă vrei să o păstrezi doar pe termen scurt (până la o săptămâna), o poți depozita într-un borcan de sticlă în frigider până când ai nevoie de ea.

Așa că, data viitoare când fierbi cartofi, nu mai arunca apa care rămâne!

Citește și: Cum să mănânci cartofi ca să nu te îngrași

  • Surse: littlehouseliving.com, womansworld.com, utopia.org

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””
Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi
    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi

    Pulpa de migdale reprezintă masa care rămâne după ce ai obținut lapte de migdale prin înmuiere și stoarcere. De multe ori, nu știi ce să faci cu aceasta sau poate chiar nu...

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Cartofi prăjiți la cuptor: modul sănătos în care te poți bucura de acest preparat
    Cartofi prăjiți la cuptor: modul sănătos în care te poți bucura de acest preparat

    Cartofii se regăsesc printre cele mai consumate alimente, ocupând un loc de frunte și în tradiția culinară din țara noastră. Ușor de achiziționat și deosebit de...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    © 2024 Qbebe